• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Wordpress - za i protiv

creatifcode

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
freemind kaže:
Wordpress.com je blog agregator , mozda si mislio na wordpress.org kao cms platformu .

Ali kao sto si primetio covek je pocetnik, i verujem da mu je WP kao cms sasvim ok za prve korake , kada se odluci da pravi svoj hostovan sajt.
A sto se tice ozbiljnijih projekata, o tome moze da se vodi debata , da li je bolje neko drugo resenje ili pisati skriptu od nule, ili koristiti WP. WP odavno nije samo blog platforma od kada su uvedeni takozvani custom fields. Najveci problem je sigurnost, svi hakeri pisu botove za wp jer ih ima najvise. Zato je bitno promeniti login podesavanja, a tu spada promena urla, promena polja u bazi, i koristiti samo proverene plugine, po mogucnosti samo svoje .

Iako idemo malo u off topic, moram jednostavno reagirati. Čim se krene sa malo kompliciranijim i složenijim sustavima WP ispda iz igre i to mi se dokazalo i prije dva dana. Za jednostavne stranice super, za blog super, ali za nešto više od toga ili trebaš početi petljati po core-u wordpresa ili uzmi negi drugi "elastičniji" cms ili kreni od nule. Moj put je uvije ovaj zadnji.

BTW. dobrodošlicu želim članu Black.

RE: Pozdrav

ili trebaš početi petljati po core-u wordpresa ili uzmi negi drugi "elastičniji" cms ili kreni od nule.

Naravno, ko ocekuje da radi neke ozbiljnije stvari, i ako misli da samo treba da instalira WP i da ne dira nista do kraja, desava se ovo. Ali podloga je ok. Ako pricamo o skripti od nule, to je sigurno nekih 800-1000-1500e , ovo skroz grubo jer naravno moze biti i +3000, ali recimo da je to cifra . Neko ko zna mane WP, za 300e (20-30 programerskih sati) , moze skockati sve i imati full resenje . Ja sam fan wordpressa iz prakticnih razloga, postoji jako puno senior programera koji za WP ne traze cenu kao za neka custom resenja . Dobijas veci kvalitet za manje pare, jer ispod haube je sve poznato, i mnogo brze se radi, i lako se zameni programer. To je velika prednost .

vandanic kaže:
http://www.wpbeginner.com/showcase/21-popular-brands-that-are-using-wordpress/
na listu dodajte i SmashingMagazine

WP je super, ne vidim zasto mislis da WP sajtovi imaju malu posetu.

Ma sređivao sam ja WP i razlika između dotjeranog WP-a i prosječnog WPa je enormna. Dakle, kada se WP postavi kako treba, onda je to super, samo ti na kraju treba opet podosta vremena i nije više WP tako jeftino rješenje.

freemind kaže:
ili trebaš početi petljati po core-u wordpresa ili uzmi negi drugi "elastičniji" cms ili kreni od nule.

Naravno, ko ocekuje da radi neke ozbiljnije stvari, i ako misli da samo treba da instalira WP i da ne dira nista do kraja, desava se ovo. Ali podloga je ok. Ako pricamo o skripti od nule, to je sigurno nekih 800-1000-1500e , ovo skroz grubo jer naravno moze biti i +3000, ali recimo da je to cifra . Neko ko zna mane WP, za 300e (20-30 programerskih sati) , moze skockati sve i imati full resenje . Ja sam fan wordpressa iz prakticnih razloga, postoji jako puno senior programera koji za WP ne traze cenu kao za neka custom resenja . Dobijas veci kvalitet za manje pare, jer ispod haube je sve poznato, i mnogo brze se radi, i lako se zameni programer. To je velika prednost .

To ti misliš jer ili nisi programer ili nisi nikada imao neki konkretniji site koji je trebao imati neke funkiconalnosti koje nisu ugrađene, a plugina nema baš previše, a ako ga i ima moraš ga toliko mijenjati da ti se ne isplati nego ti se isplati više pisati ga od nule.

Ovo oko cijene za 300 eura za 20-30 sati neću niti komentirati. Ako neki projekt košta 1500€ onda on košta 1500€. 30 sati je 4 radna dana, nema šanse da se samo malo kompliciraniji projekt odradi za 4 dana, pa da ne znam kakv CMS imaš.

A mala psjećenost je velika mana.

Ajde mi nađi neki totalno generički izraz tipa "stručni savjeti" gdje je WP prvi. Inače (za google.hr) prvi i drugi je "blog" Genere. Dakle, BLOG koji nije WP.

