• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Facebook Najbolje metode za povećanje aktivnosti (engagementa) na Facebooku

RE: Facebook aktivnost (engagement) - Koje su vaše metode za povećanje aktivnosti na FB?

Evo još neke ideje kako da aktivirate vaše fanove.

Glasanje između par opcija

Ovo je još jedna vrlo jednostavna fora sa glasanjem. Postavite pitanje i pitajte fanove da glasaju za jednu od 3 ponuđenih opcija. Npr.:

Koje vam je nadraže godišnje doba?
A. Jesen
B. Proljeće
C. Ljeto

S obzirom da postovi sa slikama su uglavnom puno atraktivniji, poželjno bi bilo objaviti sliku koja predstavlja te 3 opcije. Npr. ovdje bi objavili sliku koju smo podjelili na 3 djela i u svakom djelu bi stavili sliku koje predstavlja jednu od opcija. Možete objaviti i samo jednu sliku npr. sliku neba, sunca i sl. ali bolje je kad slika predstavlja sve 3 opcije.

U opis slike napišite svoje pitanje i 3 opcije za izabrati. Za najbolji efekt dobro je objavljivati glasanje oko nekih aktualnih tema. Npr. oko valentinova možete koristit ovakav primjer:

Koji je najbolji poklon za Valentinovo?
A. Bombonjera u obliku srca
B. Cvijeće
C. Parfem

Naravno ovdje se možete poigrati s ovim stvarima. Umjesto parfema mogli smo napisati "BMW" pa bi fanovima to bilo još zabavnije. Evo primjer kako to radi walmart:

[attachment=612]​

Još jedan primjer kako možete dati ljudima opciju da glasaju tj. odgovore koja im je najdraža opcija jest da maksimalno pojednostavite stvari i samo objavite najobičniji status tipa "opcija 1 ili opcija 2?". Naravno, morate paziti da imate 2 do maksimalno 3 opcije jer sve iznad toga je previše.

- Facebook, Twitter or Pinterest?

- Mac or PC?

- London, New York or Paris?

- Shakespeare or Spielberg?

Zapamtite, ključ visoke aktivnosti ove metode jest poticanje super jednostavne reakcije. Želite da vaši fanovi napišu prvu stvar što im padne na pamet i da ne moraju previše razmišljati.

[attachment=615]​

Iako imamo relativno malo fanova na našoj službenoj facebook stranici od ovog foruma a i nismo se baš previše trudili aktivirati vas do sada, ipak smo odlučili isprobati ovu metodu.

[attachment=616]​

Uskoro ćemo saznati koliko ste aktivni na facebooku.

Popuni prazninu ______

Ovaj tip postova natjera ljude da razmišljaju o nadolaćim eventima i događanjima. I ako se dobro izvede odlična je stvar za motiviranje ljude da komentiraju načine kako bi koristili vaš proizvod.

Koristite aktivnost ili vremena koji su prikladni za vaš proizvod, kao hladne zimske noći, obiteljsko putovanje na skijanje ili večer vani sa prijateljima. To može natjerati ljude da predlažu vrste proizvoda koje bi volili koristit a vi ih prodajete. Pogledajte primjer kako to radi target:

[attachment=611]​

Evo par primjera koje možete probati na vašem fanpageu:

- Popuni prazninu. "Moja novogodišnja večer mora uključivati _______ "

- Popuni prazninu. "U ponedjeljak ujutro moram obavezno _____ "

- Popuni prazninu. "Na kampiranju moram imati _______ "

Naravno, ovakava metoda se može iskoristit na razne načine. Drugi način kako možete motivirati fanove da popune prazninu jest i usred rečenice. Koristite kratke rečenice gdje jedna riječ fali. Pringles je koristio "popuni prazninu" vrstu posta da bi povezao svoj proizvod sa opuštajućim ljetnim praznicima.

[attachment=613]​

Još neki savjeti za ovu opciju. Koristite "popuni prazninu" post kao taktiku sa 2 cilja. Prvi je da se uključite u interakciju sa vašim fanovima a druga je da ih upoznate s svojim proizvodima. Čudne i smiješne situacije potiču ljude da se aktiviraju na osobnom nivou.

Ako ste dovoljno kreativni, možete ukombinirati ove dvije metode tj. popunjavanja praznine sa ponuđenim odgovorima tj. glasanjem.

[attachment=614]​

Popunjavanje praznina je lak način da dobijete reakciju vaših fanova i tako povećate aktivnost vašeg fanpagea. Jednostavno, ljudi vole biti kreativni i izražavati svoja mišljenja. Ključ je imati kratke postove i što jednostavniji način za reagiranje.

