• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako zaraditi velike novce s malim niche web stranicama

Dnevno. Sve iznad $5 je znak da mogu ozbiljno početi ulagati u taj sajt. To su neki moji kriteriji, osobno smatram da je i $100 mjesečno je vrlo solidno. Prije sam razvijao i sajtove koji su mi manje donosili nakon 2 mjeseca, sada sam malo promijenio kriterije.

(tnx, editirao sam post tako da ovo naša zadnja 2 možeš pobrisati :)

@i.m.warrior
A reci mi ovo, ja sam uvek u nedoumici kad krenem novi sajt, posle koliko vremena kreneš da gradiš linkove? Par puta sam dobio po nosu jer sam odmah u startu krenuo sa gradnjom linkova a opet par puta me Google nije dirao za neke sajtove na kojima sam koristio potpuno iste metode.

Eh, SEO je često puta kocka i sam to vidiš. Prvih mjesec dana uopće ne gradim linkove. Onda početkom drugog mjeseca počnem lagano graditi linkove prema svim stranicama, ne samo HP. Uglavnom prvih par mjeseci radim jako polako, a onda tek tamo nakon 6 mjeseci počnem graditi jače i opet prema svim stranicama (mislim na stranice unutar web sitea). Teško je sad reći koliko linkova točno, moram prizanti da ne vodim još detaljne analize za svaki link :)

Znaci mesec dana ne gradis linkove, zatim mesec dana recimo 10 -20 linkova dnevno, i od toga ocekujes posetu od 50 UV dnevno i zaradu od 5$? To je za CPC od 1$ otprilike?

PS. sta za tebe znaci laksi KW? Ako je slaba konkurencija, mozes li dati neke okvirne brojke za ono sto si naveo u tekstu:

i.m.warrior kaže:
Kako prepoznati slabu konkurenciju? Slaba konkurencija su web stranice koje imaju:

• mali broj linkova ili linkove slabe kvalitete

• mali broj indeksiranih stranica

Znam da sve to zavisi od raznih faktora, ali me zanima kakvi su tvoji licni kriterijumi, ukoliko si spreman da ih podelis.

molim vas nešto primarno:
Što mislite pod "izgradnja web stranica" - u ovom slučaju mini nichea?
-Jeli svaka takva web stranica posebna Web domena?
-Ili su to, možda, sve poddomene vaše već postojeće Web stranice?
Kada (netko od vas) kaže kako treba otvoriti 5-6 "Web stranica"; ako misli na domene - tada je to 50 - 60 $ troška, + Hosting koji je višekratno skuplji?
A i ono: "ako mi web stranica počne zarađivati $5-$10 do kraja 2. mjeseca ozbiljnije joj se posvetim" - ako je riječ o novoj domeni . to jednostavno nije moguće.

Jer, da je to tako; onda bi i popovi bili Webmasteri. :)

Nije tako lako dođi do stranice/sajta koji zarađuje 5-10 dolara dnevno. Bilo da je reč o micro niche sajtovima ili uopšteno o bilo kom sajtu. Ovde pričamo o micro niche, tu treba MNOGO iskustva, znanja, vremena i svega ostalog provedenog uz ovaj posao da bi smanjio recimo "fail" stranica sa 5 na 1 ili da kažem da ti od 5 novih domena/stranica jedna uspe.

Ja sam do sad probao desetak micro niche sajtova i samo je jedan pokazao neke rezultate, ostali su bili promašaji ali zato stalno učim, tražim, čitam i trudim se da svaki sledeći pokušaj bude što bolji. Ako to znači da ću da bacim 200-300 dolara na domene, što da ne, posle toga će iskustvo biti već drugačije.

Zato mi se mnogo sviđa ovaj tutorijal, da sam ovo imao pre par meseci ne bi tapkao u mestu već bi na vreme krenuo kako treba. :)

Palac kaže:
molim vas nešto primarno:
Što mislite pod "izgradnja web stranica" - u ovom slučaju mini nichea?
-Jeli svaka takva web stranica posebna Web domena?
-Ili su to, možda, sve poddomene vaše već postojeće Web stranice?
Kada (netko od vas) kaže kako treba otvoriti 5-6 "Web stranica"; ako misli na domene - tada je to 50 - 60 $ troška, + Hosting koji je višekratno skuplji?
A i ono: "ako mi web stranica počne zarađivati $5-$10 do kraja 2. mjeseca ozbiljnije joj se posvetim" - ako je riječ o novoj domeni . to jednostavno nije moguće.

