• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

Aleksandar92 kaže:
pavlek kaže:
Pozdrav,

Zanima me jeli "opasno" davati login podatke drugima? Imam frenda koji je dosta dobar u photoshopu, 3d-u, modeliranju itd pa smo mislili da dijelimo account, da on prijavljuje za svoje poslove, ja svoje itd..
Jel to predstavlja neki problem? Da nebi dobio ban zbog različitih IP-a i ponekad 2 logina u isto vrijeme..
Napravite dva accounta, svako svoj, i napravite ima tamo opcija firme kao i sljakate, i prijavljuete se za poslove, malo odvoj vremena i uci.Ja nemam pojma ni jedan strani jezik pa radim neke stvari..

Ma pitam za 1 acc. Znam za to, ali zanima me jeli netko tako radio sa jednim acc-om?

Mozda gresim ali ako vas uhvate mozete mozda popiti ban, i ne znam da li je vredno toga, ali ja nagađam.
Ako se ne varam pitao si Data entry poscli neki , apliciraj tamo i za reserch ,assistent jer ako znas engleski uglavnom se trazi da se neke analize izvade, rad u excelu i ostalo.

Aleksandar92 kaže:
Mozda gresim ali ako vas uhvate mozete mozda popiti ban, i ne znam da li je vredno toga, ali ja nagađam.
Ako se ne varam pitao si Data entry poscli neki , apliciraj tamo i za reserch ,assistent jer ako znas engleski uglavnom se trazi da se neke analize izvade, rad u excelu i ostalo.

Bit će 2 različita mjesta, nikad u isto vrijeme. Mislim da to nebi trebalo predstavljati problem, jer dokle god ima protok novca, tj taj fee koji oni uzimaju i mi što zaradimo, svi sretni xD
Mislim da sam čak negdje pročitao da neki to rade, ne znam jel ovdje na forumu ili negdje drugdje, ali probat ćemo pa šta bude bude. Svako svoje poslove i to je to :)

Koliko toga ima više i ne znam šta bi znao raditi a šta ne :S haha, prvo sam se sjetio tih data entry poslova jer su jednostavni. A kad skupim malo feedbacka onda mogu istražit i vidit šta bi drugo mogao raditi :)
Hvala na ovome, vidiš toga se nisam sjetio. Od sada filtriram i takve poslove :)

Ćao svima!Konačno sam prebacila pare sa Odeska na Moneybookers račun i sada me zanima šta dalje,da li money bookers sam automatski šalje pare na moj devizni račun,ili ja to treba da odradim...Vidim da postoji opcija withdraw,i deluje mi da ipak tu treba nesto da podesim...Ako je to to,vidim da kada uđem na taj withdraw stoji Please select a destination:
1)Bank account
2)Credit card (Visa only)

Šta od ova 2 izabrati?Pretpostavljam credit card,a imam Visa electron karticu

Ono što me dodatno zbunjuje u celoj priči što vidim da su mi pare na Moneybookersu u dinarima,a pare sa Odeska sam prebacila u dolarima,i nisam sigurna da li to tako treba...

Mala crna i prgava kaže:
Ćao svima!Konačno sam prebacila pare sa Odeska na Moneybookers račun i sada me zanima šta dalje,da li money bookers sam automatski šalje pare na moj devizni račun,ili ja to treba da odradim...Vidim da postoji opcija withdraw,i deluje mi da ipak tu treba nesto da podesim...Ako je to to,vidim da kada uđem na taj withdraw stoji Please select a destination:
1)Bank account

Ono što me dodatno zbunjuje u celoj priči što vidim da su mi pare na Moneybookersu u dinarima,a pare sa Odeska sam prebacila u dolarima,i nisam sigurna da li to tako treba...

To sto su ti pare u dinarima na racunu je zato sto si tako odabrala prilikom registracije, ja sam odabrao evro, i svaki put kad primim pare na MB on konvertuje u evro. Tako ce i tebi u dinare.

