• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

Hvala Mafica na brzom odgovoru.
Upravo tako, moje pitanje nije zaista bilo namenjeno da se na bilo koji nacin podstice bilo koja vrsta ne legalnih i protivzakonitih radnji pogotovo ne, ne placanje poreza. Vec u nemogucnosti da u hrpi nekada i protivrecnih pravnih propisa i odredbi i clanova zakona,ovim pitanjem samo pokusavam da dodjem do sopstvenog resenja tj. sta praksa kaze i kako vecina takocu i ja.

Inace i ja sam slicnog stava o odnosu mojih primanja i poreza. Hvala ti bar znam da nisam jedina.

Nadam se da niko nece pogresno protumaciti moju poruku.

Pozdrav ljudi,
htio bih da podijelim sa vama svoje skromno iskustvo sa oDesk-om i da postavim jedno pitanje.

Konkurisao sam za prvi posao u avgustu i na moju veliku sreću, taj isti posao sam i dobio. Zaradio prvi novac i što je najbitnije dobio maksimalni feedback. Još ne mogu da vjerujem koliko sam imao sreće. Poslije ovoga sam napravio malu pauzu zbog obaveza na fakultetu i nastavio prije nekoliko dana. U suštini, karijera na oDesku je počela odlično i nadam se da će tako i dalje da bude.

E, sada pitanje. Možda odgovor već postoji negdje na forumu, a ako je tako, unaprijed se izvinjavam zbog ponavljanja i nadam se da će mi neko odgovoriti.
Interesuje me da li je zabranjeno ostavljati ime skype naloga, email adresu ili link bilo kakave vrste tokom konkurisanja za posao (u cover letter-u) ili kasnije tokom konverzacije sa klijentom, preko oDeska, naravno? Čini mi se da sam o tome čitao negdje i prije nego što sam napravio oDesk nalog, tražio sam ponovo ali bezuspješno.

Nadam se da pitanje nije besmisleno i da će mi neko odgovoriti. Unaprijed hvala.

Mislim da mozes da mu ostavis skype ili email tek kad te zaposli a u toku pregovora za posao ne smes jer mozes da dobijes trajnu suspenziju od Odeska. Mislim da je na ovoj temi bilo price o cemu ne sme da se pise u porukama, procesljaj malo poruke unazad. :)

Alex11 kaže:
Pozdrav ljudi,
htio bih da podijelim sa vama svoje skromno iskustvo sa oDesk-om i da postavim jedno pitanje.

Konkurisao sam za prvi posao u avgustu i na moju veliku sreću, taj isti posao sam i dobio. Zaradio prvi novac i što je najbitnije dobio maksimalni feedback. Još ne mogu da vjerujem koliko sam imao sreće. Poslije ovoga sam napravio malu pauzu zbog obaveza na fakultetu i nastavio prije nekoliko dana. U suštini, karijera na oDesku je počela odlično i nadam se da će tako i dalje da bude.

E, sada pitanje. Možda odgovor već postoji negdje na forumu, a ako je tako, unaprijed se izvinjavam zbog ponavljanja i nadam se da će mi neko odgovoriti.
Interesuje me da li je zabranjeno ostavljati ime skype naloga, email adresu ili link bilo kakave vrste tokom konkurisanja za posao (u cover letter-u) ili kasnije tokom konverzacije sa klijentom, preko oDeska, naravno? Čini mi se da sam o tome čitao negdje i prije nego što sam napravio oDesk nalog, tražio sam ponovo ali bezuspješno.

Nadam se da pitanje nije besmisleno i da će mi neko odgovoriti. Unaprijed hvala.

Ja svaki put kada konkurisem na neki posao ostavim i skajp ime, ne vidim zasto bi to bilo zabranjeno...Nisam do sada nikad bio opomenut za tako nesto, a konkurisao sam sigurno na preko 400-500 poslova do sada...

I meni se čini da je zabranjeno ali nisam bio siguran, pa sam zato i pitao. Svakako ću pročitati ovu temu, valjda nađem nešto više o ovome. U svakom slučaju hvala na odgovorima.

Nisam siguran i danas sam baš krenuo s pisanjem posta pa sam prestao ali evo sad ću opet napisati.
Mislim da sam negdje pročitao da ako se razgovor odnosno intervju obavlja putem oDesk.com onda imate veću sigurnost ukoliko dođe do prevare jer oni mogu doći do tih poruka pa se tako na neki način osigurate, dok oni ne odgovaraju za nešto što ste radili izvan oDesk.com, dogovarali se, slali i sl. Nisam siguran u ovu informaciju no ipak je želim podijeliti s vama.

mafica kaže:
...dok oni ne odgovaraju za nešto što ste radili izvan oDesk.com, dogovarali se, slali i sl...

Ne da ne odgovaraju nego vam ban ne gine ako vas otkriju da ste dogovorili posao preko njih, a naplatili se preko nekog drugog. :)
Možete komunicirati preko Skypea za vrijeme posla, ali bitno je plačanje preko njih. :fever
(Ovo su pravila sa Elancea, ali držim da je jednako tako i ovdje.)

@Kapetan Bačvica - nisam ni mislio plaćanje vani (ako si tako razumio), to dakako da je kažnjivo pogotovo jer oni upravo zbog tog plaćanja preko njih i postoje. Pod ovim "slali" se podrazumjeva npr. slali link za download nečeg što ste vi uradili s lozinkom potrebnom za otključavanje to, slanjem .psd fajla ako radite nešto u photoshopu i sl.

