RE: Odesk
anarchox kaže:
Na oDesku sam aktivan i kao poslodavac i kao radnik - ovisno o vrsti posla. Inace, kao poslodavac nikad ne volim davati
unaprijed novac za neki posao, ali kao radnik, naravno, nemam nista protiv upfronta
Inace jedan mali trik koji koristim - kada apliciram za posao, stavim da zahtijevam upfront = 0%. Nakon sto podstaknem
poslodavca na razmisljanje da me zaposli i nakon sto me intervjuise, ubijedim ga da sam ja pravi, onda samo lagano odem
na odgovarajucu aplikaciju i na "propose different terms" stavim neki meni odgovarajuci upfront, npr 50%
S jedne strane ovo je prevencije i sigurnosti radi - iako rijetko ili nikad ne radim za nove poslodavce, vec samo za one sa
dobrim feedbackom (analogno tome, razumljivo je da ce i oni traziti iskusne radnike, da se nadovezem na prethodni post).
S druge strane, ako je u pitanju neki dugorocniji projekat - a zaista mi uskoro treba taj neki novac, npr na MB, zasto ne
traziti upfront. Meni ovo stvarno cesto upali, mada kljucni momenat je da ubjedimo poslodavca da smo mi prava osoba
za njega, a i da ne trazimo odmah u startu upfront - na to su mnogi osjetljivi i odbice u startu aplikaciju..a vec poslije
tokom intervjua i kada se malo "upoznamo", onda prolaze te fore
Za one malo aktivnije radnike na odesku, koji dnevno posalju i 10ak aplikacija, poznat je problem ogranicenosti broja aplikacija na sedmicnom nivou.
Ja sam vec ranije objasnio kako je moguce
sedmicno poslati duplo veci broj aplikacija nego sto vam ustvari stoji na raspolaganju, trik je jednostavan.
Da ne bismo nase, ionako vrlo mukotrpno napisane aplikacije, pisali uzalud, bitno je u startu razgraniciti stvari i eliminisati one
poslodavce, za koje hipotetski ali sa sigurnoscu mozemo pretpostaviti da su ili fake, ili neprovjereni, ili neozbiljni, "siromasni" itd.
Ne samo da cemo si ustaditi time oko 40% aplikacija (stopa "hamelja i smeca" na odesku nazalost je doista velika), nego cemo
i povecati procentualnost aplikacija koje ce biti uzete u razmatranje a samim time i povecati sanse da dobije se neki ozbiljan posao.
Evo ukratko o cemu pricam:
U ovom slucaju jasno je da nema smisla prijaljivati se uopce za neki posao: poslodavac je objavio ukupno 36 poslova, od kojih
je 19 jos uvijek otvoreno. Nikad jos niko nije zaposlen, niti je ikada potrosen i jedan jedini $ na odesku. Ovaj tip poslodavca
najvjerovatnije trazi od radnika posao "izvan" odeska, sto moze biti riskantno.
Vrlo bitno je dakle na pravi nacin tumaciti sve informacije koje su na raspolaganju. Time ce se ustediti mnogo vremena i zivaca.
Evo novi primjer kvazi poslodavca, nekog filipinca..inace se nikad i ne prijavljujem na poslove poslodavaca sa indo-kineskog
podkontinenta, iz cistog razloga sto ocekuju za 2$ da ce im neko napraviti portal, igricu, aplikaciju...
Iz ovogo gore primjera se vidi - jedno veliko nista. Ukupno 15 objavljenih poslova, od kojih su samo 4 realizovana, dakle vrlo
niska stopa "zaposlenosti" od strane ovog poslodavca, pri tome je i za sve svoje dosadasnje silne priojekte potrosio $45.
Sljedeca slika i prilika jos je gora. Poslodavac je na 22 objavljena posla potrosio ukupno 9$. Kome se radi za 40 centi nek izvoli.
Nazalost ovo nisu uopste egzoticni primjeri, jer ovakih ima mnogo, s toga i treba gledati kome se obracamo za hljeb.
Onda s druge strane ima i aplikanata koji su jako nadareni, pa se na svasta prijavljuju, evo jedan obostran primjer:
Poslodavac je
vrlo uspjesno objasnio svoj poslovni poduhvat i projekat rijecima "I want to facebook expert". Ne treba posebno
isticati da je iz Bangladesa, to i nije neki fenomen, koliki je fenomen da se za ovaj "posao?" prijavilo odmah 9 ljudi. Štaaa?
Na kraju da time pobijem i jedan daleko rasiren mit, da se ne treba prijavljivati na one poslove ciji poslodavac nema verifikovan
payment method. To moze, ali ne mora nista znaciti. Primjer:
Mozda je ovaj poslodavac tek osvanuo na odesku, ali se vidi da je porijeklom iz "ozbiljnije" i bogatije sredine, to jest UK. Moze
se i iz samog opisa posla i projekta saznati dosta o tome, koliko je ustvari ozbiljan. To sto je nov na odesku, ne znaci da ne valja.
Ja sam bas imao dosta posla kod novajlija, jer sam posebnim metodama skretao paznju na sebe u odnosu na ostale aplikante.
Naravno, uvijek trazim upfront (i to tek nakon vec ugovorenog posla, kako sam objasnio u prethodnom postu), i no siki-riki.
Uglavnom, nadam se da vam je ovo bilo barem upola zanimljio citati koliko meni pisati, te da ce vam kad-tad pomoci,
a ustedit cete i vremena i zivaca, to je zasiguno.