Pozdrav ekipa, nov sam na forumu, citam nekoliko dana vec vasa iskustva i mnogo su mi pomogla, da vas nije bilo i vasih savjeta ja mozda nikad ne bi bio dovoljno motivisan da dobijem svoj prvi posao.
Na oDesku sam svega 2-3 sedmice, do sada sam imao oko 10 intervjua i trenutno radim 3 posla i sada u ovom trenutku dok ovo pisem imam samo jedan feedback i jedan odradjen posao. Tacnije 4 posla radim, ali taj cetvrti ne kontam, jer poslodavac nije verifikovan, necu nastaviti raditi dok se on ne verifikuje.
Prije nekoliko dana me je pokusao ne verifikovan lik prevariti, ne znam zasto sam pristao na to, imao je postavljenih 11 poslova i nije verifikovan. Ja sam uradio to sto je on trazio, ali sam stavio watermark, lik je samo rekao da ce reci kada ce platiti i nije se vise nikad pojavio

Inace to sto smo njemu radili nam je pomoglo u pronalazenju sljedeca tri posla
Ja sam uspio naci nakon dva dana svoj prvi posao, lik nije bio verifikovan i bas zbog mene je verifikovao profil da bi me platio, ali ja se seljak prijavio da radim posao koji ne znam i nsiam ga uradio, sreca pa nije mi lik izdao ugovor inace bi mi ostavio los feedback. Tada sam se oprzio i nikad vise necu raditi ono sto ne znam. Ovo vam strogo preporucujem, nemojte to raditi nikad, al nikad!
Poslije ovog posla, poslao sam liku poruku da mu radim 3D minecraft lika u unitiju, a to nikad u zivotu nisam radio, opet sam pravio istu gresku, ali lik je u medjuvremenu radio 2D minecraft, gdje mi je dao zadatak da uradim 2d minecraft charactera, sto sam uradio gdje sam dobio 10 dolara i feedback 5.0.
Nakon toga uslijedio je posao kod kineza koji nas je pokusao prevariti, uglavnom slao mi je poruke kao "TI MENI NE VJERUJES ? MISLIS DA CU TE PREVARITI ? Ja sam mu samo napisao, pare pa slike, lik se kasnije nije pojavljivao.
Sada radim 1 ugovor, radim 2d pixel design za nekog lika iz britanije, uglavnom verifikovan je i sve to, feedback 5.0. Jako je ljubazan i pohvalio mi je radi i rekao je da ce moj character biti u njegovoj igrici i da jedva ceka da zavrsim.
Drugi ugovor trebam raditi slican posao kao na ovom sto trenutno radim, lik takodje ima dobar feedback i nalazi se u Norveskoj. Sa njim krecem raditi tek kada odradim ovaj gore ugovor. On me dobro placa po characteru, negdje oko 50 dolara, jedva cekam
I taj treci ugovor mi durg radi, gradimo zajedno moj profil, on nema vremena da se bahce sa odeskom, lik radi graficki dizajn perfektno, cak ima i pravi posao, a na odesku zeli samo sa strane da zaradi i da meni pomogne sa profilom. Treba reskinovati igricu nekom njemcu, za 100 dolara, sto je jako malo, ali covjek se mora napatiti za feedback tako je na pocetku, cim odradimo ove poslove podicemo cijenu, jer nas je rad jako kvalitetan. Njemac takodje verifikovan i odlican feedback. Dakle ja i drug saradjujemo on radi normalni dizajn, ja radim pixel za igrice.
Moj savjet vam je, ako se bavite dizajnom, prijavljujte se da radite dizajn za igrice, igre, jer tu cete uvijek imati prednost. Ako pravite loga ili radite web dizajn, tu je mnogo teze upasti, ali ako se vec sa tim bavite nemojte odustajati, ne znaci da necete nikada dobiti posao, samo je teze, jer je veca konkurencija.
Za Indijce, Pakistance, Sri Lanka, Bangladesh, znaci oni vam ne mogu biti konkurencija, vi kao evropljanin vise vrijedite od njih, jer njih vecina poslodavaca izbjegava. Tamo gdje sam ja dobio ponude za posao je bila velika konkurencija, ali dzaba, ne zele ih poslodavci jer su iz indije, ne bitno sto lik ima 200 odradjenih poslova.
PORTFOLIO! Najbitnije, to je meni dalo gore navedene poslove, ja imam iskustvo iza sebe i to sam pokazao u svom portfoliu, on je nesto najbitnije. Kada konkurisete za posao, nemojte pisati u kover leteru "Moje ime je Marko Markovic", ko to radi neka ga ne cudi sto ne moze dobiti posao, pa poslodavac vec vidi vase ime, nemate potrebe to pisati ponovo. U kover leter samo stavite usko vezano za taj posao sto konkurisete, sta ste vi u mogucnosti da uradite, date neke prijedloge, date razlog zasto ste bas vi za taj posao. Nemojte kopirati kover leter, vec svaki pisite posebno i ponavljam iznesite sve sto je vezano za taj posao. Ja stavim sliku u attachment svog zadnjeg projekta sto sam radio koji je najslicniji tom za koji konkurisem.