• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

RE: Odesk

Moze neko da mi objasni kako da kao zaposlenik postavim posao? Rad sam raditi na ovom sto sam rekao u prijasnjem postu, ali ne mogu nikako naci kako da kao zaposlenik postavim posao.

Just Another Boy kaže:
Moze neko da mi objasni kako da kao zaposlenik postavim posao? Rad sam raditi na ovom sto sam rekao u prijasnjem postu, ali ne mogu nikako naci kako da kao zaposlenik postavim posao.

Odesk.com-->my jobs-->posta a job
Napravis svoju "firmu" i mozes odmah poceti sa objavom job postinga.

Samo sto ti se payment method ne verifikuje automatski, vec moras da dodas i verifikujes CC.
Sve dok to ne odradis, radnici te nece ni shvatati kao ozbiljnog poslodavca, niti ces imati bogzna koji broj aplikanata..

Hvala. :)

Znam da me nece shvatiti ozbiljno, ali uvijek bude par onih koji rizikuju pa bidduju i za poslove gdje poslodavac nije verifikovao payment method.

Zanima me da li je iko povlacio sa odeska na Paypal, i koja je procedura, da li se mora na Paypalu nakon
transakcije cekati mjesec dana, da bi balans postao available? U dvoumici sam da li da saljem lovu na MB
pa na karticu znajuci da je tu isplata instantna, ili da idem preko Paypala sto jos nikad nisam, a to mi je
momentano bolja opcija jer imam i na PP love pa bih to slao sve zajedno..ali ne znam moram li cekati :/

adsenseamater kaže:
srkicarinho kaže:
moj savet je da se lepo udruzite ..spijateljite sa poslodavcem..dodajte ga na skype..meni dvoica poslodavaoca dali po 3 posla posle 1 odradjenog..

Koja glupost.

Nije bas rodjeni, uglavnom vecina ljudi sa kojima radim hoce na skype, lepo call pa mi objasne tacno sta im treba. I bas ti ljudi me kasnije iscimaju dodatno kao "e jel imas vremena da nabacas jos koji vid?". Znaci skype imam samo zbog njih inace ga ni ne gledam, oni to vole kao ozbiljnost sta ti ja znam.. Eto bas sam skoro naleteo na lika koji drzi neku SEO kompaniju al puno prosipa spike, i desi mu se da se neko primi na spiku da on uradi reklamu..a on tri cuke nema sa time, pa mene uvek iscima, odere njih, podelimo i u super rad, znaci lik mi je prvi put banuo sa spikom "brate jel mozes 3 videa da mi odradis al na frku". Ima dosta dobrih sto hoce bas stalni posao.

