• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

p0drav,
nov sam na forumu i ukoliko vec ponavljam pitanje ne zamerite mi. Elem, pre par dana sam dobio posao na oDesk-u. U pitanju je data entry i ugovor traje 6 meseci. Interesuje me samo da li se zaradjeno isplacuje na kraju ugovora ili nedeljno, mesecno? I da li mogu imate vise od jednog posla ?

hvala

Jel moze neko da mi objasni kako da postavim (objavim) posao na oDesk-u, jer sam ja totalni noob za to? :D:smack

srboljub1989 kaže:
Jel moze neko da mi objasni kako da postavim (objavim) posao na oDesk-u, jer sam ja totalni noob za to? :D:smack

Kreiraš nalog ne kao contractor nego kao agencija. :)

A je li ko drugi nailazio na ovakve slučajeve?

042Va.jpg

Ono fakat 1 milion pregleda u jednom danu i to sve 100% REAL...

Vatra Wolf kaže:
Ono fakat 1 milion pregleda u jednom danu i to sve 100% REAL...

Moguce je, uslovno receno, 1 mil u danu, ali video koji se "forsira" ne moze imati real preglede samim tim sto se forsira.
To je paradox. Jedino prirodno viralni klipovi mogu imati toliko pregleda, ali prirodna viralnost se ne moze kupiti...

Onda će neko da baci podosta love na nekog ko će mu uvaliti mobile views itd.

RE: Odesk

anarchox kaže:
Na oDesku sam aktivan i kao poslodavac i kao radnik - ovisno o vrsti posla. Inace, kao poslodavac nikad ne volim davati
unaprijed novac za neki posao, ali kao radnik, naravno, nemam nista protiv upfronta :D

Inace jedan mali trik koji koristim - kada apliciram za posao, stavim da zahtijevam upfront = 0%. Nakon sto podstaknem
poslodavca na razmisljanje da me zaposli i nakon sto me intervjuise, ubijedim ga da sam ja pravi, onda samo lagano odem
na odgovarajucu aplikaciju i na "propose different terms" stavim neki meni odgovarajuci upfront, npr 50%

S jedne strane ovo je prevencije i sigurnosti radi - iako rijetko ili nikad ne radim za nove poslodavce, vec samo za one sa
dobrim feedbackom (analogno tome, razumljivo je da ce i oni traziti iskusne radnike, da se nadovezem na prethodni post).
S druge strane, ako je u pitanju neki dugorocniji projekat - a zaista mi uskoro treba taj neki novac, npr na MB, zasto ne
traziti upfront. Meni ovo stvarno cesto upali, mada kljucni momenat je da ubjedimo poslodavca da smo mi prava osoba
za njega, a i da ne trazimo odmah u startu upfront - na to su mnogi osjetljivi i odbice u startu aplikaciju..a vec poslije
tokom intervjua i kada se malo "upoznamo", onda prolaze te fore ;)

Za one malo aktivnije radnike na odesku, koji dnevno posalju i 10ak aplikacija, poznat je problem ogranicenosti broja aplikacija na sedmicnom nivou.
Ja sam vec ranije objasnio kako je moguce sedmicno poslati duplo veci broj aplikacija nego sto vam ustvari stoji na raspolaganju, trik je jednostavan.

Da ne bismo nase, ionako vrlo mukotrpno napisane aplikacije, pisali uzalud, bitno je u startu razgraniciti stvari i eliminisati one
poslodavce, za koje hipotetski ali sa sigurnoscu mozemo pretpostaviti da su ili fake, ili neprovjereni, ili neozbiljni, "siromasni" itd.
Ne samo da cemo si ustaditi time oko 40% aplikacija (stopa "hamelja i smeca" na odesku nazalost je doista velika), nego cemo
i povecati procentualnost aplikacija koje ce biti uzete u razmatranje a samim time i povecati sanse da dobije se neki ozbiljan posao.

Evo ukratko o cemu pricam:
21l34v8.jpg

U ovom slucaju jasno je da nema smisla prijaljivati se uopce za neki posao: poslodavac je objavio ukupno 36 poslova, od kojih
je 19 jos uvijek otvoreno. Nikad jos niko nije zaposlen, niti je ikada potrosen i jedan jedini $ na odesku. Ovaj tip poslodavca
najvjerovatnije trazi od radnika posao "izvan" odeska, sto moze biti riskantno.

