• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

od kako je odesk uneo ove poslednje izmene (da se doda rss pretraga i "snimi se") i generalno novi interfejs i nacin trazenja posla daleko manje nalazim posao jer daleko manje mi izlaze poslovi koje trazim...
ranije kada bih ukucao "microsoft word" npr izadje mi po 1000 poslova sada, sa tom istom pretragom oko 50 i to sve neki stari... slicno je i kada ukucam tipa "microsoft excel"....

sve radi po starom jedino ako (klikom sa leve strane dole na pocetnoj stranici) pretrazujem "data entry" kategoriju koju sam stavio kao oblast koja me interesuje...

ali ako kucam u search box npr "serbian" (tako sam recimo ranije trazio poslove prevoda) izbaci mi da je poslednji posao objavljen jos pre 29 dana. a znam da ih je bilo i skorasnjih jer sam do pre neki dan mogao da konkurisem i ti poslovi su mi uredno izlazili kod upita...

napominjem da mi je kod pretrage sve stiklirano da bih imao sto veci izbor (da mi prikaze i fixed, i hourly poslove itd)....

da li mozda neko zna u cemu je problem i da li mozda odesk od skora funckionise na neki drugaciji nacin, tj pretraga?

Moram rec da ni ja nisam uopce zadovoljan tim promjenama na oDesku. Neke stvari koje sam prije mogao automatizirat i Saveat filtere sada to vise ne mogu, barem ne na nacin kao i prije, a ovi rezultati koje mi izbacuje su daleko losiji. Ali zato pratim svoju kategoriju, svaki put moram rucno filtrirat pa onda imam bolje rezultate. Pretrazivanje po keywordima ne koristim uopce jer su rezultati bas losi, ne prikaze one koje zelim a ubacuje mi mnogo toga nevezanog, barem meni za ono sto ja trazim.

I meni se ne sviđa ranije je dosta više ljudi moglo da izbaci na pretraživaču, sada ja prativ

više nekih kategorija ,jer neki neke poslove stave u skroz pogrešne kategorije.

a da li ste probali recimo kada podesite feed kanale i jednostavno ono sto vam izadje na pocetnoj stranici gledate? ono sto vam se ne svidi, udarite "X" i posao nestane i tako dok ne pregledate sve? cini mi se da je tako nekako duze i teze za pregledati...

I ranije je izbacivalo najskorije objavljene poslove iz kategorije koje ste izabrali ,

sada moram stalno ulaziti i gledati imali šta. sreća pa ima stalnih klijenata . Čuvajte se

novih samo ;) da ne prođete kao ja.

Pozdrav svima.
Skoro sam se prijavio na oDesk.Uradio sam profil 95%,ostalo mi je 5% za neke certifikacije(a neznam za šta to služi,pa ako neko može da mi objasni to).

Također me zanima ovo plaćanje po satu.
Stavio sam 2$ i oDesk oduzme 10% ,pa mi je onda na ovom poslu 1,80$/hr
Eh i taj da kažem poslodavac mi je rekao da je limit sat vremena.
E šta to sad znači,da ja njemu radim logo za nekih 2$,i da mi je limit da raidm logo sat vremena ili šta? (ako neko može što detaljnije da mi to objasni molim vas)
I kako ide to plaćanje preko oDeska i sam rad. (kad kažem rad mislim na sistem rada na kojem radi oDesk)

I da,posao mi je da mu napravim logo za firmu.

Također ako ima još neko nešto da doda,molio bih da doda.
Svaki savjet/kopliment/komentar i sl. dobro dođe.

Hvala unaprijed.

Pozdrav,

Stavio si 2$ po satu kao svoju satnicu. To je neko mjerilo tvojih usluga.

Poslovi se mogu plaćati fixno ili po satnici. Ako se dogovoriš sa nekim da uradiš logo za 30$ onda ti on fixno to plati i oDesk ti odbije 10% provizije (3$). Ako se dogovoriš na satnicu onda dobiješ onoliko koliko sati radiš taj posao.

