• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Facebook Najbolje metode za povećanje aktivnosti (engagementa) na Facebooku

Najbolja metoda za povećanje aktivnosti je objavljivanje slika i to 10-tak slika dnevno čini čuda sa aktivnošću stranice :)

Imao sam npr jednu stranicu koja je imala tada 53.000 fanova a aktivno je bilo preko 40 hiljada.Dok npr za jednu stranicu koja je imala 44.000 fanova nisam mogao podići aktivnost iznad nekoliko hiljada,tako da zavisi i od same aktivnosti korisnika hoću reći da li ljudi uopšte koriste fejsbuk,džaba ako imaš 100.000 fanova ako se 70% njih uloguje na fejsbuk jednom u 10 dana.

flex202 kaže:
Najbolja metoda za povećanje aktivnosti je objavljivanje slika i to 10-tak slika dnevno čini čuda sa aktivnošću stranice :)

Da, ukoliko je upitanju stranica tipa "smiješne slike, vicevi, citati" itd.
Tada je i održavanje relativno lahko i slažem se da je ta metoda koju si naveo, u datom slučaju i efikasna jer zaista radi.

-----------------------

Ukoliko je stranica o nečemu "ozbiljnijem" gdje slika ne govori 1000 riječi, već ljudi žele i očekuju informacije koje ih zanimaju,
i u tom slučaju bi vjerovatno se povećao "talk about" tj. reach stranice, ali to ne bi zapravo imalo nikakvog efekta niti koristi.
Ja sam se prestao baviti podizanjem bilo kakvih aktivnosti na stranici onog trenutka, kada je Facebook počeo da kreše doseg.
Znači nekada je prirodni, organski doseg bio barem 70% (prije 2-3 godine), da bi on sada prema nekim istraživanjima iznosio 1-2%

Pročitajte ukratko više poražavajućih detalja o smanjenju FB dosega

Prije 3 godine prikupljanje FB lajkova na stranicu izgledalo je ovako: Skupiš par hiljada ljudi na jednom mjestu, i ti si njihov vođa.
Popneš se na tribinu i pričaš im šta želiš, daješ im šta žele. Svi te vide, svi te čuju.

Danas skupiš par hiljada ljudi na jednom mjestu, mukotrpno i vjerovatno putem oglašavanja. Nakon što si ih sabrao, želiš da im
se obratiš, a njih jedva i 2% da te čuje. Ponavaljam ovo 2% upurno, iako sam svjastan da nije toliko ekstremno, barem ne
trenutno, ali sam s druge strane svjestan da će tako biti - za nekoliko mjeseci.

I šta administratori stranica (moraju da) rade? Pobogu, oglašavaju se unutar sopstvene stranice jer su primorani na to.
Iako skupiš na pošten ili manje pošten način određeni broj sljedbenika na svojoj Facebook stranici, nemaš koristi od večine njih.
Ne govorim ja da je vrijeme Facebook marketinga i community managmenta na Facebooku prošlo, daleko od toga - već se samo
treba držati onoga što zaista radi i vrijedi. S vremenom se čovjek mora prilagođavati trendovima.

Znači i ako ste danas nešto novo otkrili i mislite da je svetinja, to već sutra može biti prošlost. Malo ko onda ima motivacije da
nastavi dalje i odustane prije vremena. Vidim da si i ti Davore smanjio broj objava na Fb stranici IZForuma na 1 / sedmično ;)
Mnogo više se dakle treba fokusirati na srž, ono opće. Ali i to opće se mijenja. I naravno zavisi od onoga što želite.
Ukoliko želite imati stado ovaca koje će pasti travu na svakom linku koji objavite, a da biste zaradili nekoliko centi što će neko kliknuti
na reklamu, ta vremena su prošla i budućnosti toga će vjerovatno skroz nestati.

