• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Landing Page - Dugi ili Kratki?

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Evo skupilo se malo vise ljudi na forumu koji se aktivno bave internet zaradom. Ono sto me zanima kakve vi landing page-ove preferirate?

Dali su vam drazi oni klasicni Landing Page-ovi koje vidimo kod svakog drugog Clickbank proizvoda itd. To bi bili dugacki Landing Page-ovi bez sidebara samo puno texta, sarenih i slicno

Ili su vam drazi kraci LP-ovi kao sto vidjamo u zadnje vrijeme kod mnogih CPA ponuda. Znaci ono malo teksta sa jacom grafikom, bulletsi itd.

Ja osobnom vise volim ove druge krace. CPA Tsunami iako nije tecaj za Affiliate vec za Merchange (trgovce) ipak dobro pokriva te neke stvari koje su dobre i za nas Affiliate jer objasnjava dobro LP-eve i filozofiju iza njih. U tom CPA tsunamiu Mike Hill objasnjava kako je oduvijek preferirao krace Landing Pageve iako su svi manje vise u IM svijetu koristili te dugacke LP stranice. A covjek je stvarno majstor u svom poslu, i sam kaze da ne voli svastarit nego radi ono u cemu je dobar tj. LP-eve i oglasavanje bannerima.

Anyway, zelio bi cuti vas input o tim stvarima?

Kraće definitivno. Ne volim previše praznog hoda, nekakvih osobnih pričica i sličnih gluposti. Volim da mi se jasno predoči kako će mi taj proizvod riješiti problem. Također preferiram da je sve pregledno i čisto, neki grafički elementi koji izdvajaju neke bitne dijelove su uvijek dobrodošli, a naravno dobro je uvijek vidjeti i testemonials (iako su često fakeovi). Nikada u cijelosti nisam pročitao ni jedan LP koji je bio dulji od 6-7 stranica, tj screenova.

Pa najvaznije je da su zanimljivi posetiocima jer ako jesu moze da bude i na 15 strana i na 1 isti je qrac ... Ipak ja preferiram srednje znaci oko 3 strane/screenova i pokusavam da izdvojim ono najvaznije i najzanimljivije.Testemonialse sam dosta retko stavljao zato sto mislim da je to odavno provaljeno da su sve fakeovi ;)

i ja volim kraće ali duži su ti koji prodaju! ako je netko zainteresiran za proizvod, naravno da će htjet što više informacija, dokaza, testimoniala... što se sa kratkim Sales letterom teže postiže nego sa dugačkim

Dugi LPovi su, po meni, stvar prošlosti. Koliko sam primjetio, u zadnje vrijeme se javlja trend kratkih,
ali IZRAZITO jasnih i konkretnih LPova koji su više bazirani na psihologiji nego na prezentiranju samog proizvoda...

Možda bi iz toga trebalo nešto i naučiti...

Slažem se! U ADHD svijetu tesko da ce netko citati pola sata da bi kupio nes. A jos me vise pila kad se vec odlucim kupit nes pa moram ili se pretplatiti na e-mail list da bi uopce mogao dobit e-mail da moram kupiti.. ugh.. Ili skrolat pola dana da dodjem do "BUY NOW" botuna a kolika je to ogromna pogreska sam se sam uvjerio kad sam najbolje prodajne rezultate imao na nekoj poprilicno ruznoj landing page stranici sa Velikim boldanim narancastim textom "click here to buy and save 30%" u anchor textu i ispod toga jako jako kratak copy / review proizvoda koji prodajem i to je ono bilo 100 rijeci ili manje. i ispod toga je bio jos jedan plavi boldani Buy now link s mrvicu drukcijim tekstom. Uglavnom totalno ljigavo, salesy odvratan landing page ali je bio uzasno kratak, bez ikakvog sales texta.

A conversion Rate (konverzija) mi je bila 30-40% za posjetu sa Adwordsa :)
Kad sam probao sa full dobrim duzim reviewem proizvoda konverzija mi je znatno opala.

LordNixoN kaže:
Dugi LPovi su, po meni, stvar prošlosti. Koliko sam primjetio, u zadnje vrijeme se javlja trend kratkih,
ali IZRAZITO jasnih i konkretnih LPova koji su više bazirani na psihologiji nego na prezentiranju samog proizvoda...

Možda bi iz toga trebalo nešto i naučiti...