Eh i taj da kažem poslodavac mi je rekao da je limit sat vremena.
E šta to sad znači,da ja njemu radim logo za nekih 2$,i da mi je limit da raidm logo sat vremena ili šta? (ako neko može što detaljnije da mi to objasni molim vas)

U ovom konkretnom slučaju ako je poslodavac rekao maksimalno sat vremena, onda bi ti dobio svoju jednu satnicu tj. 2$.
No za posao dizajniranja logo-a treba više uzeti. Pogledaj malo postove od Aleksandar92 jer je on radio logo radove na oDesk.

Isplata se može izvršiti na paypal, skrill ili payoneer . Ja koristim paypal i uzme mi 1$ provizije za svako povlačenje novca sa oDesk na PayPal.

@taba3 - Mislim da bi ti bilo najbolje da proucis njihov FAQ, tamo pise gotovo sve sto treba da znas.

#1 - Meni je popunjenost profila 40%, i pise da ostalih 60% treba da popunim sa "Working experience", pa radim skoro godinu dana i ide super. 95% je rekao bih odlicno.

#2 - Nije bitno koliko po satu si stavio na profilu, vec koliko si bidovao na konkretnom projektu. A oDesk tebi ne oduzima vec klijentu dodaje 10%. Znaci, ako je projekat pogodjen na $2/hr to znaci da tebi ide $2/hr a klijent placa $2.2/hr.

#3 - Sad ja ne znam da li je tih sat vremena limita vas interni dogovor, ili je postavio jedan sat limita na oDesku(ne znam da li je moguc tako mali limit). U svakom slucaju taj dogovor treba da se ispostuje.

E sad, limit od sat vremena ne znaci da smes da radis samo sat vremena vec da ces biti placen samo za taj jedan sat. Npr, pravis logo 4 sata da bi se dokazao, ali ces na kraju dobiti samo $2.

#4 - Placanje preko oDeska za nas je preko Payoneer kartice ili deviznog racuna. Tebi pare legnu na oDesk, a ti sa njega povlacis na jedno od ova dva. Ako radis na sat, moraces da uneses radne sate u Work Diary, ako radis fixed, uplatice klijent dogovoreno.

Iskren savet - baci se na citanje ove teme od pocetka do kraja i na iscitavanje njihovog FAQ-a. Postavljas isuvise prosta pitanja i fali ti upoznavanje sa materijom.

Pozdrav.

sicpeests94 kaže:
Izvinjavam se ako krsim neko pravilo, nov sam na forumu.. napravio sam profil na odesku, i popunio cv, samo ne znam, da li ce se dopasti poslodavcima, ukoliko neko ima neku primedbu ili nesto sto bih trebao da dodam, neka mi kaze :)

https://www.odesk.com/users/~01cffc9737e2b57287

Za pocetak previse koristis "I" u tekstu, posveti malo vremena tom opisu, dosta je vazan utisak koji ostavljas na onoga koji cita to. Druga stvar, gde god si koristio "I" u toku recenice, pisao si malim slovom, ispravi to.

Pokusaj da odradis jos neki od testova, da bi profil izgledao popunjeniji, posto vec kazes da nemas radnog iskustva. I ostaje ti da aplikacije koje saljes za poslove budu kvalitetno napisane, lepo iscitaj zahteve i pokusaj da na neki nacin ostavis utisak i razlikujes se od gomile ostalih sa c/p cover letterima.

Ako do sada nisi, odvoj vremena i iscitaj ovu celu temu, ima dosta korisnih stvari koje ce ti svakako trebati pre ili kasnije.

Srecno sa poslovima, i nemoj da odustajes odmah ako ne krene, vecini je tesko dok ne krenu poslovi, ali posle sve bolje ide :)

sicpeests94 kaže:
Izvinjavam se ako krsim neko pravilo, nov sam na forumu.. napravio sam profil na odesku, i popunio cv, samo ne znam, da li ce se dopasti poslodavcima, ukoliko neko ima neku primedbu ili nesto sto bih trebao da dodam, neka mi kaze :)

https://www.odesk.com/users/~01cffc9737e2b57287

Evo i ja da se nadovezem. Prvo, slazem se sa svim sto je cfire naveo. Dalje:

#1 - Ja bih promenio ovo "Electrotechnician of electronics" osim ako planiras da to imas u ponudi. Koliko ja vidim, bavis se IM, SEO i srodnim disciplinama...

