• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SEO - Link Building Article-ovima tj. Clancima

Nisam video da neki veoma jak sajt ima linkove sa article dirova ?
da li je dobro imati veliki broj (2000-3000) ovakvih linkova prema sajtu ili treba koristiti neke pomoćne domene?

Zavisi sta ti smatras sta je veoma jaki sajt ali recimo govoreci u globalu veoma jaki sajtovi i ne trebaju linkove sa article direktorija jer imaju dovoljno velike budjete da ulazu u kvalitetnije metode, u publicitet (koji rezultira linkovima), npr. neka jaka firma moze slozit par zanimljivih widgeta, textova, kolumni i sl. i onda ulozit dosta novaca u reklamiranje.

Nek sloze neki kontroverzan ili informativan text, odu na stumbleupon ads plate desetak tisuca dolara na prikazivanje i normalno da ce skupit "prirodnih" linkova. Jake firme imaju PR odjele koji su u dobrim odnosima sa raznim sajtovima i blogerima u nichi, imaju i dobre odnose sa novinarima koji mogu lansirati zanimljivu pricu.

Jucer je izaso text na seomozu o linkbait-u sa infographic-ima. Npr. mint.com to cesto koristi i zato ima 10 000 sajtova koji linkaju na njih i ukupno 100 000 linkova. Ali jednostavno to je cijela masinerija veliki team-ovi iskusnih ljudi koji znaju sta rade i na taj nacin se postizu rezultati.

Ono sto sam primjetio da mnoge jake firme radi svog branda i prirodnog off-line autoriteta dobijaju puno linkova ali vecina ih ne zna dobro iskoristiti te linkove jer vecina tih linkova su obicno za ime sajta/branda a vecini manjka linkova sa anchor textovima.

Osobno mislim da article diro-vi nisu "mrtvi" cak niti nakon posljednjeg Farmer update-a ali treba pomalo promjenit pristup. Treba rokat originalan sadrzaj, znaci idealno bi bilo za svaki article direktoriji 1 originalan clanak (koliko to ljudi radi? ne bas puno), treba prosirit listu sajtova na kojima se radi, ne ici na top 50. article direktorija nego probat nac 500-1000-1500 article direktorija, registrirat se rucno i prijavit original text na svaki. Ne treba prijavljivat 50 clanaka na isti vec direktoriji 2-3 maximum a sumnjam da ces na taj nacin uspijet dobit linkove sa 2000-3000 sajtova. Ako da super ali uvijek koristis ono sto govorim svo vrijeme, svaka metoda ne treba biti zastupljena vise od 10-20%. Tako da ako imas 1000-2000 linkova sa article direktorija to znaci da bi trebao imati linkova sa oko 5000 - 10 000 sajtova ukupno a vec tada se moze smatrat da imas veoma jak sajt.

kako preporucujes odradjivanje seo-a za domace sajtove?
Jel se na art dirovima mogu pisat tekstovi na hr jeziku?
Fala

Na article direktorijima se uglavnom moze pisat samo na engleskom jeziku. Ono sto preporucam jest da napisete text na eng. jeziku a onda u resource box stavite link na vlastiti sajt. Nazalost anchor textovi s domacim rijecima nece bas uvijek proci tako da ili stavi URL od sajta ili zakomufliraj "keyword" tako da ispada ko da je to ime sajta. Naravno i bio/resource sekciju pises na engleskom osim linka.

dbomestar kaže:
Na article direktorijima se uglavnom moze pisat samo na engleskom jeziku. Ono sto preporucam jest da napisete text na eng. jeziku a onda u resource box stavite link na vlastiti sajt. Nazalost anchor textovi s domacim rijecima nece bas uvijek proci tako da ili stavi URL od sajta ili zakomufliraj "keyword" tako da ispada ko da je to ime sajta. Naravno i bio/resource sekciju pises na engleskom osim linka.
Ja sam pokusavao ovo ali ima malu prolaznost i samo na nekvalitetnijim direktorijima, napravio sam i listu od 30 direktorija gde se automatski objavljuju članci bez obzira na jezik ali posle 4 meseca nije ostalo ni 20 % linkova što zbog kasnijeg brisanja što zbog gašenja ovakvih direktorija koje je veoma često.

