• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Wordpress Procena troškova za razvoj WordPress teme za ThemeForest?

Krsto

Aktivni član
Tu od
10 Svi 2008
Interesuje me procena troškova potrebnih za razvoj WordPress teme za prodaju na ThemeForest. Pretpostavljam da to uključuje dizajnera, front end developera, back end developera, fotografije (?!) i sl.

Da li je neko imao iskustva sa ThemeForest-om i ima tamo više odobrenih tema?

Pitam zato što sam čuo cifru od oko 2500 evra (za prvu temu, svaka sledeća sve manji troškovi).

Krsto kaže:
Interesuje me procena troškova potrebnih za razvoj WordPress teme za prodaju na ThemeForest. Pretpostavljam da to uključuje dizajnera, front end developera, back end developera, fotografije (?!) i sl.

Da li je neko imao iskustva sa ThemeForest-om i ima tamo više odobrenih tema?

Pitam zato što sam čuo cifru od oko 2500 evra (za prvu temu, svaka sledeća sve manji troškovi).

Cena zavisi od cene radnog sata dizajnera i developera puta broj sati utrošenih za projekat

pošto praviš template a ne website, fotografije su ti potrebne samo za demo, da bi dočarao izgled websajta, a za to se koriste neke free stock. Kupac će svakako ubacici svoje. Ikonice su nešto drugo, i to uglavnom dizajner pravi ili nađe odgovrajuće besplatno na netu ili kupi na sajtovima koji prodaju to.

Za themeforest verujem da je postavljanje besplatno i da uzimaju proviziju prilikom prodaje. Nisam radio sa njima, pa ako ima neko sa ličnim iskustvom neka me ispravi/dopuni

To ti je ako ideš tim putem da angažuješ tim da ti napravi temu, a da je ti posle prodaješ.

Iskreno, mislim da malo ko tako radi iz razloga jer je to potpuno neisplativo. Platiš cifru od ~1000e gde u startu moraš da se boriš sa konkurecijom, a najgore od svega, posle prve kupovine od ~30e, tema se može naći na nulled tržištu, pa ćeš posle toga imati prodaju jednom godišnje.

Da bi se sa njima borio moraš da ažuriraš template, ubacuješ nove stvari, a za to opet moraš da angažuješ developera i dizajnera, koje naravno moraš da platiš.

Takođe, moraš imati podršku, pa neki kupac može tražiti da mu promeniš sidebar sa leve na desnu stranu, pošto si prodavac a ne developer, to ne umeš, već opet moraš da angažuješ programera, kojeg jelte opet moraš da platiš.

Možeš i da odbiješ kupca, ali negativan feedback znači prodaju svake prestupne godine.

To što si zamislio uglavnom rade već uigrani timovi za web developing, koji naprave template, postave za prodaju, i rade kao podrška. Nemaju neke extra troškove, a svu zaradu od prodaje dele.

I da im prodaja ne ide, što nije retkost, izgubili su 7 dana, s tim što taj kod mogu iskoristiti negde, a tebi kao prodavcu ako prodaja ne ide, izgubio si popriličnu svotu novca.

Najgore od svega sto oni mogu da odbiju temu iz nekih njima poznatih razloga..Nedje sam procitao da su neke radove poslate sa naloga iz Bosne lagano odbijali a iste te poslate sa Njemackog naloga prihvatali.. Licno sam se uvjerio da ljudi koji pregledaju i odobravaju radove na graphicriveru nisu kompetentni za tako nesto. Sve u svemu,prije bi te pare ulozio u nesto drugo nego u wordpress template..

Narucivao sam sebi teme, i placao sam daleko manje od te cene koju si naveo.
Mozes da prodjes prilicno jeftino, ako pronadjes solidnog jeftinog programera, jer php kod koji tebi treba nije zahtevan, ali 80% novca treba uloziti u dobrog dizajnera , gde izgled prodaje temu. Spominjes cenu legalnih fotografija, a to ti je najjeftinije, par dolara....