Jer, da je to tako; onda bi i popovi bili Webmasteri. :)

Naravno 5-6 web stranica sa 5-6 razlicitih domena. Verujem da bi bilo koji osnovni hosting lako pokrio 5-6 niche web stranica, naravno treba proveriti da li podrzavaju hostovanje vise domena.

I meni deluje puno 5-10$ za 2 meseca, pa cak i nemoguce, no i ja sam pocetnik. Pretpostavljam da mozes ili malo vise para ili malo vise vremena da ulozis u projekte dok se ne izvuku neke pouke.

Na kraju, sto ne raditi SEO ili neki drugi vid promocije i prodavati affiliate proizvode na toj stranici na kojoj ne ide adsense. Ili npr. koristiti te neuspesne stranice za linkove za druge projekte, ili zamenu linkova i sl.

Kako kazu u IM-u ako znas zaradit 1 dollar znat ces zaradit i tisuce dolara. Nije tesko zaradit brzo kada znas, problem je naucit kako zaradit. Za naucit ce ti trebat mjeseci mozda i godine, ali kad jednom naucis, kad nadjes efikasnu dugotrajno metodu onda ce svaki novi pokusaj biti uspjesniji i bolji. Kazu isto da sada svi bogatasi na svijetu krenu s 0 para kao i svi ostali za 5 godina bi 90% njih opet bili uspjesni i bogati, zato jer znaju kako doci do novaca. Zato ja stalno ponavljam da ucite sebe kako zaradjivat, a ne ucit metode.

Vase znanje i expertiza je vas najvrijedniji kapital.

smilika kaže:
Naravno 5-6 web stranica sa 5-6 razlicitih domena. Verujem da bi bilo koji osnovni hosting lako pokrio 5-6 niche web stranica, naravno treba proveriti da li podrzavaju hostovanje vise domena.
Da, mislio sam tako, ali vidi kako ja gledam na to:
Recimo, ako već imam domenu koja ima niche "Audio Video, Internet i Software" (poznat i priznat kod tražilica), tada je lakše, jeftinije i brže taj micro niche site staviti u poddomenu takve stranice, nego otvarati novu domenu.
Dvostruki razlog je takvom razmišljanju jer ćete 1) povećati obim starih stranica i 2) biti rangirani brže i uspješnije.
Mogao bih tako, naravno, nuditi cijeli niz proizvoda iz svoje branše, dakle nekoliko tih tzv. mini nichea.
+ moja stara domena dobije na važnosti.

smilika kaže:
I meni deluje puno 5-10$ za 2 meseca, pa cak i nemoguce, no i ja sam pocetnik.
Ja nisam početnik, i znam da to ne ide tako. Za prvi mjesec dana webmaster je sretan ako ima 5 posjetitelja dnevno, a ne 50.
Osim, ako upotrijebim ovu opciju opisanu gore, mada i tada treba neko vrijeme dok Google to prihvati, i prizna tu poddomenu.
Molio bih nekog od priznatih stručnjaka ovdje da potvrde ovu moju tvrdnju.
:google
dbomestar kaže:
...ako znas zaradit 1 dollar znat ces zaradit i tisuce dolara.
Točno. Ali želim reći da je malo teže doći do tog prvog dolara.

Palac kaže:
Točno. Ali želim reći da je malo teže doći do tog prvog dolara.

Tako je. Ali nisam rekao $1 od te stranice nego sam mislio od te metode.

Provjereno znam da warrior govori istinu i zato ova rasprava da je nemoguce nema smisla uopce ulazit u to. Ako covjek kaze da za 2 mjeseca dobija posjetu onda je ocito razradio metodu kako da to ostvari. Ti mozes tvrdit nesto da je nemoguce ili mozes se potrudit ucinit to. Fora je sto internet zarada uopce nije teska, i kad se shvati kako funkcioniraju stvari sve to ide puno lakse. Npr. ja bas sada imam jedan slusaj u vezi mog SEO posla. Imam jednog klijenta koji nas placa pristojne pare za konzultacije i ima na raspolaganju budjet da mu odradimo bolesno dobru SEO strategiju. Ali unatoc tome sto nas placa za SEO konzultacije, ne zeli poslusat nase strucne savjete vec ima neku svoju nazalost krivu viziju. A kroz svoju analizu sam vidio da mu mozemo donijeti milijune dolara mjesecno u prodaju.
Ali vaznije mu je da je website odradjen u 30 dana nego da je dobro odradjen. Takvi su vecina poduzetnika ali i ljudi opcenito, sami sebe sabotiraju. Imas tu od warrior-a metodu koju drugi ne da nebi prodavali nego nebi nikad podjelili, i umjesto da te nabrije i motivira ti ides sa negativom da je nemoguce. Budi pametniji od mog klijenta i nemoj sam sebe sabotirat negativnim mislima.