Vrlo bitno je dakle na pravi nacin tumaciti sve informacije koje su na raspolaganju. Time ce se ustediti mnogo vremena i zivaca.
Evo novi primjer kvazi poslodavca, nekog filipinca..inace se nikad i ne prijavljujem na poslove poslodavaca sa indo-kineskog
podkontinenta, iz cistog razloga sto ocekuju za 2$ da ce im neko napraviti portal, igricu, aplikaciju...
2ykgtw3.jpg

Iz ovogo gore primjera se vidi - jedno veliko nista. Ukupno 15 objavljenih poslova, od kojih su samo 4 realizovana, dakle vrlo
niska stopa "zaposlenosti" od strane ovog poslodavca, pri tome je i za sve svoje dosadasnje silne priojekte potrosio $45.

Sljedeca slika i prilika jos je gora. Poslodavac je na 22 objavljena posla potrosio ukupno 9$. Kome se radi za 40 centi nek izvoli.
4tx274.jpg

Nazalost ovo nisu uopste egzoticni primjeri, jer ovakih ima mnogo, s toga i treba gledati kome se obracamo za hljeb.

Onda s druge strane ima i aplikanata koji su jako nadareni, pa se na svasta prijavljuju, evo jedan obostran primjer:
15n16jb.jpg

Poslodavac je vrlo uspjesno objasnio svoj poslovni poduhvat i projekat rijecima "I want to facebook expert". Ne treba posebno
isticati da je iz Bangladesa, to i nije neki fenomen, koliki je fenomen da se za ovaj "posao?" prijavilo odmah 9 ljudi. Štaaa?

Na kraju da time pobijem i jedan daleko rasiren mit, da se ne treba prijavljivati na one poslove ciji poslodavac nema verifikovan
payment method. To moze, ali ne mora nista znaciti. Primjer:
1zwkj03.jpg

Mozda je ovaj poslodavac tek osvanuo na odesku, ali se vidi da je porijeklom iz "ozbiljnije" i bogatije sredine, to jest UK. Moze
se i iz samog opisa posla i projekta saznati dosta o tome, koliko je ustvari ozbiljan. To sto je nov na odesku, ne znaci da ne valja.
Ja sam bas imao dosta posla kod novajlija, jer sam posebnim metodama skretao paznju na sebe u odnosu na ostale aplikante.
Naravno, uvijek trazim upfront (i to tek nakon vec ugovorenog posla, kako sam objasnio u prethodnom postu), i no siki-riki.

Uglavnom, nadam se da vam je ovo bilo barem upola zanimljio citati koliko meni pisati, te da ce vam kad-tad pomoci,
a ustedit cete i vremena i zivaca, to je zasiguno.

anarchox kaže:
... poslodavac je objavio ukupno 36 poslova, od kojih
je 19 jos uvijek otvoreno. Nikad jos niko nije zaposlen, niti je ikada potrosen i jedan jedini $ na odesku. Ovaj tip poslodavca najvjerovatnije trazi od radnika posao "izvan" odeska, sto moze biti riskantno.

Taj lik je vjerojatno našao način kako da dobije besplatne članke. Čitao sam na blogu jednog freelancera o ovome - poslodavac navede da traži article writing, a kad mu se ljudi jave, traži ih dodatnu provjeru u vidu članka od 500-600 riječi s temom i KW koji on zadaje.
Naravno, ne odabere nikoga, ali po svakom projektu dobije 10-20 ili više besplatnih članaka, više-manje točno onakvih kakvi mu trebaju. I onda ispočetka...
edit: evo i link - http://hunbbel-meer.hubpages.com/hub/Freelance-Writing-Scams-on-oDesk-Elance-etc

Ja sam na Odesku relativno kratko kao poslodavac, ali evo i moj savjet, možda će nekome pomoći:
kad tražim radnke, obično zadam da mora ispunjavati puno uvjeta kao što su prosječna ocjena, kontinent (sj. amerika), stupanj engleskog, testovi, mora imati portfolio itd. Naravno, to nikoga ne spriječava da se javi, ali meni sužava izbor i olakšava odabir.
Kada odabirem, u obzir uzimam i ljude koji ne ispunjavaju sve kriterije, ali moraju barem većinu. Najvažniji kriterij kod odabira mi je kvalitetan portfolio iz kog se može vidjeti da li čovjek zna svoj posao, a dodatna prednost je ako ima (kvalitetne) radove slične baš onome što tražim.

Znači, moja generalna preporuka vama koji aplicirate za posao je: pročitaj što se traži i pošalji poslodavcu primjer tvog rada na istu ili sličnu temu. Ako traži review ili product description digitalnih fotoaparata, nemoj mu slati review kreme protiv bora ili hostinga jer to ne pomaža puno, nego napravi npr. review nekog starog analognog fotića. Ako to napraviš kvalitetno, imaš velike šanse dobiti posao.
Meni je to najvažniji kriterij čak i ako mu engleski nije savršen, jer za sitnu lovu mogu poslije dobiti proofreading, a pisca koji kuži točno što trebam i zna to napraviti, puno je teže naći.