U sustini, glavna je ideja. Ako imas ideju, i znas sta zelis, i umes da selektujes i pronadjes jeftine , a dovoljno kvalitetne saradnike, mozes dobro da prodjes .

Prošlo je zlatno doba prodaje na themeforestu. Sada je previše konkurencije i ukoliko ne postaviš nešto vanserijski i ne nastaviš da radiš na tome svakodnevno i update-uješ, nećeš ništa uraditi.
Moje mišljenje je da ne možeš da prođeš manje od cifre od 2500eur ako želiš da napraviš nešto kvalitetno. To je zato što developer mora da bude vrhunski, themeforest gleda kod i mora se poštovati sve što oni traže. Nama je trebalo 2 meseca za pisanje teme i to ti najviše vremena ode na kraju na sitne bagove koji moraju da se reše da ne bi dobio reject.
Po meni računica bi bila:
500eur dizajneru da napravi nešto stvarno dobro.
2000eur za 2 meseca developeru da napravi to kvalitetno.
Za slike nemoj da se brineš imaš sajtove koji daju besplatne slike i sasvim su dobre za demo.
Nakon toga moraš potrošiti još nekih 200eur da kupujes sam svoju temu i daš joj ocenu kako bi je 'zavrteo' i da bi ušla u trending. Posle toga sve je u affiliate blogovima. Iako oni sami često pišu o novim trending temama, moraš se potruditi da ih kontaktiraš sve da ubace tvoju temu. To je zato što 70% prodaje Themeforesta ide od affiliate-a.
Onda imaš support, zato što ti je tema nova i verovatno ima par bagova, to moraš da rešavaš što pre i izbacuješ update. Takođe će ti dosta vremena ići na glupa pitanja od ljudi koji ne znaju ni kako da instaliraj temu.
Sve u svemu, ako nemaš programersku podlogu to da održavaš sam, onda će te skupo koštati. Recimo da uložiš 3000eur tebi treba 100 prodaja da bi to povratio. Pogledaj koliko imaju prodaja teme u prvih 2 meseca. Videćeš da nije baš najsrećnije vreme.
Ti kao exclusive author ( prihvataš da prodaješ temu samo preko themeforesta ) dobijaš 50% a kasnije kada pređeš 70000eur u prodaji taj procenat ti raste do 70%. Tako nešto.

freemind kaže:
Malo mi je puno 2000e za programera, to je 150 radnih sati ?
Sve zavisi sta treba da se napravi. Ako je u pitanju blog/portfolio onda ne treba toliko, a ako hoce nesto tipa real estate/directory onda treba i vise..
Najvise vremena ode na sitne bagove i to sto moras da ispostujes themeforest pravila.
Takodje samo za framework, theme options i sve to treba dosta vremena. Drugo je kad tebi neko pravi temu pa znas da ti ne treba sve to, a ovako sve mora da bude totalno dinamicno, od toga da se menja tipografija iz opcija do raznih stvari kao sto su custom widgeti itd.

Da, tacno, u pravu si. Mada ako bi ja isao na prodaju, a nisam programer ili dizajner, gledao bi sto jednostavniju temu da napravim, skroz usko i ciljano, sa minimumom opcija . Na primer sahovski template . Jos davno sam trazio slican template i nije ga bilo, a znam da dosta ljudi iz sveta saha ima blog i sigurno ih je dosta trazilo slicno. Tu je bitna pozadina da bude neka sahovska, zanimljiv sahovski header, i sklad boja, i to je to, bez ikakvih fensi opcija samo malo prilagodjeno za sahiste. Kao sto postoji rupa u ovom segmentu, sigurno ima jos dosta nisha koje nisu pokrivene, a moja procena da bi takva tema izasla manje od 300$, sve zajedno sa programom i dizajnom.
Da je tada postojao samo jedan sahovski template, sigurno bi ga kupio, da skratim vreme u trazenju pozadinske slike, headera , boja....

