• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

oDesk - Iskustva s oDesk poslovima

RE: Odesk

mrgood kaže:
Meni isplata ide preko payoneer debitne kartice. Odes na odesk pod payment methods i tamo odaberes payoneer debit card, i kliknes na link koji te onda baci na payoneer. Napravis karticu koja ti dodje postom. I na odesku prebacis pare na karticu (za svako prebacivanje bez obzira na svotu odesk uzme 2$ sebi) odes na bankomat i dignes novce. A o MB nemam pojma.

Ma joj kakav payoneer, vec imam jednu karticu koja je povezana na AP, sada cu da je povezem i na MB, i preko MB da primam novac....

btw. Dobio sam i prvu isplaticu, tacnije upfront payment :drinking :drinking

Mozel ko da mi pojasni, sta ovo treba da znaci?
Ne mogu da povucem lovu sa odeska, dok ne potvrdim neki certifikat, ali posto se, vidim,
spominju nekakvi procenti i porezi, prepustio bih to radije nekome iskusnijem da objasni o
cemu se to ovdje radi...hvala unaprijed.

Uploaded with ImageShack.us

Trebas popuniti w-8 obrazac ovdje ti je to rigor odlicno objasnio Link

@anarchox: Sa klikanjem na "I accept" potvrdjujes da nisi drzavljanin USA i da ne moras placati njihov porez.

A zanima me jeli neko probao ovo i kako ide :

New withdrawal method! $3.99 to withdraw funds directly to your bank account.

Koliko razumem, znaci pare sa Odeska idu direktno na moju karticu deviznog racuna ?

Kao i to zasto kada neko nesto uplati ima ono pending, zasto mi pare kada on uplati odmah ne legnu na moj racun na Odeku, nego ima to pending ?

sax kaže:

Koliko razumem, znaci pare sa Odeska idu direktno na moju karticu deviznog racuna ?

Kao i to zasto kada neko nesto uplati ima ono pending, zasto mi pare kada on uplati odmah ne legnu na moj racun na Odeku, nego ima to pending ?

Ovo nisam probao, jer nemam devizni racun, a i jeftinije mi je na payoneer karticu jer je njihov fee 2$ u tom slucaju.

Pa pare ti i sjednu odmah, cim se zakljuci ugovor, tj, cim bude "contract ended". Pending znaci da lik to jos uvijek nije uplatio.

sax kaže:

..Zar je toliko jeftin direktni withdraw za Srbiju sa oDeska? Pazi ovo:

Yeah...Zato i moram preko MB-a.

mrgood kaže:
sax kaže:

Ovo nisam probao, jer nemam devizni racun, a i jeftinije mi je na payoneer karticu jer je njihov fee 2$ u tom slucaju.

Pa pare ti i sjednu odmah, cim se zakljuci ugovor, tj, cim bude "contract ended". Pending znaci da lik to jos uvijek nije uplatio.

Kako nije, pa stigne mi notifikcija stalno da mi je taj i taj uplatio novac...

NPR :

Boris Tsibelman sent you a payment of $40.50.

To znaci da je on uplatio, al to neide direktno odmah pod withdraw, nego pod pending, kao npr : Balance: $35.25 Pending Credit: $64.00

Jel ovako svima ili samo mene muzu :crazy_grin

anarchox kaže:
sax kaže:

..Zar je toliko jeftin direktni withdraw za Srbiju sa oDeska? Pazi ovo:

Yeah...Zato i moram preko MB-a.

Nemam pojma brate, evo ti vidi :

Wire Transfers in RSD now available! The most direct, low cost way to withdraw your funds.

$3.99 per withdrawal in RSD.
Highly competitive exchange rates.
Direct transfer. No need to deal with 3rd party-payment providers.
First withdrawal is FREE!

A ispod :

You have not indicated your tax status on oDesk. You will not be able to withdraw funds until you complete a W-9 (for U.S. taxpayers) or a W-8BEN (for all others). Please go to Payment Methods page and click the link in the yellow alert box to confirm your U.S. tax status.

Tako da je prva free, i neznam da li da probam to, znaci ja cu njima sigurno morati da ostavljam brojeve od kartice i 100 cuda :fever

EDIT : A da zaboravih da pitam, imam 2 zavrsena posla, i sada ja neznam sto ovaj poslodavac ne daje onaj feedback ?
Posto je on mene zaposlio valjda je normalno da prvo on mene oceni a ne ja njega ? I koliko je rok i ima li ga uopste od zavrsenog posla za davanje ocena ?

A evo nasao sam i u vezi sa isplatom.