Na Goarticles ce ti ovakvi linkovi sugurno proci.

a daj reci mi kako onda radit seo za domace stvari??
kako meni lik garantira da mi moze izbacit sajt na prvih 5 mista gugla za nase stvari,i da se ne moran brinit da nije blackhat metoda...
ocito ima nesto,ali laze mi ili pokusava uvalit ko zna sta...
jer ja bi mu triba platit tek po obavljenom poslu..
stvarno ne kužim...možeš mi i PM poslat ako ti je problem pisat ovde,s obzirom da se tiče direktno tvog posla,al kao šta vidiš,pričam o HR stvarima,a ti se baviš koliko kužim amerikama :)
anyway,radi se o nekom offline poslu,i trebalo bi mi nešto odradit,i ovo su samo bili kao preliminarni razgovori da napravim analizu tržišta i dobavljača...i onda mi je usput palo na pamet da pitam ovde nekog ko se kuzi,jer mi lik ocito mulja...ako mogu pisat clanke,ili tako nesto jednostavnije,offsite optimizaciju, daj mi nabroji par kvalitetnijih metoda koje danas pale,a ja ću se dalje educirat i sam saznat kako ću ih uradit...a što se tiče onsite optim,to znam da je potrebno,al to uz nekakve plugine u wp-u opet mogu probat sam,al eto,čak bi za to možda i platia da budem siguran da je napravljeno OK...
Tako da,aj daj nekakav savjet,ili ako ti nije problem,daj bar neki mini novi thread o tvojim preporukama za SEO na domacim sajtovima..
Fala :)

Ne postoji metoda koja ti sigurno moze obezbediti uspeh jer kad bi to bilo tako jednostavno svi bi je koristili i bili prvi na Googleu.
Pogledaj koje metode koriste konkurenti koji su medju prvih 10 na Google-u za tvoje ključne reči uz pomoć ovog besplatnog alata http://siteexplorer.search.yahoo.com/

baš sam gledao pa mi nije jasno...konkretno,prvi na listi ima 9ipo iljada backlinkova,drugi ima 5000,treći 1686,četvrti 15k,peti ima 33K,da,33k?!?
ovaj prvi ima neku bazu,ne znam koju,nesto je napravia...vecina backlinkova su sa istog sajta,samo su izgleda druge podstranice na tom sajtu,a sadržaja na tim podstranicama baš i nema,nešto sitno...jedino je pri dnu link i objašnjenje čime se bavi stranica do koje vodi taj link,a to je link koji vodi do ovog prvog na guglu?!?

a ovaj dolje sa 33k je mozda 8-9...jel to zato sta su backlinkovi od tog zadnjeg sa losijih stranica,koje imaju manji PR?

Jeli bolje za početak da radim link building za početnu stranicu ili za postove?? Stranica je nova, 3 mjeseca i sastoji se od 150 postova za male fraze sa 50 do 300 mjesečnih upita.

Ako se negdje dopušta više linkova jeli onda je najbolje jedan na početnu a ostale na članke??

I kako se definira agresivno link-buildanje. S obzirom na moju stranicu jeli puno da dnevno objavim npr 5 ili 10 ili 20 članaka na artikl direktorijuma, ili je što više to bolje??

I vidim da su neki artikl direktoriji No follow (kao googleov ovaj Klon, Kalon i kako se već zove), jeli njih bolje izbjegavati??

Po meni je bolje ne gubit vrijeme na nofollow ali nije stetno imati ih.

Agresivno link buildanje ovisi o starosti stranice, i nije stvar samo koliko linkova napravis vec koliko ih Google nadje. Kod Article Directory-a sam vidio u zadnje vrijeme da je indexacija dosta losa i spora tako da mozes i nesto vise gradi. Dnevno 10 nebi trebalo problem. Posto je novi sajt mozda ne vise od toga, ali onak ni 20 mislim da nebi nesto lose bilo samo eto ako zelis bas biti siguran 10ak na dan je sasvim ok. Nije bolje sto vise ipak treba postepeno jer preveliki broj odjednom ukazuje na automatizaciju, spam itd.

Ja osobno preferiram samo 1 link na moj sajt. Znaci ne linkam na pocetnu i na clanke. Neki to rade i vjerojatno nesto je jace za taj clanak da poguras ali iskreno to je precesta metoda na article direktorijima po meni i lako se uoci "pattern" kod takvog linkanja. Ako bas zelis tako onda variraj, malo samo na pocetnu malo na pocetnu i podstranicu.

Za pocetak je vjerojatno malo bolje na pocetnu jer je prirodno da je pocetna najaca stranica na sajtu. Ali svejedno ne moras nesto drasticno. Tako da cim skupis neki broj linkova na pocetnoj mozes preci na postove. To naravno ovisi i dali ti pocetna cilja neki pojam ili na pojmove planiras samo sa clancima.

Eto to je kako bi ja radio ali to nije jedina strategija, netko bi mozda potpuno drugacije.