Nikad nisam koristio usluge sa takvih stranica pa imam par pitanja. Znam da je bila tema o piscima, ali nemogu je naći. Koliko bi mogao dati za rewritanje kratkih članaka od 30-40 riječi? Dali se plača po članku ili broju riječi? Za početak mi treba 30ak članaka, ali kroz mjesec dana mi bude trebalo njih 200tinjak, a to nikako nestignem sam.

Još bi samo rekao iz perspektive poslodavca. Doduse trenutno vise ne zaposljavam preko oDesa ali prije sam dosta koristio.

Zelio bi reci da ako imate debilni oDesk profil onda kao poslodavac naravno smatram da ste debil.

Jednostavno, ako ne znate slozit profil i prijavu kako treba pa onda sigurno necete moci radit puno kompleksnije poslove koje vam zelim dati. Tako ja a i puno ljudi razmislja.

Meni se javi ekipa koja ne zna koristit prvo slovo veliko u recenici. Samo blokiram takve jer ocito nemaju ni 0.1% shvacanja poslovnog svijeta. Ja stvarno nisam jezicni purista jer sam i ja los u tome ali tocka, zarez, veliko slovo, to su neke osnove.

Napravite i korak (tj. 10) vise. Slozite profil kao da je prijava za najvazniji posao u vasem zivotu. Ulozite extra trud u to da bi se razlikovali od vase konkurencije. To je puno vaznije od prijava na 10 poslova dnevno.

Nije zlato sve sto sija. Nemojte donosit zakljucke u odnosu na ono sto vidite. Ako neki indijac s najjeftinijim bid-om dobije posao to ne znaci da svi traze najjeftinijeg ponudjaca. Taj koji zaposli tog najjeftinijeg vjerujte mi uskoro ce traziti novog radnika ovog puta sa malo strozim kriterijima.

Ja sam krenuo sa Azijatima pa sam par mjeseci kasnije davao oglase samo za Sjevernu Ameriku. Nazalost, zbog obrazovnog sustava i nacina zivota netko tko je iz Sj. Amerike i nikad cuo za npr. SEO ce u 2-3 mjeseca naucit SEO puno bolje nego Indijac koji je cijeli zivot u SEO-u. Nisu to nikakve "rasisticke" izjave nego cinjenice. Ako mi treba netko za social media normalno da ce to radit bolje netko tko ionako 24-7 visi na facebooku sa svojim prijateljicama. Ako mi treba slanje e-mailova normalno da ce netko obrazovaniji to bolje radit nego netko tko je do jucer obradjivao zemlju.

Ugl. napravio sam tranziciju a takvi su vecina. Ulete, angaziraju po cijeni kao faktoru ali poslije shvate. Promjene nacin zaposljavanja. Ja zadnjih par puta kada sam na oDesku trazio radnike sam u uzem izboru imao samo top 10% najskupljih. Naravno, sve ovisi od posla do posla, ali poanta je da morate gledat ispod povrsine. Treba se naucit prodat a cijena je samo 1 faktor od 10ak faktora koji su ukljuceni u zaposljavanje.

Ja vise ne zaposljavam na oDesku nego sam vecinu radnika nasao upravo preko ovog foruma pokazuje da radje platim malo vecu cijenu rada u odnosu na "outsourcing" zemlje poput Indije, Bangladesa, Pakistana itd. ali zato je kvaliteta rada 100 put bolja. To pokazuje da kvaliteta ce uvijek biti faktor zaposljavanja. Pokazujte kvalitetu na oDesku od profila, komunikacije, prijava itd. i kad tad cete dobit dobar posao. Ja znam da je zamorno pisati 100 puta custom prijavu tamo ali onaj "dobar" posao koji ciljate vjerujte mi necete dobit sa copy/paste prijavom i polupraznim profilom. Ja sam jednu Kanadjanku bio zaposlio a tek je bila se registrirala na oDesk, znaci moze se i bez reviewa dobit posao, naravno puno puno teze zato treba dobit reviewe pa makar i odradit par poslova free za frendove. Ali sve je moguce ako znate kako se prezentirat.