Black Dragon kaže:
Pa najvaznije je da su zanimljivi posetiocima jer ako jesu moze da bude i na 15 strana i na 1 isti je qrac ... Ipak ja preferiram srednje znaci oko 3 strane/screenova i pokusavam da izdvojim ono najvaznije i najzanimljivije.Testemonialse sam dosta retko stavljao zato sto mislim da je to odavno provaljeno da su sve fakeovi ;)

Ovo mogu samo ja da izlupam :lol

Ovako duzina landing strane zavisi od proizvoda do proizvoda od nichea do nichea.
Uglavnom negde ce da funkcionisu duge a negde kratke strane. Svaki iole dobar
copywriter ce vam reci da sales page treba da bude jedna celina i da ona ne treba
da se povecava a ni da se smanjuje.Iako vecina logicki misli da je lakse napraviti
kratki LP ipak nije. Zamislite to ovako : Vi prodajete xy proizvod i sta mislite da li
ce vam biti lakse da prodate taj proizvod ukoliko potencijalnom kupcu kazete 10
recenica o proizvodu ili kada bi rekli 50 recenica ? Sto je skuplji proizvod to kupac
zeli vise da zna o tom proizvodu.

Uglavnom sve je ipak u testiranju (kao i u svemu drugom). Treba napraviti i krati i
dugi LP i videti kako koji funkcionise. Treba uvek vrsiti testiranja i unapredjivati LP
do maximuma. Jer u sustini marketing to i jeste. Najvaznije je nauciti osnove koje
se nikada ne menjaju a ostalo se moze testirati.

Sve na LP-u mora da ima svoju svrhu i nista ne sme da se stavi cisto onako da
popuni prostor (Da prodajete neki proizvod od kuce do kuce da li bi ste poceli da
pricate o vasem detinjstvu cisto da ispunite xx minuta koliko ste planirali da
provedete sa potencijalnim kupcem ?). Psihologija prodaje je uvek i svugde ista samo
medij moze da se razlikuje i trebamo se prilagoditi tome.

A testimonialsi su veoma obavezni i svaki SP treba da ih ima. Nikada ne treba to
lazirati jer smo svi u radaru FTC-a. Bolje nekome dati proizod (niche forumi su dobri
za ovo) i da vam napise testimonials nego da se posle kajete zbog toga sto ste uradili.

I jedno osnovno pravilo za kraj : Reklame se ne prave da bi zabavljali potencijalne
kupce vec da bi im prodali nesto.

Ja sam imao LP-ove sa jednim linkom na kojem je pisalo "click here to buy bla bla" koji je bio ono font 36. Ispod toga je bio copy/paste ko fol "review" on 50ak rijeci ili manje. Imao sam CTR visi od 50% a skuzio sam sto manje texta to mi je veci CTR. Tako da sve ovisi od situacije do situacije. Ima ljudi koji su uspjesni sa dugim i sa kratkim. Koji god da se ide treba postat dobar u izradi njih a to se dobija iskustvom.

dbomestar kaže:
Ja sam imao LP-ove sa jednim linkom na kojem je pisalo "click here to buy bla bla" koji je bio ono font 36. Ispod toga je bio copy/paste ko fol "review" on 50ak rijeci ili manje. Imao sam CTR visi od 50% a skuzio sam sto manje texta to mi je veci CTR. Tako da sve ovisi od situacije do situacije. Ima ljudi koji su uspjesni sa dugim i sa kratkim. Koji god da se ide treba postat dobar u izradi njih a to se dobija iskustvom.

Ali kao sto si rekao ti si promovisao LP preko AdWords-a i predpostavljam
da si isao na neke visoko ciljane kljucne reci pa samim tim ti ljudi koji dodju
na tvoj SP su vec polu "peceni".

Koji god da se ide treba postat dobar u izradi njih a to se dobija iskustvom.