Twist - prvi, najbolji, najgori

- Prvi auto koji sam ikad posjetovao bio je ___________ iz godine _______.
- Najbolja emisija na TV-u jest ___________.
- Prvo pravilo Facebooka je ______.
- Najteža stvar u životu za odreći se jest _______.
- Najsretniji dan u mom životu bio je dan kada sam ______.

Twist - Ako bi se morao odreći

- Ako bi se morao odreći Facebooka ili Googlea, ja bi se odrekao _______.
- Ako bi se morao odreći čokolade ili vina, ja bi se odrekao _______.
- Ako bi se morao odreći božića ili mog rođendana, ja bi se odrekao ______.

Twist - Ako pucnem prstima.

- Kad bi mogao pucnut prstima i govorit jedan jezik tečno, ja bi govorio ______.
- Kad bi mogao pucnut prstima i biti direktor bilo koje tvrtke, ja bi bio direktor ______.
- Kad bi mogao pucnut prstima i biti bilo koja osoba iz povjesti, ja bi bio ________.

Citati

Ovo je već spomenuta, večini i veoma dobro poznata metoda ali za svaki slučaj da damo i par vizualnih primjera.

Znači citate možete objaviti na više načina. Citat kao običan tekstualni status, citat kao opis neke slike ili citat na nekoj slici. Običan tekstualni citat može biti ok ako stalno objavljujete slike pa da malo diversificirate svoje facebook objave, ali citati na slikama obično dobivaju puno više likeova. Primjer citata u postovima:

[attachment=617]​

Drugi primjer jest da objavite citat kao tekstualni opis neke slike koju objavljujete na facebook stranici. Naravno, ključ je ovdje izabrati neku sliku koja se nadovezuje na vaš citat. Jedan simpatičan primjer kako je to disney napravio možemo vidjeti ovdje:

[attachment=618]​

S obzirom na relativnu neoriginalnost osoba koje vode facbook fanpageove (dotični uključen) ova metoda je već veoma dosta ukorjenjena, vaši fanovi sigurno vide jako puno takvih primjera svaki dan, tako da nemojte pretjerivati. Nije loša opcija ako nemate ideju za nešto drugo ali nemojte prečesto, naprimjer jednom tjedno je sasvim dovoljno. Ako objavljujete češće zapitajte se dali vam je strategija objava monotona i neoriginalna.

Evo i par primjera kako možete objaviti citate u obliku slike. Prvi primjer je takav da nađete sliku tematski relevantnu za vaš citat, editirate sliku u programu za grafičku obradu i onda preko nje napišete citat.

[attachment=619]​

A drugi primjer jest da nemate neku relevantnu sliku vezanu uz vaš citat već imate samo citat napisan na slici sa nešto ljepšim fontom i grafički dotjerano.

[attachment=621]​

Postavite pitanje vašim fanovima

Postavljanje pitanja fanovima na vašoj facebook stranici je još jedan laki način za povečanje aktivnosti a ne zahtjeva nužno da imate resurse kao što su slike.

Pitajte fanove šta više vole, neka vam pomognu imenovati neki proizvod, pitajte ih da opišu uspomene i događanja vezana uz temu vaše facebook stranice.

Savjeti za postavljanje pitanja su:

- neka budu kratki
- povremeno koristite Da/Ne pitanja
- koristite pitanja sa više opcija (pokriveno detaljno u ovom postu)
- pitajte lagana pitanja tako da dobijete veći broj odgovora
- nemojte koristit nativnu Facebook opciju za postavljanje pitanja i anketa (rasipanje aktivnosti na krive stvari koje ne pomažu većoj Facebook vidljivosti)

Evo nekoliko primjera pitanja na Facebook stranicama.

Prvi primjer:

[attachment=626]​

Drugi primjer:

[attachment=627]​

Treci primjer:

[attachment=628]​

Četvrti primjer:

[attachment=629]​

Twist - By a show of LIKES

By a show of LIKES, how many of you are reading this on your phone?
By a show of LIKES, how many of you have a pulse?
By a show of LIKES, how many of you are slurping coffee right now?

Ista metoda na našem jeziku:
- Sa brojem Likova nam pokažite, koliko vas čita ovo na vašem mobitelu?
- Sa brojem LIKEOVA nam pokažite, koliko vas smatra da treba manje provodit vremena na Facebooku?

RE: Facebook aktivnost (engagement) - Koje su vaše metode za povećanje aktivnosti na FB?

Evo još neke ideje kako da aktivirate vaše fanove.