LeonMak kaže:
Taj lik je vjerojatno našao način kako da dobije besplatne članke. Čitao sam na blogu jednog freelancera o ovome - poslodavac navede da traži article writing, a kad mu se ljudi jave, traži ih dodatnu provjeru u vidu članka od 500-600 riječi s temom i KW koji on zadaje.
Naravno, ne odabere nikoga, ali po svakom projektu dobije 10-20 ili više besplatnih članaka, više-manje točno onakvih kakvi mu trebaju. I onda ispočetka...
edit: evo i link - http://hunbbel-meer.hubpages.com/hub/Freelance-Writing-Scams-on-oDesk-Elance-etc

Ja sam na Odesku relativno kratko kao poslodavac, ali evo i moj savjet, možda će nekome pomoći:
kad tražim radnke, obično zadam da mora ispunjavati puno uvjeta kao što su prosječna ocjena, kontinent (sj. amerika), stupanj engleskog, testovi, mora imati portfolio itd. Naravno, to nikoga ne spriječava da se javi, ali meni sužava izbor i olakšava odabir.
Kada odabirem, u obzir uzimam i ljude koji ne ispunjavaju sve kriterije, ali moraju barem većinu. Najvažniji kriterij kod odabira mi je kvalitetan portfolio iz kog se može vidjeti da li čovjek zna svoj posao, a dodatna prednost je ako ima (kvalitetne) radove slične baš onome što tražim.

Znači, moja generalna preporuka vama koji aplicirate za posao je: pročitaj što se traži i pošalji poslodavcu primjer tvog rada na istu ili sličnu temu. Ako traži review ili product description digitalnih fotoaparata, nemoj mu slati review kreme protiv bora ili hostinga jer to ne pomaža puno, nego napravi npr. review nekog starog analognog fotića. Ako to napraviš kvalitetno, imaš velike šanse dobiti posao.
Meni je to najvažniji kriterij čak i ako mu engleski nije savršen, jer za sitnu lovu mogu poslije dobiti proofreading, a pisca koji kuži točno što trebam i zna to napraviti, puno je teže naći.

Slažem se djelomično s tobom ali ne potpuno. Nemoj krivo shvatiti, moje iskustvo nije usporedivo s tvojim, ali evo o čemu se radi:
Baš prije par dana zaposlio sam čovjeka koji je tamo gdje govori o sebi napisao otprilike da obožava ovaj posao jer mu omogućava da radi iz naslonjača i u gaćama. Međutim čovjek je do sada odradio hrpetinu poslova i ima izvrsne ocjene. U portfoliu ima puno primjera odlično napravljenih poslova i ima jako zanimljiv stil - članci su mu ne samo kvalitetni, nego piše tako da je to i interesantno čitati i njegovi članci ne liče na 500.000 drugih sličnih članaka.
I da, tražio je i rado ću mu platiti 10-ak% više od predviđenog budžeta.

Da skratim priču, naravno da je način na koji se predstavljate važan... to da mora biti dovoljno pismeno se podrazumijeva, ali ipak najbolje ćete se predstaviti kvalitetom svojih radova. Takvo je bar moje mišljenje i moj stav kad tražim radnika.

Mogu reć da imam samo pozitivna iskustva sa oDeskom kao sistemom gdje se može naći posao i zaposliti nekoga, dapače prvi veći novci koje sam digao preko neta su došli upravo zahvaljujući oDesku gdje sam našao nekoliko poslodavaca spremnih da plate za to što ja mogu napravit.

Baš sam nedavno naletio na jednog Amera, trebala mu pomoć oko iMacros-a, a budući da sam zadnjih 7-8 mjeseci dosta informacija prikupio vezano za iMacros odlučio sam se prijavit. I tu dolazimo do onog što je bomeštar rekao. Iako ja ne mislim da imam nešto specijalno profesionalan profil, mislim da sam napisao ponajbolju prijavu za posao otkad se prijavljujem na poslove, jer je od nekoliko kandidata sa solidnim portfoliom vezanim uz browser automatizaciju, PHP i generalno coding, uzeo baš mene koji nemam u portfoliu na oDesku nikakve dokaze da sam sposoban napraviti to što on traži. No, kada se prezentira na pravi način i nakon nekoliko pokušaja gdje se stvarno potrudite oko prijava, dobijete taj posao, brzo shvatite da se više isplati poslati 2-3 kvalitetne prijave nego ići putem neke generičke masovnosti gdje ljudi pošalju maksimalan broj srednje i niskokvalitetno sastavljenih prijava koje teško da mogu rezultirati šansom za pronalaskom posla.

Što se tiče pronalaženja radnika, tu nemam baš toliko iskustva, ali znam da se pouzdano mogu naći relativno kvalitetni pisci za niske cijene, a normalno da sa većom cijenom u većini slučajeva dolazi i veća kvaliteta.

Sa pozicije radnika na oDesku mogu reci da nije preterano veliki problem dobiti posao ako se stvarno potrudite oko aplikacije. Na pocetku sam uglavnom slao jako slicne prijave i gledao da ih bude sto vise, tj mislio sam da mora neka da prodje, ali naravno to nije bio slucaj. Kasnije sam promenio taktiku, i sada se uglavnom vodim time da u pismu napisem nesto vezano za taj posao sa cim bi privukao poslodavca da bas mene angazuje.