Pa sad ipak kada je copywriting u pitanju mislim da bi se ipak trebalo vise
uciti od drugih. Osobno iskustvo je veoma vazno ali ipak zasto ici naslepo i
nailaziti na iste prepereke na koje je vecina naisla kada o tome ima veoma
dosta literature koja "pokazuje" ispravan put. Evo nekoliko knjiga koje
preporucuje Gary Halbert :

"Scientific Advertising" -by Claude Hopkins
"The Robert Collier Letter Book" -by Robert Collier
"Tested Advertising Methods" -by John Caples
"How To Write A Good Advertisement"-by Vic Schwab
"The Gary Halbert Letter" (all back issues) -by Gary Halbert
"The Boron Letters" -by Gary Halbert
"The Lazy Man's Way to Riches" -by Joe Karbo
"Break-Through Advertising" -by Eugene M. Schwartz
"7-Steps To Freedom" -by Ben Suarez

Inace ove autore je Neo meni preporucio (za pocetak) :

- Marketinški klasici - Ogilvy, Hopkins, Schwartz, Caples i ostali
- Bencivenga
- Bly
- bilo koji klasični direct response copywriter - Clayton Makepeace, Cavanaugh, itd.
- Halbert
- Nicholas
- Sugarman

Meni LP sa videom (pa cak i kad je video samo snimljena powerpoint prezentacija sa bullet pointsima nekog proizvoda i par dodatnih sitnica) imaju jako dobro konverziju. Koga zanima kako napraviti kratki video, pogledati besplatne tutoriale od Andyja Jenkinsa koje je koristio za lansiranje Video Bossa, ako su jos negdje dostupni.

Black Dragon kaže:

Normalna stvar, uvijek pucas na ciljanu posjetu. Uzalud ti i najbolji LP ako si ostalo lose odradio.
No opet, da mogu isti LP bi koristio i za SEO stvari kad bi mi tako "prazni" page-ovi mogli rangirat ali posto ipak za SEO trebas nesto texta takav LP i nije bas najbolji tj. ima manju konverziju (zato sto je duzi).

A i ovaj sto sam spomenuo CPA tsunami, ako ga je netko pogledao vidi se koliko dobre kratke LP-eve lik radi. Jednostavno ako si dobar u dugim LP-evima bolje ce ti ici dugi, ako si bolji u kratkim LP-evima onda ce ti to ici bolje. To sto neki marketeri imaju svoju teoriju ne mora znacit da to je "tako" jer uvijek postoji i druga "skola ucenja" koja ima svoje argumente za onu drugu stvar.

- Bencivenga
- Bly
- bilo koji klasični direct response copywriter - Clayton Makepeace, Cavanaugh, itd.
- Halbert
- Nicholas
- Sugarman

Jonas kaže:
Meni LP sa videom (pa cak i kad je video samo snimljena powerpoint prezentacija sa bullet pointsima nekog proizvoda i par dodatnih sitnica) imaju jako dobro konverziju. Koga zanima kako napraviti kratki video, pogledati besplatne tutoriale od Andyja Jenkinsa koje je koristio za lansiranje Video Bossa, ako su jos negdje dostupni.

Camtasia roxxxx :sparkle :thumbs_up

Znači ti samo rokneš PP prezentaciju? Hmmm, ja sam se zajebavao sa svakakvim glupostima kao što su oni royalty music, pozicioniranje, tweakanje i onda mi je dopizdilo i ostavio sam se izrade videa... Sad si me opet zagrijao...

rovad kaže:

Znači ti samo rokneš PP prezentaciju? Hmmm, ja sam se zajebavao sa svakakvim glupostima kao što su oni royalty music, pozicioniranje, tweakanje i onda mi je dopizdilo i ostavio sam se izrade videa... Sad si me opet zagrijao...

Camtasia ili Camstudio (free), rade istu stvar. Da, "samo". :) Ipak se malo potrudis - napises si u notepad natuknice, kao da ces pisati LP i onda napravis PP prezentaciju po tome: zasto im taj proizvod treba, koji problem ce s njim rjesiti, nabrojis bullet points, nadjes neki dobar finale (da li discount, da li "jos malo pa nestalo" ili sl) i to je to. Ne mora trajati puno duze od minutu, a moze i 5 min ako imas materijala.
Ne zahebavam se sa nasnimavanjem naracije, iako sam siguran da bi to bilo jos efektnije.
Za muziku mi je najdrazi musicbakery.com, courtesy of mr. Andy Jenkins. :) Naravno, tu se 'zika placa, ali sigurno ima i siteova sa besplatnim samplovima.

