• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

RE: Odesk

Evo krenulo je polako..:waving;) jedan feedback za bednih 1$ sto i nisam trazio da mi plati.. feedback mi je bitan ;) ... e hvala ljudi na pomoci i odgovorima stvarno ste cool forum jedan od najgostoljubljivijih gde sam bio... hvala anarchox-u, dbomestar-u, srkicarinho-u, adsenseamater-u i svima ostalima.... kako vama trenutno ide na odesku? kad imate nekoliko feedbackova jer ide posao? bidujete prosecno ili visoko zbog svoje reputacije? i koliko ste 'dobri' za recimo metar dana? hvala unapred! ej vi ste mi svi mentori ovde!:smack planiram da zaradim koju kintu na odesk i krenem sa sajtom, adsensom i seo-om... mada... i na odesku se moze lepo zaraditi... ocekujem prinovu,:drinking:crazy_grin uskoro se zenim,:sigh pa moram da imam neki dodatni izvor prihoda, osim bedne plate od 20k din... jbg ... u ostalom... VI STE KRALJEVI!

blinky kaže:
Evo krenulo je polako..:waving;) jedan feedback za bednih 1$ sto i nisam trazio da mi plati.. feedback mi je bitan ;) ... e hvala ljudi na pomoci i odgovorima stvarno ste cool forum jedan od najgostoljubljivijih gde sam bio... hvala anarchox-u, dbomestar-u, srkicarinho-u, adsenseamater-u i svima ostalima.... kako vama trenutno ide na odesku? kad imate nekoliko feedbackova jer ide posao? bidujete prosecno ili visoko zbog svoje reputacije? i koliko ste 'dobri' za recimo metar dana? hvala unapred! ej vi ste mi svi mentori ovde!:smack planiram da zaradim koju kintu na odesk i krenem sa sajtom, adsensom i seo-om... mada... i na odesku se moze lepo zaraditi... ocekujem prinovu,:drinking:crazy_grin uskoro se zenim,:sigh pa moram da imam neki dodatni izvor prihoda, osim bedne plate od 20k din... jbg ... u ostalom... VI STE KRALJEVI!

Hahaha :wub

Sto se tice bidanja moras uzeti druge faktore u obzir:

- koliko je poslodavac vec dugo vremena na odesku? Ukoliko je neko naisao samo da uradi
nesto hitno i to mu je jedini cilj, onda mozes da klepis malo bolju lovu, pogotovo ako vidis
jos da se ne razumije u cijene za te usluge..a Ameri hvala bogu imaju para...

- koliko je poslodavcu hitno da odradi nesto? Dobar postotak poslova koje sam dobio na
odesku rezultat su cajtnota poslodavca da ceka i/ili traga za ostalim potencijalnim
aplikantima tako da uzme onog koji mu prvi naleti. Ja npr znam tokom dana (ukoliko i nemam
bas puno posla ili obaveza) 4-5 puta da pregledam nove ponude poslova iz neke oblasti
koju poznajem, i zamislite sada da ste vi poslodavac, i u roku od 2 minute od objave posla
javi se neko ko vec ima iskustva stim, a i vama hitno, i naravno da su velike sanse da te
odmah zaposli.
Primjer: https://www.odesk.com/jobs/~~5c6d323c54563c2a

- u posljednje vrijeme pogotovo furam tezu Michael-a Levine-a koja se odnosi na njegovu
definiciju odnosa s javnoscu "umjetnost da se ljudima ponude razlozi da ubijede sami sebe",
dakle ako dovoljno mudro zboris i ubijedis poslodavca da si ti taj, onda se ne sikiraj..
Na kraju krajeva ne treba se toga stiditi, jer ionako prodajes svoje usluge, to jest prodajes sebe.

A poslije kada postanes neko i nesto na odesku, svakako da mozes i da iskortistavas svoju
reputaciju i povisis cijene, mada ja to licno npr nikada ne radim, jer radije cu prihvatiti
i odraditi neki poslic za 100$ nego se praviti vazan i staviti cijenu 150$ i ne dobiti posao nikako..
A ako te interesuje koliko se moze zaraditi - ovisi od vremena koje provedes prvobitno
na usavrsavanju svojih sposobnosti i ucenja novih, kao i od vremena provedenog na samom
odesku odnosno na poslovima za koje se uspijes izboriti..ihh, sjecam se vremena kada
sam na odesku zaradjivao $xxxx/mjesecno na autopilotu...bukvalno...

