• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako zaraditi velike novce s malim niche web stranicama

i.m.warrior kaže:
To je sad već stvar iskustva, procjene i vještine rangiranja. Do sada sam već mnogo puta tukao takve sajtove bez nekih većih ulaganja. 2. i 3. mjesto su root domene i s obzirom na slabu konkurenciju nije ni čudo da su visoko pozicionirane, a opet ne tuku Amazonov page. S ovim ograničenim podacima koje je aleksej prezentirao, rekao bih da je ovo sasvim izvedivo, moguće da će trebati sistematski raditi na sajtu, graditi kvalitetan sadržaj i linkove, ali za taj promet + promet od long tail fraza koje će pobrati sa ostalim stranicama, da, vjerojatno se isplati.

Sa nekim tankim sajtom od par članaka vjerojatno neće puno napraviti dugoročno, ali ionako nikome ne bih prepručio da radi takve sajtove.

Ma sve je to super, i ti dobro govoris, ali da li se toliki trud isplati za 30 posjeta dnevno ? Mislim da ne.

mrgood kaže:
...A sada malo matematike: STranica koja je broj jedan u Googleu dobiva otprilike 40 % od tih 12.000 pretraga, a to je 4800...

S obzirom da može zasjesti na prvo mjesto uz kvalitetan posao, to je više od 100 posjeta dnevno plus bar toliko od long tail KW za ostale članke koje posta, možda i više - ovisi o broju i kvaliteti članaka. Ako je niche solidan i ima dobre proizvode, to se sigurno isplati.

tiksa123 kaže:
Malo sam pesimistican prema svemu od adsensa na dalje.

A mogao si navesti i razlog zasto? Prije bih rekao da je ovo spamuckanje po forumu? Da li si uopste pocitao post na prvoj stranici da bi donosio bilo kakav zakljucak?

Recimo da je meni tesko da nadjem buying keyword za svaki potencijalni niche sajt da li bi mi bilo bolje da napravim sajt sa ne bas exact domen nazivom nego npr www.sellingstuff.com (samo banalan primer) i onda tu trpam razne keyworde i u svakom slucaju imacu keyword u url samo ga nece biti u domenu jer koliko vidim vecina prica da bas exact domen i nije najbitnija stvar u celoj prici a uskoro mozda vise i ne bude nikakva prednost.Sta iskusniji misle po ovom pitanju?

@sasa037

Exact match domena ti može pomoći kratkoročno, ali nije obavezna. Dapače, s obzirom na sve promjene koje G uvodi, u budućnosti će možda čak 'brandable' domene biti u prednosti.

Sad je već kasno da editiram originalni post, ali zato su ovakva pitanja uvijek dobrodošla. Dakle, ako namjeravaš ući u neki niche, primjer bezveze - combat knives, domena ti može biti combatknivesxpert.com ili combatknivespro.com ili combatknivesjunkie.com (ok, možete puno bolje od ovoga :))...dakle nešto što zvuči malo više catchy, a ne spammy.

I onda ako recimo želiš rangirati za keyword 'combat knives reviews', primjerice, staviš taj KW u meta desc, tagove itd., optimizarš tekst na home pageu za taj KW, gradiš linkove gdje ti je anchor taj kw i kombinacija istog (o anchorima više u originalnom postu a i imaš detaljnije informacije na SEO threadovima). Dalje si slijediš listu svojih KW i prema njima pišeš članke, radin onpage SEO i LB, posebno za svaki KW. Ako sve odradiš kako spada, lovit ćeš masu long tail KW i s vremenom dobro rangirati i za core KW.

To što nemaš exact match domenu te može samo kratkoročno malo usporiti.

Hvala Warrior na objasnjenju detaljnom :)

Kazi mi da li je dobro ako exact match domain bude kombinacija reci koje na mesecnom nivou (exact) daje 2000 rezultata? Da li je to dobro za pocetak?

Ovisi kakve su ti ambicije i planovi, ali ovako, otrpilike, to je OK početak. Dobro je ako realno možeš ciljati i ne corke KW od te kombinacije koja će biti u domeni...da objasnim na primjeru, sa combatknivesreviewsandratings.com možeš ciljati 'combat knives reviews' kw.

i.m.warrior kaže:
sa combatknivesreviewsandratings.com možeš ciljati 'combat knives reviews' kw.

Zar ne bi to bio predugačak domen za npr. brend? I jedno pitanje za tebe, ako radim store, da li je bolje da imam manje članaka sa bolje urađenim reviewima ili više proizvoda sa opisima npr od 100-150 reči?

@aleksej
Ovo sam naveo kao primjer ako se baš ide na exact match domenu, ja bih izabrao nešto kraće, ali Allmaighty je vjerojatno pitao baš za exact match.