Bas sam skoro aplicirao za posao gde je poslodavac trazio pomoc oko promocije firme. U pismu nisam napisao "I can do this, I am the right person for this job, itd", nego sam mu jednostavno naveo u par kratkih tacaka kako bi mogao da promovise svoj biznis, sto mu se jako svidelo i naravno dobio sam posao. Sa tih par metoda koje sam naveo u pismu, sam pokusao da ga zainteresujem i navucem da mene bas angazuje. Naravno potrebno je uloziti vremena u to da sve ispadne kako treba, ali posle nekog vremena se uhodate.

Iz mog iskustva, poenta je upravo u tome da mu ponudite bas ono sto trazi, ali ne sve, nego onaj deo koji je dovoljan da ga zainteresuje. To bih uporedio sa pisanjem clanaka, tu je na primer jako bitan uvod, tj. kako ga slozite i navedete citaoca da procita ostatak. Ako uvod uspe da zainteresuje citaoca, on ce sigurno procitati ostatak teksta, a ukoliko je uvod los, retko ko ce imati interesovanja da gubi vreme dalje citajuci.

Ma i ja sam zaposljavao ponekad zbog ocjena oDesku to je ono "it goes without saying". Naravno ako je 20 ljudi prije toga dalo odlicne ocjene da cu ga gledati drugacije nego nekog novog. Ja sam vise govorio u smislu kako dobiti "prvi" ili prvih par poslova na na oDesku i kako povecati sanse cak i kad imate dobre reviewe. Naravno, nije to pravilo koje vazi u svakoj situaciji, zaposljavao sam i ja Filipince, Indijce, Pakistance "na blef" ali poanta je da danas nemam ni jednog radnika od tamo. Isprobao sam jako jako puno radnika ali najduze sam suradjivao s onima koji nisu bas slali c/p prijave.

Ovo sto kazes za osobu da radi iz gaca i naslonjaca, pa i to je "custom" i iskrena prijava bolja od "I am the best work for your job" i sl. :)

Ne kazem ja da je nemoguce bez toga samo govorim o vecini ili ajmo reci barem o mojem dojmu kako stvari funkcioniraju.

Kazes najbolje se predstavit kvalitetom svojih radova. Tocno, ali treba i doc u priliku to se predstavit. Kako ce netko to prezentirat ako ne pokaze svoj rad? Kod prijave to moze poslat attachment ili u svoj portfolio na oDesku attachirat dokument, sto opet govorimo o ispunjavanju svog profila. Nisam ja mislio samo na glavni opis nego kompletan pristup na oDesku.

LeonMak kaže:
Slažem se djelomično s tobom ali ne potpuno. Nemoj krivo shvatiti, moje iskustvo nije usporedivo s tvojim, ali evo o čemu se radi:
Baš prije par dana zaposlio sam čovjeka koji je tamo gdje govori o sebi napisao otprilike da obožava ovaj posao jer mu omogućava da radi iz naslonjača i u gaćama. Međutim čovjek je do sada odradio hrpetinu poslova i ima izvrsne ocjene. U portfoliu ima puno primjera odlično napravljenih poslova i ima jako zanimljiv stil - članci su mu ne samo kvalitetni, nego piše tako da je to i interesantno čitati i njegovi članci ne liče na 500.000 drugih sličnih članaka.
I da, tražio je i rado ću mu platiti 10-ak% više od predviđenog budžeta.

Da skratim priču, naravno da je način na koji se predstavljate važan... to da mora biti dovoljno pismeno se podrazumijeva, ali ipak najbolje ćete se predstaviti kvalitetom svojih radova. Takvo je bar moje mišljenje i moj stav kad tražim radnika.

Da i ja iznesem svoje iskustvo ukratko :)

Za sve pocetnike - slusajte iskusnije od vas zato sto ljudi znaju o cemu pricaju :) Indijaca/Bangladezana je tona, i ako vas to obeshrabruje, stvarno nema potrebe(sve dok ste bolji od njih). Kao sto je vise puta ponovljeno, treba obratiti paznju na 3 stvari:

1. Napravite sto bolji profil, verifikujte nalog, odradite oDesk readiness test i jos par testova u cija pitanja se razumete(ako nesto uradite lose, samo stavite na private, i niko nece videti losu ocenu)

2. Stavljajte iskljucivo realnu cenu - slobodno spustite cenu(ako neko stavi 50$ da mu instalirate plugin) ali i povecajte(ako stavi 50$ da mu odradite kompleksnu aplikaciju)

3. Cover leter - nikako genericki, obratite paznju na to sto se trazi od vas, i dokazite da se razumete u to perfektno. Naravno, bidujte samo u ono sto se razumete.