Naravno da je Facebook i dalje moćan alat za (ciljano) oglašavanje i promociju usluga i proizvoda. Opet ponavljam - zavisi šta želite.
Koncept FB fana odnosno lajka na stranicu malo se promijenio. Prije je bilo bitno prikupiti što više lajkova na stranicu, a poslije ih
"uperiti" tamo ili vamo. Danas to više nije tako, jer oni fanovi koji su lajkali stranicu uskoro će vrijediti koliko i oni koji nisu - dakle ništa.
Mnogo bitniji je MOMENAT kada neko se uopšte odluči da vas prati, i taj momenat je uskoro jedina stvar koja će se moći iskoristiti.

Ukoliko nudite neke usluge ili pokušavate prodati neki proizvod, razumjet ćete o čemu pričam. Recimo da se oglašavate na FB-u
i da neko vidi reklamu, ko zaista želi vaš proizvod - on će ga kupiti, nebitno da li će lajkati stranicu ili neće. Nebitno da li će ubuduće
vidjeti vaše postove na stranici, ili neće. To je po meni OK, jer se FB stranice i trebaju okrenuti ozbiljnom poslovanju, a ne smeću,
kojeg ionako u izobilju ima, ali koje itekako gubi na značaju.

To se može objasniti jednostavnom činjenicim - Facebook želi novac velikih i malih biznismena, i samo od takvih ima koristi
Da li neka stranica sa vicevima ima 100 hiljada lajkova, a neka sa prominentnim slikama ima 100 miliona, od toga Fejs nema ništa.
I to je zapravo čitav koncept. Plati da budeš viđen, i to nije ništa novo.

Toliko sam popljuvao Fejs u ovom postu, iako mi već pola decenije osigurava stabilan dodatni prihod. Zaradit je naravno moguće.
Postoje određene olakšice, kako se na Facebooku jeftinije oglašavati, npr. pomoću kupona za oglašavanje. Pripremio sam ovdje
jedan detaljan tutorijal, kako se uspješno oglašavati pomoću kupona, kako doći do ciljane publike i najefikasnije podesiti budžet:

Tutorijal: Facebook oglašavanje pomoću kupona

Tutorijal možete preuzeti i kao e-book u pdf-formatu, tako što ćete podijeliti stranicu na nekoj od društvenih mreža,
a čime mi možete zahvaliti za tutorijal ukoliko Vam je bio od koristi :waving

anarchox kaže:
flex202 kaže:

Da, ukoliko je upitanju stranica tipa "smiješne slike, vicevi, citati" itd.
Tada je i održavanje relativno lahko i slažem se da je ta metoda koju si naveo, u datom slučaju i efikasna jer zaista radi.

-----------------------

Ukoliko je stranica o nečemu "ozbiljnijem" gdje slika ne govori 1000 riječi, već ljudi žele i očekuju informacije koje ih zanimaju,
i u tom slučaju bi vjerovatno se povećao "talk about" tj. reach stranice, ali to ne bi zapravo imalo nikakvog efekta niti koristi.
Ja sam se prestao baviti podizanjem bilo kakvih aktivnosti na stranici onog trenutka, kada je Facebook počeo da kreše doseg.
Znači nekada je prirodni, organski doseg bio barem 70% (prije 2-3 godine), da bi on sada prema nekim istraživanjima iznosio 1-2%

Pročitajte ukratko više poražavajućih detalja o smanjenju FB dosega

Prije 3 godine prikupljanje FB lajkova na stranicu izgledalo je ovako: Skupiš par hiljada ljudi na jednom mjestu, i ti si njihov vođa.
Popneš se na tribinu i pričaš im šta želiš, daješ im šta žele. Svi te vide, svi te čuju.

Danas skupiš par hiljada ljudi na jednom mjestu, mukotrpno i vjerovatno putem oglašavanja. Nakon što si ih sabrao, želiš da im
se obratiš, a njih jedva i 2% da te čuje. Ponavaljam ovo 2% upurno, iako sam svjastan da nije toliko ekstremno, barem ne
trenutno, ali sam s druge strane svjestan da će tako biti - za nekoliko mjeseci.