Jedno pitanje vezano za submit na article direktorijume. Recimo da se posvetim manualnom submitu na odabranih 20 direktorijuma a vec imam spinovane artikle. Da li je sigurno recimo za nove sajtove submitati na svih 20 istoga dana, jer sam negde iznad procitao da si napisao da je indexiranje na article direktorijumima slabije nego ranije pa se moze desiti da se tih 20 artikala indeksiraju u par dana... Ili ako je recimo 20 mnogo koliko je optimalno i nebi trebalo skoditi

Hvala :)

P.S. upredo bih radio i druge metode tako da submit na article direktorijume nebi bila jedina metoda prikupljanja

rappin kaže:
Jedno pitanje vezano za submit na article direktorijume. Recimo da se posvetim manualnom submitu na odabranih 20 direktorijuma a vec imam spinovane artikle. Da li je sigurno recimo za nove sajtove submitati na svih 20 istoga dana, jer sam negde iznad procitao da si napisao da je indexiranje na article direktorijumima slabije nego ranije pa se moze desiti da se tih 20 artikala indeksiraju u par dana... Ili ako je recimo 20 mnogo koliko je optimalno i nebi trebalo skoditi

Hvala :)

P.S. upredo bih radio i druge metode tako da submit na article direktorijume nebi bila jedina metoda prikupljanja

Nista lose se nece desiti da svih 20 roknes istog dana, nije to velika brojka a kao sto i sam znas, nece se svi odmah istom brzinom indexirati.

Ipak, preporucio bih ti da ne srokas sve istog dana i posle da ladis, nego da dodajes 10 dana po 2 komada, i tog dana kako dodas article, malo kasnije lepo bookmarkujes te clanke cim ti se odobre na jedno 20ak social bookmarking sajtova i odradis par blog komentara i linkujes na njih. Tako svakog dana, i kombinujes i ostale metode i sve 5 ;)

:waving

Hvala David :D

malo sam dosadan ali imam jos jedno pitanje. Danas kupujem AMR i The Best Spinner pa me zanima samo jos koliko je u procentima preporuceno imati linkova iz article direktorijuma? Recimo 20-30% ukupnih linkova ili koliko je po vama optimalno?

Jos jedno pitanje, s obzirom da je prvi post sa kraja 2008 da li je rang programa ostao isti? TJ da li je i dalje najbolja preporuka za Article Post Robot, ili mozda noviji Article Marketing robot koga u zadnje vreme svi hvale? Ili mozda neki treci :D

Hvala

rappin kaže:
Jos jedno pitanje, s obzirom da je prvi post sa kraja 2008 da li je rang programa ostao isti? TJ da li je i dalje najbolja preporuka za Article Post Robot, ili mozda noviji Article Marketing robot koga u zadnje vreme svi hvale? Ili mozda neki treci :D

Hvala

Sto se tice procenata koje koliko vrste linkova treba nemoj se time opterecivati, vec prvenstveno tezi da dodjes do sto kvalitetniji linkova i kombinuj razlicite anchor tekstove. Bitno je da se radi sto prirodnije i google ce to ceniti. Ako radis i ove slabije metode, a radis ih pravilno rezultati ce doci. D.Vicor ti je lepo rekao, objavi dva clanka dnevno i u svaki clanak stavi po jedan link prema tvom sajtu, a onda ta dva clanka polinkaj sa jos desetak sajtova i tako svaki dan. Ili posto je trenutno u toku takmicenje za najbolju SEO temu, ja ti predlazem da sacekas jer sigurno ce biti odlicnih tema koji ce te uputiti prakticnu u svaki detalj optimizacije.

Mislim da bi ovaj topic trebali malo vise aktivirati :D

uzeo sam Article Marketing Robot a takodje i The Best spinner pa sam poceo malo submit na sajtove.

Takodje sam poceo metodu kreiranja Web2.0 blogova pa sam onda njihove linkove submitao na article direktorijume.

javicu kakvi su rezultati istog trenutka kada primetim razlike :D

Evo samo da javim rezultate submita Web2.0 blogova na article direktorijume.

Nakon 26 dana indeksirana su 2 bloga od kojih imam 4bl. (blogovi su page.tl i lifeyo.com)

Javiljam novo stanje u narednih mesec dana...

rappin kaže:
Evo samo da javim rezultate submita Web2.0 blogova na article direktorijume.

Nakon 26 dana indeksirana su 2 bloga od kojih imam 4bl. (blogovi su page.tl i lifeyo.com)

Javiljam novo stanje u narednih mesec dana...
Kakvi su utisci posle 3 meseca?

Totalno losi. Za sada veoma malo linkova indeksiranih...par blogova su obrisani a ovo sto je ostalo ima samo po par indeksiranih backlinka...

Yep, dosta ih je nestalo ili izgubilo PR, neki zatvoreni za nove članke, sporo indeksiranje.
Za glavnu stranicu neisplativo, jedino pucati original članke ručno ne top 10-20 direktorija.
Ove ostale jedino prolazi masovno postanje ali za 1st i 2nd tier stranice. Kad i ako ih objave može se ubrzati indeksiranje pinganjem i hrpom blog komentara na njih, bookmarkiranjem i sl. zasad to još uvijek prolazi. Nije neki prevelik učinak ali dobro dođe za diversifikaciju linkova.
Puno puta ponovljeno - što više različitih izvora linkova, to bolje - u ovim vremenima promjena još važnije nego dosad.

Back
Na vrh