• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

dbomestar kaže:
Missing the point. Mislim da nisi pozorno pratio ono sto sam napisao ali evo ponovit cu:
Ako nemas oDesk iskustva (feedback) onda kao da nemaš iskustva.

I to je tako. Tako funkcionira ta zajednica. Ti na oDesku moras zamislit da kreces od nule. Prvo volontirat, kupit, ponudit nesto nekome tko ti je frend ili kome vec da ti ostavi feedback. Tvoj prvi problem je oDesk feedback. Fokusiraj se na to. E tek onda kad rjesis taj problem onda razmisljas o satnici. Isto tako, treba shvatit da ekipa na oDesku uglavnom trazi da manje plati. Tako da treba prvo krenut malim koracima. Jer dati nekome 43 dolara na sat koga nitko prije nije angazirao na oDesku je riskantno. Registriran si od 2009e a nemas poslova, to je indikator da bi nes moglo biti sumnjivo. Ne mora biti ali netko tko zaposljava gleda takve sitnice.
Ok, ali opet ti kažem kako skupit feedback kada nitko ne pruža šansu za posao, nema veze jel projetk 11 dolara ili 111 ili 1111.
Ono što ti preporučaš je nekako protivno mom moralu, na varanje i laganje dobiti feedback, na žalost takav sam da ću rađe biti kruha gladan nego na laganje i varanje nešto napraviti. Možda sam zato tu di jesam.

Pokušao sam ponuditi i pro bono i niti to nije prošlo. Pa ja ne znam više što prolazi. Registriran od 2009, da ali nisam bio aktivan u zadnjih 2 mjeseca sam postao aktivan, ne znam što bi tu moglo biti sumnjivo osim da nisam aktivno koristio ovaj site.

dbomestar kaže:
Cinjenica da se ne slazes da je satnica previsoka a ne mozes dobit posao preko oDeska pokazuje da nisi u pravu. Trebas shvatit kako zajednica funkcionira. Po meni, prvo poradi na pristupu trazenju posla. Nadji prvo par slabo placenih poslova na oDesku pa onda s vremenom kad dobijes feedback ces dizat satnicu. Nitko ne tvrdi da tvoje vrijeme i znanje ne vrijedi toliko, ali isto tako dug je put postizanja dobre satnice na oDesku. Smatraj to kao ulaganje. Samo sto ovdje ulazes svoje vrijeme. Ja ako cu nekog dobro platit onda ce prvo morat zasluzit povjerenje i dokazat mi da je dobar. Feedback je samo prvi korak ka pridobivanju povjerenja.
Činjenica jest da se ne slažem kako je satnica previsoka, ali sam je ipak promijenio i skinu za više od pola, vidjet ćemo da li će to imati kakvog uticaja, ali ne znam čemu gledanje satnice ako sam u ponudi stavio neku drugu satnicu koja nema veze sa onom na profilu. Druga je stvar da stavim veću satnicu, ali je smanjim ovisno od posla do posla, a stanica na profilu je nekakv prosjek. Šta znači par slabo plaćenih poslova, probao i na njima tipa $10-12 i ista stvar. Šta da idem na one oslove kojima je satnica $1-2, pa tako nisko se ne želim baš spustiti, a osim toga to su poslovi iz neke druge branše koji sa mojom strukom i branšom nemaju veze. Ulažem ja svoje vrijeme i trud i znanje, a kad ulažeš bez rezultata nekako izgubiš volju.

dbomestar kaže:
Nisam dao jer nisam nikad aplicirao za posao tamo. Ali sam zaposljavao pa ti dajem odgovor s druge strane. Tvoj problem nije cover letter nego samo trebas malo bolje shvatit kako oDesk zajednica funkcionira.
Ok, hvala ti na feedbacku.