I šta administratori stranica (moraju da) rade? Pobogu, oglašavaju se unutar sopstvene stranice jer su primorani na to.
Iako skupiš na pošten ili manje pošten način određeni broj sljedbenika na svojoj Facebook stranici, nemaš koristi od večine njih.
Ne govorim ja da je vrijeme Facebook marketinga i community managmenta na Facebooku prošlo, daleko od toga - već se samo
treba držati onoga što zaista radi i vrijedi. S vremenom se čovjek mora prilagođavati trendovima.

Znači i ako ste danas nešto novo otkrili i mislite da je svetinja, to već sutra može biti prošlost. Malo ko onda ima motivacije da
nastavi dalje i odustane prije vremena. Vidim da si i ti Davore smanjio broj objava na Fb stranici IZForuma na 1 / sedmično ;)
Mnogo više se dakle treba fokusirati na srž, ono opće. Ali i to opće se mijenja. I naravno zavisi od onoga što želite.
Ukoliko želite imati stado ovaca koje će pasti travu na svakom linku koji objavite, a da biste zaradili nekoliko centi što će neko kliknuti
na reklamu, ta vremena su prošla i budućnosti toga će vjerovatno skroz nestati.

Naravno da je Facebook i dalje moćan alat za (ciljano) oglašavanje i promociju usluga i proizvoda. Opet ponavljam - zavisi šta želite.
Koncept FB fana odnosno lajka na stranicu malo se promijenio. Prije je bilo bitno prikupiti što više lajkova na stranicu, a poslije ih
"uperiti" tamo ili vamo. Danas to više nije tako, jer oni fanovi koji su lajkali stranicu uskoro će vrijediti koliko i oni koji nisu - dakle ništa.
Mnogo bitniji je MOMENAT kada neko se uopšte odluči da vas prati, i taj momenat je uskoro jedina stvar koja će se moći iskoristiti.

Ukoliko nudite neke usluge ili pokušavate prodati neki proizvod, razumjet ćete o čemu pričam. Recimo da se oglašavate na FB-u
i da neko vidi reklamu, ko zaista želi vaš proizvod - on će ga kupiti, nebitno da li će lajkati stranicu ili neće. Nebitno da li će ubuduće
vidjeti vaše postove na stranici, ili neće. To je po meni OK, jer se FB stranice i trebaju okrenuti ozbiljnom poslovanju, a ne smeću,
kojeg ionako u izobilju ima, ali koje itekako gubi na značaju.

To se može objasniti jednostavnom činjenicim - Facebook želi novac velikih i malih biznismena, i samo od takvih ima koristi
Da li neka stranica sa vicevima ima 100 hiljada lajkova, a neka sa prominentnim slikama ima 100 miliona, od toga Fejs nema ništa.
I to je zapravo čitav koncept. Plati da budeš viđen, i to nije ništa novo.

Toliko sam popljuvao Fejs u ovom postu, iako mi već pola decenije osigurava stabilan dodatni prihod. Zaradit je naravno moguće.
Postoje određene olakšice, kako se na Facebooku jeftinije oglašavati, npr. pomoću kupona za oglašavanje. Pripremio sam ovdje
jedan detaljan tutorijal, kako se uspješno oglašavati pomoću kupona, kako doći do ciljane publike i najefikasnije podesiti budžet:

Tutorijal: Facebook oglašavanje pomoću kupona

Tutorijal možete preuzeti i kao e-book u pdf-formatu, tako što ćete podijeliti stranicu na nekoj od društvenih mreža,
a čime mi možete zahvaliti za tutorijal ukoliko Vam je bio od koristi :waving

Slažem se sa svim,prije sam dobijao duplo više posjeta sa fejsbuka no sada kada su smanjili doseg vidljivosti to je drastično palo.Primjera radi na stranici sa 53.000 fanova svaka objava mi je imala doseg 5 do 6 hiljada ljudi i tako na 10-tak objava dnevno,sada duplo manje,mada poneka objava dogura i do 10.000.