Sto se tice poddomena. Vec sam negdje rekao, mislim da ih treba zabranit. Poddomene nemaju skoro nista autoriteta pa kao da su nove a ne dio sajta, a opet s druge strane nemas mogucnosti koje imas sa novom domenom. Veoma snazno preporucam da NE koristite poddomene za ove stvari.

Mozda netko ima drugo misljenje ali ovo je samo moje misljenje.

dbomestar kaže:
Provjereno znam da warrior govori istinu i zato ova rasprava da je nemoguce nema smisla uopce ulazit u to. Ako covjek kaze da za 2 mjeseca dobija posjetu onda je ocito razradio metodu kako da to ostvari. Ti mozes tvrdit nesto da je nemoguce ili mozes se potrudit ucinit to.

Ispričavam se ali stvarno nisam mislio slati negativnu energiju. :) Rekao sam samo svoje iskustvo sa novim web domenama. I ja se hoću potruditi učiniti to, testirati ću vrlo skoro, a na koncu...
...tko sam ja da vam solim pamet? Sad ću vam se predstaviti punim imenom i prezimenom: K...c Palac. :)

dbomestar kaže:
Sto se tice poddomena. Vec sam negdje rekao, mislim da ih treba zabranit. Poddomene nemaju skoro nista autoriteta pa kao da su nove a ne dio sajta, a opet s druge strane nemas mogucnosti koje imas sa novom domenom. Veoma snazno preporucam da NE koristite poddomene za ove stvari.

Nisam mislio na punu poddomenu nego adresu tipa domena.com/niche a ne niche.domena.com. U tom slučaju je ovo što sam rekao izvjesno. Slažem se, naravno, da je klasična poddomena skoro jedanaka novoj domeni.

Palac kaže:
Ispričavam se ali stvarno nisam mislio slati negativnu energiju. :) Rekao sam samo svoje iskustvo sa novim web domenama. I ja se hoću potruditi učiniti to, testirati ću vrlo skoro, a na koncu...
...tko sam ja da vam solim pamet? Sad ću vam se predstaviti punim imenom i prezimenom: K...c Palac.

Rekao si da je nemoguce. Ako izrazavas svoje iskustvo to onda kazes na drugaciji nacin. Eto, drago mi je i nadam se da ces stvarno se potrudit i ostvarit dobru zaradu od ove ali i slicnih metoda.

dbomestar kaže:
Nisam mislio na punu poddomenu nego adresu tipa domena.com/niche a ne niche.domena.com. U tom slučaju je ovo što sam rekao izvjesno. Slažem se, naravno, da je klasična poddomena skoro jedanaka novoj domeni.

To je sudfolder, podfolder, poddirektoriji kako ga nazvali i tako je tu vrijede druga pravila.
Mislim da i taj pristup sa subfolderima moze biti ok ali ta metoda ima i mana. Naprimjer imas veci broj mogucih link building metoda za pocetnu stranicu (pa sa njome ciljas neki pojam) nego za podstranice.

i.m.warrior kaže:
@costanza

Odlična pitanja, bilo bi mi drago kada bi bilo više ovakvih postova :)

bit ce pitanja, dok god imas volje odgovarati :)

nadopuniti cu dio vezan uz keyword research sa jednim dodatnim pokazateljom koji ja obavezno koristim - google trends

recimo vec imam neki keyword za koji znam koliko mi donosi posjeta dnevno/mjesecno i usporedim sa ciljanim keywordom

dakle odete na google trends i unesete:
prva kljucna rijec, druga kljucna rijec

dobiti ce trend pretraga i usporedbu

a sad daljnja pitanja koja bi mene zanimala

- ukazao si mi na jednu gresku koju sam radio. iz samog starta bi krenuo dosta jako sa backlinkovima i google bi mi dao inicijalni boost a zatim bi me osamario
rekao si da ti prvih mjesec dana skoro pa uopce ne radis backlinking

zanima me koliko cesto dodajes sadrzaj (nove postove), i to:
- u recimo prvih mjesec/dva dana dok sajt jos nije poceo donositi prihode/dok ima manji traffic?
- nakon par mjeseci?