Sta je poenta, da Wordpress nije medju najboljim serp rezultatima, da SEO nije dobar, da google ne voli wordpress, ili da generalno on nije popularan kod sajtova koji su u vrhu pretrage ili da ako zelis da imas sajt u vrhu pretrazivanja, ne smes uzeti WP platformu ?

Ovo oko cijene za 300 eura za 20-30 sati neću niti komentirati. Ako neki projekt košta 1500€ onda on košta 1500€. 30 sati je 4 radna dana, nema šanse da se samo malo kompliciraniji projekt odradi za 4 dana, pa da ne znam kakv CMS imaš.

Ima primera milion, ali recimo treba ti sajt za nekretnine. Postoje odlicne teme premium , mislim da ih ima preko 500, od kojih ces naci bar jednu koja je napribliznija tvojim zahtevima . I posle se samo modifikuje ono sto ti treba. Ako pises od nule, to je nepotrebno jer wordpress vec ima definisane funkcije, klase i sve ono sto bi i programer pisao od nule ( i naplatio bi ti taj kod koji bi vec dobio od premium teme i wordpressa. Naravno postoje izuzeci, koji potvrdjuju pravilo ) .

Hmmm, ne sviđa mi se ova rasprava. Dakle, pokušat ću ovaj puta biti što jasniji.

Worpress je vrhunska platforma za osobno izdavaštvo (bloganje), a uz veliki trud može biti i daleko više. Ali...

S jedne strane se koristi na način da se u što kraće vrijeme napravi nešto, često da se od naivaca dignu pare. Velika većina WP instalacija je loša, a problemi sa sigurnošću, brzinom i neispravnim javascriptama koje se međusobno tuku su redovna pojava.

S druge strane, ima zaista vrhunskih WP sajtova, ali to nisu sajtovi gdje je netko postavio WP, kupio neku temu, popikao par pluginova i bio gotov od jutra do doručka. NEgo se radilo o ozbiljnom poslu.

E, ovaj thread je počeo kao savjet nekome koga zanima zarada na webu i dobio je savet da se upozna s Worpressom, a ja sam dodao da je WP precijenjen. I sada je ovo rasprava o WP-u ... iz koje se ovime povlačim.

Poenta je da mozemo pricati o krajnjoj cifri, kada se kupi premium tema, kada se izvrse sve modifikacije, u vezi zelje za custom resenjima , sigurnosti, keshiranju i brzini ( moje iskustvo je takvo da je mnogo jeftinija modifikacija wp)
VS
neko drugo resenje, ili od nule.

Ali ono sto je cinjenica : odrzavanje i zamena programera je mnogo laksa u WP slucaju . Svako ko radi neke "ozbiljnije" projekte godinama, zna sta znaci zamena programera, ljudi odlaze, idu u vece firme, nemaju vremena, mnogo je teze prilagoditi se nekom unikatnom resenju nego wordpressu ma kako on bio modifikovan, i kao sto sam vec naveo, mnogo je jeftinije, ako pricamo o update-u i odrzavanju u nekom dugogodisnjem periodu .

Imam 3 sajta, skripte , koje su pisane od nule. Jednom senior programeru je trebalo mesec dana samo da udje u kod . Zatim, svaka izmena, se pise od nule, nema primera, nema slicnih resenja .Sa druge strane, WP koji odlicno radi i na 50.000 unikata dnevno, milina, ako je nesto hitno, mogu i sam da izmenim, ili pronadjem programera za 24h , ukoliko je dosadasnji otisao u drugu firmu ili slicno .

Ova tema se vec moze podeliti u dve. Mogu reci da se slazem i sa jednim i drugim argumentima. Jednostavno od fiata punta nije moguce napraviti ferarija, i za to ne treba neka zavrsena skola da bi shvatili.

Black kaže:
Jednostavno od fiata punta nije moguce napraviti ferarija, i za to ne treba neka zavrsena skola da bi shvatili.

E moj majstore, ako imaš prave pluginove i prave majstore i to se može. Drugi par rukava i nogavica je kako ćeš to održavati i kako će to ići. :crazy_grin

Na kraju price, sve to ovisi o osobi i njegovim potrebama. Nema tu sad neke filozofije prevelike, otprilike to ide ovako, za jednostavne projekte Wordpress je odlican, za malo kompleksnije moze se modificirat za poprilicno kompleksne najbolje je neko trece ili custom rjesenje.

