Sto se zakona tice istina da nisam toliko "strucan" kao neki ali znam procitati da po odluci suda u SAD i EU suda u Nemckoj (prosle godine) presudjeno da embedovanje sadrzaja ne krsi autorska prava i nije krivicno delo osim ako sajt nije uploadovao filmove i koristio svoje servere za hostovanje istih. Sto vise neki od najvecih hostinga i sajtova te vrste na svetu su hostovani upravo u Nemackoj.
Isto tako svako ko zna bar osnove googla moze da vidi da niko, nikada, nigde, nije osudjen za embedovanje, samo za upload/hostovanje i u nekim ekstremnim slucajevima za porez (gde su se okretali milioni). Takodje DMCA je americka stavka ne Evropska, Azijska itd. Solarmovie je kao mozda i najveci sajt (ili jedan od njih) na svetu ove vrste pa ga niko ne dira, u Engleskoj su izglasali da se taj domen blokira na prostorima EN posto nemaju osnove da ga ugase ali da nekako zabrane da se gleda, i sajt samo uveo novi domen za EN podrucje i opet nikom nista.
DMCA prijava ne moze da se podnese protiv celog sajta samo protiv odredjenog sadrzaja, primera radi ne moze predstavnik kompanije warner bros da trazi uklanjanje filma koji je pod zastitom kompanije Paramount, kao sto ne moze ni da trazi ukidanje sajta. On moze da navede koji je sadrzaj upitan i dostavi dokaz o tome da je ovlasceni zastupnik i posalje to hosting kompaniji na kojoj se sajt nalazi ili direktno na kontakt mail sajta i sve dok sajt postuje i uklanja prijavljeni DMCA sadrzaj on je u ocima zakona ok, naravno vrate ih nakon mesec dana al koga briga.
Svako ko prati tu tematiku vidi da se DMCA prijave odnose u 99% slucajeva na hostinge ne na sajtove posto hostinzi hostuju, a sajtovi embeduju. Sjebi film na hostingu i sredio si ga na svakom sajtu koji vuce embede code, sjebi sajt na nekom sajtu i nikoga nije briga, niti ima efekta.
Ne treba agresivno braniti stavove o temama o kojima se slabo zna, a pri tom svakodnevno gledati filmove online preko tih sajtova. Nismo mi ni blizu upuceni u stvarno stanje, ali kao sto sam gore rekao po odluci dva suda (bar za sada) i odnosu koji se ima prema tim sajtovima generalno embedovanje nije ilegalno, mozda nije moralno ali to je nesto skroz drugo.
Pa boze moj neki od popularnijh online sajtova su hostovani upravo u SAD. Internet je svet za sebe i da oni mogu da rade stvari kako su neki ovde to opisali odavno bi resili sve vezano za pirateriju, hostinge, embede itd.
Sta sada neki klinac objavi (embeduje) spot/seriju/film sa youtube na svom FB profilu popice kaznu zato sto nema prava na to, daj molim vas. Google bi prvi to zabranio na youtube da je sve tako crno/belo pa onda ostali.
Ne budite veci amer od amera, opustite se i uzivajte ili cekajte BD izdanje i dajte 40-60$.
Sto se ove teme tice (iako su je pretvorila u jos jednu off-topic temu kao i mnoge u zadnje vreme), naleteo sam i ja ne 2-3 takva slucaja i nikada vise nisam usao na takve sajtove, na jednom sam cak napisao jedan komentar koji je uklonjen nakon par sati (bez vredjanja al im se ocigledno nije svideo).
Sto se kompletne situacije sa popupovima tice do sada sam to zamerio jedino filmoviziji s obzirom da kod njih odmah na pocetnoj imas 3-4 popupa, pa zatim na svakoj strani opet. Sto se ostalih sajtova tice oni nisu toliko drasticni uglavnom po jedan popup po stranici i to cesto samo na delu sa filmovima, retko gde izbaci dva.