Ovo je još jedna vrlo jednostavna fora sa glasanjem. Postavite pitanje i pitajte fanove da glasaju za jednu od 3 ponuđenih opcija. Npr.:

A. Jesen
B. Proljeće
C. Ljeto

S obzirom da postovi sa slikama su uglavnom puno atraktivniji, poželjno bi bilo objaviti sliku koja predstavlja te 3 opcije. Npr. ovdje bi objavili sliku koju smo podjelili na 3 djela i u svakom djelu bi stavili sliku koje predstavlja jednu od opcija. Možete objaviti i samo jednu sliku npr. sliku neba, sunca i sl. ali bolje je kad slika predstavlja sve 3 opcije.

U opis slike napišite svoje pitanje i 3 opcije za izabrati. Za najbolji efekt dobro je objavljivati glasanje oko nekih aktualnih tema. Npr. oko valentinova možete koristit ovakav primjer:

B. Cvijeće
C. Parfem

Naravno ovdje se možete poigrati s ovim stvarima. Umjesto parfema mogli smo napisati "BMW" pa bi fanovima to bilo još zabavnije. Evo primjer kako to radi walmart:

[attachment=612]​

Još jedan primjer kako možete dati ljudima opciju da glasaju tj. odgovore koja im je najdraža opcija jest da maksimalno pojednostavite stvari i samo objavite najobičniji status tipa "opcija 1 ili opcija 2?". Naravno, morate paziti da imate 2 do maksimalno 3 opcije jer sve iznad toga je previše.

- Mac or PC?

Zapamtite, ključ visoke aktivnosti ove metode jest poticanje super jednostavne reakcije. Želite da vaši fanovi napišu prvu stvar što im padne na pamet i da ne moraju previše razmišljati.

[attachment=615]​

Iako imamo relativno malo fanova na našoj službenoj facebook stranici od ovog foruma a i nismo se baš previše trudili aktivirati vas do sada, ipak smo odlučili isprobati ovu metodu.

[attachment=616]​

Uskoro ćemo saznati koliko ste aktivni na facebooku.

Popuni prazninu ______

Ovaj tip postova natjera ljude da razmišljaju o nadolaćim eventima i događanjima. I ako se dobro izvede odlična je stvar za motiviranje ljude da komentiraju načine kako bi koristili vaš proizvod.

Koristite aktivnost ili vremena koji su prikladni za vaš proizvod, kao hladne zimske noći, obiteljsko putovanje na skijanje ili večer vani sa prijateljima. To može natjerati ljude da predlažu vrste proizvoda koje bi volili koristit a vi ih prodajete. Pogledajte primjer kako to radi target:

[attachment=611]​

Naravno, ovakava metoda se može iskoristit na razne načine. Drugi način kako možete motivirati fanove da popune prazninu jest i usred rečenice. Koristite kratke rečenice gdje jedna riječ fali. Pringles je koristio "popuni prazninu" vrstu posta da bi povezao svoj proizvod sa opuštajućim ljetnim praznicima.

[attachment=613]​

Još neki savjeti za ovu opciju. Koristite "popuni prazninu" post kao taktiku sa 2 cilja. Prvi je da se uključite u interakciju sa vašim fanovima a druga je da ih upoznate s svojim proizvodima. Čudne i smiješne situacije potiču ljude da se aktiviraju na osobnom nivou.

Ako ste dovoljno kreativni, možete ukombinirati ove dvije metode tj. popunjavanja praznine sa ponuđenim odgovorima tj. glasanjem.

[attachment=614]​

Popunjavanje praznina je lak način da dobijete reakciju vaših fanova i tako povećate aktivnost vašeg fanpagea. Jednostavno, ljudi vole biti kreativni i izražavati svoja mišljenja. Ključ je imati kratke postove i što jednostavniji način za reagiranje.

Twist - Kad bi.... metoda

- Kad bi mogao pucnut prstima i govorit jedan jezik tečno, ja bi govorio ______.
- Kad bi mogao pucnut prstima i biti direktor bilo koje tvrtke, ja bi bio direktor ______.
- Kad bi mogao pucnut prstima i biti bilo koja osoba iz povjesti, ja bi bio ________.
- Kad bi imao neograničeni marketing budžet, ja bi _______.
- Kad bi morao živjeti u bilo kojoj zemlji osim mojoj, ja bi _______.
- Da sam žaba, ja bi ______.

Citati

Ovo je već spomenuta, večini i veoma dobro poznata metoda ali za svaki slučaj da damo i par vizualnih primjera.