#2 - "I am from Serbia" - ovo ti ne treba s obzirom da se vidi vec na profilu odakle si.

#3 - "I just finished the high school, now I will start some college , probably about web design. I have not worked anywhere yet, and I want to try how it is when I start to get paid for the knowledge I have learned in school." - Kome treba neko ko je tek zavrsio sa srednjom i nigde nije radio do sada? Brisi ove redove i dodaj stvari relevantne za tvoj skill set.

#4 - Bolje da nemas Employment History nego da bode oci prazan sa dve kose crte.

#5 - "i know litle about wordpress bloging" - Ili znas ili ne stavljas.

Da me ne shvatis pogresno, zelim ti sve najbolje i saveti su dobronamerni, ali moras da naucis kako da se predstavis i prodas :)

Poz.

Također postoji ova tema. https://internetzarada.org/vas-freelance-profil-t-9084.html

U njoj se stavljaju freelancer profili pa ubuduće ti (i ostali) mogu staviti svoj link. Pitaj nekog od članova foruma da uradiš posao preko oDesk i da dobiješ neki feedback na svom profilu. Sredi opis
"i know litle about wordpress bloging"

Mnogo bolje izgleda ako staviš.
"I have experience with WordPress blogging. I know basic stuff about WordPress as well as WP Control Panel."

Pošto si nešto upoznat sa WP nađi kako da instaliraš WP i pokreneš WP websajt.

Nigdje ne vidim tagove.... gdje su tagovi od poslova koje radiš?

"Electrotechnician of electronics" - ne znam tačno kakav posao možeš dobiti. Probaj nešto sa data entry.

Napravio sam web prezentaciju sebe kao logo dizajnera, stranica se zove VECTOR LOGOSS pa mi recite da li vam se svidja, i da li vam se svidja moj prvi logo koji je upotrebljen na njoj? i jel sam dobro popunio odesk profil?

registrovao sam se i ja na Odesk. Kako sam primetio,vecina poslova (fixnih) cena od 5-50$ (prosek) izrada logoa...dali je to moguce? po drugim sajtovima cena je od 100-1000$ pa ako je to tacno Odesk me nece videti.
Mozda nisam dobro razumeo postupak trazenja posla ili je to po satu cena,mada sam postavio da mi otvori samo fixnu.I jos nesto,posao prvo prihvatim pa tek onda ako me gazda angazuje radim? ne mogu prvo da uradim pa da mu moj rad prvo predstavim?

Blade1 kaže:
registrovao sam se i ja na Odesk. Kako sam primetio,vecina poslova (fixnih) cena od 5-50$ (prosek) izrada logoa...dali je to moguce? po drugim sajtovima cena je od 100-1000$ pa ako je to tacno Odesk me nece videti.
Mozda nisam dobro razumeo postupak trazenja posla ili je to po satu cena,mada sam postavio da mi otvori samo fixnu.I jos nesto,posao prvo prihvatim pa tek onda ako me gazda angazuje radim? ne mogu prvo da uradim pa da mu moj rad prvo predstavim?

Tako jest na oDesk. Gledaju da im se posao uradi ispod cijene plus Azijci obaraju cijenu rada. No jednom kad neko naiđe ko prepozna tvoj kvalitet i znanje onda je spreman da plati više.

Elance je bolji što se tiče cijene rada.

Ja preporučujem rad na oba sajta.