Idete na Payments pa na Financial Activity, i tu sve lepo pise...

Ima due on i ispod datum i kada se stavi kursor misa na znak pitanja sto stoji pored pise :

For employers, this is the date when your billing method will be charged. For contractors, this is the date when your funds will become available for withdrawal.

Tako da izgleda svaka isplata mora da prodje kroz ovaj neki njihov proces... Stoji mi jedna za sutra i dve za 18.

U vezi feedbacka: Poslodavac te je vec ocijenio(oni ocjenjuju prvi), ali tebi njegov feedback nije vidljiv sve dok ti ne ocijenis njega.

mrgood kaže:
U vezi feedbacka: Poslodavac te je vec ocijenio(oni ocjenjuju prvi), ali tebi njegov feedback nije vidljiv sve dok ti ne ocijenis njega.

Da li si siguran za ovo, da nebude ko za payment ? :p

Malo mi to cudno i nelogicno, jer ja sam radio za njega treba da me oceni i da vidim sta je stavio, ja kada udjem kod mene nema nista da mi stoji od feedbacka...

Da ipak ja sacekam i anarchox da se pojavi, on zna ta se tu zbiva :whistle2

sax kaže:
mrgood kaže:

Malo mi to cudno i nelogicno, jer ja sam radio za njega treba da me oceni i da vidim sta je stavio, ja kada udjem kod mene nema nista da mi stoji od feedbacka...

Na odesku dakle postoji to uzajamno davanje reputacije, ti poslodavcu, te poslodavac tebi.
Kada se posao zavrsi (contract ended) poslodavac ti ostavlja feedback, koji ti ne vidis,
sve dok ne postavis takodjer i ti njemu feedback - onda postaju vidljiva oba.

Ukoliko u roku od 2 sedmice ne das feedback poslodavcu, njegov ce se feedback tebi
ukazati poslije isteka navedenog vremena, osim u slucaju da ti nije uopste ni dao nikakav
feedback, u tom slucaju moze da pise samo "no feedback received" ili slicno.
Takodjer, ukoliko u roku od 2 sedmice ti poslodavcu ne das uopste nikakav feedback,
i kod njega ce samo pisati "no feedback given", i to mislim ne mozes naknadno dopuniti.

Takodjer postoji i opcija da ukoliko si nezadovoljan feedbackom poslodavca, mozes da
mu omogucis da promijeni isti, naravno, u tvoju korist, ali to je vec do poslodavca da li
da pristane na to..izmedjuostalog, uvijek je fino poslodavca na kraju poslica lijepo zamoliti
porukum da ti ostavi 5/5, i ti ces njemu naravno, i svi sretni :)

anarchox kaže:
sax kaže:
mrgood kaže:

Na odesku dakle postoji to uzajamno davanje reputacije, ti poslodavcu, te poslodavac tebi.
Kada se posao zavrsi (contract ended) poslodavac ti ostavlja feedback, koji ti ne vidis,
sve dok ne postavis takodjer i ti njemu feedback - onda postaju vidljiva oba.

Ukoliko u roku od 2 sedmice ne das feedback poslodavcu, njegov ce se feedback tebi
ukazati poslije isteka navedenog vremena, osim u slucaju da ti nije uopste ni dao nikakav
feedback, u tom slucaju moze da pise samo "no feedback received" ili slicno.
Takodjer, ukoliko u roku od 2 sedmice ti poslodavcu ne das uopste nikakav feedback,
i kod njega ce samo pisati "no feedback given", i to mislim ne mozes naknadno dopuniti.

Takodjer postoji i opcija da ukoliko si nezadovoljan feedbackom poslodavca, mozes da
mu omogucis da promijeni isti, naravno, u tvoju korist, ali to je vec do poslodavca da li
da pristane na to..izmedjuostalog, uvijek je fino poslodavca na kraju poslica lijepo zamoliti
porukum da ti ostavi 5/5, i ti ces njemu naravno, i svi sretni :)

Aha, evo uspelo je :D
Poslao sam i njegove ocene su vec bile tu, sta li sam cekao do sada :tease

Zanima me jos jedna sitnica sada, koja mi nikako nije jasna, danas sam tek prvi put prihvatio posao na sat, do sada sam samo isao na fixed price...

I nije mi jasno kako to funkcionise, stavio sam 1 $ / h, i zavrsio posao za 2 sata, ali nista nemam tamo da mi stoji ?

A ovaj lik mi poslao :
You never logged in so I would know how long it took.