Znači citate možete objaviti na više načina. Citat kao običan tekstualni status, citat kao opis neke slike ili citat na nekoj slici. Običan tekstualni citat može biti ok ako stalno objavljujete slike pa da malo diversificirate svoje facebook objave, ali citati na slikama obično dobivaju puno više likeova. Primjer citata u postovima:

[attachment=617]​

Drugi primjer jest da objavite citat kao tekstualni opis neke slike koju objavljujete na facebook stranici. Naravno, ključ je ovdje izabrati neku sliku koja se nadovezuje na vaš citat. Jedan simpatičan primjer kako je to disney napravio možemo vidjeti ovdje:

[attachment=618]​

S obzirom na relativnu neoriginalnost osoba koje vode facbook fanpageove (dotični uključen) ova metoda je već veoma dosta ukorjenjena, vaši fanovi sigurno vide jako puno takvih primjera svaki dan, tako da nemojte pretjerivati. Nije loša opcija ako nemate ideju za nešto drugo ali nemojte prečesto, naprimjer jednom tjedno je sasvim dovoljno. Ako objavljujete češće zapitajte se dali vam je strategija objava monotona i neoriginalna.

Evo i par primjera kako možete objaviti citate u obliku slike. Prvi primjer je takav da nađete sliku tematski relevantnu za vaš citat, editirate sliku u programu za grafičku obradu i onda preko nje napišete citat.

[attachment=619]​

A drugi primjer jest da nemate neku relevantnu sliku vezanu uz vaš citat već imate samo citat napisan na slici sa nešto ljepšim fontom i grafički dotjerano.

[attachment=621]​

Postavljanje pitanja fanovima na vašoj facebook stranici je još jedan laki način za povečanje aktivnosti a ne zahtjeva nužno da imate resurse kao što su slike.

Pitajte fanove šta više vole, neka vam pomognu imenovati neki proizvod, pitajte ih da opišu uspomene i događanja vezana uz temu vaše facebook stranice.

- neka budu kratki
- nemojte koristit nativnu Facebook opciju za postavljanje pitanja i anketa (rasipanje aktivnosti na krive stvari koje ne pomažu većoj Facebook vidljivosti)

Prvi primjer:

[attachment=626]​

Drugi primjer:

[attachment=627]​

Treci primjer:

[attachment=628]​

Četvrti primjer:

[attachment=629]​

- Sa brojem LIKEOVA nam pokažite, koliko vas čita ovo na vašem mobitelu?
- Sa brojem LIKEOVA nam pokažite, koliko vas smatra da treba manje provodit vremena na Facebooku?

Twist - Dali se sjećaš?

[attachment=630]

- Dali se sjećate kada ste morali pamtiti broj telefona od vašeg prijatelja?
- Dali se sjećate kada je odlazak kod prijatelja doma preko ceste djelovao kao avantura?

Likeaj ako ... metoda

Ova metoda može biti zeznuta i zahtjeva da razumijete kako vaši fanovi razmišljaju. Budite sigurni da izjava koju predažete je ona koja je popularno mišljenje. To može biti nešto što ljudi vole ili što ih čini sretnima ili nešto što su ljudi nekad voljeli kao u ovom primjeru:

[attachment=631]

Zapamtite da uvijek imate na umu vašu ciljanu publiku te predlažete nešto relevantno za njihove interese i stavove. Evo još primjera:

- "Like" ako voliš jagode po ljeti!
- "Like" ako si uzbuđena radi nove proljetne kolekcije!
- "Like" ako češ gledati svjetsko prvenstvo u nogometu!
- "Like" ako večeras izlaziš vani!

Zašto sam otvorio ovu temu? Pa vaš reach tj. vidljivost na facebook stranici ovisi o engagmentu tj. aktivnosti fanova. Što su fanovi aktivniji, to ce vaši postovi imati veći doseg tj. vidljivost. Evo još ideja kako da aktivirate vaše fanove.

A. Jesen
B. Proljeće
C. Ljeto

B. Cvijeće
C. Parfem

[attachment=612]​

- Mac or PC?

[attachment=615]​

[attachment=616]​

Ipak ovaj put nije bilo likeova. Budemo vas nekako već aktivirati ;)

Popuni prazninu ______

[attachment=611]​

[attachment=613]​

[attachment=614]​

Twist - Kad bi.... metoda

- Kad bi imao neograničeni marketing budžet, ja bi _______.
- Kad bi morao živjeti u bilo kojoj zemlji osim mojoj, ja bi _______.
- Da sam žaba, ja bi ______.