Za store, tu nemam baš iskustva, ali mislim da ti može proći kratak tekst, možda da bude bar 200ak riječi. Ako ćeš kasnije ulagati u sadržaj, više ti se isplati raditi tekstove kao customer product reviews ili feedback. Znači 200 riječi za opis proizvoda, a ispod negdje stavljaš customer reviews. Ali to uzmi sa rezervom, više govorim po nekoj logici nego iz iskustva.

Hvala warrior na odg ali evo da razlozim malo pitanje,jeste da je ovde u pitanju micro niche ali ja sam mislio da napravim iz 1 nichea npr vezano za te nozeve glavni domen bi bio knivebuyingguide.com ili allaboutknives.com itd e onda bi pravio stranice podeljene u combat knives,pocket,throwing itd i dalje bi gradio te stranice i vremenom dobijao bi lakse bolji ranking
za neke keyworde i mnogo bi mi bilo lakse da vodim jedan site vezan za tu nichu nego vise manjih sajtova gde bi mi problem bio webdesign za svaki posebno pa link building u isto vreme itd...
Imali tu neke logike ili gresim?

sasa037 kaže:
Hvala warrior na odg ali evo da razlozim malo pitanje,jeste da je ovde u pitanju micro niche ali ja sam mislio da napravim iz 1 nichea npr vezano za te nozeve glavni domen bi bio knivebuyingguide.com ili allaboutknives.com itd e onda bi pravio stranice podeljene u combat knives,pocket,throwing itd i dalje bi gradio te stranice i vremenom dobijao bi lakse bolji ranking
za neke keyworde i mnogo bi mi bilo lakse da vodim jedan site vezan za tu nichu nego vise manjih sajtova gde bi mi problem bio webdesign za svaki posebno pa link building u isto vreme itd...

Ovo sto si ti naveo nije microniche. Ti planiras da pravis authority site, a ovde se radi o micro niche-u gde je poenta da ti cilj bude jedan kw, i da uzmes domen koji ce u sebi imati taj kw.

AleksaS kaže:
sasa037 kaže:

Ovo sto si ti naveo nije microniche. Ti planiras da pravis authority site, a ovde se radi o micro niche-u gde je poenta da ti cilj bude jedan kw, i da uzmes domen koji ce u sebi imati taj kw.

Upravo kao sto kaze AleksaS ova metoda se zasniva na micro niche sajtovima, warrior je negdje naspomenuo, kad bude imao vremena, da ce napisati post o tome kako microniche sajt koji ima potencijal pretvoriti u authority sajt?! ;)

@warrior

Kakvo misljenje imas o tome da se na sajtu doda "Squeeze Page" i kako bi se to najlakse izvelo na ovakvim micro niche sajtovima?
Takodje, video sam negde da dajes casove, pa ako mozes baci PM vezano za to, pisao sam ti ali nisi odgovorio.

Koji god proizvod da probam amazon i slicni su uvek na prvom mestu ja neznam kako protiv njih...

I jel zna neko koje opcije u market samurai treba da se stikliraju kad se proverava konkurencija i nasta treba najvise da se obrati paznja?

sasa037 kaže:
I jel zna neko koje opcije u market samurai treba da se stikliraju kad se proverava konkurencija i nasta treba najvise da se obrati paznja?

Za ovo ima mnogo stručnijih na forumu, ali meni je, kao SEO početniku, mnogo značilo da imam jasno zacrtane parametre prema kojima mogu da se orjentišem a koji su relativno dostižni, a čini mi se da si i ti negde u tim vodama, pa evo dve vrste gledanja na MS koje daju precizne savete:

Sam MS (imaš na njihovom sajtu trening tutorijale, možda ti bude korisno da i to pogledaš) predlaže tzv. Golden Rules: u Keyword Research modulu, preporučeni SEOT (traffic) je min. 50, PBR (jako važan) najmanje 15%, SEOC (competition) max. 100.000. U SEO Competition modulu ostaju sve kolone.

Challenge ima strožije kriterijume za KW Research modul: SEOT min. 80, PBR min. 15%, SEOC max. 30.000, a u SEO Competition modulu se čekiraju PR, Page Backlinks, Yahoo Directory, KW in title, KW in URL - 5 kolona, i tumačenje: ako nema makar jednog reda koji je ceo zelen, nemaš tu šta da tražiš.

Ovo je maksimalno pojednostavljeno i definisano za početnike, pored ovoga ima još gomila faktora a i Gugl non stop nešto menja, MS nije sasvim pouzdan jer gomilu podataka vuče sa Binga... tako da sve uzmi s rezervom.

