• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zaradite radeci besplatne stranice

Mislim u smislu da svaki put kada obnovi hosting ti dobiješ dio

npr.
zakupi host 1 mjesec - cjena hosta 10$ - ja dobijem 5$
kada mu istekne host, on ga zakupi još 6 mjeseci - cijena hosta - 50$ - ja dobijem 20$
itd

Razumeo sam pogresno, kada ti obnavljas svoj hosting da dobijas pare. Ti pitas kada ovi sto su preko tebe uplatili obnove da li onda imas zaradu, ali nemas. Kod vecine hosting firmi to ne ide tako vec dobijas fiksni isnos u startu koji je dosta velik, cak je veci od onog iznosa koji je on morao da plati za hosting. Znaci ako hosting kosta $50 za godinu dana ti mozes da dobijes $100 od samo tog jednog prodatog hostinga, ali to je to, ne dobijas opet sledece godine ako on produzi hosting.

Da to sam sve razumio, ali mislim da je bolje da mi mjesečno kapaju pare...

Gladam malo na CJ ima stvarno puno super hostinga... ne znam za kojeg ću se odlučiti

Što se tiče GoDaddy piše da se dobije od 1.00-20.00% pa me zanima jel to vrijedi i za produžavanje domene

Ako netko misli ozbiljnije krenut sa ovom metodom, valjalo bi napravit jedan strateški plan; mogući problemi, komplikacije, rješenja, ishodi, ostale mogućnosti, iterative profit potential, itd...

Ja baš završavam sa neformalnim dijelom plana, još moram sastavit ugovore (maksimalna sigurnost ;)) i krećem sa programiranjem makroa da napadnem BP, GT i druge high-traffic classifieds sajtove. Ex-yu tržište mi nije još u planu.

Našao sam jednu zanimljivu stranicu koja daje besplatni reseller hostig u smislu da vi ostvarujete određeni % svake prodaje.

Znači registrirate se kod njih, dobijete svoj store (tipa kao: http://www.stranica.com/?=mile108) i ako preko vaše stranice neko kupi host vi imate zaradu, ta zarada vrijedi na na obnavljanje hostinga tako da ćete imati dugu zaradu, koja s vremenom postaje veća

evo i linka
Kod:
http://www.resellerspanel.com/

Neo, dobro je sto se zelis pripremit ali ipak oko nekih stvari je cak vaznije iskustvo nego najbolje razradjeni plan. Neznam koliko imas iskustva sa izradom web stranica ali to moze biti poprilicno zahtjevan posao jer ipak poslujes s ljudima. Bez obzira sto ova metoda pruza ljudima nesto besplatno ali oni sigurno nece htjet za svoj posao neku bzvz stranicu koja ce im vise stetit nego koristit. Tako da treba shvatit da je "human factor" ipak najtezi dio price. Treba razmislit kako ces rijesiti support prije sklapanja posla pa support nakon sto je stranica gotova. Sta ako stranica bude nedostupna pa te kontaktiraju jer ipak si im ti "radio veb stranicu". Mislim ljudi ne kuze sta je to hosting, sta je tvoj posao itd. Oni ce te pitat za sve moguce stvari u vezi web stranice, cak i ako treba podesit e-mail sa hostingom pa ce te pitat kako da pogledaju mail i takve stvari. Morat ces cekat textove za sajt, pa onda se predomisle nakon tjedan dana jer im vise taj tekst ne odgovara itd. itd. Neznam dali imas takvog iskustva s ljudima, ako da onda super, znas sta treba ocekivat. Ako ne onda se pripremi i na se te stvari jer sve te "popratne" stvari sto se cine kao sitnice ce ti biti 50% posla.

dbomestar kaže:
Neo, dobro je sto se zelis pripremit ali ipak oko nekih stvari je cak vaznije iskustvo nego najbolje razradjeni plan. Neznam koliko imas iskustva sa izradom web stranica ali to moze biti poprilicno zahtjevan posao jer ipak poslujes s ljudima. Bez obzira sto ova metoda pruza ljudima nesto besplatno ali oni sigurno nece htjet za svoj posao neku bzvz stranicu koja ce im vise stetit nego koristit. Tako da treba shvatit da je "human factor" ipak najtezi dio price. Treba razmislit kako ces rijesiti support prije sklapanja posla pa support nakon sto je stranica gotova. Sta ako stranica bude nedostupna pa te kontaktiraju jer ipak si im ti "radio veb stranicu". Mislim ljudi ne kuze sta je to hosting, sta je tvoj posao itd. Oni ce te pitat za sve moguce stvari u vezi web stranice, cak i ako treba podesit e-mail sa hostingom pa ce te pitat kako da pogledaju mail i takve stvari. Morat ces cekat textove za sajt, pa onda se predomisle nakon tjedan dana jer im vise taj tekst ne odgovara itd. itd. Neznam dali imas takvog iskustva s ljudima, ako da onda super, znas sta treba ocekivat. Ako ne onda se pripremi i na se te stvari jer sve te "popratne" stvari sto se cine kao sitnice ce ti biti 50% posla.