Citati

[attachment=617]​

[attachment=618]​

[attachment=619]​

[attachment=621]​

- neka budu kratki

Prvi primjer:

[attachment=626]​

Drugi primjer:

[attachment=627]​

Treci primjer:

[attachment=628]​

Četvrti primjer:

[attachment=629]​

- Sa brojem LIKEOVA nam pokažite, koliko vas čita ovo na vašem mobitelu?

Twist - Dali se sjećaš?

[attachment=630]​

- Dali se sjećate kada ste morali pamtiti broj telefona od vašeg prijatelja?
- Dali se sjećate kada je odlazak kod prijatelja doma preko ceste djelovao kao avantura?

Likeaj ako ... metoda

Ova metoda može biti zeznuta i zahtjeva da razumijete kako vaši fanovi razmišljaju. Budite sigurni da izjava koju predažete je ona koja je popularno mišljenje. To može biti nešto što ljudi vole ili što ih čini sretnima ili nešto što su ljudi nekad voljeli kao u ovom primjeru:

[attachment=631]​

Zapamtite da uvijek imate na umu vašu ciljanu publiku te predlažete nešto relevantno za njihove interese i stavove. Evo još primjera:

- "Like" ako voliš jagode po ljeti!
- "Like" ako si uzbuđena radi nove proljetne kolekcije!
- "Like" ako češ gledati svjetsko prvenstvo u nogometu!
- "Like" ako večeras izlaziš vani!

Zašto sam otvorio ovu temu? Pa vaš reach tj. vidljivost na facebooku ovisi o engagmentu tj. aktivnosti fanova. Što su fanovi aktivniji, to ce vaši postovi imati veći doseg tj. vidljivost.

Ovo je jedna metoda za koju sam rekao doslovno WOW. Tako jednostavna a tako močna.

"Like" vs "Share"

Like vs Share je lak način da ljudi daju glas i mišljenje šta im je draže a da pritom se uključe aktivnost vašeg fanpagea.

Koncept je takav da vaš facebook post ima dvije opcije koje se "natječu". Osoba može stisnuti "Like" da glasa za opciju A ili stisnuti "Share" da glasa za opciju B. Broj likeova i shareova služi kao brojač da se odluči koja opcija je pobjednik. Broj likeova i shareova osim toga služi i kao pokazatelj da su se neki več uključili u glasanje pa tako potiče i ostale da se uključe u "glasanje".

Da bi objavili ovakav status trebate napraviti sliku na kojoj su prikazane oba dvije opcije jedna pored druge (pola slike jedna opcija, pola slike druga opcija) sa opisnim naslovom za oba dvije slike.

Osim toga na slici obavezno napišite opciju "Like vs Share" ili "Like za opciju A, Share za opciju B" kako bi fanovi znali kako trebaju glasati.

Nakon toga samo još dodajte kratki opis slike koji dodatno pojašnjava kako sudjelovati u glasovanju.

Evo par primjera glasovanja:

- Koji je vaša omiljena vrsta filmova? "Like" za komedije. "Share" za romantične.
- Što je za vas savršeni petak uvečer? "Like" za miran odmor kod kuće. "Share" za ludo partijanje.
- "Like" za iPhone. "Share" za Android.

Evo i dva primjera sa slikama da bi vidjeli kako to izgleda u praksi:

Lions vs Packers
[attachment=633]​

Sweet or Spicey
[attachment=634]​

Choco Tacos vs Big Star Bar
[attachment=635]​

Prilozi

• Screen Shot 2013-06-05 at 5.08.11 PM.png
    Screen Shot 2013-06-05 at 5.08.11 PM.png
    14.7 KB · Pregleda: 4,297
  • Walmart.png
    Walmart.png
    119.7 KB · Pregleda: 4,450
  • Pringles.png
    Pringles.png
    58 KB · Pregleda: 4,301
  • fillintheblank.png
    fillintheblank.png
    12.1 KB · Pregleda: 4,536
  • 1-this-this-or-this.png
    1-this-this-or-this.png
    6.4 KB · Pregleda: 4,607
  • whitehat_blackhat.png
    whitehat_blackhat.png
    4.5 KB · Pregleda: 3,938
  • quotetext.png
    quotetext.png
    10.9 KB · Pregleda: 9,023
  • disney.png
    disney.png
    60.9 KB · Pregleda: 12,386
  • An Editorial Calendar for Facebook  Absolutely.   B2B Marketing.png
    An Editorial Calendar for Facebook Absolutely. B2B Marketing.png
    108.3 KB · Pregleda: 5,764
  • kimgarst.png
    kimgarst.png
    114.6 KB · Pregleda: 6,141
  • 1.png
    1.png
    13.4 KB · Pregleda: 3,861
  • 2.png
    2.png
    5.7 KB · Pregleda: 3,792
  • LondonDrugs.png
    LondonDrugs.png
    8.2 KB · Pregleda: 3,976
  • q4.png
    q4.png
    5.1 KB · Pregleda: 3,847
  • Remember.png
    Remember.png
    6.7 KB · Pregleda: 3,868
  • like_ako.png
    like_ako.png
    71 KB · Pregleda: 3,980
  • How to Increase Your Facebook Engagement by 275 .png
    How to Increase Your Facebook Engagement by 275 .png
    40.1 KB · Pregleda: 3,983
  • Screen Shot 2013-06-05 at 4.53.46 PM.png
    Screen Shot 2013-06-05 at 4.53.46 PM.png
    95.8 KB · Pregleda: 3,915
  • 3_share_vs_like_walmart.png
    3_share_vs_like_walmart.png
    52.9 KB · Pregleda: 4,366
RE: Znate li koje su najbolje metode za povećanje aktivnosti (engagementa) na Facebooku??