druga stvar, fizicki proizvodi sa amazona imaju solidnu konverziju

jel imas iskustva sa promocijom clickbank proizvoda na ovaj nacin? meni su konverzije
clickbank proizvoda jako niske ako recimo samo stavim sa strane /gore/dolje banner
na proizvod
konverzija je puno bolja ako imam konkretan review proizvoda pogotovo ako mi na stranicu ljudi dolaze preko kljucnih rijeci "info produkt review" i slicno

jel mozes pojasniti kako organiziras stranicu kada promoviras na ovaj nacin info produkt?
na koji nacin promoviras info produkt
dali linkas direktno na sales page sa bannerom?
dali linkas na review proizvoda, koji naravno vodi do sales page
dali gradis mailing listu?

ako gradis, onda cu imati jos neka pitanja, zasad cu tu stati... :)

Odlična rasprava, red je i da se ja malo ubacim, pa redom:

@smilika
Daleko od toga da ja očekujem zaradu od svake web stranice nakon 2 mjeseca $5 dnevno. S obzirom da sam donedavno u jednom perioud dizao jednu web stranicu dnevno, sada bih već zarađivao velike novce.

U prosjeku na svakih 20ak web stranica koje sam digao, nakon 2 mjeseca jedan sajt mi je zarađivao preko $5 dnevno, 5-6 sajtova su mi zarađivalo oko $1 dnevno a ostali su mi zarađivali manje od $1 ili skoro ništa. Dakle čak i sa dosta iskustva, može se dogoditi da tu ima dosta promašaja. Ali ovaj jedan pogodak vam vrlo brzo može pokriti sve troškove i praktički za godinu dana samo oko tog jednog sajta možete izgraditi cijeli biznis (nadam se da ću uskoro napisati i tutorial o izradi authority niche web stranica koji bi bio kao follow up za ovaj tutorial, samo želim još skupiti iskustva oko toga i biti siguran da znam dovoljno).

Ja kada sam kretao ozbiljnije sa ovom metodom nisam bio baš ovako uspješan. Prvih mjesec dana sam dignuo skoro 30 sajtova i većina njih mi nije nikada zarađivala preko $1 dnevno. Jedan od tih sajtova je bio pun pogodak, a nekoliko njih je imalo tako, solidnu zaradu dosta dugo. Ali velika većina sajtova jedva da je pokrila ulaganja. Dakle još jednom, bit će promašaja, ali poanta ove metode i jest da se rade male stranice koje možete brzo dignuti i krenuti dalje, pa onda za par mjeseci vidjeti koja ima potencijal i dalje razvijati, a ostale odbacite.

***BTW, jako mi je drago da se postavljaju ovakva pitanja jer sam ovo zaboravio napisati u tutorial, al tome i služe forumi :)***

Što se izrade linkova tiče, preporučam uvijek polagano linkanje u početku i to na sve stranice vašeg web sajta. Nikako samo HP. I da, smatram da ste sa 5-10 linkova dnevno sigurni od Google šamaranja, a opet jačate stranicu. Nekima će proći i puno agresivniji LB, ali ja volim više igrati na sigurno.

Što se konkurencije tiče, jako mi je teško opisati što je lagani KW, jer ja se sad već usudim napadati i malo jače niche, ali općenito što manje linkova na URL koji rangira kao i cijeli web sajt, što slabija on page optimizacija (znači nema KW u title tagsima, description isl.), relevantnos sajta, što manje sadržaja, nova domena - to su neki indikatori slabe konkurencije. Općenito forumi, web 2.0 stranice, konkurentski affiliate sajtovi sa prethodno navedenim karakteristikama pa čak i Amazon product ili category stranice su vrlo često slaba konkurencija. Nemoguće je konkretno navesti brojke jer kao što si i sam zaključio jako je puno faktora.

@Palac
Već ti je Gazda sve objasnio, a što se tiče zarade, još jednom - ne očekujem da će mi svaka web stranica koju dignem biti profitabilna. Čak i kada ste jako dobri u traženju niche i KW, nekad jednostavno fulate ili odaberete KW koji ipak zahtjevaju vremena i SEO napora da se učine profitabilnima.

@costanza
Google Trends nikada nisam koristio ali mnogima je jako korista i svakako preporučam da si to proučite. U budućnosti ću se sigurno više posvetiti tome kako se sada sve više okrećem izgradnji authority niche web stranica.

