Nakon sto smo odabrali konkretan proizvod, vrijeme je da se naprave keyword research i analiza konkurencije. Ova dva koraka su jako vazna, jer ako samo jedan od njih 'ne uspije', onda se mora krenuti sa trazenjem novih proizvoda, odnosno sve ispocetka.
Prvo cemo napraviti
keyword research, odnosno istraziti da li određeni izrazi (vezani za nas proizvod) imaju pretrazivanja u Google-u, tj. da li su trazeni. Jer ako nisu trazeni, onda necemo optimizirati stranicu za te izraze i necemo graditi backlinkove s tom frazom kao anchor tekstom itd. Ali o tome vise kasnije.
Za to postoje mnogi alati kao sto su
Google Adwords Keyword Tool (GAKT), Market Samurai (placa se), Micro Niche Finder (placa se) i mnogi drugi da sad ne nabrajam. Ja cu koristiti GAKT iskljucivo zato sto je besplatan, a i smatram da je sasvim dovoljan za neke jednostavnije zadatke.
Samo da napomenem da je nedavno GAKT promijenio (redizajnirao) interface tako da ce trebati vremena da se naviknem. Također mislim da su rezultati tocniji sada nego sto su bili prije.
Kao prvi korak bih postavio pronalazak fraza za koje mislite da bi bilo dobro rangirati. Predlazem da se napravi popis krenuvsi od tocnog imena proizvoda, pa sve vise prema opcem, generalnom pojmu. Treba teziti raznolikosti, okretati redoslijed rijeci, dodati rijeci kao sto su review, buy, cheap... Koristiti malo mozak i mastu. Uglavnom, nakon sto je popis gotov, treba poceti unositi te fraze u GAKT (ili neki drugi program) radi provjere da li postoji potraznja. Logicno, za neke fraze nece biti uopce pretrazivanja, za neke ce biti malo, a za neke puno. U pravilu, broj pretrazivanja se povecava kako se fraze odmicu od tocnih naziva proizvoda prema generalnim pojmovima.
Prijedlog: za provjeru pretrazivanja koristite "exact match". Ako vas zanimaju pretrazivanja za tocno određenu frazu, upisite tu frazu i pod "Advanced Options" oznacite "Ideas containing my search terms". Tijekom pretrazivanja ce vam vjerojatno GAKT izbaciti slicne fraze - zapisite i njih.
Zamolio bih vas da preporucite koliko je minimalno exact pretrazivanja dovoljno da određena fraza/keyword prođe test. S ovim novim GAKT-om nemam jos iskustva, a i primijetio sam da pokazuje puno manje pretrazivanja od starog GAKT-a.
Plan je pronaci 1-3 generalna keyworda (puno pretrazivanja) za koji ce rangirati pocetna stranica i nekoliko fraza koje se odnose tocno na nas proizvod za koji cemo pokusati probiti nas review. Nakon napravljene liste keyworda i odgovarajucih pretrazivanja vrijeme je da se krene na analizu konkurencije.
Analiza konkurencije je vazna jer pomocu nje zapravo određujemo koliko ce nam vremena i truda trebati da stignemo na prvu stranu Google-a i da li je to uopce moguce. Puno puta ce se dogoditi da je nemoguce doci na prvu stranu jer je konkurencija prejaka, ili da je moguce ali se ne isplati jer je potrebno uloziti previse truda i vremena. U takvim situacijama ili ponavljamo keyword research i odabiremo druge fraze, ili trazimo novi proizvod.
E sad, postoje doslovno hiljade nacina provjere konkurencije. Ja cu iznijeti svoj, a bilo bi odlicno kad bi i drugi napisali kako oni to rade i sto eventualno trebam promijeniti.
Kod analize konkurencije koristim
Mozillu Firefox (web browser) i
SeoQuake (plugin za Mozillu Firefox). Kako to funkcionira? Otvorim FireFox, ukljucim SeoQuake. upisem u Google jednu od fraza koje smo pronasli putem keyword researcha i lupim enter. Nakon toga mi se otvori prva stranica Googlea sa 10 rezultata, a ispod svakog rezultata mi SeoQuake izlista podatke od kojih su meni najvazniji Page Rank (PR) i Yahoo broj linkova (backlinkova) prema toj konkretnoj stranici.
Ako među rezultatima vidim puno PR n/a, 0 ili 1, to je vec dosta dobar znak. Generalno, sve ispod recimo PR3 je dobro. Sto se tice linkova, cesto ce se dogoditi da stranice imaju 0 backlinkova sto je isto dobar znak. Opcenito, sve ispod cca 50 backlinkova je relativno jednostavno prestici. Naravno, ako neka stranica ima vise backlinkova, dobro je provjeriti da li ima tocnu frazu u naslovu jer je to cesto indikator da je ta stranica optimizirana za tu frazu. Osim toga, cesto puta se moze vidjeti da neka stranica ima puno backlinkova, ali onda u nekim slucajevima kad se pogledaju ti backlinkovi svi ili dolaze sa iste stranice ili imaju los anchor tekst. Za provjeru broja backlinkova i anchor teksta koristim
Backlinkwatch. Jasna stvar, ako neka stranica ima nas keyword u naslovu, puno backlinkova s razlicitih domena s nasim keywordom kao anchor tekstom, tesko cemo ju prestici.
Sad sam ja tu puno toga napisao, ali cinjenica je da je tesko opisati taj cjelokupan proces. Prije svega je tu potrebno iskustvo koje se dobiva s vremenom i to je nesto sto je tesko nadomjestiti. Opet molim sve, kao i u svakom postu, da pomognu sa svojim iskustvima i da svojim komentarima pridonesu ovoj temi.