E pa zato i uvijek radim detaljne planove; treba razradit i kategorizirat velik broj ishoda određene operacije, i onda je sve lakše kad čovjek ima orijentaciju i šablon u stilu dijagrama toka. Što se tiče iskustva (u vezi čega se slažem), radio sam jedno vrijeme kao grafički dizajner, i imao sam par manjih web projekata, a uz to radim na nekim svojim sajtovima, tako da sam dobro upoznat sa procesom pretvaranja kuna i vremena u funkcionalni sajt, od koncepta do realizacije, tako da tu neće bit previše problema.

Što se tiče odnosa sa klijentima, tu se ne treba previše improvizirat, najbolji model koristi većina firmi koje su u tome. Treba imat FAQ gdje će biti objašnjena neka od kritičnih pitanja (poput "Zašto ne mogu pristupit sajtu?" ili "Što vi imate od toga što nudite besplatne sajtove?" (iako bih ovo spomenuo već unutar sales copy), itd.), ugovor (ja im nudim neku uslugu, ne prihvaćam opciju gdje će oni uzet nešto od mene bez reciprokacije), i još par dokumenata.

Upselling je još jedna paradigma na koju ciljam ovdje. Čovjeku dajem ~besplatni sajt (iako mi je dosta atraktivna opcija da stavim neki simbolični iznos), kupio je hosting, najvjerovatnije i domenu, znači donekle je ozbiljan što se tiče toga, red bi bio sastavit cjenik i ponudit mu listu još nekih usluga ne jednokratnoj ili periodičnoj bazi, npr.:
- grafički dizajn (logo, redizajn, korporativni identitet, itd.) - može i outsourcing, iako bih ja sam to radio
- maintenance - pisanje artikala (ovo bi definitivno bilo outsourced), administracija, itd...
- marketing - SEO, menadžment PPC kampanja (samo AW, Bing, YPN, FB), social network marketing (Twitter, MySpace/FB, ...), branding konzultacije, itd...
- monetizacija - ovisno o sajtu (ili bolje rečeno, o željama klijenta): CPA, PPI, PPV, CPM, PPP, PPC, eCommerce rješenja, itd...

Zadnji paragraf ima i najveći monetizacijski potencijal u ovom svemu; ja od web hosting affiliate programa dobijem cca $80-$120 (nisam se još odlučio koga ću promovirat), a od ovih usluga mogu još puno više, a dio se može i outsource-at, tako da se ja mogu posvetit više administrativnim zadatcima.

Vjerujem da sam dobro pripremljen, još trebam napravit neke testove, i onda krećem u akciju.

Ovo je i dosta dobra metoda za ostvarivanje dugoročnih partnerstva, u vidu suradnje na novim projektima vezanim uz nešto od gore navedenog (ili šire), i to je jedan od razloga zašto favoriziram ovaj pristup sa ~besplatnim stranicama; ključ je u kontinuiranim prihodima veće pasivnosti. Još uvijek dobivam narudžbe od nekih svojih bivših klijenata za koje sam radio prije cca godinu dana dok sam se još bavio freelancingom.

Yup, dobar plan i priprema je kljucni faktor. No svejedno ipak ostavi prostora da neke stvari mozda nece ici tokom pa da docekas spremljen za improvizacije.

Sto se tice upsellinga apsolutno se slazem da je tu moguce jos i vise zaradit nego od same usluge. Samo od "supporta" sam citao da ekipa zaraduje jos toliko koliko od prodaje hostinga.

I ja sam razmišljao o ovome, i već se neka ideja stvorila u glavi kako i šta. Bitno je automatizirati što je više moguće proces, imati sve pripremljeno i smanjiti što više svaku mogućnost komplikacija i nepotrebnog gubljenja vremena na klijente.

Evo ovako malo sam procitao vase postove i odgovore.
Ja uskoro pocinjem sa ovom "shemom".