Sto se tice ovih withdrawala da pojasnim nesto (Za Srbiju, opet skoro sam siguran da su balkanske zemlje slicne po ovom pitanju) : Ukoliko imate tekuci racun bilo koje vrste, dinarski, samo gradjanin Republike Srbije na teroritoriji iste moze da vam uplati dinare. Jedina banka koja prima uplate u dinarima iz inostranstva je NBS, ostalima se "ne isplati" kako su mi to fino objasnili. oDesk > Moneybookers (koji ce se izgleda uskoro zvati Skrill ili tako nesto) > banka. Ako poslodavac ima pare na kartici, ceka se 1 dan uplata, 5 dana security period, gde mogu da se zale na vas rad, ako to prodje bezbedno, pare legnu na desk. Nakon sto kliknete withdraw na Moneybookers, pare tamo stignu instant. Mali savet za povlacenje sa Moneybookers-a : drzite se randog vremena. Znaci radni dani do recimo 4-5 (stvarno nisam proveravao tacno vreme). Obicno iscimam pare ranije tipa 5-6 ujutro, pa mi uvek stigne. Ako povucete petkom posle tih 4-5, uplata prolazi tek u ponedeljak, pa (barem u Erste) jos 3 dana dok ne legnu na racun (ili 2 opet zavisi da li ih mrzi ili jako mrzi da kliknu dugme) :). Preporucujem Erste (nije reklama majke mi) ili Komercijalnu, posto sam probao vecinu banaka, ove dve su najbolje. Erste - otvaranje kartice free, nema odrzavanja ni za devizni ni za dinarski, samo morate da stavite 5 eura na devizni kad otvorite, netbanking free, jedino sto ne dobijete sms kad stignu uplate. Ali imate netbank, iz 2 klika prebacite te dolare na dinarski tekuci, pa tu karticu u bankomat ili placate njom kako vam vise odgovara, i kurs im je prilicno normalan. Komercijalna ima onaj fazon jedan tekuci racun za sve bitnije valute (RSD, USD, EMU, CHF i ona jos jedna uvek zaboravim) i stagod uplate na njega moze se pretvori u bilo sta drugo tipa uplati vam bookers $200, vi odete u rodic, provucete karticu, on od tih $200 oduzme koliko dinara vam je racun i cao. E sad jedino sto kod Komercijalne se sve placa mesecno, tipa sms, netbank i tako dalje. Razlika u netbankingu kod Erste i Komercijalne je sledeca : Erste ima tan-tablica sistem obezbedjenja gde imate to neko parcence papira koje morate da imate svaki put kad ocete da se ulogujete, a i oni vam generisu user name i uglavnom bude nesto sto niko ziv ne bi zapamtio sa tackama i brojevima. Komercijalna nema neki komplikovan login (msm da i oni generisu username ali nemaju neki sistem obezbedjenja), ali zato mozete samo da proveravate stanje. Ukoliko hocete da uplatite pare na neki racun, morate da odete u expozituru i da trazite da oni odobre samo taj racun, i kad se to desi (msm da se nesto ludacki ceka tipa nedelju dve, nisam siguran za ovo) onda mozete stalno da uplacujete na taj racun. E sad to je prakticno ako stalno bacate kes na isti racun tipa fax ili tako nesto, ali van toga ne vidim zasto je to netbanking kad u prinicpu mozete stanje da proverite bez da se iscimate :) Intesa cak ima neki cd koji mora biti u kompu da bi se logovali na netbank, show. E sad zasto ja vise volim erste je em sto su ljubazni do zla boga, em sto skoro nikad nema reda, znaci odem da uradim nesto i zavrsio sam za 10 sec.

I za ove scamove, znaci nemojte da uzimate posao gde u opisu pise sve sto treba da se uradi. Posebno ne one "ma uradio bih ja to al sam na godisnjem, pa mi nije tu komp". Isto ne one koji reklamiraju nesto tipa "Da uradite ovaj projekt, skinite sa tog i tog sajta to i to, gde inace mozete potpuno besplatno skidati sta god". Oni sto napisu kakav sample treba da uradite da bi se prijavili opet mac sa dve ostrice. Ako uradite predobro sample i odbiju vas, smoricete se sto ste izgubili toliko vremene, a ako uradite skrnavo, nece vas ni primiti ali bar niste pukli sat dva.

E sad koliko sam ja ovo skapirao, Amerima je zabranjeno da salju sa Moneybookers-a na Moneybookers pare zbog neki raznih scamova sta ti ja znam. Znaci likovi koji su u fazonu "platicu ti preko bookersa batali odesk" odma obilazite. Imao sam par klijenata koji su se mucili sa bookersom dok im tech support nije rekao da to ne mogu da urade, pa su na kraju platili preko odesk-a (valjda ce taj paypal nekad doci i ovde).

