• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koji je najbezbedniji CMS

Nenad80

Član
Tu od
8 Velj 2011
Koji je po vama najbezbedniji CMS. Da li ima negde zvanicnih podataka o tome ili nekih istrazivanja.

Nemam sad nekih konkretnih podataka o tome pa cu ti reci sta ja mislim o tome :)

Ja nebi uzimao neke noname CMS-ove koji su slabo provjereni, isao bi ovako na joomlu, wordpress i takve. Redovitu idu updateovi, velika kolicina ljudi radi na njima svakodnevno. Za ove poznatije cms-ove uvijek imas neke upute kako neke cake rjesit da budes sigurniji. A ako ti netko tko zna probija, probit ce ti sta god ti imas :)

To ti je moje subjektivno misljenje

Za mene WordPress koristim vec duze vreme i nemam problema jednostavno se update.

Ako vec govorimo o famoznom pitanju: "Koji CMS izabrati?", nikada neces dobiti pravi odgovor na to. Jedni ce hvaliti jedan cms, drugi drugi, treci opet neki deseti... Ali da izbor suzimo na 3 najpoznatija Open Source CMS-a, a to su WordPress, Joomla i Drupal.
Najpoznatiji je WordPress i najbolji je po meni za pocetnike. Lak je za upravljanjem sadrzajem, sabloni su pregledni... Idealan za blog, magazin, foto blog, e-commerce…
Za one koji su malo napredniji i upoznati su sa koriscenjem CMS-a, preporucujem Joomlu. Ona nudi od svega po malo... Ima veliku, verovatno i najvecu bazu plugin-ova, componenti, modula...
Sto se tice Drupal-a, njega nisam koristio, i nisam toliko upoznat sa njim, pa ne bih ni da ga komentarisem. :)
Pozdrav!

Dakle sve se svodi na ta tri WordPress, Joomla i Drupal...

Nesto sam citao o cestim obaranjima Joomla starijih verzija, jel sad nema toga?

Ma uzmes brate Joomlu ili Wordpress, ono cisto zato sto ta dva cms resenja svaka baba koristi pa kada negde zapne da mozes lakse pronaci pomoc, a sto se bezbednosti tice najbezbedniji ti je backup :)

ja poznajem te hakerske metode i meni je najbezbednija joomla 1.5.223 :) sa dodatka za sastitu i koriscenjem .htaccess i jos jedna stvar koju necu otkriti..uglavnom sto make modova koristis na svim CMS-ovima to si je sajt bezbedniji

Predlog bi bio definitivno WP. Stim da treba postavi WP kako treba, a to nije 99% instaliranog wp. Na netu se moze pronaci brojni guideovi kako poboljsati security, takodjer koristiti neki od auto backup plugina, tipa kao backupbuddy.

Protiv ovih koji znaju "te" "hakerske" metode, vecina promjenjenih defaultnih podesavanja WP ce biti bulletproof.

Tipa:

Sklonite config-wp.php van roota, jedan nivo iznad. WP ce ga sam pronaci bez dodatnih podesavanja.

Promjenite sufix _wp u nesto kompliciranije, tipa _235wp_ko_.

User name iz admina, u nesto tipa #$fuckyouhacker&"

paziti na chmod i takodjer .htaccess, i to bi bile neke sitnice da vas WP bude srecan i bezbjedan.

simonovak kaže:
Predlog bi bio definitivno WP. Stim da treba postavi WP kako treba, a to nije 99% instaliranog wp. Na netu se moze pronaci brojni guideovi kako poboljsati security, takodjer koristiti neki od auto backup plugina, tipa kao backupbuddy.

Protiv ovih koji znaju "te" "hakerske" metode, vecina promjenjenih defaultnih podesavanja WP ce biti bulletproof.

Tipa:

Sklonite config-wp.php van roota, jedan nivo iznad. WP ce ga sam pronaci bez dodatnih podesavanja.

User name iz admina, u nesto tipa #$fuckyouhacker&"

paziti na chmod i takodjer .htaccess, i to bi bile neke sitnice da vas WP bude srecan i bezbjedan.
stvarno? a pogledaj moju akciju od sinoc, bas tvoj WP 3.1 sa securyty-em, i nije mi trebala baza podakata i njenja sifra?! jedina prednost wordpress-a od joomle(sto se tice zastite) je to sto je koristi poseban tip enkripcije pa vecina ne moze da decryptuje..
264253_240096836001230_100000027460543_1009397_6255170_n.jpg

do sufixa sam dosao za 30 sekundi pomoc jednog malog programa sa sourceforge

zakljucak iz svega ovoga je da ako ocete zastitu odete na barijera.net, ljuska.org ili x0rg.org pa ce ljudi tamo da vam obljasne kako da ZASTITITE vas sajt a inace da vam kazem da moj wp blog ne koristi sql bazu
ako neko oce da ti upadne na sajt nece ga spreciti joomla dupal i WP zajedno

@Luxi nepotrebna je takva retorika koju koristis. Cilj posta je bio da se odmakne od defaultne postavke WP, ne da ga se napravi "bulletproof" naravno da sam svjestan da takvo sto ne postoji.

