RE: Kako zaraditi , dobiti posao preko freelancer.com?
Slucajno sam naleteo na ovaj forum pa reko ajde da dodam i moja iskustva sa oDeskom. (Zbog nacina placanja i slicno naglasicu da sam iz Srbije, mada koliko sam upoznat isto je za sve balkanske zemlje uz razliku sto mi nemamo paypal).
Znaci prvo sto treba uraditi je kompletirati profil do kraja. Ima na 80% korak da unesete sertifikat koji ste negde dobili za zavrsen kurs bilo cega. Radi kompletiranja profila ima free testova na brainbench, uradite bilo koji i unesite ga. Stavite normalnu sliku, napisite normalan opis, sto krace.
Unesite sve sto vam oDesk trazi, informacije su sigurne sa njima.
Savet koji je napisan negde gore u postu da bidujete sto manje moze i ne mora biti dobar. Kada sam pocinjao, uvek sam stavljao bid ispod average pa sam morao da odgovaram na pitanja zasto radim za tako malo para.
Imate 2 nacina da resite ovo :
Nabudzite portfolio : Izmislite projekte sami sebi i uradite ih, nabacite i milina.
Ponudite besplatan uzorak : U mom slucaju (video produkcija) lako je sklepati primer od 5 sekundi koji je watermarkovan (za svaki slucaj) i poslati ga. Tako je u vecini kategorija, najjednostavniji nacin da vas prihvate je da im pokazete sta mozete. U pocetku cete morati da se cimate jer ce oni traziti ovakav ili onakav uzorak, ali kasnije necete imati problema sa time. Nikako raditi unapred, nego kod prijave za posao napisite jednostavno "I can offer you a free sample to demonstrate my skills" i cao. Kazem, kasnije, cim vide to free sample, uz dobre ocene, znace da nema problema ako vas angazuju.
Nemojte pisati biografiju u prijavi za posao. Znaci da bude jednostavna, ja koristim polusablon tipa :
"Dobar dan, moje ime je <ime> i ja sam zainteresovan za ovaj projekt. Bavim se video produkcijom preko dve godine, moje prethodne projekte mozete videti na <link ka projektima> ili na mom oDesk profilu. Projekat koji vi trazite moze biti gotov za <vreme>.
Ukoliko imate nekih pitanja, ili zelite intervju preko skajpa, molim vas da me kontaktirate.
Sve najbolje!
<ime>"
Dosta poslodavaca na desku pise gluposti tipa "napisite nindza kornjace kao naslov poruke". Uradite to sto traze, ako su postavili bilo kakva pitanja ugurajte ih negde u text i to je to.
Odrzavajte redovnu komunikaciju sa poslodavcem. Uglavnom sami sebi postavljate rokove, pa cak i tad nije problem ako ista iskrsne, samo posaljite mail. Uglavnom izbegavam da iscimam poslodavce, cim dobijete sve sto vam treba, uzmite odma lepo predjite preko materijala, pitajte sta nije jasno i to je to. Update sa vremena na vreme tipa "uradio sam pola, ostatak ce biti gotov u narednih sat vremena" ili "prva verzija je gotova, bice upload-ovana u roku od 20 minuta pa ce vam stici link na mail" su isto ok.
Pazite se copyright-a. Ima previse sajtova koji nude kompletno besplatne slike, zvuk, snimke i sta sve ne, tako da koristite to.
Koristite ozbiljan e-mail prilikom komunikacije sa poslodavcem, znaci e-mailovi tipa
bolje_gandza_nego_lepak@yahoo.com ne dolaze u obzir.
Morate imati skoro svaki moguci IM osim AIM-a otprilike znaci : Facebook, Twitter, e-mail, msn, skype, google talk.
Slobodno dajte svoj broj telefona poslodavcima, uvek ga dajem i bas nikad me niko nije precimavao.
Bilo bi pozeljno da imate telefon (kapiram da skoro svi vec imaju) na koji vam stizu mailovi, desavalo se i desice se da ste u gradu i sedite u kaficu a poslodavac vam salje mail i moli vas da mu u najhitnijem roku prepravite to i to, sto se naravno dodatno naplacuje, cak i ako ne trazite, dobicete neki bonus.
