mrki24 kaže:
gorki kaže:
mindhunter kaže:
"Vrednost robe utvrđuje carinski organ u postupku carinjenja. U ovom slučaju carinski organ može da prihvati prijavljenu vrednost robe ali ima i zakonsko pravo da je promeni u cilju dobijanja njene realne vrednosti."
Znaci oni mogu da oderde vrednost vecu od prave.
Ja ipak mislim da oni nemogu bas tako odredzivati vrijednosti kako zele. Jer kod nas u Hrvatskoj je tako da ako nevjeruju na ono sto pise na paketu te traze da im dostavis racun koliko je placeno a mislim da je tako slicno u svim nazim balkanskim drzavama.
Izvuceno je iz konteksta, ovo je bilo vezano ako dobija od fizickog lica na poklon neku stvar a nije navedena cena/racun u paketu. Ne utvrdjuju kako zele vec prema zakonu:stavke 38 do 57
http://www.carina.rs/cyr/Zakoni/CARINSKI...vi-cyr.pdf
U prevodu, ako nema racun, a ista ili slicna roba je vec ulazila u zemlju, onda prema tome carine. A zadrzava pravo utvrdjivanja cene robe ukoliko posumnja da je vrednost veca od prijavljene, znaci ako ti neko posalje 10 lap topova a stavi cenu 10$, onda ce proveriti stvarnu vrednost, karikiram malo ali shvatate poentu( isto vazi i za kupovinu od pravnog lica).
Ako se kupuje od pravnog lica tj. sa nekog webshopa, onda moraju da carine prema racunu koji se nalazi u paketu. Uvek je do sada bilo tako kod mene, znaci nikad mi nisu menjali tj. povecavali, odredjivali cenu robe za carinjenje, vec striktno prema racunu.(izuzetak je primer sa 10 lap topova)