Sto se tice povlacenja para, ne mozes povuci na visa electron, ja povlacim da svoj devizni racun, tj prva opcija, treba 2-3 dana da legnu pare.

skepi91 kaže:
Mala crna i prgava kaže:
1)Bank account

To sto su ti pare u dinarima na racunu je zato sto si tako odabrala prilikom registracije, ja sam odabrao evro, i svaki put kad primim pare na MB on konvertuje u evro. Tako ce i tebi u dinare.

Sto se tice povlacenja para, ne mozes povuci na visa electron, ja povlacim da svoj devizni racun, tj prva opcija, treba 2-3 dana da legnu pare.

Iskreno nemam pojma da sam pare konvertovala u dinare i kako sam to uspela da uardim,mislila sam da ce pare biti u amričkim dolarima.Da li postoji mogućnost da to promenim,jer sada nisam sigurna da li će biti problem da mi pare legnu na račun,s obzirim da je u pitanju devizni račun?Hoću reći nisam sigurna da li dinari mogu da legnu na devizni račun?

skepi91 kaže:

Zašto ne bi moglo da se povuće na karticu, je li se to nešto promijenulo? :fever

anarchox kaže:
skepi91 kaže:

Zašto ne bi moglo da se povuće na karticu, je li se to nešto promijenulo? :fever
Ljudi totalno me zbunjujete!:tease

Dakle,guglujem već 2 sata na netu i skapirala sam da sam se zeznula...Kada sam se registrovala na moneybooker izgleda da sam stavila mi pare budu konvertovane u RSD...Posle guglovanja od 2 sata,videh da je već par ljudi imalo taj problem,i da to konvertovanje para u RSD može da se menja dok ne legne transakcija,a kada legne ne može...Ono što mene sada zanima da li ja te pare uopšte mogu da prebacim sa money bookersa na devizni racun (imam Visa elektron karticu)...Zapravo ne znam da li devizni račun može da primi valutu RSD,iako sam im naglasila u banci da će valuta biti u dolarima.

I na kraju koje od one dve opcije da štikliram Bank account ili Credit card?

Molim da za offtopic raspravu otvorite temu vezano uz te stvari u djelu foruma najmenjenom za te teme. Ovo je rasprava o oDesku.

Meni sada dođe da se ubijem!:(

Upravo sam zvala Bancu Intesu i rekoše mi da ne postoji mogućnost da prebacim pare u dinarima na devizni račun,a pare koje su mi u dinarima na Moneybookersu ne mogu da konvertujem u neku drugu valutu,jer je transakacija već legla!Stvarno bih vas zamolila ako neko ima ideju šta da radim ili još bolje ako je imao ovakav problem da mi pomogne sa ovim!

Mala crna i prgava kaže:
Meni sada dođe da se ubijem!:(

Upravo sam zvala Bancu Intesu i rekoše mi da ne postoji mogućnost da prebacim pare u dinarima na devizni račun,a pare koje su mi u dinarima na Moneybookersu ne mogu da konvertujem u neku drugu valutu,jer je transakacija već legla!Stvarno bih vas zamolila ako neko ima ideju šta da radim ili još bolje ako je imao ovakav problem da mi pomogne sa ovim!

Nemoj se ti ubijati, jednsotavno pošalji pare na Visa karticu, a ne na devizni račun.
Druge opcije i nemaš s obzirom na okolnosti, a ako trebadne šta pomoći postavi pitanje u nekoj drug, prikladnoj temi,
ili se javi meni na PM, jer ne smijemo više ovdje raspravljat, razbit će nas šef :to_clue

jedno pitanje sto se tice podizanja para i poreza. zanima me da li mi kada podizemo novac sa odeska treba drzavi da platimo porez neki ili tako nesto? da li postoji neka suma do koje se porez ne naplacuje i koja je to suma?
ja recimo podizem do 100 dolara mesecno, tako sam sebi nesto zacrtao, sacekam da sakupim 100 i onda povucem svoj novac sa odeska.nekada je to za jedan mesec, nekada za dva, nekada za tri...

ukoliko sam promasio temu izvinjavam se i molim moderatore da moje pitanje premeste u odgovarajucu diskusiju?

Nisi promašio temu.

Nema tu nikakvog poreza za non-US freelancere. Ako neko ko radi u USA radi na oDesk, onda će možda morati plaćati neki porez.

