• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

Pozdrav, imam jedno pitanje. Ovako, dobio sam prvi posao na oDesk i onda... Klijent bukvalno ni sam ne zna šta želi... Prvo je postavio posao za neke banner-e, posle toga pita da mu uradim neki landing page. Ok, ja prihvatim ovo za landing page pošaljem mu delić rada, kaže nije ništa specijalno. Počnem opet da radim, završim ceo rad pošaljem mu (naravno pratio sam sve instrukcije koje mi je dao) i opet mu se ne sviđa. Nakon toga, kontaktira me i kao "Ajde ovako, da ti meni kopiraš landing page jedne kompanije u PSD". I ja rekoh dobro. Ali posle se setih da mi nisu potrebni problemi sa tom kompanijom čiju stranicu trebam da kopiram. I onda mu napišem poruku u kojoj pokušavam da ga ubedim da mu uradim još jedan landing page, a ne da kopiram onaj jer će i on imati sigurno problema. Još mi ništa nije odgovorio, a trebalo bi da mu danas to pošaljem. Cena posla je tipa 10$. E sada, da li ja da prekinem ovaj posao, a imam već još jedan aktivan intervju (a i nigde mi se ne žuri), pa da tražim novog klijenta? I da li mi može dati feedback sada, dok još ništa nije plaćeno? Kapiram da ne može? :D

Marko, kod nas ima izreka " ko sa decom spava, popisan se budi" .
Ne znam odakle da krenem sto se tice gresaka, da li to sto si nastavio drugi posao da radis, cena posla, ili sto zelis da te oceni ( sto ne moze), a da posao nije ni uradjen...Ali razumem te sa druge strane, s obzirom na pretpostavljene tvoje godine i to sto si tek krenuo .
Ali radis bas ono sto ne treba, na dobrom si putu da dobijes prvu ocenu losu .
Nemoj " silovati" stvar, i imaj samopostovanja i samopouzdanja. Na dosta mesta samo na ovom forumu je objasnjeno kako bi trebalo da izgleda razgovor i odnos sa poslodavcem i ceo pristup poslu.

@freemind Hvala na brzom odgovoru. Iskreno, meni je ovaj posao bitan samo radi ocene. Znači novac me apsolutno nije zanimao što se tiče ovog posla. Baš sam dosta prijava poslao nisu prolazile, nisam pisao duplikate itd., pa sam počeo ne nešto tipa "Radiću besplatno, samo zbog ocene". Inače dosta sam čitao na ovom forumu (među njima su naravno neki tvoji postovi, Jelenini, dbomestar-a itd.) mislim verovatno da se nisam regostrovao na ovaj forum ne bih ni na oDesk. Ja nisam želeo da me on oceni, a da ja posao ne uradim. Dobio je sve kako je i tražio, i rok je bio ispoštovan.

Hey društvo! :waving
Pročitala sam svih 22 strane pisane u vezi sa ovom temom i stvarno ste mi u mnogočemu pomogli! :to_clue

Imam pitanje (nadam se da se ne ponavljam, više se i ne sećam posle toliko pročitanih stranica da li se neko još zanimao za to). Elem, nova sam na oDesku i do sada sam konkurala samo na hourly jobs, a sad sam prešla i na fixed priced jobs. Tu mi sve manje-više jasno, ono što me buni je kod bid-ovanja. Jasno mi je da treba da bude u okviru fixnog budžeta predviđenog od strane klijenta za taj posao, ali nisam pametna koliko da tu stavim. Npr, pogađam posao vezan za pisanje članaka. U oglasu stoji Budget: 200$, a kaže ta devojka da je spremna da plati 2.5$ za članak i ja sam bid-ovala 2.5$ (2.75$ sa oDeskovim fee) i tražim 50% unapred (iliti 1.75$). Mislila sam da bid-ujem za taj jedan članak, a sad se pribojavam da devojka ne pomisli da je u pitanju ceo rad (zato što je naglasila da isplaćuje na svake 2 nedelje) :(
I još jedno pitanjce- šta znači ono ono (isto kod fixnih poslova) ''Fixed Price
Deliver by - Mar 29, 2014''? Da li to znači možda deadline ili do kad oglas važi? :busted