dbomestar, tvoj post navodi skoro sve razloge usled kojih nikada nisam lajkovao stranicu koja pripada nekom brendu. Kao korisnik prezirem ove stvari. Nažalost u manjini sam očigledno.

RE: Znate li koje su najbolje metode za povećanje aktivnosti (engagementa) na Facebooku??

Vandanic, dvoj'ca nas je. Većina metoda koje je davor naveo su većinom za podizanje enga. kod mlađih osoba (većinom, već sam pokušao neke od navedenih metoda). Metoda koja mi je pomogla za povećanjem eng. za ciljanu publiku je zapravo otvorena diskusija na temu koja je vezana za tematiku u kojoj se nalazi proizvod ili usluga koju reklamiram preko fb-a i 65-70% učesnika u diskusiji su osobe koje zaista interesuje ta diskusija, dok ostali su većinom pasivni pratioci pojedinih diskusija u temi ili su osobe "koje ne znaju zašto su lajkale" stranicu" i veoma sam zadovoljan sa brojkama, gledajući na broj stranica na kojima se pojavljuje sadržaj koji nema veze sa užom tematikom navedenih.

Ni ja ne volin takve stvari vidit, a pogotovo jer iz očiju marketara sve to izgleda drugačije nego iz očiju prosječnoga facebook fana.

Ali svaka stranica se triba prilagodit svojoj demografiji i prema tome provodit medote podizanja aktivnosti i dosega.

Sigurno da nečete postat takve gluposti ako vodite ozbiljnu stranicu o internet marketingu ili nešto tome slično. Ali ako vodite stranicu di je demografija mlađa od 18 godina Like vs Share prolazi odlično.

Dok kod ženske demografije odlično prolaze pitanja i poticanje na diskusiju određene teme jer ipak je ženski mindset malo drugačiji. Ali one su puno susretljivije i otvorenije ako ih npr. zatražite da van pošalju svoje recepte i slike svojih jela. Tu dobivate besplatan originalni sadržaj i reach na račun "ego baita" jer će one to vrlo rado podijelit svojim prijateljicama da se pohvale da je baš njihov recept objavljen na stranici.

Svaka demografija je specifična i kod svake triba ispitat šta najbolje prolazi jer ne postoji univerzalni recept za sve.

vandanic kaže:
dbomestar, tvoj post navodi skoro sve razloge usled kojih nikada nisam lajkovao stranicu koja pripada nekom brendu. Kao korisnik prezirem ove stvari. Nažalost u manjini sam očigledno.

Slažem se sa ovime.

Ni ja ne znam kako da aktiviram fanove na svojoj novoj FB stranici mog bloga.Sa druge strane, kada nešto shareujem na profilu to uvek ima koliki toliki engaguement. Doduše, sve što sam do sada radio je da shareujem kvalitetne resurse. Polako ću početi da ubacujem za IM relevantne citate, to mi deluje skroz ok.

Jedna stvar koju sam počeo da praktikujem je da sa vremena na vreme nešto objavim na stranici, a onda shareujem sa svojim profilom. Kao po pravilu, taj share ima veći engaguement. :)

Ja ne znam ni za jednu aktivnu domaću FB stranicu koja se bavi internet marketingom, dok sa druge strane mnoge ličnosti uspevaju na svojim profilima da ostvare prilično veliki engaguement. Zanima me kako će stojati stvari kada budem imao mnogo veći broj fanova na stranici (sada je oko 230), da ću imati i nekakav engaguement, no stranica je nova, polako.