Jonas kaže:
rovad kaže:

Camtasia ili Camstudio (free), rade istu stvar. Da, "samo". :) Ipak se malo potrudis - napises si u notepad natuknice, kao da ces pisati LP i onda napravis PP prezentaciju po tome: zasto im taj proizvod treba, koji problem ce s njim rjesiti, nabrojis bullet points, nadjes neki dobar finale (da li discount, da li "jos malo pa nestalo" ili sl) i to je to. Ne mora trajati puno duze od minutu, a moze i 5 min ako imas materijala.
Ne zahebavam se sa nasnimavanjem naracije, iako sam siguran da bi to bilo jos efektnije.
Za muziku mi je najdrazi musicbakery.com, courtesy of mr. Andy Jenkins. :) Naravno, tu se 'zika placa, ali sigurno ima i siteova sa besplatnim samplovima.

Pa ipak ukoliko zelite iole dobru konverziju valjalo bi se malo potruditi u
izradi toga. Mislim da je u poslednje vreme naracija tako reci obavezna
(Ukoliko ne znate dobro da pricate eng. ima na netu prilicno dobrih programa
za naraciju). Video sales letter je kao sto i ime kaze sales letter u video
formatu i tako ga i treba shvatiti i treba ubaciti sve elemente iz pisanog
letter-a. Recimo odlican premer je letter od Jeff Walker-a za PLF 3 ali ima
ih dosta dobrih u poslednje vreme. Naravno ne treba se ogranicavati na
neku odredjenu duzinu videa ali i ovde vredi ona "The More You Tell,
The More You Sell" ali ipak ovu izreku ne treba shvatiti pogresno i ne treba
lupati o necemu sto nema veze sa proizvodom.

Black Dragon kaže:
Jonas kaže:
rovad kaže:

Pa ipak ukoliko zelite iole dobru konverziju valjalo bi se malo potruditi u
izradi toga. Mislim da je u poslednje vreme naracija tako reci obavezna
(Ukoliko ne znate dobro da pricate eng. ima na netu prilicno dobrih programa
za naraciju). Video sales letter je kao sto i ime kaze sales letter u video
formatu i tako ga i treba shvatiti i treba ubaciti sve elemente iz pisanog
letter-a. Recimo odlican premer je letter od Jeff Walker-a za PLF 3 ali ima
ih dosta dobrih u poslednje vreme. Naravno ne treba se ogranicavati na
neku odredjenu duzinu videa ali i ovde vredi ona "The More You Tell,
The More You Sell" ali ipak ovu izreku ne treba shvatiti pogresno i ne treba
lupati o necemu sto nema veze sa proizvodom.

Mozda nisam bio dovoljno jasan: ne koristim video umjesto LP, nego kao dio LP.

Black Dragon kaže:
dbomestar kaže:

- Bencivenga
- Bly
- Halbert
- Nicholas
- Sugarman

DA, to su te knjige koje treba obavezno pročitat prije nego se ideš baviti copywritingom ili pisanjem prodajnog teksta.

Landing page je stvar osobnog ukusa ali svi vodeći stručnjaci preferiraju duže landing pageove. Zašto?
Jer posjetioc koji je došao pogledati to što mu vi nudite i koji pročita sve od prvog slova do zadnjeg ima veće šanse da kupi nešto od vas nego od onoga koji je samo skimer ili površinski gledaoc. Svakako glasam za duga landing pageove jer moart ćeš imati mjesta za uvod, svoju priču, testimoniale, benefite, povrat novac ako netko nije zadovoljan, bullet pointe i sve ostale elemente koji se tiču toga. Jer kako ćeš nekoga uvjeriti u nešto i pokazati mu da je to isitna ako mu nisi prikazao cijelu sliku i dokazao da je to istina.

IHRKQZBB0C.jpg

Već sam ranije vidio ovaj topic al nisam u njega ulazio da ne kažem ovo što ću sad reći,
al eto, ako se neko uvrijedi nisam ja kriv, netko uvijek mora potamanit zmajeve i oslobodit ljude iluzija. :)

Kao što Harlan Ellison jednom elokventno reče:
Everybody has opinions: I have them, you have them. And we are all told from the moment we open our eyes, that everyone is entitled to his or her opinion. Well, that’s horseshit, of course. We are not entitled to our opinions; we are entitled to our informed opinions. Without research, without background, without understanding, it’s nothing. It’s just bibble-babble. It’s like a fart in a wind tunnel, folks.