U prvih mjeseca dana recimo dodajem članke ovako: prvih tjedan dana 2 članka, drugi tjedan 2-3, onda kada vidim da su mi indexirani sajtovi (vrlo često se to dogodi samo od sebe, a nekad jednostavno linkam sa svojih straih sajtova na novi ili opalim par bookmarka pa se brzo indexira), nakon toga 2 tjedna postam svaki 2. ili 3. dan članak i onda u drugom mjesecu nastojim svaki dan jedan novi članak objaviti ili bar svaki drugi. Nakon toga procijenim da li se dalje isplati ulagati, ako ima potencijala, dodavati novi sadržaj svaki dan, a to može biti jedan ili više članaka.

Što se CB proizvoda tiče, mislim da nikada nisam imao prodaju preko bannera. Isključivo sve radim preko tekst aff linkova unutar članka i to je onako, soft pre selling tekst kojim pokušavam objasniti posjetitelju zašto je taj proizvod superkul i što sve može učiniti za njega/nju. Obično stavim jedan diskretni link unutar prvog paragrafa, jedan image link negdje na sredini teksta i jedan veliki call-to-action link na kraju teksta.

Mail liste do sada nisam ozbiljnije radio, tako da ti ne mogu pomoći oko toga, bar ne još :)

i.m.warrior kaže:
@Palac
... Čak i kada ste jako dobri u traženju niche i KW, nekad jednostavno fulate ili odaberete KW koji ipak zahtjevaju vremena i SEO napora da se učine profitabilnima.
...

Jasno. Nije to lak posao. Ni na prvi, a ni na drugi pogled. :)
I.M.Warrioru, dobre su ove ideje o kojima pišeš, dvojbe nema. No, bilo bi najbolje od svega ako nam jednostavno daš jedan ili više primjer link-ova tih tvojih Mini Niche stranica. Na takav bi nam način pomogao najviše. Meni osobno više ne trebaš reći ni riječ, ako učiniš tako.

P.S. Molim te, daj nam koji link. Ne vidim kako bi ti to moglo škoditi. Nitko od nas to neće zloupotrijebiti, a i ne može, sve i da hoće. :) Dapače, to je link više za SEO tvog Weba.

Palac kaže:
i.m.warrior kaže:
@Palac
... Čak i kada ste jako dobri u traženju niche i KW, nekad jednostavno fulate ili odaberete KW koji ipak zahtjevaju vremena i SEO napora da se učine profitabilnima.
...

Jasno. Nije to lak posao. Ni na prvi, a ni na drugi pogled. :)
I.M.Warrioru, dobre su ove ideje o kojima pišeš, dvojbe nema. No, bilo bi najbolje od svega ako nam jednostavno daš jedan ili više primjer link-ova tih tvojih Mini Niche stranica. Na takav bi nam način pomogao najviše. Meni osobno više ne trebaš reći ni riječ, ako učiniš tako.

P.S. Molim te, daj nam koji link. Ne vidim kako bi ti to moglo škoditi. Nitko od nas to neće zloupotrijebiti, a i ne može, sve i da hoće. :) Dapače, to je link više za SEO tvog Weba.

Da to bi bilo super.Moze i neka od propalih samo da dobijemo vizuelni dojam :waving

jos jednom sam procitao tutorial i sad tek vidim da si zapravo dosta pisao o promoviranju clickbank proizvoda te kako ih je dosta teze promovirati

jeli ti bolje funkcionira ako promoviras samo jedan proizvod, ako rangiras vise proizvoda i promoviras (najbolji, srednji, los) ili?

i.m.warrior kaže:
Odlična rasprava, red je i da se ja malo ubacim, pa redom:

@smilika
Daleko od toga da ja očekujem zaradu od svake web stranice nakon 2 mjeseca $5 dnevno. S obzirom da sam donedavno u jednom perioud dizao jednu web stranicu dnevno, sada bih već zarađivao velike novce.

Hvala na odgovorima. Nisam ni mislio da od svake stranice mozes toliko zaraditi, vec mi i od svake recimo 20te puno deluje. Svakako ovo je bio moj plan i pre nego sto sam ti procitao topic, a puno si mi dao jasnoce oko toga sta i kako konkretno.

Palac kaže:

Pridružujem se molbama IM Warrioru da nam posta link neke svoje domene tog tipa. Slažem se da bi nam to sve razjasnilo još više. ;)

btw, malo sam iznenadjen da dodajes sadrzaj tako redovito s obzirom da imas toliki opseg stranica
sad...ili veliki dio pisanja outsourcaš ili pišeš po cijele dane :)

pretpostavljam da se ti sad ovim bavis full time?

zapravo, djeluje mi skoro pa nemoguce da samo jedna osoba, pa i da radi full time, dize jednu stranicu dnevno, radi toliko clanaka i backlinkova, sigurno outsoursaš dobar dio posla...

Back
Na vrh