• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

Pitam cisto da uporedim sa cijenom za koju ja radim, ponekad pomislim da me iskoristava, radim kao web dizajner i developer.

hajro2 kaže:
Pitam cisto da uporedim sa cijenom za koju ja radim, ponekad pomislim da me iskoristava, radim kao web dizajner i developer.

Ne moze nesto biti iskoristavanje ako si ti pristao da radis za nekoga. Ako ti se ne svidja satnica otkazi dogovor i trazi druge poslove.

Igor ti je rekao sve o tome. Ne postoji neka fixna cijena. Pocetnik u nekom poslu radi od besplatnog do jeftinog, njegov cilj je steci iskustvo i reference. Postena cijena u tom slucaju je i 0$ na sat. S druge strane, neke firme naplate 1 website projekt po $100 000.

U trzisnom gospodarstvu vrijedi pravilo ponude i potrazenje ali tu ima i jako puno faktora.

Npr. ja kada sam kretao sa web dizajnom, prvo sam napravio par besplatnih websiteova da bi imao reference, kasnije sam za kompletan projekt na kojem bi radio par mjeseci trazio $200. U medjuvremenu smo neke projekte naplacivali vise od $4000 i to ne neke jako zahtjevne projekte. Sada osobno vise se ni ne bavim time tako da ja to nebi radio za ne znam kakve novce.

Tako da cijena apsolutno ovisi o tebi. Nema neke fixne i standardne satnice. Mozda ima kod ljudi sa slicnom razinom znanja itd. Isto tako, ovisi koliko si zauzet, koliko lako mozes naci poslove itd. Kad je mali izbor uzimas sta mozes, kad je veliki izbor moras dici cijenu jer imas ograniceni broj radnih sati i ne mozes sirit posao na vise sati nego sto ih imas.

Desavalo se da su mi asterisk programeri trazili i po 10x vecu cenu od neke prosecne, to su ljudi sa jakim referencama, imaju dosta posla, odbice njih 99%, ali uletece im jedan takav posao u 3 meseca i zaradice dobro. Dosta njih i uzima samo najskuplje, uslov je samo jedno- dobar CV .

Tako je freemind. S obzirom da kao firma smo radili s nekim od bas velikih korporacija u Americi tipa velike gradjevnske firme, proizvodjaci vojne opreme, banke itd. mogu reci da s nekim klijentima ako trazis premalu cijenu da si jednostavno pucas u nogu. Automatski saljes signal "low value" firme. Netko tko je stvarno dugo i iskusan u biznisu nije ocajan za poslom vec ima dovoljno posla, shvaca sve skrivene troskove, ima neko ime iza sebe ali ima i samopouzdanja zbog svega toga oni znaju da moraju traziti vece cijene a znaju i zasto. Dok ne naucis, radis za cijenu koju mozes dobit posao. Veci rizik veca dobit.

Jel ste imali nekog klijenta koji dok radite posao vam nudi drugi po jos kracem vremenskom roku a kao nema mnogo para da plati?
Rekla sam mu da nemam vremena, nadam se samo da nije mislio da za ovaj novac sto radim da cu da mu uradim i nove projekte. Dobro sam uradila sad ovo( ali vise necu da radim za njega), necu zato sto on nesto muti da mi da los feedback. :unsure
Bas se nerviram :depressed

Meni se to desilo dok sam radio na odesku , ostavio mi los feedback (on je kao hteo da me ucenjuje da ce ostaviti los feedback ako mu ne odradim jos neki poslic free) sto ja nisam hteo , onda sam i ja sam njemu jos gori i boli me uvo .. bila je fixna cena u pitanju ukrainac neki ...a amerima kada sam im god radio na sate ukupno sam im odradio 440 sati ljudi su bili zadovoljni

Ja imam pozitivna iskustva sa Amerima. Osim jednog. Lik je dobio uslugu i razvlačio i razvlačio... na pitanja mi odgovarao sa glupostima tipa "fajl je rar meni to ne treba". Zato je fino dobio negativan feedback koji je privatan i on ga ne vidi. A utiče mu na rejting.

A najgore sto ima dobre ocene i daje dobre ocene, retko kome 4*.. Al zapeo covek da uradim i drugi 3d model pa to ti je.. I jos kao posalji ti meni slike i radni model pa ti ja saljem pare. :poke

Australijanci su zakon..dobro placaju,ne traze previse,ako oce jos nesto, ponude sami koliko mogu da doplate ako oces moze, ako neces ne moras, nema ucjena nikakvih.. To su uglavnom agenti koji bi da dobiju vise za manje para kako bi mogli vise da se ograde. Odma u startu napisite sto radite za te pare i nema dalje. Sve ostalo se dodatno naplacuje. Ako ostavi los feedback ostavite i vi njemu i to je to..

Pozdrav, i ja sam jedan od ovih novih clanova pa bih vas zamolio za par odgovora.

Vec nekoliko mjeseci sam na Odesk-u i zavrsio sam uspjesno 6 "poslica" za koje sam ukupno placen 60 USD.
Sada je nastupio period od mjesec dana bez posla. Svakodnevno se prijavljujem za poslove vezane uglavnom za Photoshop (logo dizajn, baneri, korekcije fotografija...) Zanima me kakve vi poslove radite, i kojim poslovim se najbolje zaradjuje?

nikola23 kaže:
Pozdrav, i ja sam jedan od ovih novih clanova pa bih vas zamolio za par odgovora.

Vec nekoliko mjeseci sam na Odesk-u i zavrsio sam uspjesno 6 "poslica" za koje sam ukupno placen 60 USD.
Sada je nastupio period od mjesec dana bez posla. Svakodnevno se prijavljujem za poslove vezane uglavnom za Photoshop (logo dizajn, baneri, korekcije fotografija...) Zanima me kakve vi poslove radite, i kojim poslovim se najbolje zaradjuje?