Nije baš inteligentno da se u raspravu o nekoj struci i nekoj temi (koja se ne svodi na nešto jednostavno tipa "ja imam osjećaj da je ovako" ili "ja kad sebe stavim u perspektivu kupca imam osjećaj da je onako") upuštaju oni koji sa strukom nemaju nikakve veze, nemaju osnovno shvaćanje copywritinga, psihologije prodaje i sâme prodaje, i oni koji nisu nimalo upoznati sa konkretnim i objektivnim statistikama, jer svatko tko je imalo upućen u marketing - pa makar pročitao i samo neke fakultetske teoretske knjige o istom - zna da je marketing danas u velikoj mjeri egzaktna znanost gdje se na većoj skali rade multivarijatni testovi svih elemenata (osnovna literatura, osnove marketinga, Hopkins, Kottler, drugi), od onih najsitnijih (bilo na estetskoj, bilo na retoričkoj, semantičkoj ili nekoj drugoj razini) do najkrupnijih detalja, dužina LP-a tu i nije pitanje, to je jednostavno pobijena pop-deluzija po potrebi analogna liječenju glavobolje bušenjem lubanje, opće je poznato pravilo (koje je analogno procesu 1 on 1 prodaje uživo, Hopkins again) da LP treba bit onoliko dugačak kolko je potrebno da se određeni proizvod proda), nije nimalo racionalno da kraj Agorinih, O&M-ovih, Makepeacovih i drugih testova čiji se budžet za sâmo testiranje kreće i u rangu od par milijuna dolara godišnje pa do istog mjesečnog iznosa za Agoru, Ogilvy & Mather i još tako veće DM agencije kojima se većina prihoda bazira na primjeni copywritinga, i to u skladu sa preciznim rezultatima testova (koji su opet - da se vratim na tu nepotrebnu točku - u doslovno svakom split-testu pokazali da "dugački" landing page ostvaruje i po par puta bolji CR od "kratkih", inače nema razloga zašto bi npr. John Carlton, Gary Halbert, Bencivenga, Makepeace, Bly, i gomila drugih išli na taj format za više-manje svaki proizvod koji prodaju (DM, većinom) kroz bilo koji kanal, online ili offline. Makepeace je, kao što sam jednom ranije spomenuo, poznat po tome što nekad napiše 'knjigu' da proda knjigu, obično se radi o SP-u od po 30-40 stranica (i, da, ljudi to čitaju, inače bi mu svi testovi pokazali drugačije... a ako ne bi njemu, bi nekome drugom tko radi na istom projektu, rijetko kad u tom rangu jedan čovjek sâm radi copywriting, uvijek ima njih par koji se natječu sa različitim konceptima i mjere CR i latenciju svake verzije, odabiru "kontrolnu" verziju, i onda idu protiv nje sa opet drugačijim verzijama a i podverzijama iste).

Mislim da bih se ovdje složio sa Ogilvyem i reko da nitko ne bi trebao imat ikakve veze sa marketingom dok dobro ne prouči ovu knjigu (iliti, dok je ne pročita 7 puta njegovim riječima, al dovoljno je i jednom da racionalan čovjek shvati par osnovnih principa prodaje koji se prenose i na svaki oblik copywritinga; preporučujem chapter 8 za ovu temu, a i sve ostale, svaki je obavezan) - http://scientificadvertising.blogspot.com/ (nije moj blog). Ima tu još dosta literature u kojoj su i ovakvi a i svi drugi mitovi razjašnjeni, black dragon je stavio neke materijale koje sam mu preporučio kad je ulazio u copywriting, možete provjerit sva ta imena za potvrdu svega što sam gore naveo, iako ne volim previše generalne/odvažne izjave kao ova da će se svaki copywriter samnom složit oko ovog, ovdje je situacija jednaka onoj kad Carl Sagan kaže da hibrid jednoroga i zmaja ne postoji, znanost protiv dezinformacija, copywriteri protiv onih koji to nisu. Testovi pokazuju jedno, jednako kao što testovi pokazuju i da konjske potkove ne sprječavaju prometne nesreće (čak ih mogu i prouzročit jednim manjim dijelom (hint: singularity of focus), što se dobro poklapa i sa situacijom ovdje - svaka dezinformacija je štetna).