Nista nije bezbedno danas, ali WP furam i za sad sam zadovoljan...

I WP i joomla i drupal su vrlo bezbjedni.

Pitanje je za koju namjenu ćeš ga koristiti?

Ja svakako preporučujem drupal, najteži je ali najisplativiji...

WP jako volim i samo njega koristim ali ako cemo biti realani sto se tice sigurnosti pun je rupa ko svicarski sir. Jednom sam bio nadogradio novi WP sa sigurnosnim zakrpama, pokazao sajt nes frendu, frend u 30 sekundi haknuo sajt i govori mi, pa daj ga nadogradi na najnoviju verziju a ja ono - lol. Ugl. s obzirom da se prijatelj bavi internet security-em profesionalno za inzozemnu firmu mogu sa sigurnoscu vjerovat kad kaze da je WP ko svicarski sir. Znam da je njegova firma koja je posebno nabrijana na security totalno sredila i tweakala WP da bude siguran i opet su i njima ga uspijeli hacknut. Neko vrijeme su koristili samo HTML sajt i rucno editirali kod jer je to puno sigurnije od CMS-ova ali i tu se da hacknut server itd. Dodus oni sta pretpostavljaju su posebna meta za dokazivanje.

Ugl. poanta, za pocetnike WP preporucam ali sigurni nije "siguran". Proucit upute dotjerat ga da bude siguran kako nebi bas svaki klinac mogao provalit ali nemojte se zavaravat da ste skroz sigurnu od svih. Najvazniji security je backupiranje podatka jako redovito, mjenjanje passworda, ne ostavljat passworde na kompu, browseru itd. Skenirat vlastiti komp cesto radi virusa itd.

Nikako ne koristiti izmundjale skripte kao sto su WP, Drupal, Jomla i sl. Pogotovo WP koja je silovana blog skripta koja se predstavlja kao cms. Usporeno s***e. Kad god vidim onaj njihov camac dodjemi da se u****em od srece.

Savet: Sto vise novo objavljenog sadrzaja sa bilo kojom news skriptom koja zadovoljava osnovne sigurnosne standarde. Poznate skripte na sajtu sa vecim od PR3 su meke za spamere i spam robote sto ce ti zadovoljstvo celog posla pretvoriti u celodnevni posao ciscenja spam sadrzaja. ;)

cilipe kaže:
Nikako ne koristiti izmundjale skripte kao sto su WP, Drupal, Jomla i sl. Pogotovo WP koja je silovana blog skripta koja se predstavlja kao cms. Usporeno s***e. Kad god vidim onaj njihov camac dodjemi da se u****em od srece.

Savet: Sto vise novo objavljenog sadrzaja sa bilo kojom news skriptom koja zadovoljava osnovne sigurnosne standarde. Poznate skripte na sajtu sa vecim od PR3 su meke za spamere i spam robote sto ce ti zadovoljstvo celog posla pretvoriti u celodnevni posao ciscenja spam sadrzaja. ;)

Nisam programer i ne želim ništa reći za WP i joomlu za koje si vjerovatno u pravu. Ali imam jednu suprotnost sa tvojim mišljenjem vezano za drupal.
Velike korporacije i poznate kuće kao što su symantec, New York Observer, Yahoo, MTV i Bijela kuća su rađeni u drupalu.
Zaista sumnjam da bi takvi giganti neprovjereno dali povjerenje jednoj tako šupljoj skripti kako kažeš.

drale kaže:
cilipe kaže:

Nisam programer i ne želim ništa reći za WP i joomlu za koje si vjerovatno u pravu. Ali imam jednu suprotnost sa tvojim mišljenjem vezano za drupal.
Velike korporacije i poznate kuće kao što su symantec, New York Observer, Yahoo, MTV i Bijela kuća su rađeni u drupalu.
Zaista sumnjam da bi takvi giganti neprovjereno dali povjerenje jednoj tako šupljoj skripti kako kažeš.

Ja bih dodao za Wordpress sledece:

The New York Times, Reuters, CNN, Forbes, Techcrunch, Mashable, VW, Sony, LA Times, Flickr, Red Hat, Tech Faq...

To meni govori da skripta nije silovana, nego samo fleksibilna.

99% hackova dolazi iz dva izvora, prvi - nepravilno podesen server i drugi - neazuriran cms/skripta koju koristite.

Nisam znao ovo za wordpress...čini se dosta dobar...Ima li neko ko će u slično stati i u odbranu joomle?

Može WP veoma bezbedan da bude, ako pravilno podesite dozvole određenim fajlovima i folderima, ako instalirate sve zakrpe, pratite sve bezbednosne savete...Naravno, sve ovo je džabe ako vam je hosting (shared) šupalj, pa vam haknu sajt zajedno sa stotinak ostalih.

Back
Na vrh