dbomestar kaže:
Moguce je, ali otprilike tisucu puta teze. Tako vecina oDesk poslodavaca zaposljava, prvo gleda feedback a onda ostalo. Ja kad sam trazio radnike stavio sam u filter da mi pokazuje samo ekipa koja ima feedback 5, samo koji imaju bar 1 feedback a i njih sam onako sa skepsom gledao.
Moje pitanje je zašto se tako nastupa i na koji način se vama poslodavcima može razbiti skepsa. Jer sve je to skupa kvaka22 kao i kad gledaš oglase za posao na HZZu: "Tražim mladog automehaničara sa 5 godina iskustva u struci?", a praksa se ne računa, pa gdje će taj mladi automehaničar steći iskustvo kad mu nitko ne da priliku. Jedino da negdje nekog potplati da kaže da je radio, ali onda to dođe brzo na vidjelo.

dbomestar kaže:
Po meni je ovo kvalitetan cover. Cak i profil nije los. Ali vecina ga nece ni procitat jer si ostalim stvarima pucas u nogu. Ja ti garantiram da vecina ekipe ili ne cita ili ne obraca pozornost kod zaposljavanja na oDesku nego prvo ide gledat feedback. Jos jednom, umjesto pisanja covera (uzaludno trosenje vremena) fokusiraj se da u sljedecem periodu skupis nesto feedbacka (na koji god nacin) i onda kad krenu neki poslovi na oDesku pocni aplicirat za ozbiljnije poslove s ovakvim coverima.
Evo idem odmah vidjeti što se da napraviti po tom pitanju i javim se sa rezultatima za par dana. OK.

dbomestar kaže:
Nisam siguran dali se to jos uvijek moze al savjetovao bi da attachiras i CV tamo. Prije se moglo. To za slucaj ako naleti neko tko je "old school".
ima mogućnost da se doda datoteka uz ponudu.

dbomestar kaže:
Iako si ovdje postavio radno vrijeme da si prakticki dostupan cijeli tjedan ali svejedno ruzno izgleda iz perspektive poslodavca kad stvari postavis ovako. Jednostavno, postavljas uvjete a nisi jos dosao do interview. Osim toga oDesk je medjunarodni website, tvoji 9-16 nisu u isto vrijeme kada employeru.
U ovom je slučaju isto jer je poslodavac iz UK tako da nam je razlika +1, ništa bitno ionako sam puno ranije za kompom, a da je bilo iz neke druge zemlje stavio bih vremensku razliku.
Pa ne postavljam uvjete, predstavljam se kao kvalitetan i ozbiljan suradnik, a ne netko tko je došao po brzu paru. Izgleda da bi vi poslodavci najsretniji bili kada bi i posloprimci napisali da smo dostupni od 0-24. S druge strane imao sam iskustvo da takav detalj nisam u početku spomenu jednom klijentu i onda je nakon 5 odrađenog posla to postao problem.

dbomestar kaže:
Ne znam kako bi objasnio, imas visoku satnicu, postavljas uvjete a prakticki nemas niti jedan feedback. Poslodavci to ne vole. Radje kreni bilo kako sa par projekata pa odustani od jednog-dva ako ti ne pase satnica ili radno vrijeme nego da ovako pristupas. Kad se zaposljava nekoga postoji puno faktora koji se uzimaju u obzir a ovakvim stvarima odajes dojam teske osobe ili nekoga tko sebe precjenjuje. Nema problema u tome da ti cjenis svoje vrijeme, ali postoje nacini kako se to rjesava i gdje se to dogovara a cover letter sigurno to nije.
Nemam više visoku satnicu, skinu sam je, ne vidim gdje postavljam uvjete, osim što sam spomenuo da su normalni radni sati od tad do tad, ali da sam svejedno dostupan i vikendima u slučaju kratkog roka ili neke "nezgode", ako su to uvijeti onda ja nemam tamo što tražiti, nisam ja životinja da radim od 0-24 da bi se nekom svidio, nije da mi život ovisi o ovim siteovima. Ne znam po čemu se može procijeniti da sam teška osoba ili da sam sebe precijenjujem. Testovi su mi "Above average" ili u top 20 ili 30. Znam znanje i znam što znam, a ono što znam za to i apliciram.