Mislim da sve ove postove kad pročita neko ko možda počinje ili tek ulazi u priču korištenja Fejsbuka u marketinške svrhe da će odustati od zanimanja istog. Priča o nekakvom dosegu od 2 posto što je spomenuo anarchox je priča za malu djecu. Ne kažem da to nije istina što je rekao. Istina je, ta informacija se širila po netu i čak veliki mashable je uveliko pisao o tome. Ali mislim da ta 2 posto priča je o onima koji su totalni laici i koji nisu u sposobnosti kvalitetno koristiti prednosti Fejsbuka. Fejsbuk jest smanjio vidljivost postova, ali iskreno ja sam u svom radu to osjetio možda maksimalno 5 posto.

Ona pesimistična priča o Fifinoj stranici koja ima nekoliko miliona fanova, a reach im je tih nekih par posto je razumljiv. Oni su uložili velike sume novca u promoviranju te svoje stranice. I nešto sam također naučio u ovih par godina rada sa Fejsbukom. Nikad, ali NIKAD u životu neće FAN koji je dobijen plaćenom promocijom imati ni približnu vrijednost od onoga što je dobijen prirodnim putem. I ovo će vam potvrditi svako ko je koristio i jedno i drugo. Ja sam lajkao tu fifinu stranicu i nikad nisam nijedan post njihov vidio, jer po meni su oni ograničeni i to je velika institucija koja nema slobodu rada i uređivanja svoje stranice koju mi marketari imamo. Tu je kvaka.

Usput nedavno sam čitao članak gdje je lik čak snimio i video (ne mogu ga sada pronaći) u kojem je uradio eksperiment gdje je napravio stranicu koju niko na svijetu ne bi lajkovao. Na profilnoj je neka ružna mačketina i natpis u fazonu koji ćeš vrag na ovoj stranici i opis je neki debilan u fazonu, ovdje ništa nikad neće biti objavljeno i ova stranica je najgluplja. Čak nije imao niti jedan post, sliku, ništa više. (sve ovo opisujem jer se ne sjećam detaljno teksta). Uložio je nekih 50 ili 100 $ u reklamu na fejsu i za 24h je dobio nekih 400 lajkova. Ko su ti ljudi? Šta oni rade? Ko je taj što je lajkao stranicu na kojoj ne postoji niti jedan post? Onda je vidio i skontao da svi ti ljudi su likovi koji su lajkali preko 600-700 stranica i da su kao 'botovi', iz nekog nejasnog razloga lajkaju sve stranice. To su ustvari pravi ljudi, ali su ljudi koji uopće ne zanima tvoj sadržaj. Nakon dva dana je napisao prvi status na način: Ko ste vi i zašto ste lajkali ovu stranicu na kojoj ne postoji ništa i naziv je totalno glup. Post reach mu je bio na taj status cijelih 8 ljudi. Od 400 koje ima. I onda se čudiš na kraju što je na nekakvim stranicama reach mali. Poenta je da stranice sa jasnim nazivom i ljudima koji su dobijenii prirodnim putem i koje zanima realno ta tematika uz dobro vođenje iste može da ima nevjerovatan uspjeh na Fejsbuku. I tačka.

Ja čak nemam problem ni sa manjim stranicama. Totalno mi je logično da stranica od nekih 20K ima reach na post o nekom članku ka tvojoj stranici od nekih 4-5K. Ne može imati svaka, istina, ali sva ova priča samo otkriva jedno. Sve je to do onoga ko radi s tim. Ne može meni Fejsbuk smanjiti reach koliko ja mogu iskoristiti sve njegove prednosti, al' nikako.