Poceo sam da bidujem prehjuce. Vec imam 3 Active Candidacies, i to su ljudi koje cekam da dodju online, dok trenutno radim na svom prvom poslu, i ocekujem 5.00 feedback(zena za koju radim mi salje poruke tipa "Wow, we struck gold today" sto mi govori da je ocigledno zadovoljna mojim nacinom rada). Evo upravo mi je poslala poruku
"Can I give you some advice about your profile since I hire on it all the time and I have 5Star feedback?", kao i pitanje da li se razumem u CSS, sto ce verovatno otvoriti novi posao :)

Pozdrav svima i srecno :) I zapamtite - profil, cover letter, razumna cena, solidno znanje engleskog i naravno sto sire znanje:)

Edit: evo i njenih saveta, sigurno ce nekome dobro doci:

Thanks. You see in my e-mail that I am also a business coach!

Yes, the first thing an employer reads should not be a student. Most won't even read further as they assume you aren't experienced.

Lead in the first paragraph with your strongest point. I think that would be 200+ applications and websites. Wordpress is so big right now that if you have experience with plug-ins, etc. stress that in the first paragraph. I understand plug-ins give people a lot of trouble. Review posted job for ideas and match to your skills.

Since you don't want design, give examples of everything you do by listing examples. If you
can transfer sites from one platform to another, etc. You would know your examples. I would even add backup of websites and set up Dropbox for them with step-by-step instructions of what part they need to do (that would be once you get the backup job).

Be sure to write in an employer's language. Don't assume they know jargon that designers
and programmers use.

I would delete the information about a student and just put that under the education part.
People will only read that far if the first paragraphs in the profile sell them.

Also, since your communication skills and time management seem to be really good, write
that you value your employer's time and that frequent communication is important to you.
You can also mention that you will always stay within budget and will discuss any work that would exceed a budget or bid in advance. Quick response is always important to me and I think to most employers now so you can also mention that. Meeting deadlines is extremely
important.

Hope this helps.

Karen

Pozdrav svima.

Novi sam na odesku, dobio sam jedan posao i odradio ga. Međutim imam nekih tehničkih problema pa bih pitao da li još neko ovdje ima tih problema, da znam da li je problem do mene ili do odeska.

Dakle, svaki postavljen posao vidim 30 minuta nakon što je postavljen, a tu je već određen dio ljudi aplicirao. Dakle, brzinom mogu biti konkurentan samo ako nemam konkurencije .. :D

Drugi problem, vidim listu aplikanata ali u glavnom dijelu gdje treba da piše broj aplikanata i prosječan bid nema ništa, odnosno piše 0. Stoga nemam uvid u prosječni bid.

A najveći problem, koji proizilazi iz ova dva, jeste taj da bidujem i pišem CL (radim to polako i s mnogo truda), da bih vidio da je čovjek zaposlio nekoga i to prije negoli sam ja i počeo pisati, ili pak ja završavam CL, a on je u međuvremenu već izabrao kandidate za interview.

Da li se još nekom ovo dešava i da li neko ima rješenje za ovo! :D

Pozdrav

Na oDesku sam vec bar 2 nedelje i redovno apliciram za jednostavne poslove iz datta entry i personal assistant grupe ali jos nijednom nisam dobio posao. Kontam da je razlog sto nisam dobio posao to sto nemam feedback i sto nemam oDesk sati...pa ako ima neko na forumu da mi da neki poslic te prirode bicu voljan da ga odradim za $1 cisto zbog feedback-a.

Kad se prijavi 200-300 ljudi za isi posao poslodavac samo preskoci ove sto nemaju feedback ili sate...

Ovako poslodavac vidi vasu prijavu za posao
How-the-Employer-Sees-Your-Bid-12.jpg

@EEMMIIRR - Ovo su problemi koje imam i ja, i nemam neko konkretno resenje. Posto trenutno spremam brdo ispita, pa ne mogu konstantno da visim za kompom, ubacio sam auto reloader dodatak u Chrome, i onda podesim da mi se stranica za pretragu wordpress poslova reloaduje na 2 minuta. Sedim u fotelji, radim zadatke za fax i bacam pogled :) Cim vidim nesto za sta sam kompetentan, pisem cover letter brzinom svetlosti i saljem :)

Ovaj drugi problem(to sto ne vidimo broj aplikanata i prosecan bid) sam primetio relativno skoro, i nemam nikakvo resenje. Vidim te podatke tek kada se prijavim na posao.

