Budući da je ovo mjesto za pisanje iskustava s radom na oDesku, htjela bih samo podijeliti dojmove, pošto sam jučer završila svoj prvi posao na toj "burzi rada" i jako sam zadovoljna.
Prošla su otprilike 2 mjeseca otkako sam otvorila profil na oDesku. U prvo sam vrijeme radila na popunjavanju profila, trudila sam se popuniti sve što se popuniti moglo, zatim sam riješila oDesk Readiness Test i još jedan test koji svjedoči o mojem znaju engleskog. Riješila sam i još neke druge testove, ali ispod prosjeka, pa njih nisam označila javnima. Čekala sam zatim da mi stigne Payoneer kartica i kad je sve bilo gotovo (nekih mjesec dana je trajala priprema), krenula sam s traženjem poslova za pisce, tj. SEO pisce. Moram priznati da sam u SEO writingu na neki način nova, ali nakon nekoliko poslanih prijava, dobila sam od klijenta poziv za razgovor na Skypeu i uskoro počela raditi za jednu firmu iz Azije. Doduše, tarifu bi neki nazvali smiješnom - radilo se o 45 centi po članku od 200 riječi, ali meni je to bilo za početak više nego dovoljno. Sve je bilo profesionalno i fer i još sam dobila super komentar na profilu. Mislim da što je više pozitivnih komentara i uspješno odrađenih poslova, to su veće šanse za buduće (još bolje) poslove.
Ubrzo nakon tog prvog ugovora, potpisala sam ugovor i za drugi posao, a jučer je stigao poziv za intervju za posao na koji se nisam ni prijavila, nego su me oni našli sami. Tako da samo treba biti uporan i dobro se organizirati. Nemojte pucati na visoke cifre, počnite od malo novca i s malim projektima.
Puno su mi pomogli savjeti ovdje na forumu, a najviše onaj da se treba prijavljivati među prvima. Ako tražite posao na oDesku, uzmite jedno 2 sata i ne mičite se od kompjutera nego svakih 5 minuta osvježavajte ponudu poslova i među prvima šaljite molbe. Pazite samo da ne radite copy-paste s molbama (cover letters) jer će vas oDesk prokužiti i možda diskvalificirati. Pišite poseban cover letter za svaki posao i u što kraćim rečenicama ponudite svoje usluge. Kratko - slatko.
Iako sam još uvijek učenik, već vidim da ogromnu ulogu igra odgovoran odnos prema poslu - znači, ako ste se dogovorili za rok predaje, morate ga poštovati. Primijetila sam da ljudi na tom oDesku vole raditi noću. I blagdani im nimalo ne znače.