Unapred vam hvala na odgovorima :waving

Tamara tu si fulala, jer ce zena sad mislit da je to cijena za cjelokupni rad, sto je ona i prvotno postavila.
Drugo, ovo deliver by znaci da do tada moras biti gotova s poslom.

mrgood kaže:
Tamara tu si fulala, jer ce zena sad mislit da je to cijena za cjelokupni rad, sto je ona i prvotno postavila.
Drugo, ovo deliver by znaci da do tada moras biti gotova s poslom.

:( s*anje. No, fora je u tome što je devojka postavila istovatni oglas 17 x! Doduše, napisala sam joj samo 1 članak i ništa mi nije odgovorila (ni da li je zadovoljna ili ne), kontam da je na tu foru ''probnog'' članaka nahvatala više nas naivnih. No, dobro je da šteta nije veća ;)

Hvala na ogovoru, sve u svemu ona koliko cenim ceo posao, toliko bid-ujem (naravno u okviru budžeta)? :to_clue

Naravno da tako treba, ako je poslodavcu budzet 200 $, recimo, mozes stavit 150 $ ako mislis da ti se isplati, ali ne 10 $, jer ispada glupo.
Ova fora sa visekratnim postavljanjem posla i dobivanjem free radnika je poznata, ali se to onda ne radi tako, nego se isporucuje clanak na drugi nacin...

Ja pocinjem da se nerviram oko Odesk-a.. Imam 4 poslova zavrseno do sad ali sam pravila pauzu zbog drugih obaveza par meseci i evo sad vec dve nedelje pokusavam da dobijem neki posao i nista..
A nerviraju me poslodavci jer kazu 250$ za render eksterijera i enterijera oko 5-6 slika minimum i ja stavim tu cenu ili nesto manju i oni na kraju zaposle nekog sto je ponudio 100$.. I tako isto sigurno 4-5 posla.. Zasto postavljaju onda bezveze cene kad na kraju uzmu duplo jeftinijeg radnika? :wtf
Koliko cesto i da li vam se desava ovako sa poslovima?:depressed
Samo da verifikujem nalog na Elance i tamo cu da pocnem da trazim neke poslice.

jockaKs ,

Kako pises propratna pisma ? Uvek ce biti jeftinije ponude, poslodavcu treba da jasno stavis do znanja da si bas ti njemu potreban i da imas kvalitet za taj posao i da ces isti zavrsiti na vreme . Ako je poslodavac nov i zelen, smanjuje se sansa da ce i pored odlicnog propratnog pisma sve biti ok, ali kod iskusnih poslodavaca, pogodak je mnogo veci, jer su se oni opekli mnogo puta, i mnogo vise cene svoje vreme.

mrgood,
ali se to onda ne radi tako, nego se isporucuje clanak na drugi nacin

Ili napisi ceo post , ili nemoj gusiti ljude sa svojim potencijalnim znanjima, ako si detektovao problem, zasto samo nagovestavas resenje, sada osoba koja je u problemu treba tebe posebno da pita, a kako se to radi na drugi nacin .

freemind
Pa uglavnom su slicna, ubacim u tekst nesto sto njih zanima..
Ali uglavnom kazem da sam zainteresovana za ovaj posao, prilozim neke slike koje odgovaraju tom poslu i napisem da imam u portfoliju jos primera koje sam radila u 3ds max-u ako to njih interesuje.. I ako postave neka pitanja kazem kako bi to resila.. Predpostavljam da je problem u ovim propratnim pismima marketing mi bas i ne ide kako treba..