Radimo one koje znamo da uradimo,najbolje se zarađuje onim što najbolje znaš.

Aleksandar92 kaže:
Meni se to desilo dok sam radio na odesku , ostavio mi los feedback (on je kao hteo da me ucenjuje da ce ostaviti los feedback ako mu ne odradim jos neki poslic free) sto ja nisam hteo , onda sam i ja sam njemu jos gori i boli me uvo .. bila je fixna cena u pitanju ukrainac neki ...a amerima kada sam im god radio na sate ukupno sam im odradio 440 sati ljudi su bili zadovoljni

U ovakvim situacijama mora moderacija da skida loš feedback.

Ima svakakvih ljudi čuvajte se, meni je gore bilo kad neće da isplati a odradiš nešto .. zato tražite uvek % unapred , a što se tiče moderatora ko će ih stalno cimati oko problema

Po meni je najgore ako dođete u situaciju da upadnete u posao sa nekom agencijom ili posrednikom koji uzima sebi abnormalnu proviziju. Još gore mi i je kada se lepo dogovorite da vam na primer plate $100 i odjednom to postane $90 jer, naravno, neće oni da rizikuju svoj profit pa da se odreknu tih 10% oDesk provizije i pored toga što sam u svom bidu napisao da poslodavcu treba naplatiti $110, ali se prave ludi.

Žao mi je što postoji veoma malo načina da se upoznate sa osobom koja je postavila oglas na oDesku, pa sam zato i znatno selektivan kada tražim neki posao tamo. Ako nemaju dobar skor i nekakvu reputaciju na Google-u, obično ih ignorišem.

Najgore iskustvo imam sa korisnicima iz Rumunije, a ubedljivo najbolje sa ljudima iz SAD i Kanade.

Međutim, upoznao sam dosta dobrih poslodavaca koji plaćaju odlično i često me pozovu da im odradim nešto van oDeska tako da sam sveukupno ipak jako zadovoljan što sam koristio ovaj servis od početka.

Ja ih imam sve na skaypu i sta god treba plate ljudi na PP i svima dobro ,Elance je daleko bolji po meni što se tiče mnogih stvari.

Može li se naći kvalitetnih social media poslova?
Tu mislim prije svega na održavanje facebook stranica i
možda grupa...?
Imam mogućnost izgradnje većih fb stranica(targetiranih po niche,
državi,spolu,itd.) pa razmišljam kako da to unovčim:S

Evo jedno moje iskustvo.

Javio mi se na Skype Amerikanac. Razgovaramo ko da pijemo kafu svaki dan. Uradim mu posao, čovjek prezadovoljan. Ja mu tražio cifru a on mi platio tri puta više od toga. Zadovoljstvo koje sam ja osjetio u njegovom glasu kad je dobio što je tražio je vrijedilo više od novca kojeg sam zaradio. I sad radim sa njim , plaća me uredno.

Dobila sam jednu ponudu, po satu se radi, i ja poslala da hocu da radim za 5$ po satu, kad vidim ona napisala 4,5$ za mene i ostatak do 5$ za odesk. I jos mi napisala da i ona isto crta, pa misli da sve ja to mogu da zavrsim za 14 sati nedeljno.. A meni je to malo, ne mogu sigurno za 14 da zavrsim. Ovako je dobar posao 3 meseca se radi, nije komplikovano..
Jel da cekam da promeni na 5 $ pa da me tad zaposli ili moze ona to kasnije da promeni?
Predpostavljam da vreme moze da se poveca ako mi je potrebno vise?
Nikad nisam radila poslove po satu, pa ako mozete da mi objasnite..
Hocu da se lepo razjasnim sa ovom ako joj se ne svidja nek nadje drugog..

Pa 4.5$ po satu i 5$ po satu nije velika razlika. Ta osoba je to prepravila tako da ne plaća ona oDesk proviziju nego ti. Sračunaj isplatili ti se i prihvati/odbij.

Pitaj tu osobu hoće li mjenjati iznos novca na oDesk.

jockaKs kaže:
Dobila sam jednu ponudu, po satu se radi, i ja poslala da hocu da radim za 5$ po satu, kad vidim ona napisala 4,5$ za mene i ostatak do 5$ za odesk. I jos mi napisala da i ona isto crta, pa misli da sve ja to mogu da zavrsim za 14 sati nedeljno.. A meni je to malo, ne mogu sigurno za 14 da zavrsim. Ovako je dobar posao 3 meseca se radi, nije komplikovano..
Jel da cekam da promeni na 5 $ pa da me tad zaposli ili moze ona to kasnije da promeni?
Predpostavljam da vreme moze da se poveca ako mi je potrebno vise?
Nikad nisam radila poslove po satu, pa ako mozete da mi objasnite..
Hocu da se lepo razjasnim sa ovom ako joj se ne svidja nek nadje drugog..

Ovako, mislim da ti je to mala razlika, tako da ako inace nemas nekih poslova, prihvati to. Ponudjena cijena se ne moze mijenjati, nego bi poslodavac trebao tebi poslati novu ponudu za posao sa korigiranom cijenom, sto osobno sumnjam da ce napraviti.
Po satu se radi tako da skines na svoj kompjuter oDesk Team Application i instaliras ju. Kada pocinjes raditi, pokrenes taj program i uneses u njega svoj oDesk username i pass. Nakon toga odaberes poslodavca i radis. Program sam broji radne sate, i prestaje brojati kada dosegnes limit koji je odredio poslodavac, u ovom tvom konkretnom slucaju, 14 sati.

Back
Na vrh