@sakiman - Hvala na slici koja pokazuje kako izgledamo u ocima poslodavaca. Kad vidim ovu sliku, jasno mi je kako sam uspeo da se probijem na samom pocetku. Ovo je skolski primer kako ne treba da izgleda cover letter.

Najteze je da se probijes kroz poslove kao sto su Data Entry i Virtual Assistent, zato sto su to najlaksi poslovi, i zato se i prijavljuje tako mnogo ljudi.

Ja na primer, kada bidujem da instaliram temu za wordpress, borim se sa njih 150, a kada bidujem da povratim sajt koji je hakovan/corrupted onda se borim sa njih 10. Tako da, najlaksi nacin da se probijes jeste da se razumes u nesto.

Data Entry je po meni cisto gubljenje vremena. Tako mnogo je azijata, a posto se tu zaista retko trazi kvalitet, poslodavci idu logikom sto jeftinije to bolje. Cena po satu retko prelazi 1.5-2$. Zavisi od coveka, ali meni je 10 puta lakse da radim 12 sati na gradjevini i da zaradim 20$ nego da sedim 12 sati za kompom i radim copy/paste. Prva 2-3 dana mozda izgleda "izvodljivo" ali kako vreme prolazi covek vidi koliko je to zapravo tezak i monoton posao.

Ono sto je jos gore kada je u pitanju Data Entry jeste usavrsavanje. Ti mozes da krenes kao web/desktop programer pocetnik, radis male poslove i na njima + u slobodno vreme se usavrsavas i eto za godinu dana sposobnog programera. Ako radis Data Entry, stojis u mestu a vreme prolazi.

Ako ne znas "nista" u vezi programiranja/sajtova, ovo bi moglo da ti pomogne:

1. 3-4 dana Lynda video tutorial za HTML
2. Nedelju dana Lynda video tutoriali za CSS
3. Nedelju dana Lynda video tutorial za JavaScript
4. Nedelju dana Lynda video tutoriali za WordPress

Sa znanjem iz ovih tutoriala moze da se zaradi 10-20$ dnevno bez ikakve muke. Tutoriali su jako detaljni ali i razumljivi. Ja sam za prvih 15 dana stigao na oko 300$, skupio 10 feedbacka sa ocenom 5.00, i sad sve ide mnogo lakse. Iako studiram informatiku, nisam upotrebio nikakvo znanje koje prevazilazi ovo stivo u tutorialima.

Mnogo su mi pomogli i saveti o pravljenju profila amerikanke koju sam citirao u postu iznad, kao i "vestina komunikacije". Ja u proseku, bez obzira da li budem placen 15$ ili 100$, imam preko 50 poruka razmenjenih sa klijentom. Sa jednim klijentom sam razmenio i preko 200. Ali zato sam odradio 10 poslova za 5 ili 6 klijenata. Ljudi su stekli poverenje i vracaju se. Jedan primer za ovu amerikanku: Prva dva poslica sam odradio za nju i dobio 5* feedback. Prvi poslic je bilo povezivanje wp plugina za backup sa dropboxom, kako bi automatski dobijala full backup na njenom kompu. Juce procitam na netu da je dropbox hakovan, setim se za nju i posaljem joj mail sa linkovanim clankom i savetom da promeni sifru. Zena odgovorila posle par sati sa zahvalnicom na celoj strani. Ja jednostavno znam da ce opet mene da zove kad joj treba neko za wordpres related job.

Druga amerikanka, za koju sam radio poslednjih par dana mi je danas predlozila da na sva tri sajta koja sam joj sredjivao u resources delu opisem ko sam, sta radim i da stavim link do mog sajta. Tako da, cenite klijente i vratice vam se duplo :)

Pozdrav!

Sseo kaže:
@EEMMIIRR - Ovo su problemi koje imam i ja, i nemam neko konkretno resenje. Posto trenutno spremam brdo ispita, pa ne mogu konstantno da visim za kompom, ubacio sam auto reloader dodatak u Chrome, i onda podesim da mi se stranica za pretragu wordpress poslova reloaduje na 2 minuta. Sedim u fotelji, radim zadatke za fax i bacam pogled :) Cim vidim nesto za sta sam kompetentan, pisem cover letter brzinom svetlosti i saljem :)

Ovaj drugi problem(to sto ne vidimo broj aplikanata i prosecan bid) sam primetio relativno skoro, i nemam nikakvo resenje. Vidim te podatke tek kada se prijavim na posao.

@sakiman - Hvala na slici koja pokazuje kako izgledamo u ocima poslodavaca. Kad vidim ovu sliku, jasno mi je kako sam uspeo da se probijem na samom pocetku. Ovo je skolski primer kako ne treba da izgleda cover letter.