Cim si poslala ponudu, znaci da si zainteresovana, nema potrebe da naglasavas to.
Nemoj cekati poruku od klijenta da bi odgovorila na pitanja, zamisli koje bi to bilo pitanje sa njegove strane , i napravi kontra pitanje sa pozitivnim odgovorom. Najbitnije je da pokrenes konverzaciju, da ti klijent odgovori.
Ne razumem se mnogo u 3d, ali bas sam napisao text za Jelenin blog, i uzeo kao primer ovu recenicu za pisce:

" Da li zelite da Vam naslove textova prilagodim danasnjim prilikama u SEO svetu, na principu ViralNove, sa cime bi Vasi clanci dobili i viralnu snagu ? "

Hvala na sugestiji :pozz
Definitivno moram da se pozabavim vise propratnim pismom.. Nego nekad ja vidim posao cim ga postave i dok ja smislim nesto da odgovorim on vec prvog coveka zaposlio. :D Svasta ima.

Imam jos jedno pitanje samo.. Pozvana sam na intervju- neka firma gteam za posao koji uopste nije u mojoj struci.. Ali ne mogu da odbijem nikako, kad kliknem discline sa maila pokrene se odesk stranica ali izadje da je stranica neispravna. A ne mogu da vidim ni sa odeska posao, mogu samo sa maila da odem na stranicu te firme i da popunim podatke. A ni tamo nema da se ukloni intervju. :poke
Kontaktirala sam odesk i rekli da sacekam jos 1 sat i mozda se skloni ili da u drugom pretrazivacu probam da odbijem. I ni to ne pali. Vidim da pisu na odesku da oni posalju i po 20000 prijava, spamuju izgleda.
Jel se desilo nekom nesto slicno?

freemind kaže:
jockaKs ,

Kako pises propratna pisma ? Uvek ce biti jeftinije ponude, poslodavcu treba da jasno stavis do znanja da si bas ti njemu potreban i da imas kvalitet za taj posao i da ces isti zavrsiti na vreme . Ako je poslodavac nov i zelen, smanjuje se sansa da ce i pored odlicnog propratnog pisma sve biti ok, ali kod iskusnih poslodavaca, pogodak je mnogo veci, jer su se oni opekli mnogo puta, i mnogo vise cene svoje vreme.

mrgood,
ali se to onda ne radi tako, nego se isporucuje clanak na drugi nacin

Ili napisi ceo post , ili nemoj gusiti ljude sa svojim potencijalnim znanjima, ako si detektovao problem, zasto samo nagovestavas resenje, sada osoba koja je u problemu treba tebe posebno da pita, a kako se to radi na drugi nacin .

mrgood, koji je to drugi način?:taunt

Kad pišeš proposal najbitnije je biti prirodan i biti svoj. Generički proposali sa ja sam taj i taj i znam to i to ne prolaze baš najbolje.

Tamara986, recimo screenshotas mu clanak i posaljes kao sliku, ali ne cijeli nego samo jedan dio, ostalo zacrnis. Na primjer.

mrgood kaže:
Tamara986, recimo screenshotas mu clanak i posaljes kao sliku, ali ne cijeli nego samo jedan dio, ostalo zacrnis. Na primjer.

Aham, to sam znala i pre, ali ja se bavim pisanjem članaka, blogova, eseja, sastava, izveštaja... i iskreno postajem poprilično frustrirana, jer ni posle mesec dana aktivnog (da ne kažem svakodnevnog traženja poslova), osim dva intervjua nigde ''više'' nisam odmakla, a baš se trudim :sigh i rešavam kojekakve testove ( pretežno vezanih za English language) i sledim upustva sa ovog foruma i NIŠTA! :(

Ako može neko da mi pojasni u čemu grešim i kako da se bolje organizujem, ophodim prema poslodavcima... nešto, bilo šta što bi mi, eventualno, bilo od pomoći, bila bih mu (joj) bila zahvalna.
Evo, ako vam nije problem da pogledate, i moj profil na oDesku https://www.odesk.com/users/~01216f618a5d99a797.