Da li to znaci da moram da budem logovan NON-STOP na Odesku kada radim neki posao placen na sat ? Moze malo objasnjenje kako ide, stvarno ne razumem, pita me da nastavim, a ja neznam kako da nastavim, kada ja njemu odradim sve a meni nema nikakvih para ?

sax kaže:
Zanima me jos jedna sitnica sada, koja mi nikako nije jasna, danas sam tek prvi put prihvatio posao na sat, do sada sam samo isao na fixed price...

I nije mi jasno kako to funkcionise, stavio sam 1 $ / h, i zavrsio posao za 2 sata, ali nista nemam tamo da mi stoji ?

A ovaj lik mi poslao :

Da li to znaci da moram da budem logovan NON-STOP na Odesku kada radim neki posao placen na sat ? Moze malo objasnjenje kako ide, stvarno ne razumem, pita me da nastavim, a ja neznam kako da nastavim, kada ja njemu odradim sve a meni nema nikakvih para ?

Znaci, po mom nekom shvatanju, kategorija poslova na sat uopste nije potrebna,
posto se svaki posao moze vala svesti na fiksnu cijenu, da je ne znam ti kakav...

Imas tu dvije opcije, kako da "uvezes radni staz":
- skini si odesk tool (pronadji ga negdje na odesku), preko kojeg ces se ulogovati
na odesk. Onda, kada zelis da radis odredjeni posao, nadjes poslodavca (preko toola),
i kliknes "start", da ti pocne brojati radno vrijeme. Naime, u toku 1 sata, nekoliko
puta taj tool ti slika radno okruzenje, tj pravi prt.scr. i pohranjuje ih u odesk arhivu.
Time se poslije pravdas poslodavcu, koliko si sta radio, i koliko ce te platiti.

- druga opcija je da zanemaris potpuno, ovu nepotrebnu, prvu: :poke
otidji na menage & work --> work diary, izaberi poslodavca, i samo unesi broj offline sati
koje si za njega radio - to ce ti se uracunati kao da si i koristio taj tool za mjerenje
vremena, samo eto, nije zagarantovano da ce ti platiti 100% poslodavac (naravno, samo
ces staviti onoliko sati koliko si i dogovorio sa njim, odnosno onoliko koliki je limit.)

ja sam do sada uvijek, samo, i iskljucivo korsitio ovu drugu opciju, i - bez problema sve je proslo..

anarchox kaže:
sax kaže:

A ovaj lik mi poslao :

Znaci, po mom nekom shvatanju, kategorija poslova na sat uopste nije potrebna,
posto se svaki posao moze vala svesti na fiksnu cijenu, da je ne znam ti kakav...

Imas tu dvije opcije, kako da "uvezes radni staz":
- skini si odesk tool (pronadji ga negdje na odesku), preko kojeg ces se ulogovati
na odesk. Onda, kada zelis da radis odredjeni posao, nadjes poslodavca (preko toola),
i kliknes "start", da ti pocne brojati radno vrijeme. Naime, u toku 1 sata, nekoliko
puta taj tool ti slika radno okruzenje, tj pravi prt.scr. i pohranjuje ih u odesk arhivu.
Time se poslije pravdas poslodavcu, koliko si sta radio, i koliko ce te platiti.

- druga opcija je da zanemaris potpuno, ovu nepotrebnu, prvu: :poke
otidji na menage & work --> work diary, izaberi poslodavca, i samo unesi broj offline sati
koje si za njega radio - to ce ti se uracunati kao da si i koristio taj tool za mjerenje
vremena, samo eto, nije zagarantovano da ce ti platiti 100% poslodavac (naravno, samo
ces staviti onoliko sati koliko si i dogovorio sa njim, odnosno onoliko koliki je limit.)

ja sam do sada uvijek, samo, i iskljucivo korsitio ovu drugu opciju, i - bez problema sve je proslo..

Ma daj, to nesto komplikovano, nisam ni znao ajde reko da uzmem to je nesto OK, sada sam se zeznuo i nikad vise, sad ja treba da se pregonim za koliko sam odradio :(

Al nema veze, u svakom slucaju hvala na pomoci !

Preko Odesk programa je jedini nacin da Odesk garantuje vama vasu zaradu, ukoliko ste sve uradili po propisima, tj. ukoliko ste zaista radili. Program uzima nekoliko screen shotova tokom svakih sat vremena i uploaduje ih na odesk, pa vas poslodavac moze videti koliko ste vremena potrosili i na koje konkretno zadatke.

Sto se tice pending paymenta, postoji odredjeni "sigurnosni period" tokom kojeg se pretpostavljam Odesk osigurava od nekih prevara od strane radnika i poslodavaca. Ukoliko se niko ne buni, kroz odredjeni period (od nekoliko dana) cete i biti isplaceni.

