• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako zaraditi velike novce s malim niche web stranicama

@Narednik James

Ovo što je Aleksej rekao stoji iako postoje izuzetci. Primjerice, postoji mnogo proizvoda na Amazonu koji su jako jeftini (<$20). U tom slučaju prosječna porvizija po prodanom proizvodu bi bila oko $1,3 (uzmimo cijenu od $20 i postotak provizije od 6,5% što je neki prosjek za većinu affiliatea). U tom slučaju bi se možda čak i isplatilo staviti AdSense uz Amazon aff linkove, jer je za pretpostaviti da ćeš imati više klikova nego prodaja i neka je prosječni klik 0,3 - 0,4 dolara, već ti se isplati AdSense. To sad ovako općenito govorim, sve jako ovisi o niche i prometu koji imaš.

Čisto za primjer, na nekom sajtu sam isprobavao plugin za generiranje Amazon review-a i radilo se o kremam za tijelo i sl. kozmetici. Proizvodi su bili uglavnom ispod $20, pa sam odlučio staviti i AdSense čisto da vidim da li se isplati, procjenivši kako neću puno izgubiti na prodaji, a i sve je to bilo testiranje. Na kraju je ispalo da sam na tom sajtu zarađivao čak i malo više od AdSensea nego Amazona, a prodaja nije značajno pala nakon što sam stabio AdSense oglase.

Savjet: ako ideš baš na Amazon review-e, nastoj ciljati skuplje proizvode. Ako se radi o jeftinijim proizvodima i nisi vičan prodaji, slobodno ubaci AdSense, ali opet probaj uklopiti ad blokove tako da nisu preblizu aff linkova.

Vidim da na amazonu i ebayu ima kod nekih proizvoda ovaj stock ili koliko ih je ostalo. Npr. Only 2 Left ili tako nešto. Isplati li se za ove proizvode praviti stranica, hoće li link postat bezvrijedan kada se zadnji proizvod proda?

Ako se dobro sjećam, čini mi se da sam imao takve slučajeve, kada Amazon više nema na skladištu određeni proizvod, proslijedi nalog svojim partnerskim firmama i onda ide sa njihovog skladišta, ili tako nešto. Znam da sam više puta dobio proviziju prodavši proizvod koji nisu imalu 'na lageru'.

ps3 kaže:
Da li jedan Amazon niche sajt treba otprilike ovako da izgleda http://www.nonoiseheadphones.com ? Nicha je konkurentna ali i profitabilna .

Meni ovaj No Noise Headphones izglede baš kao školski primjer kako treba izgledati mali niche web, zar nije tako? Mislim vezano za keyworde i optimizaciju.

Evo jedan komentar samo na prvi pogled nevezan za temu: Smatram da nikako NIJE potrebno sakrivati podatke za Whois, a kako je napravio vlasnik ovog No Noise Headphones sitea. Ne znam čemu to?
Drugo Sve 5.
:)

@ps3 - Jesi li ti autor ovog Web sitea?
Ako jesi (pa i ako nisi), pojasni nam malo kakav je ovo sistem Rewiewa, ovaj istovjetni text postoji na 100-inama web stranica.
A djeluje.

Palac kaže:
ps3 kaže:
Da li jedan Amazon niche sajt treba otprilike ovako da izgleda http://www.nonoiseheadphones.com ? Nicha je konkurentna ali i profitabilna .

Meni ovaj No Noise Headphones izglede baš kao školski primjer kako treba izgledati mali niche web, zar nije tako? Mislim vezano za keyworde i optimizaciju.

Evo jedan komentar samo na prvi pogled nevezan za temu: Smatram da nikako NIJE potrebno sakrivati podatke za Whois, a kako je napravio vlasnik ovog No Noise Headphones sitea. Ne znam čemu to?
Drugo Sve 5.
:)

@ps3 - Jesi li ti autor ovog Web sitea?
Ako jesi (pa i ako nisi), pojasni nam malo kakav je ovo sistem Rewiewa, ovaj istovjetni text postoji na 100-inama web stranica.
A djeluje.