Još jedno pitanje na kraju, gjde se to riješava koliko vrijedim i koliko ja cijenim svoje vrijeme, cover letter je uvod u tvoje znanje i tvoje mogućnosti, a problem je u tome što taj dio do sada nisam uspio proći. Zašto? Pa vjerojatno iz razloga koje si ti naveo. Jeftina radna snaga, 0-24 radno vrijeme, i što manje pitanja i pismenosti. Ja na taj način ne funkcioniram, a ako moram onda rađe neću tamo tražiti posao.

Pozdrav.

https://www.odesk.com/jobs/Slave_~015f8a634588c21a95?tot=5000&pos=3

Vjerojatno su ovakvi najviše dobordošli za apliciranje, samo što rijetki to javno kažu. :)

dbomestar kaže:
Slazem se da za poslove gdje je jaka konkurencija se ne isplati pisat duge prijave u odredjenim slucajevima ali u nekima se isplati, osobito za malo zahtjevnije poslove. Mislim da ako pucate na malo klasicnije i mozda dugorocnije poslove da kratka poruka bas nece dobro proci.

Svakako se ova aplikacija odnosila na jednokratan i kratkotrajan posao, tipa hoćeš-nećeš. To se vidi iz opisa i ostalih podataka.
Za neki ozbiljniji projekat svakako je potrebno vise vremena i truda da se napise aplikacija, ali to je nekih max. 30% slucajeva.

creatifcode kaže:
Evo smanjio sam satnicu na $15 dolara, iako se ne slažem s komentarom da je ta satnica previsoka s obzirom na znanje i kvalitete. Ali dobro evo skinuo sam pa ćem vidjeti što će biti.

Ja cu ti ponoviti ono sto je db vec 3 puta rekao. Trebas shvatiti kako funkcionise zajednica.
I satnica od $5 je visoka, ako si pocetnik. Ti mozda vrijedis i $100/h, ali na odesku ti je feedback jedina garancija. Ti je nemas.

creatifcode kaže:
Nisi dao niti jedan konretan primjer winning cover lettera. Da vidim u čemu griješim jer mi nije jasno da ne možeš dobiti niti jedan posao bez obzira na feedback, a da se ubiješ od pisanja cover lettera za jedan posao. Evo jedan od posljednjih koji sam poslao pa procijenite sami (...)

CL ti je, hajmo reci, savrsen. Ali ono sto te zeza spomenuo sam neposredno u proslom citatu.

creatifcode kaže:
Moje pitanje je zašto se tako nastupa i na koji način se vama poslodavcima može razbiti skepsa.

Mogucnost izbora. Poslodavac koji vidi ispred sebe 30 radnika, ima mogucnost da odabere kojeg on zeli. Odabrace onog
za kojeg vidi (i ima dokaze / feedback) da je sposoban za posao i da ima iskustva, a ne za onog koji za sebe tvrdi da je.

creatifcode kaže:
Ok, ali opet ti kažem kako skupit feedback kada nitko ne pruža šansu za posao, nema veze jel projetk 11 dolara ili 111 ili 1111.
Ono što ti preporučaš je nekako protivno mom moralu, na varanje i laganje dobiti feedback, na žalost takav sam da ću rađe biti kruha gladan nego na laganje i varanje nešto napraviti.

Pojasnio u prosloj i pretprosloj recenici.
Ti bi dakle bio radije kruha gladan, nego da ti neko s foruma npr ostavi dobar feedback?

To je nacin da sebi OLAKŠAS, nije varanje. A u ovom poslu, naci ces se mnogo puta u situacijij, da sebi trebas nesto olaksati.

Kad smo vec kod olaksavanja, odlican i jako koristan post Vatra+ :to_clue

Upravo sam sa Vatrom odradio jedan poslić i valjda će mi ostaviti dobar feedback. :)
Eto sad ću vidjeti hoće li taj jedan feedback biti dovoljan da dobijem taj drugi, pa treći, pa četvrti posao pa i shodno tome i feedbackove.