Kad pogledate na desku ponudu zap osao, videcete dolar simbol u "About the Employer" sekciji. Pazite na to jako, ako nema verifikovan metod i nije placao do sada nista bezite od toga, kako bi izbegli moguce probleme sa placanjem.
Pogledajte dobro tekst i opis posla. Izbegavajte poslodavce koji nabadaju engleski, imacete ogromne probleme dok se sporazumete oko projekta.
Koristite neku vrstu cenovnika. U mom slucaju to je : broj klipova koje radim, duzina, tacan posao, kolicina precimavanja, kolicina vremena provedenog trazeci besplatne stvari po netu itd. Sve to ima svoju cenu. Uvek koristite svoju realnu cenu, ne obaziruci se previse na budzet osim ako u tekstu pise da je to poslednja cena. Ako ste dobri, imate dobre ocene i portfolio, uradicete projekt za $50 i dobicete $100 bez nekog cimanja.
NI U SNU ne saljite source fajlove bilo koje vrste osim psd-a u slucaju logo-a ili tako necega. Znaci vi ste proveli 20 sati na pravljenju reklame, posaljete im sve source fajlove, oni uzmu rasklope i objasne nekom indijancu kako sve to isto da uradi za 3 puta manje para.
NI U SNU ne pravite tutorijali koji objasnjavaju sta vi to tacno radite i kako. To je fin nacin poslodavca da vas iskulira, da nadje bilo koga ko radi skoro za dzabe, a da taj neko radi u principu isto sto i vi.
Pratite trendove. Postoje milioni sajtova koji objavljuju svaki novi trend onoga sto vi radite, budite u toku da bi mogli poslodavcu da date informativan i osnovan odgovor/objasnjenje za svako pitanje koje moze da ima.
Izbegavajte previse detalja o sebi. Najlaksi nacin je da zamislite da je poslodavac direktor skole koju ste pohadjali, znaci uvek mu se obracate fino i pristojno bez onog "e care nisam stigo da smotam logo vrisno mi ker pa smo se precimali, jel bi imao da mi uletis 30% na ler pa ti ja zavrsavam na frku sve keve mi".
Nemojte traziti pare unapred. Osim ako posao zahteva da vi kupite neki template ili neku traku, a i tad vam se ne isplati, jer u mom slucaju potrebno je 8 dana da pare stignu do mene (5 dana bleje na odesku, i 3 dana dok se provuku kroz banku) tako da cete svakako na kraju morati iz svog dzepa da platite stagod da treba da nabavite.
Trazite template-ove koji su "free". Ne znam da li smem ovaj savet da dam, ukoliko je protiv pravila, zamolio bih admine da ga maknu samo.
Ima gomila sajtova kao sto je audiojungle videohive i slicnih gde se prodaju template-ovi. Npr kad radim nekim projekt sa njima, lik mi posalje sve sto mi treba, i ja zastekam template. Tako pravim svoju kolekciju. Caka je sto ja mogu uzeti isti template i napraviti drugi projekt, prodati ga, i ne moze mi niko nista. Slicno radi dosta ljudi tako da vam nece biti problem da nadjete zbirku template-ova na taj fazon od drugih ljudi, tako da su tehnicki free.
Budite strpljivi sa kesom. Koristim sistem odesk > moneybookers > banka. Ne izadje nesto mnogo fee, mada u banci nece da mi kazu koliko ukradu na svakom transferu kao ne znaju, ali ako racunate $10 manje od onoga sto vidite na odesku necete pogresiti. E sad ne znam da li tih 3 dana cekanja kod mene zavisi do banke do banke meni realno ne smeta, ne dizem kes previse cesto, dokle god preko moneybookers-a furate manje od $1000 isti vam je fee i za $5 i za $500, tako da nemojte zuriti sa parama.
Ovom logikom ja sljakam preko godinu dana na desku i sasvim fino ide. Znaci ozbiljnost, produktivnost, efikasnost i milina. Nakon nekog vremena, ponude za poslove same stizu, tako da i ne morate da trazite nesto previse, mada realno u pocetku sam minimum 2 puta dnevno prelistavao odesk.
Eto toliko do mene, puno srece i pozdrava svima, ako ima nesto da nije jasno ili sta god PM, post, ispraticu pa odgovorim.
Uzdravlje!
Fisher