Offtopic, ali moram: ako možeš da priuštiš, pokušaj da ne očekuješ previše od prvog sajta, da ga doživiš kao vežbu, radićeš rasterećenije i nećeš se nervirati što ne skačeš svakog dana za jedno mesto (tako je mala Jelena zamišljala SEO)

Hvala Jelena za savete samo u MS tesko ces da nadjes 1 red ceo zelen za buying keyword (skoro nemoguce).
Jedino da ignorisem Amazon u potpunosti ako nema mnogo linkova ka tom proizvodu.

Ugl. da se ne zahvaljujem na fenomenalnoj temi napravija sam to već odavno preko ikone :D
Evo konačno se pojavljuje nekakav promet, stranica mi je stara možda 10-ak dana, i dogodija mi se nagli boom preko jedne social bookmark stranice navedene u prvom postu ove teme. Nicha mi je dosta specifična i pokušat ću je monetizirati preko prodaje knjiga na Amazonu. Osim ovih navedenih Social bookmar sajtova prijavija sam se na Pinterest, negdi sam pročita da je dobar za linkbuilding.. nezam jel neko ima dosad nekakvih iskustva sa Pinterestom?
I još jedno pitanje, kada da krenem sa linkovima na amazon, dali da čekam da mi se digne rejting na tražilicama ili da napravim to šta prije?

Moram priznati da nisam, ali drago mi je da pokušavaš nove stvari. Poanta ovog threada je da početnicima da neke osnove ove metode koji će oni s vremenom nadograđivati i razvijati svoj stil.

Ovisno i niche i vašoj kreativnosti, može se jako puno sa par ciljanih linkova.

Upravo kao sto kaze AleksaS ova metoda se zasniva na micro niche sajtovima, warrior je negdje naspomenuo, kad bude imao vremena, da ce napisati post o tome kako microniche sajt koji ima potencijal pretvoriti u authority sajt?! ;)

Za ovo bi mi trebao post bar 3 puta veći od originalnog...a i to su veće neke napredne stvari koje zahtjevaju puno više investicija pa ne znam koliko bi to sve bilo zanimljivo članovima ovog foruma. Recimo, za authority sajt je već, između ostaloga, potrebno raditi i branding, vrlo intenzivno raditi na SMM itd. jer preriskantno je ulagati toliko vremena, energije i novaca u authority sajt da bi se ovisilo isključivo o Googleu. Osobno, nisam ni prije imao baš previše vjere u njih, da ne govorimo kako je nakon ovog zadnjeg updatea.

i.m.warrior kaže:
Moram priznati da nisam, ali drago mi je da pokušavaš nove stvari. Poanta ovog threada je da početnicima da neke osnove ove metode koji će oni s vremenom nadograđivati i razvijati svoj stil.

Ovisno i niche i vašoj kreativnosti, može se jako puno sa par ciljanih linkova.

Za ovo bi mi trebao post bar 3 puta veći od originalnog...a i to su veće neke napredne stvari koje zahtjevaju puno više investicija pa ne znam koliko bi to sve bilo zanimljivo članovima ovog foruma. Recimo, za authority sajt je već, između ostaloga, potrebno raditi i branding, vrlo intenzivno raditi na SMM itd. jer preriskantno je ulagati toliko vremena, energije i novaca u authority sajt da bi se ovisilo isključivo o Googleu. Osobno, nisam ni prije imao baš previše vjere u njih, da ne govorimo kako je nakon ovog zadnjeg updatea.

Visim na forumu vec nekoliko meseci, i citam ovaj tutorijal vec par dana, sve pohvale za ulozeni trud :) Buduci da sam totalni pocetnik, zanima me da li sam dobro skontao sistem po kome funkcionisu niche sajtovi. Dakle, napravim sajt sa odredjenom tematikom (primer: sportska obuca), pisem kvalitetne clanke o toj temi i na sajtu stavim affiliate linkove (to je URL na kojem se nalazi proizvod koji se prodaje?) ka proizvodima koji se mogu naci na Amazonu ili E-bay, s tim sto nema smisla da reklamiram mobilne telefone ili slicno ukoliko mi je stranica o sportskoj obuci, dakle na tom sajtu o npr. sportskoj obuci ja postavljam linkove ka adekvatnim proizvodima (patike, stitnici za kolena itd...) A zaradu ostvarujem kada neko ko preko mog sajta dodje na Amazon i kupi proizvod? I na koji nacin meni Amazon placa, je l moram tamo da imam nalog ili nesto sasvim drugo? Malo vas davim i mnogo pitam, ali to je sve zato sto zelim da znam i da polako udjem u svet ozbiljnije internet zarade... (smorio me Microworkers) Pozdrav i svako dobro!

Back
Na vrh