To je dobro razmisljanje, medjutim kada ides bas toliko usku niche-u ne mozes ocekivati da prodas vise od 50 komada za lifetime. Ovo za sah recimo postoji vec par tema http://www.wpsolver.com/wordpress-chess-themes/ isto tako i za skoro sve ostale micro niche, a nije velika potraznja.. Mislim da bi zarade bilo ali da ne bi bila mnogo velika i nesto preterano vredna truda.
Ja razmisljam vec duze vreme da napravim temu za koju znam da trziste gori a to je:
Currated content. Svi marketari zele sajtove kao sto su inbound.org, foodgawker.com i slicno gde useri sami postuju linkove ka sebi, zato sto ima najmanje cimanja oko contenta, i bas sam video na dosta komentara da ljudi traze to. Medjutim od same pomisli da ce mi trebati 2-3 meseca, smuci mi se da krenem.

slnet kaže:
To je dobro razmisljanje, medjutim kada ides bas toliko usku niche-u ne mozes ocekivati da prodas vise od 50 komada za lifetime. Ovo za sah recimo postoji vec par tema http://www.wpsolver.com/wordpress-chess-themes/ isto tako i za skoro sve ostale micro niche, a nije velika potraznja.. Mislim da bi zarade bilo ali da ne bi bila mnogo velika i nesto preterano vredna truda.
Ja razmisljam vec duze vreme da napravim temu za koju znam da trziste gori a to je:
Currated content. Svi marketari zele sajtove kao sto su inbound.org, foodgawker.com i slicno gde useri sami postuju linkove ka sebi, zato sto ima najmanje cimanja oko contenta, i bas sam video na dosta komentara da ljudi traze to. Medjutim od same pomisli da ce mi trebati 2-3 meseca, smuci mi se da krenem.

Samo u Novom Sadu, znam 10 ljudi koji rade nesto u vezi saha na internetu odnosno objavljuju neke vesti ili su pri nekim savezima gradskim opstinskim i slicno. A pri tom ne znam ih puno.Uz dobar marketing, nebo je granica na globalnom nivou, 50 prodaja uopste ne mora da bude neki prosek, niti mozemo prognozirati neki maximum. Sah ne smatram nekom posebno uskom nishom, recimo templejt za sahovske sudije bi bila bas uska nisha i tu bi bio slobodan da kazem da je 50 neki prosek na globalnom nivou, ali cak i to mi je rizicno, jer svaki sudija ima svoj blog gde stalno nesto piskara, i prenosi utiske i pravila, i gde svaka veca zemlja ima i do 400 sahovskih sudija.

Kolga s faxa vec 5 godina uspjesno plasira teme na TF i od toga zivi. U pocetku mu je to bio hobi (programer), a kasnije je uveo djevojku (designer) u to nakon cega su osnovali tvrtku i sad imaju oko 10 radnika i solidna primanja.

u razgovoru s njim, najvise mu vremena oduzima dokumentacija, update novog WP-a i Joomla! i "gnjavaza" kupaca kako ovo kako ono (jer im je navodno dangubno citati dokumentaciju), a kad se kupuje tema onda je jasno navedeno da je i support ukljucen u to. Vazno je sto prije odgovoriti klijentima jer oni na kraju ocjenjuju template i samim time se bolje rangiras.

Isto tako govori kako uglavnom koristi isti/slican kod za nove teme, ali s vremenom naprave i nesto novo i da svoj posao ne bi mijenjao ni za sto na svijetu :D

Sve što ti je reko je tačno. Danas svi koriste framework pa tako kupci naivno misle da je svaka tema različita dok je u stvari u pitanju potpuno isti kod. Zbog toga je vreme izrade drastično skraćeno u odnosu na prošla vremena pa se ujedno i konkurencija povecala. Takođe je jedan od problem pronaci ljude za tehnicku podrsku jer da bi davao support moras da poznajes materiju a u tom slucaju nema potrebe da radis za druge kada znas dovoljno da radis za sebe. Za tu poziciju konstantno je otvoren veliki broj radnih mesta. :)

Back
Na vrh