Što se tiče nas , pare se povuku na paypal/skrill i onda na karticu/ručun. Jedino što se tu plaća jeste 1$ provizije na povlačenje novca sa oDesk-a.

e hvala na brzom odgovoru,negde sam procitao ili cuo da smo izuzeti od tih stvari ako podizemo ispod 100 evra, kao ne uzimaju se nikakve provizije i porezi od strane banaka i drzave pa otud ono 100 dolara kod mene (sto je manje od 100 evra u svakom slucaju)...

kitschma kaže:
e hvala na brzom odgovoru,negde sam procitao ili cuo da smo izuzeti od tih stvari ako podizemo ispod 100 evra, kao ne uzimaju se nikakve provizije i porezi od strane banaka i drzave pa otud ono 100 dolara kod mene (sto je manje od 100 evra u svakom slucaju)...

Trebao bi da platiš porez državi na svaki prihod koji dobiješ, bilo odakle je. Da li ćeš to uraditi ili (kao mnogi) nećeš, to je tvoja stvar.

Banka sa time nema ništa, ona može samo državi da da uvid u tvoj račun ukoliko ona to zatraži.

kitschma kaže:
sto ce reci, svi koji to rade jednoga dana mogu imati problema zbog neplacanja poreza...

Da upravo tako. Ti si dužan pri svakoj uplati koja dolazi od samostalnoga rada to prijaviti državi i na kraju krajeva platiti i porez na tu uplatu, na početku godine možeš onda podnijeti prijavu za povrat poreza pa ako si preplatio porez država će ti ga vratiti.

Ali dužan si prijaviti prihod u protivnom se dovodiš u situaciju da te optuže za utajenje poreza.

mislio sam da tu verovatno postoji neki minimum koji ne podleze oporezivanju. onda znaci da i sve sto zaradi neko preko limunda i kupinda duzan je da prijavi drzavi makar to bilo 1000-2000.

gde se onda prijavljuje taj porez i kako se dostavlja kolika je u stvari necija zarada? i sta kad je ona mala pa je u par meseci (2-3) 100 dolara npr?

kitschma kaže:
mislio sam da tu verovatno postoji neki minimum koji ne podleze oporezivanju. onda znaci da i sve sto zaradi neko preko limunda i kupinda duzan je da prijavi drzavi makar to bilo 1000-2000.
Da. Svi su dužni prijaviti porez pa makr to bilo i 1 dinar, 1 kuna ili 1 euro.

kitschma kaže:
gde se onda prijavljuje taj porez i kako se dostavlja kolika je u stvari necija zarada? i sta kad je ona mala pa je u par meseci (2-3) 100 dolara npr?
Taj porez se prijavljuje u nadležnoj oreznoj upravi, to je tako kod nas u Hr, a kako je u BiH ili Srbiji ili Crnoj Gori ne znam., ali vjerojatno isto. Sam i dobrovoljno prijavljuješ kolika ti je zarada, kao što ne prijavljuješ ništa, tako možeš prijaviti i 100, 1000 ili 10000 dolara, kuna, dinara, eura čega već, novca. Kolika je para nije bitno, ako je to kroz godinu dana 1000 novca moguće je da ćeš dobiti povrat poreza, ali bitno je d aprijaviš, kako kasnije ne bi imao problema.

Netko te može prijaviti jer si mu nelojalna konkurencija, jer je ljubomoran, a možda i por. upravi bude sumnjivo pa te počnu provjeravati.

O stopama i iznosima poreza najbolje se raspitati u poreznoj upravi u mjestu iz kojeg jesi.

Stav koji je kolega u prethodnom postu iznijeo je svakako korektan,
ali moje lično mišljenje, barem što se tiće zarade od $100 mjesečno - zapravo i nemam ga.

Hoću reči da nisi nikome interesantan ako se radi o nekim manjim iznosima.
I dalje je to tvoja lična stvar i izbor, želiš li ti taj porez odnosno prihod prijaviti, ili ne.

Nisam zapravo ni odlučio se komentarisat da pričam o porezu, već da uputim na to da smo opet skrenuli s teme :to_clue

Back
Na vrh