Npr. ja sam par puta bio placen sa "bonus" opcijom, i trebalo je prvo dan - dva da se status pomeri sa "pending transaction" na onu koja ima tacan datum kada cu biti isplacen. Ukoliko je transakcija duze od 6 dana "pending transaction" to znaci da onaj ko vas placa nema para na kreditnoj kartici registrovanoj na odesku, i preporucljivo je ne raditi sa tim poslodavcem ukoliko nemate poverenja u njega.

Kada cete biti isplaceni mozete videti na ovom linku: https://www.odesk.com/help/help/payments/financial_activity/schedule

Uglavnom, bonuse i fiksne poslove Odesk isplacuje 6og dana od kada su oni zavrseni, a za hourly jobs je to nesto duze, posto poslodavac treba da odobri placanje posla koji ste obavili. On ce odobriti placanje ukoliko je zadovoljan vasim radom. Ako sam dobro shvatio, ukoliko ste vi uradili posao kako treba, Odesk ce vam ovu vrstu posla isplatiti cak i ako poslodavac nece. Screen shotovi su dokazi da ste posao korektno odradili.

Nadam se da sam malo pomogao, pozdrav.

evo ja sam se registrovao na odesk, popunio cv i odradio onaj test...mada mi i dalje stoji ono "Your ability to apply to jobs is greatly restricted (quota = 2) until you pass the oDesk Readiness Test." ?!?!?!

*dalje - ja sam kao opciju odabrao da budem isplacen na paypal. trenutno sma u srbiji, a zena mi je u americi. ona je americki drzavljanin i stavio sam isplatu na njen paypal. je l pravi to ikakve probleme, ako sam napisao da nisam usa citizen ??? pitam zato sto treba da odradim identity verification (Gather the three required documents (a photo, ID, and utility/bank statement) ) pa ne znam sta da stavim pod ovo boldovano???

kako se aplicira za posao? kako se povecava broj mogucih aplikacija? meni je ovaj odesk interfejs na sajtu i hiljadu linkova i "zadataka" totalno konfuzan. pravo spansko selo za mene.

pa ako neko moze da pomogne....?!

montozza kaže:
evo ja sam se registrovao na odesk, popunio cv i odradio onaj test...mada mi i dalje stoji ono "Your ability to apply to jobs is greatly restricted (quota = 2) until you pass the oDesk Readiness Test." ?!?!?!

kako se aplicira za posao? kako se povecava broj mogucih aplikacija? meni je ovaj odesk interfejs na sajtu i hiljadu linkova i "zadataka" totalno konfuzan. pravo spansko selo za mene.

pa ako neko moze da pomogne....?!

Auh, pa konfuzno je al ti bi bas sve da ti serviraju na tanjir. Da si proveo deset minuta samo upoznavajuci se sa interfejsom nasao bi odgovore na neka od ovih pitanja, a da ne pricam o tome koliko si mogao skontati iscitavajuci njihov help.

Kod:
https://www.odesk.com/help/help/my_jobs/candidacies/quota
je link na kojem mozes da vidis kako da povecas broj mogucih aplikacija.

Na posao se apliciras preko "find contractors and jobs" -> "find jobs", izaberes neku kategoriju posla, kliknes na postavljeni oglas za posao koji ti se dopada, a zatim veliki zuti baner APPLY TO THIS JOB.

Koji test si odradio ? Odes readiness test za buduce zaposlene je na
Kod:
https://www.odesk.com/tests
, u title ukucas "odesk readiness test" pa zatim search. Ako se dobro secam moras na svako pitanje da odgovoris tacno prilikom resavanja ovog testa.

Utility/ bank statement je skenirani izvod koji dobijes na kraju meseca iz tvoje banke. Ako se ne varam potrebno je da na njemu stoje tvoje ime, adresa i mozda jos neki podaci koje si uneo u odesk. No, mislim da nije ovo potrebno da uradis. Sa 4 -5 resenih testova imaces mogucnost da apliciras na 20 poslova, sto je i vise nego dovoljno.

Sto se tice paypal kartice, nisam siguran da li ce ti to praviti problem, prvo zato sto je kartica na tudje ime, a drugo zato sto je iz SAD, pa ces mozda morati da placas taksu koju odesk ima za stanovnike SAD (a kako se popunajva taj formular ne znam).

Da li moze i kako da se promeni ono kolko nas placaju po satu, posto nisam znao sta to znaci kad sam se reg. i stavio sam 10 pa sad hocu da promenim?

Back
Na vrh