Zanima me šta vi mislite, da li se engagment više raste ako imaš na stranici što više objava ( recimo svako pola sata ) i da ne mariš toliko za sadržaj ( ne sad da ne valjaju postovi već da su postovi uglavnom vic,status, smiješni poster ) ili ako objaviš na dan recimo 10tak postova koji su slični gore navedenim u postu dbomestar-a ?

seha kaže:
Zanima me šta vi mislite, da li se engagment više raste ako imaš na stranici što više objava ( recimo svako pola sata ) i da ne mariš toliko za sadržaj ( ne sad da ne valjaju postovi već da su postovi uglavnom vic,status, smiješni poster ) ili ako objaviš na dan recimo 10tak postova koji su slični gore navedenim u postu dbomestar-a ?

Od nekih internet marketera sam čitao da savjetuju objavu otprilike svaki drugi dan, da je tada veći engagement.

Naravno, ako je stranica takva gdje postoji jako veliki broj fanova koji su jako aktivni i doslovno vape za sadržajem koji se objavljuje da se onda može i češće objavljivati. Ja sam primjetio da kada se rijeđe objavljuje da je reach i engagement veći.

Što se tiče ovih posljednjih komentara, ne slažem se ali budem to elaborirao pomno drugi put. Za sad ću samo reći da treba gledat malo konkretnije u kontekst situacije. Pomno odradjno, pravilno raspoređeno i za ciljanu publiku ovo su veoma dobre metode za dizanje aktivnosti. Iz perspektive korisnika ni ja nikad nebi reagirao na takve stvari, ali ja nisam prosječan facebook korisnik. U životu nisam likeao neku smješnu sliku na facebooku a opet imam dojam da je to 90% materijala na facebooku. Ono što sam često govorio klijentima još iz dana kada sam se bavio web dizajnom, radiš web dizajn (u ovom slučaju aktivnosti) NE za sebe, već za posjetitelje tj. svoju ciljanu publiku.

Ali budem malo konkretnije odgovorio kad nađem malo više vremena.

dbomestar, slažemo se mi da su ovo super metode marketinga za fejsbuk i svakako smo zahvalni što si detaljno prikazao sistem. Ono što želimo da izrazimo je ono što si i sam primetio - mi nismo tih 90% prosečnih korisnika i lično mrzimo da budemo mete ovakvog marketinga :D

Inače, verujem da je ovo bila inspiracija za ovaj post?
Kod:
https://blog.kissmetrics.com/shared-the-most-on-facebook/

Ima na ovom članku još zanimljivih saveta o stvarima koje su trenutno prilično popularne.

Evo iz prve ruke da ti odgovorim, ne mogu sve stranice sadrzati slike sa citatima i da ce ljudi to da lajkuj...Aktivnost stranice najbolje dizes pomocu postavljanja snimaka.Znaci ubacis neki snimak koji odgovara nazivu grupe . Koliko sam mogao da provalim trenutno stanje, kada postavis sliku na stranici vidi je 5%, snimak u startu vidi vise od toga, a kako se sto vise lajkuje i sheruje facebook pusta vecu gledanost...Probaj pa javi.

13.000 na jednoj stranici i sve što objavim na toj stranici da je direkno vezano za stvar koju radim bude viđeno do 2000 puta i dosta klikova.

Bilo koja interakcija tipa diskusije na neko pitanje ima slab odziv.
Ako sam objavio link samo gledaju da li ima nešto novo da preuzmu i onda klikću, za sve ostalo su uglavnom slabije zainteresovani.

Na drugoj strnici imam oko 10.000 od kojih su bar 8.000 iz plaćene kampanje. Na toj stranici post maksimalno doživi viđenost 200.

Kako se bavim isključivo sa Social media marketingom (dodatno još samo sa CPA) i živim i zarađujem mnogo (relativna stvar) samo od toga, raduje me što se mogu uključiti u ovu kvalitetnu raspravu.

Moje iskustvo govori da stvari koje je dbomestar nabrojao su funkcionisale jako dobro do možda prije godinu dana. Naravno i sada one mogu da koriste samo i isključivo ukoliko posjeduješ jaak brend sa jako mnogo članova. I na to sve najviše utiče vizuelni doživljaj članova. (mnogo je lakše ljudima se uključiti u svu tu interakciju ako ima tu odmah na početku 200 lajkova i 30 sharova, pa se to viralno širi, nego kad pola sata stoji 20 lajkova i to je to. - psihologija)

Bespotrebno je napominjati da najbolje prolazi, šta. -- KVALITETAN sadržaj. ALI, to više nije dovoljno. Sada je potrebno da korisnicima daješ KVALITETAN plus zanimljiv sadržaj. I to je ključ svega.
Naravno, ima tu još nekih caka, ali mislim da se kao i u svemu ne može definisati univerzalni ključ uspjeha koji se može primjeniti na svaku tematiku.
Poslije posljednjeg algoritma isključivo morate stavljati više objava na dnevnom nivou da bi održali kvalitetan engagement rate. Ali ipak ne budite pohlepni i budale jer previše objava može imati i kontraefekat. Pronađite balans i držite se njega.