Iskreno pokusavam da izbegavam te hourly poslove, posto em smara ta aplikacija (6 screenshota svakih sat vremena) em uglavnom (ne i nuzno) dobijem manje nego sto bih uzeo fixed. Znaci skoro svaki poslodavac koji je stavljao hourly pre nego sto me primio me pitao da li bih za fixnu cenu radio. Naravno, ukoliko hoce ispravke, oderite ga i za to ;) Ne moze vam dati negativan review ako ste uradili sve sto treba i to naplatili, ima tamo finih operatera na live chat pa se zalite ako bude bilo problema. :)

Ovaj mass biding da palite 20 ili koliko je vec limit aplikacija nedeljno sve zavisi od poslova. Pokusajte da bidujete na poslove za koje verujete da ce vas prihvatiti i imate relevantne primere koje ste vec radili, npr :
Bidujem za posao gde treba da napravim video koji predstavlja neki sajt za aukcije
U svom portfoliju vec imam takav video, identicna tema, fino uradjen. Znaci u app pisem "I already did a similar job which you can view here : <link>" i pored toga linkujem sve ostalo sto sam radio.
Ne znam za vas ali ja ne spalim ni 10 nedeljno, em sto stizu ponude ko lude, em sto ima par ljudi sa kojima saradjujem vec neko vreme, tako da nemam brige tu. Ali da budite realni i nemojte se bojati da naplatite svoju punu vrednosti, cesto ce se desi da pre bude primljen onaj sto je dobar i prekoracio je budzet nego onaj sto undercutuje sve da bi uzeo sljaku :)

Edit : zaboravih nesto posto vidim da se dosta ljudi cima oko privatnih informacija i to, slobodno odesku dajte sve sto traze, to moze biti samo za vase dobro. I nemojte se bojati ugovora niti NDA, mada ih samo procitajte da skontate da li je to to, uglavnom potpisujete ili onaj da sve sto napravite pod tim projektom pripada poslodavcu, ili NDA (Non-disclosure agreement) da ne smete da pricate da je to vase i sta ti ja znam. Jedino sto je lose sa tim NDA je da ne mozete da stavite posle projekt u portfolio. Meni je lik trazio da odstampam ugovor sto mi je poslao, potpisem, i bacim mu postom u Ameriku. I kasnije je taj lik ispao u fullu tipa usere mi program nesto, ja uzmem ispravim kazem mu jebiga nisam ja Sony je necu ti uzmem pare za ispravku, lik mi baci bonus :)

Toliko od mene
Uzdravlje

Hvala za komparaciju banaka. Zeleo bih da naglasim da sam u Intesi cekao skoro 10 dana da mi pare sa Moneybookersa budu raspolozive na racunu.

Sto se tice Raiffaiesena, kod njih sam 2009 imao racun, placalo se 20e depozit+ nekih 10e odrzavanje za celu godinu, stizali su SMS posle svakog trosenja novca, a na pare sa MB cekao sam 2 -4 dana.

Erste Banka ovde deluje kao najbolji izbor, ali naravno moguce je da je ovo povlacenje novca sa MB u Intesi bila duza procedura nego obicno, posto sam pokusao samo jednom do sada.

Fisher je dosta lepo objasnio par stvari, ja za isplate koristim Payoneer, mnogo mi je lakše nego cimanje sa wire transferima svake vrste, pa makar to išlo i preko MB, a ovako je malo veća provizija ali pare su veoma brzo dostupne.

Jedino što me kod Odeska nervira je to što kod fixed cena nisam siguran da ću dobiti sve pare, obično tražim da mi uplate 50-80% odmah a ostatak po završetku posla, skoro mi je jedan lik ostao dužan nekih 150 dolara i Odesk naravno pere ruke od toga ali dobro, našao sam dva lika za koje povremeno radim i koji su zadovoljni mojim radom, tako da i ne tražim nove poslodavce, a ne verujem ni da ću kad završim sa ova dva lika nastaviti sa Odeskom.

smilika kaže:
Hvala za komparaciju banaka. Zeleo bih da naglasim da sam u Intesi cekao skoro 10 dana da mi pare sa Moneybookersa budu raspolozive na racunu.