U svakom slučaju hvala vam na vašim iskustvima i objašnjenjima.

creatifcode kaže:
Upravo sam sa Vatrom odradio jedan poslić i valjda će mi ostaviti dobar feedback. :)
Eto sad ću vidjeti hoće li taj jedan feedback biti dovoljan da dobijem taj drugi, pa treći, pa četvrti posao pa i shodno tome i feedbackove.

U svakom slučaju hvala vam na vašim iskustvima i objašnjenjima.

Ali nemoj odustajat ako stvari ne idu nakon 1 feedbacka. Mislim, sigurno je razlika 1 ili nijedan. Ali ja sam ti rekao za poslodavce kako gledaju stvari. 1 je bolje od 0 feedbacka, 2 je bolje od 1 feedbacka, 10 je bolje od 2 feedbacka.
5 relevantnijih feedbacka je bolje od 5 nerelevantnih feedbacka. Npr. odradio si poslic za Vatru ali se prijavis za neki ne bas toliko slican poslic. Sanse su ti manje. Iskoristi Vatrin feedback da dodjes do sljedeceg feedbacka (na koji god nacin, pro bono, prijatelja itd.). E kad skupis 5 feedbacka, onda ces moci ici korak dalje ali ne jos uvijek na veliku satnicu.
Mislim, za cijeli taj proces sa feedbackom moras imat strategiju oko toga.

Neki provedu vise mjeseci aktivno na nekoj zajednici dok ne shvate kako funkcionira. Ne znaci da oDesk je los za nac posao, vec samo je stvar dali si spreman ulozit potreban trud, energiju, vrijeme da shvatis kako zajednica funkcionira.

Mali update od prošlog puta. Evo koliko je bilo novih oglasa za Wordpress u međuvremenu.

O0VnXJ6.png

Imam jedan problem, pa me zanima vase misljenje. Pre izvesnog vremena sam dobio jedan posao (posao nije bio placen po casovima rada nego fixna cena), taj isti posao sam odradio ali od tada mi se klijent ne javlja uopste, ugovor tako stoji evo vec 2 meseca otvoren. Hocu da prekinem ugovor zbog neodgovornosti poslodavca, pa me zanima da li on moze isprovociran time meni da da negativan feedback? Tj da li mu odesk pruza tu mogucnost?

Znaci ne zanima me da trazim deo novca i slicno(neka sica je bas bila, radio sam to zbog feedbacka), shvatam da je moja greska sto nisam trazio unapred deo isplate i znam da se odesk ogradjuje od ovakvih slucajeva, mada poslodavac ima desetak poslova sa pristojnim feedbackom, ali sta da se radi.

Pošalji supportu poruku da nisi plaćen 2 mjeseca i da želiš da ti maknu taj ugovor sa tvog odeska, napravit će to , meni su napravili bez problema. Jer i oni se žele riješiti onih koji varaju ;)

Et čisto da se javim i ja, nakon dugo vremena dobio sam prvi posao, odradio za 10 minuta i dobio pozitivan feedback sa 5 zvjezdica.

U čemu je bila fora, prije sam aplicirao na poslove 10-ti ili 20-ti i uvijek sam bio odbijen, dok sam ovog puta uspio prvi aplicirati. Cijena je bila fiksna $5, a ja sam ponudio da odradim za $1 (posao je bio lagan, prebaciti logo sa 2 skenirane slike u .eps format).

Znači za ove što ne mogu doći do nekog posla, javljajte se među prvim, napišite dobar "cover letter" ili kako se to već na našem kaže.. i nadajte se da će vas odabrati.

cfire kaže:
Imam jedan problem, pa me zanima vase misljenje. Pre izvesnog vremena sam dobio jedan posao (posao nije bio placen po casovima rada nego fixna cena), taj isti posao sam odradio ali od tada mi se klijent ne javlja uopste, ugovor tako stoji evo vec 2 meseca otvoren. Hocu da prekinem ugovor zbog neodgovornosti poslodavca, pa me zanima da li on moze isprovociran time meni da da negativan feedback? Tj da li mu odesk pruza tu mogucnost?