Ne nisam vlasnik ali sam igrom slucaja naletio na njega. Mislim da vlasnik uradi jedan dobar spin na tekst to jest napravi jedan polu unikatan tekst od vise tekstova. A onaj uokvireni review mislim da ga kopira direktno s amazona . Ja se jos nikad ozbiljno nisam uhvatio amazona, iako mislim da ce to biti moj novi poduhvat u iducoj godini koja je sve bliza :stars

ps3 kaže:
...Mislim da vlasnik uradi jedan dobar spin na tekst to jest napravi jedan polu unikatan tekst od vise tekstova. A onaj uokvireni review mislim da ga kopira direktno s amazona .

Kužim kužim. Dakle, radi ono što ipak ne bi smio? /Spinuje tuđi text?/
No dobro. Meni to izgleda na kraju sasvim OK. Mada, kada radim provjeru kroz Google; vidim da i nije to spinovao najbolje, ima stotine takvih textova okolo. Ali ipak je dobro (Google se ne ljuti) . ;)

Palac kaže:
ps3 kaže:
...Mislim da vlasnik uradi jedan dobar spin na tekst to jest napravi jedan polu unikatan tekst od vise tekstova. A onaj uokvireni review mislim da ga kopira direktno s amazona .

Kužim kužim. Dakle, radi ono što ipak ne bi smio? /Spinuje tuđi text?/
No dobro. Meni to izgleda na kraju sasvim OK. Mada, kada radim provjeru kroz Google; vidim da i nije to spinovao najbolje, ima stotine takvih textova okolo. Ali ipak je dobro (Google se ne ljuti) . ;)

Mislim da je jako je mali broj unikatnih tekstova, iz jednog jednostavnog razloga jer ne mozes specifikacije nekog proizvoda bas puno izmjeniti.Vecina proizvoda ima specifikacije koje su kako bi to rekao ne promjenjive.Zato je mozda najbolje uraditi uvod kao neku pricu iz stvarnog zivota.Kao prijatelj te zamolio da mu pogledas na netu izbor plazmi i ti si njemu napravio uslugu tako sto si istrazio koji tv je najbolje kupiti. E onda tu negdje ukomponujes specifikacije u tekst. :poke

Pozdrav svima, nije me bilo neko vreme :D

@i.m.warrior

Svaka cast na ovako dobrom tutorialu, dugo sam u online vodama ali sam se od prosle godine poceo baviti niche sajtovima pa mi ovo dosta dobro dodje...

Ja imam jedno pitanje vezano za link buliding. Procitao sam negde iznad da ponekad linkujes nove sajtove sa svojih starih sajtova. To je metoda koju ja dosta koristim jer imam puno sajtova, a zanima me posto na hostu imam 10-ak IP adresa, ali su sve iz istog bloka (1.1.1.1 , 1.1.1.2 itd) da li to moze biti smetnja i da li google to moze okarakterisati kao los backlink??

Takodje, u izboru backlinkova koji metod vise preferiras: guest article ili sidebar/footer link?

Hvala :D

Dok cekamo odgovor wariorra, treba da znas, ako tebi nesto zasmeta, odnosno ako si ti vec sumnjicav u vezi necega iz linkbildinga i SEO, to znaci da je to sigurno tako. Hocu reci, na google-ovom algoritmu radi hiljade ljudi svaki dan godinama, i ako si ti vec to primetio da mozda nije prirodno u vezi linkovanja sa slicne adrese, - i oni su. Kada pravimo strategiju za linkbilding, razmisljamo kako bi to izgledalo da je prirodno, da drugi ljudi sami linkuju sadrzaj zbog njene vrednosti .

I u vezi footer/body linka, to je isto kao kada bi pitao warriora , da li vise preferira da vozi kola iz gepeka ili sa vozacevog sedista.

@freemind

Sto se ranka tice u zadnje vreme sam imao par jakih uspeha i jos nijedan problem (zadnjih godinu dana), cisto me zanima kako ce ispasti na duge staze.