Sto se tice Raiffaiesena, kod njih sam 2009 imao racun, placalo se 20e depozit+ nekih 10e odrzavanje za celu godinu, stizali su SMS posle svakog trosenja novca, a na pare sa MB cekao sam 2 -4 dana.

Erste Banka ovde deluje kao najbolji izbor, ali naravno moguce je da je ovo povlacenje novca sa MB u Intesi bila duza procedura nego obicno, posto sam pokusao samo jednom do sada.

Pozdrav, trudim se da izbegavam Raiffeisen, cak i ako vam odgovara tih 20eura depozit + 10 odrzavanje na godisnjem nivou, kod njih se sve placa, tipa promena maila, promena adrese itd, i sve je to procedura gde se potpisuje sta ti ja znam koliko papira. Osim toga, i tamo su extremno ljubazni. Cak se i zatvaranje racuna placa fazon 500 dinara. Banku koju najtoplije preporucujem da obidjete (Eurobank EFG, barem u Novom Sadu) zbog prakticnih razloga, tamo je otvaranje isto besplatno, cekate u redu skoro uvek, nebitno da li hocete samo swift da uzmete, i veoma su neefikasni tipa desilo mi se da cekam 2 sata da bi mi radnica rekla kako im sistem ne radi i da dodjem sutra. Desilo mi se da bankomat pojede njihovu karticu, iako sam uneo dobar pin, i nije istekla. Pitao sam ih sto to, naravno ne znaju i trazili su mi fazon 500 dinara posto nisam otisao dan posle nego nakon par dana, pa je kartica vec bila u Beogradu i morali su da je vracaju sta ti ja znam. Kod njih je odrzavanje 250 ili 150 u ovo nisam siguran, ali placa se samo za mesec na kom imate promet na kartici, i sms obavestenja su besplatna. Intesa ista spika, nisu losi uslovi, ali se uvek ceka jer imaju fazon 5 saltera, 2 radnika, a ostali sede i bleje bukvalno. Meni je neprihvatljivo da odem u banku i cekam 2-3 sata da bih dobio neku izjavu ili tako neku glupost.

Da bi se ogradili na desku kod fixed price poslova, najbolje je poslati skrnavu verziju ili watermarkovanu, tipa u mom slucaju posaljem 640x480 video umesto full hd, ili otresem watermark preko celog ekrana. Na taj nacin, poslodavac moze da vidi sta ste tacno uradili, i takodje moze dupe da obrise sa time jer je pixelasto, ali imate potvrdu da ste uradili sve sta treba i kad vam plati posaljete mu full hd. Kod textova je to malo zezanja, ali je izvodljivo. To za placanje unapred kazem zato sto mi se desilo hiljadu puta da je prva stvar sto mi poslodavac kaze necu ti platim unapred, nego tek kad uradis, tako da skoro uvek izbegavam tu opciju. Ali da, dosta ljudi ce "5 star contractorima" placati unapred bez neke dileme. Takodje, dosta poslodavaca ce napisati da su oni "5 star employer" i da nema potrebe da to rade. Samo pogledate ostale projekte i review-ove drugih radnika, ako lupam neko ima 5 projekata koji su svi vezani za pravljenje novog sajta, taj vas verovatno nece izvrnuti jer mu treba materijal koji mu pravite.

Uzdravlje :)

anarchox kaže:
Zanima me da li je iko povlacio sa odeska na Paypal, i koja je procedura, da li se mora na Paypalu nakon
transakcije cekati mjesec dana, da bi balans postao available? U dvoumici sam da li da saljem lovu na MB
pa na karticu znajuci da je tu isplata instantna, ili da idem preko Paypala sto jos nikad nisam, a to mi je
momentano bolja opcija jer imam i na PP love pa bih to slao sve zajedno..ali ne znam moram li cekati :/

Evo da nakon odredjenog vremena odgovorim sam sebi na pitanje, mislim da ce sigurno jos nekoga interesovati.
Povukao sam lovu sa odeska na paypal, i novac je instanto presao u available. Dakle, nema cekanja od 30 dana.

