Krsto kaže:
Interesuje me procena troškova potrebnih za razvoj WordPress teme za prodaju na ThemeForest. Pretpostavljam da to uključuje dizajnera, front end developera, back end developera, fotografije (?!) i sl.
Da li je neko imao iskustva sa ThemeForest-om i ima tamo više odobrenih tema?
Pitam zato što sam čuo cifru od oko 2500 evra (za prvu temu, svaka sledeća sve manji troškovi).
Cena zavisi od cene radnog sata dizajnera i developera puta broj sati utrošenih za projekat
pošto praviš template a ne website, fotografije su ti potrebne samo za demo, da bi dočarao izgled websajta, a za to se koriste neke free stock. Kupac će svakako ubacici svoje. Ikonice su nešto drugo, i to uglavnom dizajner pravi ili nađe odgovrajuće besplatno na netu ili kupi na sajtovima koji prodaju to.
Za themeforest verujem da je postavljanje besplatno i da uzimaju proviziju prilikom prodaje. Nisam radio sa njima, pa ako ima neko sa ličnim iskustvom neka me ispravi/dopuni
To ti je ako ideš tim putem da angažuješ tim da ti napravi temu, a da je ti posle prodaješ.
Iskreno, mislim da malo ko tako radi iz razloga jer je to potpuno neisplativo. Platiš cifru od ~1000e gde u startu moraš da se boriš sa konkurecijom, a najgore od svega, posle prve kupovine od ~30e, tema se može naći na nulled tržištu, pa ćeš posle toga imati prodaju jednom godišnje.
Da bi se sa njima borio moraš da ažuriraš template, ubacuješ nove stvari, a za to opet moraš da angažuješ developera i dizajnera, koje naravno moraš da platiš.
Takođe, moraš imati podršku, pa neki kupac može tražiti da mu promeniš sidebar sa leve na desnu stranu, pošto si prodavac a ne developer, to ne umeš, već opet moraš da angažuješ programera, kojeg jelte opet moraš da platiš.
Možeš i da odbiješ kupca, ali negativan feedback znači prodaju svake prestupne godine.
To što si zamislio uglavnom rade već uigrani timovi za web developing, koji naprave template, postave za prodaju, i rade kao podrška. Nemaju neke extra troškove, a svu zaradu od prodaje dele.
I da im prodaja ne ide, što nije retkost, izgubili su 7 dana, s tim što taj kod mogu iskoristiti negde, a tebi kao prodavcu ako prodaja ne ide, izgubio si popriličnu svotu novca.