Koliko toliko sam razradio plan i strategiju ali to je sve za sada jedna mala "beta".
Odlucio sam ici preko hostgatora jer mi provizija od min 50$ odgovara s obzirom kakve bi besplatne web stranice radio(po template-u ili neki svoj jednostavni original dizajn).
Mozda bi uveo neku formu za ispunjavanje na registracijskoj stranici gdje bi potencionalni klijent mogao odabrati template i dodavat tekst u odredene "komade" stranice.

A sto se tice zahtijevnijih klijenata uveo bi poseban plan koji bi se naravno naplacivao po nekoj razumnoj cijeni. Sto se tice toga, sve detalje bi rijesavali osobno ili putem maila.
I kasnije mozda uvesti Support odjel, za koji bi se brinulo par ljudi koji bi radili za po satnici.
Uglavnom najvise cu se koncentrirati cu se na ovaj "besplatni" plan rada.

Jos sam mislio uvesti posebno kupovanje domene kod nekog drugog recimo daddy-a,tako da bi i tu ubrao neku proviziju...
Sada me zanima sto bi mi preporucili?Koji je najpouzdaniji za klijenta i najisplativiji za mene gdje bi "brao" lijepu proviziju?

Host Gator je ok, ali evo ponovicu deseti put na ovom forumu istu stvar. Registruj se na Commission Junction sa kojim radi Host Gator i tamo ces da zaradjujes $100 po prodatom hostingu a ne $50. GoDaddy takodje radi preko CJ-a, kao i mnogi drugi.

jokara25 kaže:
Host Gator je ok, ali evo ponovicu deseti put na ovom forumu istu stvar. Registruj se na Commission Junction sa kojim radi Host Gator i tamo ces da zaradjujes $100 po prodatom hostingu a ne $50. GoDaddy takodje radi preko CJ-a, kao i mnogi drugi.

Oprosti ali ja nigdje ne vidim da daju 100$ po prodanom hostingu...
Pa ako moze usmjerenje?Neki link?

I zar hostgator nije bolji jer ima onaj plan ako vise ljudi dovedes mjesecno dobivas vecu proviziju?

Matthew kaže:

I zar hostgator nije bolji jer ima onaj plan ako vise ljudi dovedes mjesecno dobivas vecu proviziju?

Procitaj moj prethodni post ponovo. Ako planiras da prodas preko 21 hosting plan mesecno onda slobodno idi preko zvanicne stranice Host Gatora. Ukoliko nisi siguran koliko ces mesecno imati prodaja, a tesko da ces imati toliko puno, idi preko Commission Junctiona i imaces $100 od svake prodaje, bez obzira da li si imao jednu prodaju za mesec dana ili deset.

jokara25 kaže:
Matthew kaže:

Procitaj moj prethodni post ponovo. Ako planiras da prodas preko 21 hosting plan mesecno onda slobodno idi preko zvanicne stranice Host Gatora. Ukoliko nisi siguran koliko ces mesecno imati prodaja, a tesko da ces imati toliko puno, idi preko Commission Junctiona i imaces $100 od svake prodaje, bez obzira da li si imao jednu prodaju za mesec dana ili deset.
U redu, shvacam.
Samo me buni na njihovoj stranici ne vidim nigdje da se bave hostingom i ne vidim nigdje formu za registraciju.Moze mala pomoć?

Matthew kaže:
U redu, shvacam.
Samo me buni na njihovoj stranici ne vidim nigdje da se bave hostingom i ne vidim nigdje formu za registraciju.Moze mala pomoć?

Vidim da nisi bas informisan sto se CJ-a tice pa ti preporucujem da potrazis malo informacija o njima. Evo ti direktan link za registraciju: https://signup.cj.com/member/publisherSignUp.do

Commision Junction je firma koja ima tonu firmi koji se oglasavaju putem njih. Zapravo oni su posrednik izmedju firmi i affiliate marketera. Na CJ-u mozes nac firme za skoro svaki nišu.

hmm lukav nacin zarade..
btw. imam tj. nemam nego sam admin jedne social stranice, ima dosta clanova i uskoro se kupuje prava domena, pa kako bi ja sad mogao zaradit preko tog sajta??

sam da kazem prvi post mi je al evo ova metoda napravit besplatni sajt i da ti neko plati hosting je več ostvarena ja sam naišo kod jednog webhostinga iz amerike. To sam našao kad sam digao svoj prvi sajt na web,pa sam zaboravio koji su to točno:(

Back
Na vrh