U svakom slučaju, nema nikakva kontaktiranja ni preko maila niti servera prije nego se zaključi (započne) posao. Takvi podaci se ne smiju slati. :fever

Da napravimo rezime...Nije dozvoljeno slati ime skype naloga, mail ili slično za kontakt sve dok se ne sklopi dogovor za posao.

sada je sve dr na odesk.. Rekao sam im na support da sam vec iskoristio br na dr akauntu da aktiviram rekli su traazi dr broj. Nakon toga stize mi poruka da trebam da popravim svoj overview bez gramaticke greske, da promjenim sliku(stavio sam animirani avatar one koje kreiras na net online) i treba da stavim svoju sliku ... I uzeli su mi sve job applications dok ne uradim ovo sto sam napisao... hahhaha Definitivno katastrofa!

Nije katastrofa vec je moje misljenje da ovome pristupas krajnje neozibljno. Prvo ti je problem bio sto moras da ukucas licne podatke a sad ovaj post koji je prvo necitak i stvarno ne razumem sta si hteo da napises. Moras da shvatis da rad na racunaru i posao preko interneta je isti kao i svaki drugi posao i da tvoj nalog i slika koju postavis je isto sto i CV kada saljes da bi se prijavio za posao. Ko ce te shvatiti ozbiljno i dati posao kada imas neozbiljan nalog, bez licnih podataka i animiranim avatarom, plus gramaticke greske? Ako ti je pisanje engleskog slabija strana imas online recnike pa iz njih vadi pravilno napisane reci da prebrodis te gramaticke greske.

A sto se tice Skype naloga na Elance je izricito zabranjeno davati bilo kakve vidove kontakta (Skype, IM itd. ) dok se ne ostvari kontakt sa prodavcem. Ta informacija stoji skorz gore u aplikaciji za posao. Za Odesk nisam nasao takvu informaciju, ali do sada nisam praktikovao to da radim. Jer prvo i prvo nisam kuci do 16:00 i sve aplikacije koje saljem za poslove saljem sa racunara koji koristim na poslu, pa mi je glupo da me klijent doda na skype a ja nisam kod kuce i nisam u mogucnosti da koristim skype

@pr0digy - kao što kolega @greedylittlepig kaže, pristupate veoma neozbiljno radu na internetu (pa bio to i honorarni rad) i zbog toga vi imate loše mišljenje o oDesk.com a ako tako mislite onda i općenito za sve freelancing sajtove imate loše mišljenje.

Otvoreno ću vam reći da nije problem u sajtovima nego je problem u vama. Pitate se vjerovatno zašto? Ne bih da ističem nešto svoja uputstva i spamam s tim da ih čitate, ali ja bih prijateljski preporučio da pogledaš ovaj tutorijal te posebnu pozornost posvetiš uređivanju profila. Ukoliko si radio oDesk Readiness Test mislim da bi trebao znati da je jako loš izbor za avatar/sliku profila postaviti neki animirani avatar koji nema veze s tobom tj. s vašim izgledom, kao što uputstva navode.

Za pisanje engleskog ne moraš se toliko mučiti, ovaj forum služi da bi i mi nešto pomogli. Slobodno objavi i zamoli da ti netko gramatički točno prevede tekst na engleski koji si ti predhodno napisao na jednom od Ex-Yu jezika. Ali s ovim nećeš baš puno postići jer se sve u vezi posla u 95% slučajeva obavlja na engleskom jeziku, i apliciranje, i razgovor/intervju, i sami posao i rad - sve je na engleskom, međutim to je već druga tema. Preporučio bih ti da potražiš na forumu ključne riječi za učenje engleskog i naći ćeš dosta korisnog materijala.

Nadam se da sam bar malo pomogao. Pozdrav.

Pozdrav,

Imam jednu ponudu za korisnike koji se baziraju na ovoj vrsti zarade a trenutno nemaju baš posla...

Naime, u jednom danu javila su mi se 3 poslodavca za izradu infografija za njih. Nije neki pretjerano težak i zahtjevan posao, pa ako netko tko POSJEDUJE znanje i vještine te je maštovit s unikatnim radovima želi uraditi jedan od ovih poslova neka mi se javi putem privatne poruke.

Sve informacije u vezi posla bih vam, naravno, prenio tako da će vam zadatak biti potpuno jasan. Način plaćanja vama će biti PayPal ili eventualno nekom uslugom za vas. Za cijenu ćemo se dogovoriti.

Molio bih da se javljaju samo oni koji stvarno znaju raditi jer i ja imam tek 1 urađen posao na oDesk.com sa najvišom ocjenom pa su mi veoma bitne ocjene za ove poslove pa tako i kvaliteta rada naravno.

Ako ima zainteresiranih nek mi se hitno jave putem privatne poruke ili još bolje maila mariimafica@hotmail.com

Hvala, pozdrav.

Od skoro sam na Odesk-u i cudno mi je da tako ozbiljan sajt ima cesto tehnicke probleme.
Da li se vama to desava? Cesto moram da refreshujem stranicu da bih je video zbog njihove tehnicke greske koja mi se prikaze.

Meni se juce desilo da 2 puta nije hteo otvorio stranicu do kraja pa sam morao da stisnem refresh ali inace radi bez problema i do juce nisam nikada imao problema sa Odesk stranicom

sage kaže:
Od skoro sam na Odesk-u i cudno mi je da tako ozbiljan sajt ima cesto tehnicke probleme.
Da li se vama to desava? Cesto moram da refreshujem stranicu da bih je video zbog njihove tehnicke greske koja mi se prikaze.
da kad udjem jednom 2-3 dana :D
neoybiljni su to trebaju popraviti pod hitno

Back
Na vrh