maajstor kaže:
Pozdrav svim clanovima,ja sam iz BiH i imam povezan devizni racun (Komercijalna banka Banja Luka) sa skrill nalogom,te sam vrsio prije nekih mjesec-dva jednu manju isplatu od 27 eura(skrill je uzeo svoj dio),medjutim leglo mi je na racun samo 19.Kada sam ih pitao gdje je ostatak rekli su mi da su to troskovi ino banke (pretpostavljam inostrane),a u prethodnim postovima sam procitao da su to te posrednicke banke,i rekli su da moja banka uzima 1% ili 2,5 eura minimalno,sto je ok.Medjutim mene brine ova ino banka,koliko ona uzima,da li na procenat ili kako?
Posto sad hocu da isplatim sa skrill-a nekih 250 eura,pa me brine da mi ne uzmu 20-30 eura.Da li neko zna nesto vise o tome?Inace sam trazio od skrill-a onu njihovu karticu,ali kazu da valjda nije dostupna u BiH. Da li bi prosao sa manje provizije ako bih otvorio neku bankovnu karticu.Ako bih,mozete li mi preporuciti koju i na koji nacin. Hvala svima koji odgovore na ovaj moj post.
I mene ovo isto zanima.
Zivim u BiH (Pale) i imam devizni racun Komercijalne banke.Na svaki dospjeli iznos banka uzima 2,50 eura (nisam dizao vise od 50 eura dosad odjednom). Poceo sam raditi na Elance i kad god prebacujem sa Elance na devizni, prvi put u 30 dana ne uzimaju nista, a svaki sljedeci put u tih istih 30 dana skinu 20 eura (25 dolara), s tim da Elance tech support se kune da nisu, i to jos sa snishodljivim smjeskom.
Dakle, prvi put sam digao 14. maja, i dobio sam pun iznos -2,50 eura Komercijalne banke
Zatim sam digao 28. maja, dobio sam pun iznos -20 eura (!) -2,50 eura provizije Komercijalne banke
Digao sam 11. juna, dobio sam pun iznos -20 eura (opet!) -2,50 eura provizije Komercijalne banke
Drugi put kad sam digao, 28. maja, vidio sam da nigdje ne pise na transaction sheet, povjerovao sam njihovom tech supportu i skinuo opet... Nije problem za iznos, lako zaradim 20 eura za 1-2 dana, vec me iritira kad me se tako obmanjuje, pretpostavljam da nije namjerno, ali bas ostavlja gorak ukus u ustima.
E sad, citao sam da se moze uzeti kartica Komercijalne banke (Visa Electron), sto sam ja i ucinio, to je tekuci racun u KM, samo postoji jedan problem kad sam je dobio - naime nigdje mi ne prihvata broj kartice kao validan! Broj inace pocinje sa slovima "TR" i ima 12 cifri poslije toga. Na Skrill se u prompt za verifikaciju kartice ne mogu ukucati slova uopste, a kad sam pokusao ukucati samo brojeve (to iza TR), pise "number invalid".
Gdje god pokusam, ne prima je. Kad citam da ljudi govore o Komercijalnoj banci i upravo ovom setupu sa Visom koju ja imam, nista mi nije jasno. Kako samo ja to ne mogu? Kad sam pitao sluzbenicu Komercijalne banke, sto radi na salteru, ona jadnica pojma nema, jednom sam je 30 minuta ispitivao o raznim opcijama, dok mi ona na kraju nije rezignirano rekla: "Ja samo stampam papire ovdje". Da stvar bude gora, ni PIN kod kartice nije ispao citak, moze biti 3951, 3941, 3451, 3461... Kao sto kaze Dilbert, savrsena sigurnost je kad niko ne moze da koristi nista.
Sad sam upravo digao 150 dolara sa Elance, nakon sto je proslo tih 30 dana otkad sam zadnji put dizao, tako da ocekujem pun iznos, ali sam onda nakon dva dana (danas) zavrsio jos jedan poslic i zaradio okruglo 100 dolara na njemu. Posto znam da ce mi Elance uzeti 20 eura, ja razmisljam da prebacim to na Skrill, gdje sam vec otvorio racun i povezao devizni. To nikad dosad nisam radio i sad, kao sto izreka kaze, "ko se oprzi na mlijeko duva i na petardu" (tako nekako). Transfer sa Elance na Skrill ne kosta nista (ajde barem nesto besplatno), Skrill uzima 2,95 eura pri withdrawalu preko wire transferu, moja banka ce uzeti 2,5 eura...
TL DR
====
Dakle, summa summarum, zelim dici 70 eura sa Skrilla putem wire transfer na moj racun u Komercijalnoj banci u BiH. Skrill uzima, ~3 eura, Komercijalna banka uzima ~3 eura. Hocu li dobiti 64 eura ili manje i koliko manje? Sad upravo citam da postoji i neka procedura verifikacije deviznog racuna. Je li to tacno i kako to ide? Hvala na svim informacijama koje mi mozete pruziti.
P.S.
Znam da je duzi post, ali sam isfrustriran sto gdje god pitam, ljudi blage veze nemaju, cak ni oni kojima je to posao, pa zelim da napravim temeljit post za one koji su mozda u istoj situaciji i naidju na ovu temu, da sve znaju.
Pozdrav i hvala,
Dejan