Unpred hvala.:taunt

Tamara,dobro bi bilo da postavis neke tekstove koje si vec zavrsila, kao portfolio. Recimo kao word dokument ili pdf, pogledaj kako su ostali pisci to rijesili pa i ti uradi tako. Moras da imas neke primjere koje klijent moze da pogleda.. Moj ti je savjet da ne saljes skrinshotove i crne trake preko teksta. To mi je malo onako..bez veze :) Ozbiljni klijenti nece traziti da im napises tekstove pa tek onda, ako se njima to svidi da ti plate. Na takve slobodno nemoj da gubis vrijeme i neka ti ne bude zao da ih odbijes. Sa svim ovim vjestinama pisanja,sigurno ti nije problem da se kroz propratno pismo istaknes u odnosu na masu indijanaca,probaj da iskoristis to. Imas na blogu, moze i ovako,gore je postavljen link,dosta toga sto ti moze koristiti,pa pogledaj.. U svakom slucaju,ne moze sve odma,moras malo da se strpis a i,bilo bi dobro da ti neko pomogne sa prvim poslom. 5 zvjezdica ispod ove satnice isto upada u oci i znaci dosta..:)

Hvala ti Kimi na odgovoru, poslušaću te svakako. Samo, nije mi najjasnije, na koje ''skrinshotove i crne trake preko teksta'' konkretno misliš?
i, još nešto da te pitam (naravno i sve ostale), koliko ste se, u proseku (vremenski) trudili na nađete posao? ''Glancala'' sam najpre profil, rešavala te testove, proučavala oDesk pravila i čitala razne forume, da bih bila što bolje upućena u sve to (neki cirka mesec dana), pa tek onda (mislim da je bila sredina marta) tek počela da konkurišem za poslove. Ne pišem ''copy-paste'' cover letter-se, svaki prilagodim datom poslu, poslodavcu... do sada sam konkurisla, aproksimativno, na bar 60tak poslova, ne kažem da nisam strpljva, ali me nekako strpljenje izdaje :(. A, na oDesku provedem bar 4 sata dnevno...

Tamara, ako već ništa ne pali, zašto ne probaš da im unapred uradiš članak kao primer? Ako je npr. oglas za 20 članaka, ti uradi jedan i pošalji uz pismo, neka bude i free of charge. Time im pokazuješ da si proaktivna (sumnjam da će iko drugi to uraditi), da si već nešto razmišljala o njihovoj tematici, pokazuješ im odmah i kakve bi tekstove mogli da očekuju od tebe, plus možeš odmah na primeru tog teksta da ih pitaš da li im je npr. okej takav tip naslova ili neki drugi (opet daj predloge), da li bi radije neki list ili tips članak na tu temu... Ne znam koliko imaš iskustva ali ja bih na tvom mestu, ako su dali naziv sajta, otišla i pogledala i sajt i dodatno im predložila neke teme ili ugao pisanja (tipa "da li ste možda radzmišljali o tome i tome").

Baš u tekstu koji je linkovao gore freemind je pričao o tome kako na samo propratno pismo i istraživanje toga šta tačno klijentu treba potroši i po nekoliko sati. Postoji dobar razlog zašto to radi.

Ako igde hoćeš da stigneš, moraš što pre da naučiš da "uđeš" klijentima u glavu i da posmatraš stvari iz njihove perspektive. Ni tvoj profil ni ponuda na oglas, ništa ne treba da govori o tebi (tipa "ja sam zainteresovana, ja sam vredna, ja hoću da naučim...") nego o njima i rešavanju njihovog problema. Okej, treba ti malo iskustva da bi mogla koliko-toliko precizno da definišeš njihov problem ali u najširem smislu i na najosnovnijem nivou možemo postaviti da njima trebaju tekstovi koji će dovesti ljude na sajt i zadržati ih na njemu. Dakle, "prodaj" svoje umeće da to učiniš za njih, baš je odličan primer dao freemind u onom tekstu na mom blogu:

"Da li je u redu da naslove tekstova prilagodim današnjim prilikama u SEO svetu, na principu ViralNove, sa kojim bi Vaš tekst dobio viralnu snagu?"

S tim što za ovo treba da znaš i koje su to prilike u SEO svetu i kakav je princip ViralNova naslova (ovo drugo ćeš lako provaliti ako odeš na ViralNova i sajtove koji koriste istu foru - Upworthy, BuzzFeed i sl).

Back
Na vrh