Kako isključivo posjedujem dosta fb stranica (isključivo svi strani fanovi, 90 posto USA), da dam primjer statistike jedne moje stranice (jedna od manjih i meni lično najdraža).
Broj članova 22 000
People talking about: 42 000
Engagement rate na post: od 20 - 25 posto.
reach na prosječan post: od 15-25K.
Dnevni porast novih članova - sami naslutite. :)

Čist dokaz da ti nije potrebna stranica od 200k članova da bi dobio kvalitetan feedback od članova.

Napraviš Mudrolije sa Twittera. :) Kako je ta stranica nerealno porasla, za kratko vrijeme...

Evo UEFA
19,283,176 likes · 713,794 talking about this

@indiansummer ja još nisam vidio stranicu da ima veći talking about od ljakova.
Zvuči kao Perpetuum Mobile.

Moz.com je objavio studiju vezanu za vidljivost statusa stranica u news feed-u.

U tekstu navode da je Facebook 21. januara napravio izmene u svom algoritmu koje ukratko glase: status updates from pages are less engaging than status updates from friends. (https://newsroom.fb.com/News/787/News-Feed-FYI-What-Happens-When-You-See-More-Updates-from-Friends)

Na slici ispod je grafik koji prikazuje razlike pre i posle 21. januara.

Za više info: http://moz.com/blog/new-facebook-study-original-content

Za lenštine: :)
Kod:
Conclusion

Facebook decreased organic reach of status updates by ~40% on Jan. 21. For most brands, this doesn't have a large impact on their strategy, as they are mostly using links and photos to further increase their brand. Using a concept called Content Originator might help craft a content strategy that stays ahead of news feed changes. Facebook may be placing additional value on content originators in the news feed, and is surely valuing brands with strong engagement—especially ones with high share levels.

El Mero, stranica je na Engleskom. Pošto imam ukupno lijepu brojku fanova, 5K skupio reklamiranjem na drugim stranicama. Poslije toga stranica je sposobna da sama sebi obezbjedi dovoljan rast. (usput npr ta stranica nije o funny glupostima i tome, time se uopće ne bavim).

Mishop, 80 posto mojih stranica ima veći people talking about od ukupnog broja fanova. 10 minuta mi je potrebno da pronađem dodatnih 20 stranica koji također imaju veći people talking about od ukupnog broja lajkova. Nemojte da vam to bude stran i nevjerovatan pojam. Doduše ja na svojim stranicama radim 10h dnevno. I svakoj posjećujem dovoljno vremena, pa tako bude dana kada sate provedem da pronađem 3 kvalitetna posta. Što bi rekao jedan moj drug, Grk inače - The sky is the limit. I to je apsolutno primjenjivo u social media marketingu.

Definitivno treba objavljivati svaki dan bar po jednom. Na svojoj stranici sam imao po jednu objavu dnevno, reach je bio oko 100 ljudi. Kada sam počeo da objavljuljem po jednom u dva dana, reach je opao za 30% do 40%.

Kao "običan" korisnik sam primetio da mi se u news feed-u češće pojavljuju objave stranica/grupa sa kojima ja imam veću interakciju (lajkujem, klikćem, komentarišem). Isto važi i za prijatelje: sa kim se najviše dopisujem vidim mu svaku objavu, komentar... Zato ja pazim šta radim da me devojka ne bi :smack. :)

Poučen gornjim iskustvom, pri svakoj objavi se trudim da se postavim kao korisnik i pišem ono što bi i mene zanimalo. Još sam nov u ovome pa ću videti da testiram i optimizujem sve još više.

Baš malopre naleteh na neko istraživanje vezano za dužinu objava. Zaključak je da bolje prolaze kraći postovi (slika ispod).

“Longer posts tend to perform poorly. The ideal interaction being driven by posts is between 100 to 119 characters. Questions tend to drive interaction up by 10 to 20 percent.”

Izvor: http://blog.bufferapp.com/the-complete-guide-to-social-media-formatting-make-your-content-stand-out

Takođe, autor teksta iznad će održati besplatan webinar 25. marta na temu "The Science of Writing Must-Click Headlines on Social Media". Koga zanima nek' baci pogled: http://moz.com/webinars

Back
Na vrh