:waving

Vrh :)

A kakvi su uslovi na paypalu? Koliko dodje da povuces na racun i to?

Fisher kaže:
Vrh :)

A kakvi su uslovi na paypalu? Koliko dodje da povuces na racun i to?

Ne razumijem o kakvim konkretno uslovima govoris...
Transakcija sa odeska je $1, a transakcija sa Paypala je svakog prvog u mjesecu
automatska i besplatna, a inace $5, to je sto se tice povlacenja novca sa paypala na karticu...

P.S.
Posto vidim da si iz Srbije, sumnjam da ce ti ovaj nacin povlacenja sluziti..
Inace imas i moneybookers, transakcija sa odeska je takodjer $1, a sa moneybookersa na karticu oko 2.5$
Dodje ti u sustini isto, koji $ gore-dole...

Pozdrav svima na temi, nova sam ovde, takođe novajlija na Odesku, i eto svako malo pa mi nešto predstavlja zakukuljanciju, ali sve sam uspela da rešim polako, tako, čitajući savete na ovom forumu i po internetu, učlanih se, bidovah, dobih posao, novce, i sad sam se zaglavila kod withdraw-a, hoću da povučem na MB novac, htela sam da mi potpišem taj w-8 obrazac, ali mi na mejl stigao onaj w-9.
U njihovom helpu, na pitanje zašto mi je stigao w9 obrazac da potišem, a stran sam državljanin, piše ovo:
If you added an ACH/Direct Deposit bank account, you will be asked to fill out the W-9 form. This is because ACH/Direct Deposit is only for U.S. residents.

Šta sad da radim? Vidim da formular ističe 20.12.2011. Da čekam tada, pa ponovo naručim pravilni, ili postoji način da ga poništim nekako pre?
Gde sam to popunila pogrešno, taj ACH/Direct Deposit bank account, malo mi to nije jasno?

Sutra, 6.12.2011. bih mogla prvu sumu povučem na moneybookers, da sam samo dobila w-8 formular i potisala ga.

Hvala vam svima, pozdrav!

Arancina kaže:
Sutra, 6.12.2011. bih mogla prvu sumu povučem na moneybookers, da sam samo dobila w-8 formular i potisala ga.

Pa ne moras zuriti, novce isto tako mozes da cuvas i na odesku, kao i na svakoj drugoj virtualnoj/online banci.
A sto se tice formulara, kontaktiraj odesk support, tj. posalji im ticket i oni ce ti pomoci dalje...Imaju odlican
support, odgovorice ti vjerovatno vec u roku od par sati...ne bih znao nikakav drugi savjet da ti dam, ja licno..

anarchox kaže:
Pa ne moras zuriti, novce isto tako mozes da cuvas i na odesku, kao i na svakoj drugoj virtualnoj/online banci.
A sto se tice formulara, kontaktiraj odesk support, tj. posalji im ticket i oni ce ti pomoci dalje...Imaju odlican
support, odgovorice ti vjerovatno vec u roku od par sati...ne bih znao nikakav drugi savjet da ti dam, ja licno..

Poslah već mejl, nego rekoh, ako već ima nekih kao ja, brzopletih, koji su imali pa rešili sličan problem... Htela sam da požurim, da prođem ceo proces registracija-isplata što pre, iz znatiželje, ali dobro, sačekaću, javiću novosti :) hvala na brzom odgovoru!

Vec par puta sam se ponudio za posao na oDesku ali uvijek me odbiju...

bjoskic kaže:
Vec par puta sam se ponudio za posao na oDesku ali uvijek me odbiju...

Ako procitas malo ovaj i ostale textove o oDesku mogao bi pronaci razloge zasto si odbijen. Isto tako mozes procitat i razloge kako poboljsati sanse da dobijes posao na oDesku.