Znaci ne zanima me da trazim deo novca i slicno(neka sica je bas bila, radio sam to zbog feedbacka), shvatam da je moja greska sto nisam trazio unapred deo isplate i znam da se odesk ogradjuje od ovakvih slucajeva, mada poslodavac ima desetak poslova sa pristojnim feedbackom, ali sta da se radi.

Vjerovatno si ovo davno vec rijesio, ali zelim naknadno da iznesem jako bitnu cinjenicu,
a to je da poslodavac ne moze ostaviti nikakav feedback ukoliko na projekat nije potroseno nista novca.
Naravno, ne mozete ni vi njemu ostaviti feedback, sve se zavrsava 0:0

Meni se npr. desavalo da dobijem neki posao ali zbog manjka vremena ili slicno, morao sam odustati.
Prekinem contract i nikom' ništa...

Mozda ovo ipak bude nekome u buducnosti sluzilo, da zna kako da se ponasa u ovakim situacijama.

Takodjer jedan mali trik koji bih podijelio s vama, odnosi se na povlacenje aplikacija.
Naime, ja obicno 3-4 dana nakon sto sam poslao aplikaciju provjeravam kakvo je "stanje" posla za koji sam aplicirao.
Ukoliko ima previse aplikanata, mnogo aktivnih aplikacija i eventualno vec zaposlenih radnika za odredjenu poziciju,
sanse su dakle manje da cu taj posao i dobiti, te povlacim aplikaciju.

Prednosti koje iz toga proizilaze su sljedece:

a) ponovna notifikacija klijenta - prilikom povlacenja aplikacije imate mogucnost klijentu opcionalno poslati jos jednu poruku.
Na taj nacin ponovo cete mu "upasti u oci", te ovo je ujedno i jedinstvena prilika da mu napravite novu i jos primamljiviju
ponudu. Ja obicno nudim neki popust od 20ak % u odnosu na cijenu koju sam prvobitno predlozio. Na taj nacin cemo dodatno
probuditi interes klijenta pa je i mogucnost da nas zaposli dosta veca. Bitno je dakle na bilo koji nacin isticat se od mase.

b) povecanje broja aplikacija - prosjecnom korisniku na raspolaganju je sedmicno obicno 20 aplikacija, a taj broj moze biti
na ovaj nacin i dvostruko veci. Povucene aplikacije se ponovo ubrajaju u broj ukupnih aplikacija koje stoje na raspolaganju.
Ja svaki dan apliciram za 5-6 poslova, ali isto tako i svaki dan povucem 5-6 aplikacija.

c) Na ovaj nacin mnogo ste aktivniji, nalazite se svaki dan u žarištu novih projekata, te je i mogucnost da dobijete posao
znatno veca. Job posting koji je pokrenut i stoji par dana netaknuto, obicno nikada i ne bude pokrenut i realiziran. Mnogi
podaci se mogu ocitati iz samog job posting-a, te se na osnovu toga moze znati i kako postupati. Jedan znak npr je, da
niko od aplikanata nije intervjuisan, da klijent nije bio tu danima itd. To je dakle jedan ekstrem, a drugi vidite dole na slici.

d) pogotovo kada su upitanju "aktivne aplikacije" koje su postale "neaktivne" (to jest situacija u kojoj klijent u jednom trenu
pokaze interes za vas, ali vam se poslije vise ne javlja - i u takvim situacijama, ovo je idealan nacin da se potencijalni klijent
ponovo kontaktira i da mu se napravi neka atraktivnija ponuda, npr odredjeni bonus ili popust na cijenu.

e) ono sto sam vec pomenuo pod a - odnosi se na konkretnu situaciju i sliku dole ispod: Ako je broj aplikanata velik, te
je za projekat vec zaposljeno par ljudi, onda i nema smisla da aplikacija dalje stoji - povucite ju i aplicirajte za novi posao.
Ipak cete i na ovaj nacin dati jos jedan posljednji trzaj i signal poslodavcu da ste tu, ako i tad ne upali - nikom nista ionako.