Sad kad smo raščistili da je naslov teme u ovom formatu čisto falična dihotomija, možemo prijeći na slijedeći korak - koliko treba bit dugačak sales copy. Ovdje se ne radi o nečemu što ima konkretne brojeve po kojima se mjeri dužina, nije to veličina patika, svaki dobar sales copy je dovoljno dugačak, nije ni prekratak ni predugačak, ima točno onoliko informacija kolko je potrebno da ostvari maksimalni CR. To je jedino bitno u ovoj formi marketinga, inače je zanimljiva Mastersonova (AWAI) podjela marketinga na 2 virtualne vrste - "ad agency marketing" i "direct marketing", gdje bi se ove sve dezinformacije mogle atributirat prvoj opciji, marketingu koji je za razliku od DM-a pisân za sve svrhe osim da nešto konkretno proda, i tu ovakve dihotomije mogu postojat, u DM-u i općenito u performansnom marketingu tome nema mjesta, postoje samo testovi, a da ne ostane sve na testovima, postoje i objektivni referentni entiteti tipa ~20 vrhunskih copywritera po kojima bi se svi ostali trebali ravnat čisto iz razloga što imaju isti cilj - ostvarit što veće prodaje, a ova grupa ulaže svo svoje rijetko znanje i sav nemali budžet za testiranje kampanja u to da usavrše prodajni tekst i ostvare što bolje rezultate.

Never stop testing, and your advertising will never stop improving.
David Ogilvy

Neke navedene primjere neću komentirat, LP koji ima video od 10 minuta nije kratak, uz prosjek od 150 izgovorenih riječi u minuti (što je testirano kao neki US avg rate), i uz dodatni modalitet (vizualni), iz njega će izaći ne samo ~1500 riječi (koji bi prema normama copywritinga tekstom ispunili ~5-8 stranica), već još dosta dodatnih stimulanata i informacija u drugim oblicima i modalitetima (može npr. glas i utjecaj istog na donošenje odluka, body language, i tako još neki elementi prisutni u klasičnom 1 on 1 aranžmanu koji također imaju nemali efekt).

A i LP bez toga - koji ima samo nekih 3-4 stranice teksta - tzv. "kratki LP" prema ovom gore, takav isto može poslužit sukladno gore navedenim uvjetima (prvenstveno - reci sve što je bitno, sve što se ima znat, kad je tekst dobro strukturiran (copywriteri će znat pojmove tipa "bucket-brigade" (Bencivenga), "slippery side" (Schwartz), itd), sve informacije koje su u toj kratkoj verziji su prisutne i ovdje, to je logično, ali još su dodane i sve ostale potrebne informacije (nepotrebnih nema, bar kod imalo kvalitetnih copywritera), svako čita do one razine do koje mu je potrebna emocionalna i logička stimulacija za kupnju, što je manje prodajnog teksta, iliti što je kraći LP, to je manji CR i značajno manje prodaja, bar u većini vertikala. IM niche je specifičan zbog same izloženosti copywritingu a i zbog puno veće dinamike nego u drugim područjima, zato ovdje velik broj ljudi prelazi na alternative, ali svi imaju svoje formule koje im rade, viđat ćete sve formate, iako su oni kao što sam naveo, iluzija, gleda se samo prodajni kvalitet LP-a. "Short LP" trendovi su sve prisutniji i u drugim vertikalama, ali gledajte jača imena copywritinga što rade i čega se drže, sve će vam bit jasno.

Eto, moja kratka disertacija o sasvim nepotrebnoj temi (pod pretpostavkom pismenosti, jer sve što sam rekao će vam ponovit Sugarman u "Advertising secrets of the written word", Schwab u "How to write a good advertisement", Caples u bilo kojem svojem klasiku, a isto vrijedi i za par ostalih imena na BD-ovoj listi gore, od onih koji su se doticali ove teme, a zbog samog mentaliteta onih koji dospiju u copywriting - morali su, bar u par riječi).

Današnju misu završavam sa par bezvremenskih citata čovjeka kojeg u ovo doba lova na laku zaradu zaborave i oni koji bi imali nekog potencijala da se bave nečim ozbiljnijim... ili ne bi... whatever:

Advertising people who ignore research are as dangerous as generals who ignore decodes of enemy signals.

Advertising is a business of words, but advertising agencies are infested with men and women who cannot write. They cannot write advertisements, and they cannot write plans. They are helpless as deaf mutes on the stage of the Metropolitan Opera.

Ninety-nine percent of advertising doesn't sell much of anything.

What really decides consumers to buy or not to buy is the content of your advertising, not its form.

Lista čitanja - sva gore navedena imena... za početak.

Back
Na vrh