Odlična rasprava, red je i da se ja malo ubacim, pa redom:
@smilika
Daleko od toga da ja očekujem zaradu od svake web stranice nakon 2 mjeseca $5 dnevno. S obzirom da sam donedavno u jednom perioud dizao jednu web stranicu dnevno, sada bih već zarađivao velike novce.
U prosjeku na svakih 20ak web stranica koje sam digao, nakon 2 mjeseca jedan sajt mi je zarađivao preko $5 dnevno, 5-6 sajtova su mi zarađivalo oko $1 dnevno a ostali su mi zarađivali manje od $1 ili skoro ništa. Dakle čak i sa dosta iskustva, može se dogoditi da tu ima dosta promašaja. Ali ovaj jedan pogodak vam vrlo brzo može pokriti sve troškove i praktički za godinu dana samo oko tog jednog sajta možete izgraditi cijeli biznis (nadam se da ću uskoro napisati i tutorial o izradi authority niche web stranica koji bi bio kao follow up za ovaj tutorial, samo želim još skupiti iskustva oko toga i biti siguran da znam dovoljno).
Ja kada sam kretao ozbiljnije sa ovom metodom nisam bio baš ovako uspješan. Prvih mjesec dana sam dignuo skoro 30 sajtova i većina njih mi nije nikada zarađivala preko $1 dnevno. Jedan od tih sajtova je bio pun pogodak, a nekoliko njih je imalo tako, solidnu zaradu dosta dugo. Ali velika većina sajtova jedva da je pokrila ulaganja. Dakle još jednom, bit će promašaja, ali poanta ove metode i jest da se rade male stranice koje možete brzo dignuti i krenuti dalje, pa onda za par mjeseci vidjeti koja ima potencijal i dalje razvijati, a ostale odbacite.
***BTW, jako mi je drago da se postavljaju ovakva pitanja jer sam ovo zaboravio napisati u tutorial, al tome i služe forumi

Što se izrade linkova tiče, preporučam uvijek polagano linkanje u početku i to na sve stranice vašeg web sajta. Nikako samo HP. I da, smatram da ste sa 5-10 linkova dnevno sigurni od Google šamaranja, a opet jačate stranicu. Nekima će proći i puno agresivniji LB, ali ja volim više igrati na sigurno.
Što se konkurencije tiče, jako mi je teško opisati što je lagani KW, jer ja se sad već usudim napadati i malo jače niche, ali općenito što manje linkova na URL koji rangira kao i cijeli web sajt, što slabija on page optimizacija (znači nema KW u title tagsima, description isl.), relevantnos sajta, što manje sadržaja, nova domena - to su neki indikatori slabe konkurencije. Općenito forumi, web 2.0 stranice, konkurentski affiliate sajtovi sa prethodno navedenim karakteristikama pa čak i Amazon product ili category stranice su vrlo često slaba konkurencija. Nemoguće je konkretno navesti brojke jer kao što si i sam zaključio jako je puno faktora.
@Palac
Već ti je Gazda sve objasnio, a što se tiče zarade, još jednom - ne očekujem da će mi svaka web stranica koju dignem biti profitabilna. Čak i kada ste jako dobri u traženju niche i KW, nekad jednostavno fulate ili odaberete KW koji ipak zahtjevaju vremena i SEO napora da se učine profitabilnima.
@costanza
Google Trends nikada nisam koristio ali mnogima je jako korista i svakako preporučam da si to proučite. U budućnosti ću se sigurno više posvetiti tome kako se sada sve više okrećem izgradnji authority niche web stranica.
U prvih mjeseca dana recimo dodajem članke ovako: prvih tjedan dana 2 članka, drugi tjedan 2-3, onda kada vidim da su mi indexirani sajtovi (vrlo često se to dogodi samo od sebe, a nekad jednostavno linkam sa svojih straih sajtova na novi ili opalim par bookmarka pa se brzo indexira), nakon toga 2 tjedna postam svaki 2. ili 3. dan članak i onda u drugom mjesecu nastojim svaki dan jedan novi članak objaviti ili bar svaki drugi. Nakon toga procijenim da li se dalje isplati ulagati, ako ima potencijala, dodavati novi sadržaj svaki dan, a to može biti jedan ili više članaka.
Što se CB proizvoda tiče, mislim da nikada nisam imao prodaju preko bannera. Isključivo sve radim preko tekst aff linkova unutar članka i to je onako, soft pre selling tekst kojim pokušavam objasniti posjetitelju zašto je taj proizvod superkul i što sve može učiniti za njega/nju. Obično stavim jedan diskretni link unutar prvog paragrafa, jedan image link negdje na sredini teksta i jedan veliki call-to-action link na kraju teksta.
Mail liste do sada nisam ozbiljnije radio, tako da ti ne mogu pomoći oko toga, bar ne još