Netko tko se specijalizirao za Wordpress znati ce prednosti i mane i vjerojatno ce mu lakse biti prilagodit WP u vecini slucajeva dok netko tko nije tolko u WP-u ce mu lakse biti koristit neki drugi CMS. Isto tako, nemojte zaboraviti da kada koristite za sebe, onda ste svjesni prednosti i mana Wordpressa pa cete ponekad i sam projekt drugacije zamislit tj. unutar okvira koje Wordpress dozvoljava.

Osobno sam veliki fan Wordpressa ali isto tako to ne znaci da je prikladan za apsolutno sve.

Bavim se raznim stvarima u vezi WP, nekoliko godina i slažem se da definitivno nije za sve. Zamisao da se raznolike stvari zasnivaju i grade na jednoj univerzalnoj platformi je dobra i funkcioniše donekle, ali za neke stvari je najbolje koristiti specijalizovane CMS-ove (kad kažem ovo, ne mislim na custom made sisteme). Na primer, za neki ozbiljniji online shop Magento će uvek imati prednost jer nijedna specijalizovana WP tema ili neki ecommerce plugin ne mogu da se mere sa njim.

Dosta puta sam video da se za tako neke specijalne namene (forumi, ecommerce itd), ljudi sa WP rešenja prebacuju na specijalizovana rešenja (besplatna ili plaćena) upravo zbog nedostatka opcija ili jer bi nadogradnja plugina/teme trajala ili koštala više nego prelazak na nešto drugo.

Dakle, sve u svemu - WP može da zadovolji dosta zahteva, i velikoj većini ljudi će to biti sasvim dovoljno.

Da se nadovežem, WP je dobar zbog suporta zajednice, velike baze free pluginova (od kojih su neki i dobri) i predložaka. U njemu se da uz malo truda posložiti lijepi web.
Ono u čemu je stvarno očajan su performanse, spor je do bola. Hosting za njega mora biti optimiziran kako bi radio donekle prihvatljivo. I obavezno je korištenje nekog cashing plugina, bez ozira imaš li 5 ili 5000 članaka.
Ja koristim custom CMS, koji sa 2000 članaka, 600 proizvoda i 7000 korisnika, realtime fiskalizacijom itd, radi barem 3 x brže od nove instalacije WP-a.
Nikad nisam shvatio kako to developeri WP-a ne riješe, ali to je jednostavno tako.
https://www.google.hr/#q=wordpress++slow+as+hell

Ono u čemu je stvarno očajan su performanse, spor je do bola. Hosting za njega mora biti optimiziran kako bi radio donekle prihvatljivo. I obavezno je korištenje nekog cashing plugina, bez ozira imaš li 5 ili 5000 članaka.

WP moze biti sve,al spor sigurno nije :)

To sto je neki sajt,koji koristi WordPress,spor to je do developera koji je radio temu ili ti ga do optimizacije.Nabaca nekih milion stvari u functions.php i ocekuje da mu sajt leti,a i do plugina je (oni koji nisu dobro optimizovani)

Volim raditi sa WordPressom istina pojstoje ograničenja.Ovaj mjesec sam dobio 2 ponude da se odradi sajt na WordPressu ali jednostavno to nije izvodljivo u njemu,jeste ali treba cackati po core-u,a ja to ne zelim a iskreno ni ne znam :)

Kazite mi koji je po vama najbolji plugin za SEO na Wordpress-u ?
Vidim da je tema dosta aktivna, a za moje pitanje nisam uspeo da nadjem dobru , molio ih vas da mi odgovorite :)
Inace za sada Wordpress me dosta dobro sluzi, a i nije spor kao sto neki pricaju, pozz

belmo996 kaže:

WP moze biti sve,al spor sigurno nije :)

To sto je neki sajt,koji koristi WordPress,spor to je do developera koji je radio temu ili ti ga do optimizacije.Nabaca nekih milion stvari u functions.php i ocekuje da mu sajt leti,a i do plugina je (oni koji nisu dobro optimizovani)
Ekstremno je spor, bez obzira na temu (i sa defoltnom temom), to nije neka novost.
Radi solidno na serverima koji su dodatno optimizirani za Wordpress. Ja sam programer i uvjeravam te da je to istina.

Wordpress je kao vw Golf... s wp-om ne možete napraviti čuda i čudesa ali je daleko od običnog blog alata... s Golfom ne možete juriti kao s formulom, ali Golf malo troši i drži cijenu...

Back
Na vrh