flex202 kaže:
Najbolja metoda za povećanje aktivnosti je objavljivanje slika i to 10-tak slika dnevno čini čuda sa aktivnošću stranice
Da, ukoliko je upitanju stranica tipa "smiješne slike, vicevi, citati" itd.
Tada je i održavanje relativno lahko i slažem se da je ta metoda koju si naveo, u datom slučaju i efikasna jer zaista radi.
-----------------------
Ukoliko je stranica o nečemu "ozbiljnijem" gdje slika ne govori 1000 riječi, već ljudi žele i očekuju informacije koje ih zanimaju,
i u tom slučaju bi vjerovatno se povećao "talk about" tj. reach stranice, ali to ne bi zapravo imalo nikakvog efekta niti koristi.
Ja sam se prestao baviti podizanjem bilo kakvih aktivnosti na stranici onog trenutka, kada je Facebook počeo da kreše doseg.
Znači nekada je prirodni, organski doseg bio barem 70% (prije 2-3 godine), da bi on sada prema nekim istraživanjima iznosio 1-2%
Pročitajte ukratko više poražavajućih detalja o smanjenju FB dosega
Prije 3 godine prikupljanje FB lajkova na stranicu izgledalo je ovako: Skupiš par hiljada ljudi na jednom mjestu, i ti si njihov vođa.
Popneš se na tribinu i pričaš im šta želiš, daješ im šta žele. Svi te vide, svi te čuju.
Danas skupiš par hiljada ljudi na jednom mjestu, mukotrpno i vjerovatno putem oglašavanja. Nakon što si ih sabrao, želiš da im
se obratiš, a njih jedva i 2% da te čuje. Ponavaljam ovo 2% upurno, iako sam svjastan da nije toliko ekstremno, barem ne
trenutno, ali sam s druge strane svjestan da će tako biti - za nekoliko mjeseci.
I šta administratori stranica (moraju da) rade? Pobogu, oglašavaju se unutar sopstvene stranice jer su primorani na to.
Iako skupiš na pošten ili manje pošten način određeni broj sljedbenika na svojoj Facebook stranici, nemaš koristi od večine njih.
Ne govorim ja da je vrijeme Facebook marketinga i community managmenta na Facebooku prošlo, daleko od toga - već se samo
treba držati onoga što zaista radi i vrijedi. S vremenom se čovjek mora prilagođavati trendovima.
Znači i ako ste danas nešto novo otkrili i mislite da je svetinja, to već sutra može biti prošlost. Malo ko onda ima motivacije da
nastavi dalje i odustane prije vremena. Vidim da si i ti Davore smanjio broj objava na Fb stranici IZForuma na 1 / sedmično

Mnogo više se dakle treba fokusirati na srž, ono opće. Ali i to opće se mijenja. I naravno zavisi od onoga što želite.
Ukoliko želite imati stado ovaca koje će pasti travu na svakom linku koji objavite, a da biste zaradili nekoliko centi što će neko kliknuti
na reklamu, ta vremena su prošla i budućnosti toga će vjerovatno skroz nestati.
Naravno da je Facebook i dalje moćan alat za (ciljano) oglašavanje i promociju usluga i proizvoda. Opet ponavljam - zavisi šta želite.
Koncept FB fana odnosno lajka na stranicu malo se promijenio. Prije je bilo bitno prikupiti što više lajkova na stranicu, a poslije ih
"uperiti" tamo ili vamo. Danas to više nije tako, jer oni fanovi koji su lajkali stranicu uskoro će vrijediti koliko i oni koji nisu - dakle ništa.
Mnogo bitniji je
MOMENAT kada neko se uopšte odluči da vas prati, i taj momenat je uskoro jedina stvar koja će se moći iskoristiti.
Ukoliko nudite neke usluge ili pokušavate prodati neki proizvod, razumjet ćete o čemu pričam. Recimo da se oglašavate na FB-u
i da neko vidi reklamu, ko zaista želi vaš proizvod - on će ga kupiti, nebitno da li će lajkati stranicu ili neće. Nebitno da li će ubuduće
vidjeti vaše postove na stranici, ili neće. To je po meni OK, jer se FB stranice i trebaju okrenuti ozbiljnom poslovanju, a ne smeću,
kojeg ionako u izobilju ima, ali koje itekako gubi na značaju.
To se može objasniti jednostavnom činjenicim -
Facebook želi novac velikih i malih biznismena, i samo od takvih ima koristi
Da li neka stranica sa vicevima ima 100 hiljada lajkova, a neka sa prominentnim slikama ima 100 miliona, od toga Fejs nema ništa.
I to je zapravo čitav koncept. Plati da budeš viđen, i to nije ništa novo.
Toliko sam popljuvao Fejs u ovom postu, iako mi već pola decenije osigurava stabilan dodatni prihod. Zaradit je naravno moguće.
Postoje određene olakšice, kako se na Facebooku jeftinije oglašavati, npr. pomoću kupona za oglašavanje. Pripremio sam ovdje
jedan detaljan tutorijal, kako se uspješno oglašavati pomoću kupona, kako doći do ciljane publike i najefikasnije podesiti budžet:
Tutorijal: Facebook oglašavanje pomoću kupona
Tutorijal možete preuzeti i kao e-book u pdf-formatu, tako što ćete podijeliti stranicu na nekoj od društvenih mreža,
a čime mi možete zahvaliti za tutorijal ukoliko Vam je bio od koristi :waving