Najteze je da se probijes kroz poslove kao sto su Data Entry i Virtual Assistent, zato sto su to najlaksi poslovi, i zato se i prijavljuje tako mnogo ljudi.

Ja na primer, kada bidujem da instaliram temu za wordpress, borim se sa njih 150, a kada bidujem da povratim sajt koji je hakovan/corrupted onda se borim sa njih 10. Tako da, najlaksi nacin da se probijes jeste da se razumes u nesto.

Data Entry je po meni cisto gubljenje vremena. Tako mnogo je azijata, a posto se tu zaista retko trazi kvalitet, poslodavci idu logikom sto jeftinije to bolje. Cena po satu retko prelazi 1.5-2$. Zavisi od coveka, ali meni je 10 puta lakse da radim 12 sati na gradjevini i da zaradim 20$ nego da sedim 12 sati za kompom i radim copy/paste. Prva 2-3 dana mozda izgleda "izvodljivo" ali kako vreme prolazi covek vidi koliko je to zapravo tezak i monoton posao.

Ono sto je jos gore kada je u pitanju Data Entry jeste usavrsavanje. Ti mozes da krenes kao web/desktop programer pocetnik, radis male poslove i na njima + u slobodno vreme se usavrsavas i eto za godinu dana sposobnog programera. Ako radis Data Entry, stojis u mestu a vreme prolazi.

Ako ne znas "nista" u vezi programiranja/sajtova, ovo bi moglo da ti pomogne:

1. 3-4 dana Lynda video tutorial za HTML
2. Nedelju dana Lynda video tutoriali za CSS
3. Nedelju dana Lynda video tutorial za JavaScript
4. Nedelju dana Lynda video tutoriali za WordPress

Sa znanjem iz ovih tutoriala moze da se zaradi 10-20$ dnevno bez ikakve muke. Tutoriali su jako detaljni ali i razumljivi. Ja sam za prvih 15 dana stigao na oko 300$, skupio 10 feedbacka sa ocenom 5.00, i sad sve ide mnogo lakse. Iako studiram informatiku, nisam upotrebio nikakvo znanje koje prevazilazi ovo stivo u tutorialima.

Mnogo su mi pomogli i saveti o pravljenju profila amerikanke koju sam citirao u postu iznad, kao i "vestina komunikacije". Ja u proseku, bez obzira da li budem placen 15$ ili 100$, imam preko 50 poruka razmenjenih sa klijentom. Sa jednim klijentom sam razmenio i preko 200. Ali zato sam odradio 10 poslova za 5 ili 6 klijenata. Ljudi su stekli poverenje i vracaju se. Jedan primer za ovu amerikanku: Prva dva poslica sam odradio za nju i dobio 5* feedback. Prvi poslic je bilo povezivanje wp plugina za backup sa dropboxom, kako bi automatski dobijala full backup na njenom kompu. Juce procitam na netu da je dropbox hakovan, setim se za nju i posaljem joj mail sa linkovanim clankom i savetom da promeni sifru. Zena odgovorila posle par sati sa zahvalnicom na celoj strani. Ja jednostavno znam da ce opet mene da zove kad joj treba neko za wordpres related job.

Druga amerikanka, za koju sam radio poslednjih par dana mi je danas predlozila da na sva tri sajta koja sam joj sredjivao u resources delu opisem ko sam, sta radim i da stavim link do mog sajta. Tako da, cenite klijente i vratice vam se duplo :)

Pozdrav!

trenutno ucim html,css,java script iphp preko w3schools za kasnije poslove...ali problem je u tome sto mi pare trebaju sad a poslove iz grupe web dizajn/web programiranje cu moci da radim tek za 2-3 meseca.

P.S. Znam foru kako poslodavac na odesku moze dobiti besplatnih $100 kredita za trosenje na projekte. Fora vazi samo za one koji jos nisu napravili nalog....za vise detalja javite se na pp

sakiman kaže:
P.S. Znam foru kako poslodavac na odesku moze dobiti besplatnih $100 kredita za trosenje na projekte. Fora vazi samo za one koji jos nisu napravili nalog....za vise detalja javite se na pp

U sustini poslodavac na odesku ima beskonacno besplatnih $$ (ne znam konkretno o cemu ti pricas), ali otkako su radili neke
redizajne i promjene stranice i nekih funkcija, primijecujem da kod fixed-price contracta, ukoliko nije placen upfront - radnik
svom poslodavcu ne moze ostaviti feedback. Drugim rijecima: zaposlis nekoga da ti nesto uradi, on odradi svoj dio i ti na kraju
samo prekines contract i on se puši - ne moze ti ostaviti nikakav dojam, jer nije potroseno ni $1 za navedeni projekat.

Back
Na vrh