Hvala anarchox na iscrpnom odgovoru. Bas si mi pomogao! Inace ja bidujem na dosta posla, ali uvek ispod prosecne cene. Jos koji feedback, i mogu da se opustim. Inace na kom principu ti je radio taj autopilot. Kapiram da treba da odradi bid, da odgovori na ponudu i uradi posao... Tako da ne razumem kako jedna skriptato moze odraditi :(... Ali samo mi reci (ne zelim konkretan odgovor) kako samo sakupljas facebook lajkove i ostale zajebancije na njemu? Trazio sam na netu ali nikako da nadjem... Nikad ne bidujem na to jer i nemam fb (ah zena:tease) ali vidim da se dosta placa.... Poz od brata iz Srbije!

blinky kaže:
Hvala anarchox na iscrpnom odgovoru. Bas si mi pomogao! Inace ja bidujem na dosta posla, ali uvek ispod prosecne cene. Jos koji feedback, i mogu da se opustim. Inace na kom principu ti je radio taj autopilot. Kapiram da treba da odradi bid, da odgovori na ponudu i uradi posao... Tako da ne razumem kako jedna skriptato moze odraditi :(... Ali samo mi reci (ne zelim konkretan odgovor) kako samo sakupljas facebook lajkove i ostale zajebancije na njemu? Trazio sam na netu ali nikako da nadjem... Nikad ne bidujem na to jer i nemam fb (ah zena:tease) ali vidim da se dosta placa.... Poz od brata iz Srbije!

U tome i jeste caka druze, prije su postojali servisi (koji su ukinuti prije par mjeseci)
koji su sluzili za nakupljanje fanova na fanpage, a radili su na principu razmjene lajkova..
To vise ne postoji, tako da nema smisla da ti vise pricam o tome, ali dok je postojalo
mogle su se koristiti razne skripte i autoklikeri, i na to sam mislio pod "autopilot".
Meni je tada samo preostalo da ugovaram poslove na odesku i klepam pare, kada skripte
odrade svoje, a ja licno nista nisam skoro pa nista radio..danas je to pak drugacije :D
Poz iz Bosne :waving

Izvinjavam se sto cu otici malo offtopic, ali
@anarchox: Posto sam i ja iz Bosne, mozes mi reci na koji nacin ti uzimas lovu sa oDesk-a? Ovo sto sam do sad citao o dizanju para se uglavnom odnosilo na Srbiju i Hrvatsku, pa eto, ti si mi neko ko mi iz prve ruke moze reci o nacinu dizanja novca sa oDesk-a u Bosni.

Just Another Boy kaže:
@anarchox: Posto sam i ja iz Bosne, mozes mi reci na koji nacin ti uzimas lovu sa oDesk-a? Ovo sto sam do sad citao o dizanju para se uglavnom odnosilo na Srbiju i Hrvatsku, pa eto, ti si mi neko ko mi iz prve ruke moze reci o nacinu dizanja novca sa oDesk-a u Bosni.

Najbolje ti je moneybookersom, ubedljivo :D Najmanje provizije a najbrze ide transfer...

Just Another Boy kaže:

Kao sto je kolega u prethodnom postu vec izjavio, najbolje ti je preko MoneyBookersa.
Dakle transakcija ti je sa odeska na MB 1$, a withdrawal sa MB na debitnu karticu ili devizni racun oko 2.5$
Postoje i drugi nacini ali je ovaj definitivno "najkulturniji" sto bi se u nas reklo...
:waving

Oke, hvala. Kad (ispravka: AKO) dobijem neki posao na oDesku i zaradim koji dolarcic, isprobacu MoneyBookers. Do tad me ostaje nada da ce se neko smilovati i dati mi neki posao da odradim :)

Hey, ekipa! Evo da se pohvalim: maloprije sam dobio svoj prvi posao nakon 5 dana bitisanja na oDesk-u i 15 bidovanja. Nije neka velika para, svega $5, ali i to je sasvim dovoljno za pocetak. :)

Nikad nisam radio preko ovoga, završio sam neki posao za lika i on me zamolio da prođe kroz Odesk jer ja ne mogu da primim PayPal a on ne bi da se cima sa drugim načinima plaćanja, pošto sam video da Odesk ima dosta načina isplate pristao sam. Završili smo sve to danas, fixed price, plaćeno sve itd ali ja sad imam pending credits tamo na računu. Kad ću moći da povučem pare na Payoneer ili gde već odlučim?

aleksej kaže:
Nikad nisam radio preko ovoga, završio sam neki posao za lika i on me zamolio da prođe kroz Odesk jer ja ne mogu da primim PayPal a on ne bi da se cima sa drugim načinima plaćanja, pošto sam video da Odesk ima dosta načina isplate pristao sam. Završili smo sve to danas, fixed price, plaćeno sve itd ali ja sad imam pending credits tamo na računu. Kad ću moći da povučem pare na Payoneer ili gde već odlučim?