I baš nedavno sam imao razgovor sa ljudima koji se bave konkretno tim stvarima, pa smo pričali o članku koji je objavila Netokracija - http://www.netokracija.com/community-management-facebook-mrtav-71142 i prijateljica koja radi kao community manager u 24sata je rekla jednu rečenicu s kojom smo se svi složili - "Naravno da ne umire, jer priznat ćete da je to najveća glupost koju ste pročitali. Samo sada će se samo poznati prava snaga i isticat će se samo oni koji su stvarno dobri u onome što rade". razmislite o tome.

Neki dijelovi komentara malo su ti kontradiktorni. Prvo kažeš da je ono što sam ja rekao priča za malu djecu, a onda kažeš da je to istina.
Ja sam čak naglasio da sa tih 2% namjerno pretjerujem, ali da nije nikako isključeno, da do toga zaista i dođe, pa da reach bude pa i 0,2%
Sve promjene se dešavaju otkako je Facebook izašao na berzu. Bilo kakvi manjci moraju se kompenzirati, a jedini izvor financiranja pored
toga im dolazi od oglašavanja. To što će se neko uplašiti moje priče za malu djecu, onda taj neko ne treba ni da se bavi izazovima kao što
je FB marketing. Ja lično čak sugerišem i ohrabrujem ljude da se intenzivnije oglašavaju na ovoj platformi i pronađu svoj put do uspjeha.

I kažeš u tom primjeru, "Post reach mu je bio na taj status cijelih 8 ljudi. Od 400 koje ima. I onda se čudiš na kraju što je na nekakvim
stranicama reach mali. Poenta je da stranice sa jasnim nazivom i ljudima koji su dobijenii prirodnim putem i koje zanima realno ta tematika..."

Ja se s tim ne mogu složiti, jer to što nekoga zanima tematika i sadržaj stranice, ne znači da će reach te stranice i njenih objava biti veći.
A s druge strane ističeš prednosti Facebooka koje su naravno prisutne i nipošto zanemarljive. Ali one nisu tema rasprave. Ja ću koristiti
Facebook i kada reach bude 0,002%, jer to barem za mene uopšte nisu vrijednosti koje su ključne za uspjeh...

Kada sam mislio da je istina to 2 posto, mislio sam na teorijski dio. Praktično, ako si dobar u tome što radiš, tih 2 posto je smiješna cifra. Ali dobro. Usput, te ostale prednosti su upravo to na što utiče da li će vidljivost biti 5 ili 25 posto.

To što nekoga zanima tematika i sadržaj stranice upravo znači da će reach te stranice i njenih objava biti veći. Ako neko lajkuje tvojih 5 postova, šeruje jedan od njih, velika vjerovatnoća je da će vidjeti i 4 od narednih 5 postova. Ogromna je vjerovatnoća da će taj neko ići na search i gledati šta je objavljeno danas na tvojoj stranici. Kao što ja svaki dan radim i pregledavam šta su objavile neke stranice koje mene zanimaju.

Mislim da mnogo ljudi koji se bave ovim gledaju ovo kao neku matematiku, vrše računice i imaju jako usku sliku o ovome svemu (pod tim ne mislim konkretno na tebe anarchox). Ali očigledno je da imamo drugačiji pristup prema ovoj tematici, što je okej svakako. Nije loše čuti tuđe i drugačije mišljenje. :)

Stranica od 86 000 funova:

SLIKA ili POSTER - ima oko 5k-10k pregleda sa oko 200-300 likova i 50-tak share
VIDEO UPLOAD - slična situacija kao kod slika i postera 5k-10k ....
TEKST - 2k-5k pregleda i oko 200 likova sherova oko 10-20
VIDEO UPLOADN I U OPISU LINK + TEKST - pregleda oko 1k-2k oko 50-100 likova
ČISTI LINK NA STRANICU + MOŽDA NEKI TEKST - pregledano 100-500 puta par likova

ovo pogledano pričamo o "people saw this post"

Znači čim izlazimo iz okvira facebook servisa vidljivost pada i do 50+ puta

[attachment=654]
[attachment=655]
[attachment=657]
Inače i nije tako loše. Pa da ne bude sve na pukoj priči.