1pea1x.jpg

:waving

Ćao drugari,evo mog prvog posta ovde iako već neko vreme iščitavam ovaj forum,koji mi je mnogo pomogao na freelance sajtovima.A i taman da vam malo razbijem monotoniju,pošto vidim da ste većinom muškarci,retko ko je žensko čeljade. :giggle

Imam jedno pitanjce...Nedavno sam se registrovala na Odesk,dobila svoj prvi posao,završila svoj prvi posao,dobila svoj prvi feed,ostavila drugom prvi feed...e,sad na redu dolaze pare-lik mi je rekao da je pare uplatio na Odesk račun,ali ja i dalje vidim da meni na računu stoji pending i datum 24.februar (e,sad taj pending možda i nije stajao ranije,ne mogu baš da se setim)...Kako ja mogu da znam da je lik stvarno pare uplatio sem da sačekam taj famozni 24.februar,ili je zapravo taj pending upravo garancija da su pare uplaćene (ne znam da l sam naglasila da je u pitanju posao sa fixnom cenom)...U principu taj lik je vrlo korektan,barem na osnovu ove male komunikacije koju smo imali,a i vidim da mu stoji svih 5 zvezdica na 20ak feedbackova,tako da nema razloga da mu ne verujem...Generalno je i sića u pitanju,tako da mi ne bi bilo mnogo žao para,ali me čisto zanima procedura...

"While the finance system is still processing funds, they are called pending transactions. The finance system will apply them to your balance after the security period."

U prevodu sasvim je normalno da novac bude u "pending payment" statusu. Mislim da ćeš ga dobiti 6 dana od trenutka kada je on uplaćen. Verovatno će ti biti na raspolaganju 24.02. :).

Igor Tomić kaže:
"While the finance system is still processing funds, they are called pending transactions. The finance system will apply them to your balance after the security period."

U prevodu sasvim je normalno da novac bude u "pending payment" statusu. Mislim da ćeš ga dobiti 6 dana od trenutka kada je on uplaćen. Verovatno će ti biti na raspolaganju 24.02. :).

Ok,hvala,ovo je bilo baš brzo!

Poz. kao što je Igor spomenuo 6 dana je za fixnu cenu , a kada je na sate svakog ponedeljka navece po nasem oko 17-19 pojave se na pendingu i treba 9 dana da prođe. Sve najbolje :)

Registrirao sam se još 2011, ali tek sam se pred kraj prošle godine počeo zbilja baviti poslovima na odesku. Nakon što sam popunio cijeli profil odma sam dobio par poslova. Jedan od mojih trenutnih poslodavaca traži web/grafičkog dizajnera pa ako netko želi intervju za posao sa njime nek se javi ovdje ili na PM.

Jedno pitanje u vezi sa Odesk-om:
Konkurisao sam za jedan posao, pozvan na intervju i angažovan posle toga.

Gde, na kojoj strani, preko koje forme šaljem / uploadujem moj rad, završen projekat poslodavcu? Jel idem preko poruka (messages - File Attachment) ili je drugi metod u pitanju...?

Hvala

Pozdrav,

Zanima me jeli "opasno" davati login podatke drugima? Imam frenda koji je dosta dobar u photoshopu, 3d-u, modeliranju itd pa smo mislili da dijelimo account, da on prijavljuje za svoje poslove, ja svoje itd..
Jel to predstavlja neki problem? Da nebi dobio ban zbog različitih IP-a i ponekad 2 logina u isto vrijeme..

pavlek kaže:
Pozdrav,

Zanima me jeli "opasno" davati login podatke drugima? Imam frenda koji je dosta dobar u photoshopu, 3d-u, modeliranju itd pa smo mislili da dijelimo account, da on prijavljuje za svoje poslove, ja svoje itd..
Jel to predstavlja neki problem? Da nebi dobio ban zbog različitih IP-a i ponekad 2 logina u isto vrijeme..
Napravite dva accounta, svako svoj, i napravite ima tamo opcija firme kao i sljakate, i prijavljuete se za poslove, malo odvoj vremena i uci.Ja nemam pojma ni jedan strani jezik pa radim neke stvari..

Back
Na vrh