To je normalan proces. Zarada stoji na pendingu 5-6 dana - nakon drugog dana ce ti pokazati
tacan datum, kada ces moci da povuces lovu dalje, na Moneybookers ili gdje vec zelis...

Aha. A reci mi imam Upfront Payment od 30%, to je uplaćeno pre 3 dana kad je dogovoren posao, to će isto biti slobodno zajedno sa ovom sumom od celog ugovora ili ranije? Jer za to ne vidim datum kad će biti raspoloživo...

aleksej kaže:
Aha. A reci mi imam Upfront Payment od 30%, to je uplaćeno pre 3 dana kad je dogovoren posao, to će isto biti slobodno zajedno sa ovom sumom od celog ugovora ili ranije? Jer za to ne vidim datum kad će biti raspoloživo...

Po pravilu, ako je ranije uplaceno - bice i ranije na raspolaganju. Mada, trebalo bi da ti se vec pokaze datum kada ce biti na raspolaganju.
Ipak, sve je relativno, jer pending status znaci da novac jos nije uplacen na odesk, pa je moguce onda da ce mozda i upfront i glavnu sumu uplatiti zajedno.
Ako je poslodavac od povjerenja, sto se da zakljuciti iz njegove reputacije na odesku, ne bi trebalo da imas problema oko te uplate.

d3fcc82fb4b145b1b0360bd.png

Valjda ovo Payment Method Verified nešto znači?
U svakom slučaju je član nekih mesec dana i ima 2 feedbacka od pre 3-4 dana.
Videću šta će biti, odradio sam mu neki posao za oko 250 dolara, valjda je platio Odesku... :)

EDIT: A reci mi gde bi trebalo to da se pojavi, to gde piše kad će novac biti raspoloživ? To ne vidim nigde.

aleksej kaže:
d3fcc82fb4b145b1b0360bd.png

Valjda ovo Payment Method Verified nešto znači?
U svakom slučaju je član nekih mesec dana i ima 2 feedbacka od pre 3-4 dana.
Videću šta će biti, odradio sam mu neki posao za oko 250 dolara, valjda je platio Odesku... :)

EDIT: A reci mi gde bi trebalo to da se pojavi, to gde piše kad će novac biti raspoloživ? To ne vidim nigde.

Ma ne sikiraj se ti za ovog poslodavca, on je kao sto vidis 100% uredan.
Moguce da je zakasnjenje u uplati uzrokovano tom malo vecom sumom novca.

Odes na payment-->financial activity, i jednostavno na mjestu gdje ti pise "pending", pisace "due on" ili tako nesto...
To je dakle datum kada ce lova biti raspoloziva za withdraw.

Ok, videću već kako sve ide. Hvala na odgovorima. :waving

Ovako, oni koji su vec duze na odesku i oni koji su aktivniji trebali bi po pravilu znati kako ovo hoda,
(oni koji su manje aktivni njima ovo fakticki i ne treba) ali eto ako je slucajno kome promaklo, ovdje
cu ukratko objasniti kako uslovno receno povecati broj aplikacija na koje imate pravo sedmicno...

Dakle, ako ste bas aktivan bidder i broj od 20ak aplikacija sedmicno vam je mali i ne mozete sacekati
iducu sedmicu dok vam se stanje anulira, onda je rjesenje jednostavno u tome da ponisitite vec poslane
aplikacije, i to one koje su barem stare 3 dana i vise, i za koje smatrate da svakako necete biti odabrani.

Aplikacije inace budu validne sve dok vas poslodavac ne odbije to jeste prekine aplikaciju, dok se ne
popune sva radna mjesta za posao za koji ste aplicirali ili dok ne istekne rok job postinga (mjesec dana).

Dakle jednostavno preko odesk.com-->my jobs-->my applications izabrati staru aplikaciju i kliknuti na withdraw:

Isto tako redovno cistite "Active Candidacies" i "Invitations to Interview" (ali pogotovo ovo prvo),
kako preglednosti radi tako i zbog broja aplikacije koje mozete poslati sedmicno. Jeste da je 20 komada
sedmicno idealan broj aplikacija koliko se moze poslati, ali za hard core biddere to je nista.

Ovom metodom se broj aplikacija sedmicno moze dakle bez problema povecati i na preko 40 komada sedmicno,
a aplikacije koje se poniste budu uracunate u "Your job application quota" obicno u roku od 12 sati +/-.

Jos jedan prijedlog za one koji su relativno novi na odesku i mozda nemaju bas toliko reputaciju
da se njihova aplikacija istice u odnosu na ostale, evo vrlo jednostavnog nacina kako otkriti sta to
ima nasa konkurencija a sto i nama fali, odnosno koje stvari to bi unaprijedile nasu aplikaciju i
pomogle da se drugi put ima vise sanse prilikom apliciranje.

