ljudi nadam se da poznajete osnove zemaljskih zakona, barem one najosnovnije...
diskografske kuce, filmski studiji, izdavacke kuce (knjige), itd isl, su sve kompanije napravljene zbog toga da bi zaradjivale na prodaji muzike, filmova, knjiga itd isl...
svako distribuiranje njihovog sadrzaja je nelegalno i kosi se sa pravilima youtubea. E sad o cemu se tu zapravo radi...
Vjerovatno ste od nekog, nekada, culi da je zaradio recimo objavljivanjem treilera... to je u biti i tacno i netacno... ako objavite trejler vi krsite autorska prava onog ko je recimo snimio film, i ima prava za objavljivanje istog... o istom se radi i kad je muzika u pitanju, knjige itd isl... e sad postoji mnogo pjesama nelegalno ubacenih, mnogo trejlera nelegalno ubacenih, itd isl youtube je prepun...
zaradjivanje preko toga je poput ubacivanja adsensa u pop-up prozore, ili pak kao zaslon preko videa pa ide prvo klik da bi se pogledao video, znaci krse se pravila...
e sad mislim da vas youtube nece kaznit ako ste ubacili jedan trailer i zaradili 2$ ta cifra je u biti mizerna i zbog toga ne morate ocekivat policiju na vratima...
ukoliko pak na youtube uspijete ubaciti najnoviji film recimo Men in Black 3 i to u HD Rip verziji, on sakupi jedno 12 miliona pregleda prije nego li ga ukinu, vi zaradite recimo 100 000 dolara, postoji realna mogucnost da vas filmski studio tuzi, i da onda imate belaj...
sto se tice autorskih radova, muzike, knjiga, itd isl ako vec imate takvo nesto, otidjite na CC Licenciranje i licencirajte to prije nego li ga objavite, samo iz par razloga. Ukoliko ste kojim slučajem strasno nadareni, napravitie pjesmu tipa Clint Mansel - Lux aterna, i neko pozeli da uzme vas sadrzaj, onda cete imati pravo da trazite naknadu za njeno koristenje...
nadam se da sam vam barem malo uspio da objasnim kako stoje stvari... znaci zarada na youtubeu je moguca, al ako ste mali Kahil, ili Lady Gaga, ili ako stvarno imate talenta, ili nekog slatkog bebaca, itd, al sa trejlerima, sa muzikom, sa sadrzajem ciji niste vlasnik to je vec problem...
P.S dok mi je naumpalo, ako i imate svoj sadrzaj recimo neki snimak sa nekim simpa bebacom, i u pozadinu stavite neku muziku, mislim da opet krsite autorska prava... to vam je amerika...