Ovo za linkove te nisam bas razumeo najbolje zasto mislis da je razlika toliko drasticna :D. Znam da recimo broj linkova nije presudan, ali recimo imam news sajt sa 500 indexiranih stranica gde svaka stranica ima dobar PR, na taj nacin dobijam veliki broj backlinkova ( opet kazem nisam siguran koliko je broj linkova na taj nacin presudan)
Do sada sam uglavnom linkove ubacivao u sidebar sa 2-3 recenice i jednim keywordom linkovanim. Ako je to losa metoda ja cu se rado prebaciti na article sa linkovima :)

Nisam rekao da je losa metoda linkovanje u sidebaru ili footer, tvoje pitanje je bilo koji se preferira vise, sto bi u prevodu znacilo koji je jaci zar ne?

freemind kaže:
Nisam rekao da je losa metoda linkovanje u sidebaru ili footer, tvoje pitanje je bilo koji se preferira vise, sto bi u prevodu znacilo koji je jaci zar ne?

Da, tako je. Zanima me koja je metoda delotvornija. Ako su articli bolji i u mom interesu je da pocnem da koristim linkovanje iz artikala?

Hvala

rappin kaže:
freemind kaže:

Da, tako je. Zanima me koja je metoda delotvornija. Ako su articli bolji i u mom interesu je da pocnem da koristim linkovanje iz artikala?

Hvala

Artikli su bolji, naravno. Zato je i guest posting toliko popularan. Najjaci link je onaj koji ti dodje iz sajta relevantne nise, relevantnog clanka sa unikatnim sadrzajem i dobrim anchor tekstom.

Već neko vreme lupam glavu sa ovim, ne mogu da budem načisto da li ovakav keyword vredi juriti ili ne vredi. Ima 12k pretraga, keyword je za Amazon, screen je iz Market Samurai, ne znam gde da postavim pitanje a interesuje me šta kaže Warrior a i ostali, znači da li je moguće probiti sajt među ovu konkurenciju

QLVSs.jpg

znači nema nijedan exact match domen, sve linkovane stranice, a mene najviše buni ovaj deo - BLP iliti Page Backlinkgs znači da ta stranica sa proizvodom ima malo linkova. Generalno sve te stranice imaju malo linkova. Ali BLD iliti Domain Backlinks imaju MNOGO backlinkova. Tako da ne znam šta ovde da gledam niti kako da se postavim prema ovakvom keywordu - da li da probam da ga probijem ili ne?

aleksej kaže:
...Tako da ne znam šta ovde da gledam niti kako da se postavim prema ovakvom keywordu - da li da probam da ga probijem ili ne?

Držim da možeš ići u borbu za poziciju.
Probaj.
Jer, nije niti bitno ako glavna domena ima mnogo linkova, ne napadaš njezin glavni keyword, nego taj tvoj. ;)

Rekao bih da je ovo dosta lagan KW, Amazonov page je na prvom mjestu sa relativno malo linkova (ako gledamo BL na baš taj product page). Udri samo :)

Hubpages i Squido sa ne mnogo linkova ne bi trebalo da ih bude tesko prestici?

Ja ne znam kuda vi gledate. Stranica na drugom mjestu ima 314.000 linkova i PR 3, a stranica na trecem mjestu 104.000 linkova i PR 5. Tako da u najboljem slucaju mozes biti cetvrti. A sada malo matematike: STranica koja je broj jedan u Googleu dobiva otprilike 40 % od tih 12.000 pretraga, a to je 4800. Znaci da ces ti na cetvrtom mjestu otprilike dobiti u najboljem slucaju 1000 posjeta. Alo su ovo mjesecne posjete, znaci da bi dnevno imao 33 posjete, sto je jako malo. Ako mislis da ti se trud isplati, samo naprijed !

To je sad već stvar iskustva, procjene i vještine rangiranja. Do sada sam već mnogo puta tukao takve sajtove bez nekih većih ulaganja. 2. i 3. mjesto su root domene i s obzirom na slabu konkurenciju nije ni čudo da su visoko pozicionirane, a opet ne tuku Amazonov page. S ovim ograničenim podacima koje je aleksej prezentirao, rekao bih da je ovo sasvim izvedivo, moguće da će trebati sistematski raditi na sajtu, graditi kvalitetan sadržaj i linkove, ali za taj promet + promet od long tail fraza koje će pobrati sa ostalim stranicama, da, vjerojatno se isplati.

Sa nekim tankim sajtom od par članaka vjerojatno neće puno napraviti dugoročno, ali ionako nikome ne bih prepručio da radi takve sajtove.

Back
Na vrh