Neka vam ne bude mrsko napraviti, to jeste aktivirati account za employere na odesku, to se da
odraditi u samo nekoliko sekundi, Nakon toga kreirajte novi job posting, i to iz one oblasti iz koje
i vi na primjer nacesce aplicirate. Napravite sto bolju ponudu ljudima, kako bi se i ljudi sto vise
potrudili da vas ubijede u njihovoj aplikaciji.

Dan-dva poslije otvaranja posla imacete vec pun inbox sa raznoraznim aplikacijama i radnicima.
Ono sto mozete izvuci i tih aplikacija su vrlo bitni podaci, tako da kombinacijom 10 polovnih ili
osrednje dobrih aplikacija mozete si stvoriti ultimativnu aplikaciju sa mnogo dobrih argumenata
kako da vi, odnosno vasa aplikacija vasem buducem poslodavcu upadnete u oci.

To je tek pocetak, jer nakon sto stupite u kontakt sa aplikantima mozete saznati i ostale detalje,
npr kojima tehnikama se sluze da odrade odredjeni posao - kako biste vi presudili "da li je to ispravno".
Sigurno je da ce se cesto neko odati u onome sto radi ne znajuci da ste mu vi ustvari konkurencija.

Postoje mnoge prednosti od kojih mozete profitirati kada se bavite malo "zamjenom uloga".
Da ne pricam da se najlakse zaradjeni novci nalaze u outsourcingu, te da je "probni posao" koji mozemo
zadati nasim aplikantima ustvari besplatan posao koji oni za nas rade, ali to je mozda vec malo GH ;)

Ja imam jednu ideju u vezi oDeska pa evo da je izlozim, moze biti (barem mislim) jako korisna:

Dakle, napravimo employer account. Na account-u "radnika" gdje bidujemo za posao, bidujemo za sve na sta mislimo da cemo biti prihvaceni i kada neko prihvati nasu ponudu, onda za taj isti posao napravimo kao employer ponudu za posao, ali po nizoj cijeni od one koju smo dogovirli kao zaposlenik. Nakon sto ljudi biduju za taj posao sto smo postavili, damo nekome od bidera da ga uradi i u sustini on taj posao radi za nas, a mi mu samo dajemo dio od onog sto pripada nama kao zaposleniku iz prvog posla.
U sustini, jedini problem je dobiti posao, a ostalo je samo dopisivanje i cekanje da posao koji smo ponudili bude zavrsen.
Ali jedino nisam siguran da li iz oDesk administracije mogu znati na kom principu radimo. Mada mislim da njima to nije toliko vazno, samo neka se plati onaj postotak sto pripada njima.

Imam samo jedno pitanje u vezi ovoga: da li se novcem koji cuvamo na oDesku moze placati onoga ko zavrsi posao ili se taj novac mora prebaciti na MB i slicno pa tek onda platiti zaposlenika?

Just Another Boy kaže:
Ja imam jednu ideju u vezi oDeska pa evo da je izlozim, moze biti (barem mislim) jako korisna:

Dakle, napravimo employer account. Na account-u "radnika" gdje bidujemo za posao, bidujemo za sve na sta mislimo da cemo biti prihvaceni i kada neko prihvati nasu ponudu, onda za taj isti posao napravimo kao employer ponudu za posao, ali po nizoj cijeni od one koju smo dogovirli kao zaposlenik. Nakon sto ljudi biduju za taj posao sto smo postavili, damo nekome od bidera da ga uradi i u sustini on taj posao radi za nas, a mi mu samo dajemo dio od onog sto pripada nama kao zaposleniku iz prvog posla.
U sustini, jedini problem je dobiti posao, a ostalo je samo dopisivanje i cekanje da posao koji smo ponudili bude zavrsen.
Ali jedino nisam siguran da li iz oDesk administracije mogu znati na kom principu radimo. Mada mislim da njima to nije toliko vazno, samo neka se plati onaj postotak sto pripada njima.

Imam samo jedno pitanje u vezi ovoga: da li se novcem koji cuvamo na oDesku moze placati onoga ko zavrsi posao ili se taj novac mora prebaciti na MB i slicno pa tek onda platiti zaposlenika?

Kao sto rekoh:
anarchox kaže:
Da ne pricam da se najlakse zaradjeni novci nalaze u outsourcingu

To je ukratko pojam koji objasnjava sve to sto si ti naveo ;)
I da, mozes platiti radnika sa Odesk-balansa.

Back
Na vrh