Upravo to, ako se nesto dobro i uspjesno uradi, rijetko kad da razmisljamo o "pozadini" toga. Kao sto se u ovom slucaju moze
primijetiti, iskustvo pokazuje da su psiholoski momenti zaista prisutni i cesto presudni za ishod neke situacije. Ovo su neke sitnice
kojih sam ja svjestan, a koliko toga covjek nesvjesno dobro ili lose uradi, ko zna...pa ovako kad mi nesto naumpadne, to napisem.
Evo bas ono sto mi je sad zapalo za oko su aplikacije, onake kakve ih poslodavac vidi:
Za one koji ne znaju, ovo je dakle kratki pregled aplikanata za neki posao, onako kako ih poslodavac vidi. Da bi se aplikacija nekog
kandidata pogledala u potpunosti, mora se kliknuti na nju, a poslodavac ce kliknuti samo na ono sto mu se svidja na prvi pogled.
Meni npr. nema bas smisla ovo sto je oDesk od informacija stavio na raspolaganje u pregledu - jer nudi neke, po meni nebitne
informacije koje su istaknute, dok one koje su bitne - do njih se mora klikati preko aplikacije-->profila itd.
Primjer:
Ja licno preferiram fixed price contracte, i kao poslodavac i kao radnik. Kao radnik imam toliko hourly contracta, da se moze na prste
nabrojati. Fiksnih imam preko 100. U prvoj aplikaciji gore vidimo da radnik nema i jedan (0!) oDesk sati, te na prvi pogled izgleda
"neiskusno", kao neki novajlija. Ako se pogledaju njegovi ostali contracti - svi su fixed price, te covjek ima iskustva.
Po meni je dakle velika mana sto oDesk nije uveo opciju i da se vidi broj pozitivno odradjenih poslova ili nesto slicno tome.
Cesto mi se desi da za neki posao imam preko 50 aplikanata i vise - nije tesko na prvi pogled (ovaj gore dakle) razluciti ko je
sposoban da uradi neki posao a ko ne. Vec tada se elimira bar 50% clanova. Od ovih sto preostaju, obicno zaposlim prvog cija
mi se ponuda bude svidjala a da vidim da je kompetentan. Inace, sto vise kandidata poredim imam samo "Qual der Wahl", kako
bi to Njemci rekli odnosno "muka (od) izbora" bukvalno prevedeno. OK, ovaj dio je bio onako vise subjektivan - ne znaci dakle
da se uopste ijedan poslodavac ovako ponasa - ali je ipak vrlo bitno kao uvod za ovo sto slijedi...
Eh sada ide po mom misljenju ono najbitnije, a to je
sopstvena prezentacija u prve dvije-tri recenice. Gore imamo savrsen
primjer toga o cemu pricam: poredite ova dva aplikanta. Prvi je vec u prva dva retka rekao sve sto bi mene moglo zanimati,
a ovaj donji mi je objasnjavao da on ovim putem aplicira za ovaj posao koji sam objavo, kao da ja to nisam znao. OK, to mozda
jesu sve formalne stvari i stvari ljubaznosti, ali budimo realni - u IMu se ide odmah u srž i nema kruzenja. Svi smo tu zbog posla.
Nemamo nista od toga ako pitamo poslodavca za zdravlje i kako se osjeca, ukoliko smo nesposobni da odradimo sta treba.
Bit je sada dakle iskombinovati nedostatak prvog navedenog (manjak informacija o ranije dradjenim poslovima na prvi pogled)
i prednost drugog navedenog (sto bolja samo-prezentacija ili bolje receno samo-pomocija u prvih dvije recenice). S toga ja
vam savjetujem da odmah predjete na stvar i da privucete paznju vec u prvih par rijeci! Ja vam svjetujem - a to je samo
moje licno misljenje koje proizilazi iz iskustva - da vec u prvoj recenici kazete nesto o svom iskustvu i sebi!
Iskreno, moje aplikacije pocinju poput:
"Hello, as you can see I have over 100 successful contracts and satisfied clients on oDesk."
Naravno da onaj ko ima tek 3-4 odradjena posla ili nema ni toliko, nece tako pristupiti - ali sjecam se i ja tih vremena, samo sto
sam tad pisao nesto poput:
"As you may notice I already have some successful projects done related to SMM (or whatever)"
I u ovom dijelu posta sam, naglasavam ponovo, mozda bio previse subjektivan - ali cvrsto sam ubijedjen i smatram da je ona
prva iskra izmedju vas i poslodavca ne samo najbitnija, nego cesto i sama po sebi dovoljna da nesto od vase aplikacije i bude.
:waving