Sta se desilo sa Odeskom ?
Kad sam napravio profil bilo je brda posla, upoznao sam poslodavca koji me je privatno placao dobro i samo sam za njega radio. Zavrsili smo projekat i sad sam se vratio na odesk na kome su ponude za posao ni priblizno kao pre.
Da li je to do nove organizacije sajta pa ja ne umem lepo da nadjem? Evo vec neko vreme em su poslovi slabi i cudni em nikako da me zaposli neko a imam profil sve 5 * i dosta poslova uradjeno

awesomephp kaže:
Sta se desilo sa Odeskom ?
Kad sam napravio profil bilo je brda posla, upoznao sam poslodavca koji me je privatno placao dobro i samo sam za njega radio. Zavrsili smo projekat i sad sam se vratio na odesk na kome su ponude za posao ni priblizno kao pre.
Da li je to do nove organizacije sajta pa ja ne umem lepo da nadjem? Evo vec neko vreme em su poslovi slabi i cudni em nikako da me zaposli neko a imam profil sve 5 * i dosta poslova uradjeno

i kod mene je slicna situacija. Pocelo je sa onim promenama u dizajnu i pretrazi posla koje je Odesk uveo. Sada teze same poslove nalazim i poslodavci me manje kontaktiraju.
Ne znam zbog cega se ovo desava ali kao i da je broj poslova/prikaza manji.

Da treba vise truda ulozit u pretragu sada. Ja ne koristim onaj njihov feed nego odem u ciljanu kategoriju onda tamo filtriram po nekim faktorima i pretrazujem poslove. Opcenito mogu naci ok poslove za mene ali vise truda moram ulozit nego prije za pregledavanje. Stvarno su znatno pogorsali pretragu poslova na oDesku. Da stvar bude gora maknuli su neke kvalitetne opcije od prije da bi natjerali ljude da koriste novi Feed, koji zapravo nis ne valja.

ODesk pitanje

Pozdrav
Molim vas odgovorite na pitanje (ako znate) :

Registrovao sam se na ODesk i dobio sledeće obaveštenje:

Tax Information (W8BEN)

Before withdrawing funds, all non U.S.-based contractors must provide their W8BEN tax information.
(If you are a U.S.-based contractor, please file a ticket with customer support to submit your W-9 info or change your country of residence.)

(Bilo je još jedno obaveštenje za US građane takođe.)

Da li ovo prvo za porez takođe treba popuniti
da bi bio omogućen povrat novca?

I ako imate neki dodatni savet kako raditi n ODesk
i možda kako usavršiti profil početnika :)
https://www.odesk.com/users/~01b0b1bdbcca1f5d0d

HVALA

PS
Sjajan forum sa dobrim informacijama.

Pozdrav svima.
Nov sam na forumu i uopste u ovakvoj vrsti posla. Citao sam malo postove na forumu,pratio upustva i za nekih 7 dana dobio svoj prvi posao. Kako god,posao sam odradio,poslodavac je rekao da ce biti jos posla u skorije vrijeme i upalatio dogovoreni iznos. Posao je dogovoren za 30$ medjutim poslodavac je isplatio 29.7$ ?!? To je i poenta ovoga posta, nije mi jasno zasto je tako uradio? Takodje posto nije uplacena cijela suma koja je dogovorena pretpostavljam da ja njemu tj on meni ne moze dati feedback dok se posao ne zavrsi. Znam da ce neko reci: "pa zasto ga jednostavno ne pitas" ali bih prije toga zelio da cujem da li je neko iskusniji imao slicno iskustvo ili zna u cemu je trik.
Jedino sto meni pada na pamet je da poslodavac ocekuje da odradim jos neki projekat za njega prije nego li zakljuci posao jer bi to znacilo da bi za slican posao ponovo morao stavljati oglas i placati nekoga ili da je to neka "caka" da se izbjegne davanje feedbacka jer mozda nije zadovoljan a ne zeli da mi upropasti sanse jer smo imali korektan odnos.
Da neko ne protumaci pogresno, nije mi stalo do ta 0,3$ vec do feedbacka za koji ocekujem da ce biti pozitivan pa bi mi mogao obezbjediti na laksi nacin jos neki posao jer dok sam dobio ovaj poprilicno sam se namucio :)

Back
Na vrh