Definitivno procitaj nase sticky-e u ovoj sekciji:
https://internetzarada.org/kako-zaraditi-dobiti-posao-preko-freelancer-com-t-2310.html
https://internetzarada.org/kako-zaradjivati-preko-interneta-na-freelancer-com-i-odesk-t-5698.html

Javljam novosti;
Vrlo brzo su mi odgovorili, da taj w9 koji mi je stigao ne popunjavam, on stiže iako sam tražila w8 formular, očekivala sam da sad treba popunjavati taj w8 ali samo je trebalo potvrditi na nisam iz SAD i to je to, a w9 stiže na mejl u svakom slučaju i treba se popuniti ako neko ima ACH/Direct Deposit bank account. I nije bilo w8 formulara, i jedno tri puta su mi to objašnjavali dok me nisu potpuno ubedili da ne diram taj w9 :)
I u međuvremenu sam povukla par dolara (10) sa MB čisto da vidim kako će proći, i 1 ode Odesku, oko 2,5 na MB, tj otišlo bi ali ne mogu skinuti tako malu sumu (oko 6 dolara), mora bar deset evra (13 dolara) biti na MB. Valjda upload i download novca na MB posle zavisi koji sam račun prijavila, ja sam prijavila od Komercijalne banke devizni, tamo je minimum downloada izgleda 10 evra.
eto tako. Možda nekom bude od koristi to sto piše ovde. Pozdrav!

Arancina kaže:
I u međuvremenu sam povukla par dolara (10) sa MB čisto da vidim kako će proći, i 1 ode Odesku, oko 2,5 na MB, tj otišlo bi ali ne mogu skinuti tako malu sumu (oko 6 dolara), mora bar deset evra (13 dolara) biti na MB. Valjda upload i download novca na MB posle zavisi koji sam račun prijavila, ja sam prijavila od Komercijalne banke devizni, tamo je minimum downloada izgleda 10 evra.
eto tako. Možda nekom bude od koristi to sto piše ovde. Pozdrav!

Taj minimalni prag isplate tako je podesen od strane moneybookersa, a ne od povezane banke.
A ne isplati se da se zezas sa tako malim iznosima, makar oni bili i "probni", jer u sustini nista vise ne moze da krene po zlu :)

pozz najboljem forumu sto se tice internet zarada,pre svega je iskren sa pravim informacijama ,citao sam dosta vasih tema i postova i naletim na ovaj za odesk,uclanim se ,odradim prvi test,i onaj za xp (dobio sam 4) ,nisam se nesto zamlacivao ispunjavanjem profila al uradicu ga,prvi posic odradim free tj. dobijem 1$,sad drugi za 15$,verovatno ce biti jos jedan od 25$ i bas mi se svidja kako napredujem

Imam neka pitanja,vidim da za veci novac treba imati i vece znanje i umece,web dizajn,seo,audio/video obrada....ja od svega znam po malo al nista 100%,photoshop mi ide od ruke pa sam se sa tim okusao,mozda se i zadrzim samo na tome
Sta preporucujete od fixprice poslova sto moze da odradi svaki pocetnik,video sam neke unose texta za smesan novac po satu,ja bi radije da odradim nesto za 3 sata i uzmem 10-20$ kao sto je obrada slika,al me interesuje jel ima nesto i jednostavnije?
I jos jedna stvar,vidim da su ameri ludi za licencama,hoce da mu ubacis njegov lik npr. na neku pozadinu al da si tu sliku kupio/imas licencu za nju i da nije skunuta preko googla. Ja u zivotu nisam platio ni za softver a tek za sliku,jel to predstavlja veliki problem ako ja njemu skinem neku sa neta,retusiram,ubacim sta hoce i vratim mu je, kako bi on imao prava na njeno koriscenje i prodaju,jedino sto mogu je da kazem da je sami kupe pa meni posalju na obradu

:waving

Back
Na vrh