Prilozi

• slika1.png
    slika1.png
    9.7 KB · Pregleda: 1,701
  • slika2.png
    slika2.png
    13.7 KB · Pregleda: 1,794
  • slika3.png
    slika3.png
    22.8 KB · Pregleda: 1,755
Čestitam. Kvalitetno održavaš stranicu i rezultati se vide :king
Primijećujem da na FB stranici nemaš postova tipa "lajkuj ako ti je žao mačke" a "podijeli ako živiš na planeti zemlji" itd.
Sve te metode koje je dbomestar nabrojao prije 2 mjeseca više ne vrijede, čak se kažnjavaju.

Upitanju je nova promjena algoritma odnono ponovno čišćenje newsfeeda, koje će zahvatiti još više spamera:
http://newsroom.fb.com/news/2014/04/news-feed-fyi-cleaning-up-news-feed-spam/

Sad se vraćamo nazad na kvalitet i složit ćemo se da je ovakih kvalitetnih i kvalitetno vođenih stranica poput tvoje 10 %,
zbog čega će doseg na večini ostalih stranica biti pretjeranih 2%, jer su uglavnom spammy i jer sam ja s razlogom to rekao.

Uglavnom tebi još jednom svaka čast :)

Vidim da ste pisali o tome kako povećati reach na tim općim stranicama, gdje se stavljaju vijesti/objave iz svih sfera, ali recimo ja vodim stranicu koja se fokusira samo na jedno (konkretno Real Madrid Hrvatska je stranica) i zanima me kako bi mogao povećati taj reach? Imate li neke posebne savjete jer ja ne mogu recimo stavljati raznovrstan sadržaj kao što je preporučeno i ne mogu puno koristiti ovo sa ''nadopuni rečenicu _____" i slično.

Zahvaljujem se unaprijed ;)

julac1234 kaže:
Vidim da ste pisali o tome kako povećati reach na tim općim stranicama, gdje se stavljaju vijesti/objave iz svih sfera, ali recimo ja vodim stranicu koja se fokusira samo na jedno (konkretno Real Madrid Hrvatska je stranica) i zanima me kako bi mogao povećati taj reach? Imate li neke posebne savjete jer ja ne mogu recimo stavljati raznovrstan sadržaj kao što je preporučeno i ne mogu puno koristiti ovo sa ''nadopuni rečenicu _____" i slično.

Zahvaljujem se unaprijed ;)

Postavljaj samo objave koje su vezane za stranicu,mada ti to ne garantuje povećanje aktivnosti nakon što je fejsbuk mjenjao algoritam i drastično smanjio doseg objava.

Sa vremena na vrijeme pokreni oglasnu kampanju za tu stranicu kako bi povećao doseg objava na stranici za fanove koji su lajkovali tvoju stranicu,to naravno košta ali to je i bio cilj fejsbuka (da maksimalno "izvuče" novce od administratora).

Pošto se mnogo stvari na Facebooku promjenilo od zadnjeg posta na temi, ponovo osvježavam temu i pokrećem raspravu.

Šta danas radite da povećate engagement na stranici? Kako primamiti fanove na stranicu? Kako članove stranice aktivirati?

Kako iskoristi velik reach posta kada postavimo video ili sliku? Vaša iskustva?

Posto sam ja nov u svemu ovome, ja mogu da kazem moja iskustva i sta ja radim. Pored stranice koju imam, poulazio sam u grupe iste tematike i svaku bolju objavu na stranici serujem u te grupe i tako povecavam reach. To je moje resenje. Imam nekoliko profila i to mi je to.
Dok nisam serovao po grupama premali reach mi je bio, sad je vec dosta pristojno. Naravno mora da se vodi racuna u koje se grupe seruje, tj mora ista tematika da te ne bi isterali kao stetnog :D
I naravno nikako spam, vec dozirano.

Back
Na vrh