• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Dionice?

Kazzy10

Član
Tu od
4 Stu 2011
Evo trazio sam na forumu , nisam nasao. Zanima me kako bi islo to trgovanje dionicama , nije da sam nesto zagrijan za to nego mi sada palo na pamet pa da pitam.. Jeli tko bio u tome i tako to.. Opca iskustva.

Kazzy10 kaže:
Evo trazio sam na forumu , nisam nasao. Zanima me kako bi islo to trgovanje dionicama , nije da sam nesto zagrijan za to nego mi sada palo na pamet pa da pitam.. Jeli tko bio u tome i tako to.. Opca iskustva.

Ako misliš na forex, toga se okani osim ako nisi baš neki ekonomski stručnjak. :bored

Kazzy10 kaže:

Jedino poslije desetak godina školovanja na polju ekonomije i početnim kapitalom od nekoliko milijona ćeš uspijeti.

Opca iskustva. Prijatelj koji se cak i dosta razumije u te stvari je prije par mjeseci izgubio nepovratno 4-5 000 dolara.
Ako moras postavit pitanje o tome vjeruj, nije ti mjesto u tome. Ako te bas zanima, procitat sve sto mozes na netu o tome (ne na ovom forumu) i onda nakon godinu dana se pocet bavit time kad budes imao pun vise znanja.
To je naravno moje misljenje tj. dojam, uvijek se moze naci neki wunderkid koji ce biti izuzetak, ali ovo je vise dojam za vecinu.

Forex nije trziste dionica, nego trziste novca (kupoprodaja valuta).
Sto se tice dionica, trgovanje dionicama (trgovanje dionicama, obveznicama i ostalim vrijednosnim papirima) se obavlja na burzama vrijednosnim papirima. Npr, u nasem susjedstvu postoji Zagrebacka Burza (http://www.zse.hr/), Ljubljanska Borza (www.ljse.si), Sarajevska Burza (www.sase.ba/), Beogradska (www.belex.rs/), itd. Na burzama trguju ovlasteni brokeri, tj brokerske kuce i banke. Klijent otvori racun kod brokera (brokerske kuce) i onda njemu zadaje naloge za kupovinu ili prodaju dionica. Nalozi se mogu zadavati telefonom, faxom ili online putem platforme (nesto slicno net bankingu). Nalozi za kupovinu ili prodaju dionica se izvrsavaju u realnom vremenu, u toku radnog vremena burze. Naravno, za svaki zadani i izvrseni nalog, brokeru se placa provizija, koja moze biti u postotku transkacije ili fiksna.

Da je potrebno desetke godine iskustva i kapital od nekoliko milijuna je nebuloza. Potrebno jest puno znanja, ali i sa nekoliko tisuca eura se moze sloziti portfelj koji ce na godisnjoj razini imati veci prinos od gotovo svakog drugog oblika ulaganja. Govorim za iskusne investitore, ne za pocetnike. Naravno, potrebno je veliko znanje ekonomije opcenito, znanje o investiranju, poznavanje i iscitavanje financijskih i ekonomskih analiza i opcenito poznavanje ekonomskih tokova i poduzetnistva na onom trzistu na kojem se misli ulagati. Postoje razne tehnike investiranja, ovisno o trzistu na koje se ulaze i o preferencijama i karakteristikama samog ulagaca. Neki ulazu kratkorocno, neki na srednji ili duzi rok (aktivni i defenzivni investitori, tj investitori i spekulanti). Osim svog tog znanja, za aktivnije investiranje u dionice potrebno je i kontinuirano pratiti medije (tv, internet) i citati novine. Ali citati npr. Poslovni dnevnik, a ne 24sata. :)

Nadam se da te dionice i trziste dionica zanima onako opcenito, i da ne mislis uloziti neki novac u to trziste bez visemjesecnog (ako ne i visegodisnjeg) obrazovanja. Trgovanje dionicama je prilicno volatilno i rizicno investiranje, u koje se nikako ne bi smijelo uletjeti samo tako, na temelju necije "kafanske" preporuke ili osjecaja.

Ako te jos nesto zanima, samo pitaj.

Uz sve ovo sto je Jonas rekao, ako te zanima trgovanje na ex-yu burzama, moras znati da su tu relativno mali prometi i da par fondova i par pojedinaca vedri i oblaci na tim burzama, tako da osim znanja iz ekonomije moras biti siguran da imas dobar info od nekog (a to je jako tesko) jer u protivnom i uz sve svoje znanje mozes ostaviti gace na stapu.

Mislim da zaradom preko interneta mozes znatno vise zaraditi i puno vise ovisis o sebi i svojim sposobnostima, nego na burzi, gdje drugi odlucuju sta ce biti s tvojim novcima. Jedino ako imas milju kuna pa ciljas na 10% godisnje sto je sto tisuca, ali isto tako mozes na kraju godine lako biti i u minusu 100 000 pa ono...

Evo ja sam probo jućer 2 forexa jedan mi je dao 100kn, a drugi $5:
uložio sam u EUR/USD
pratio sam 2 sata kako se kreće grafikon i čekao da vrijednost padne, kad je napokon pala uložio sam tih 100kn da će rast i zaradio oko 5kn.
onda sam istih 100kn uložio da će vrijednost past i tu sam čeko još dodatnih sat vremena i na kraju sam i tu zaradio oko 1.50kn.

Po mom mišljenu isplati se radit na forexu ako uložiš recimo minimalno 1000kn za kojih nećeš žalit ako izgubiš. Najviše prati kako se kreću valute poput USD/HRK ($ je prije pola godine bio 5.2, a sada je 5.6 s obzirom da je prije 2 tjedna bio 5.7), EUR/USD i ostale valute o kojima imaš imalo znanja.
Najbolje ćeš zaradit sa sirovinama poput: zlata, srebra, lož ulje, nafta.

Prije nego što počneš nauči nešto o FOREXU, čitaj članke, forume, imaš stranice di te uče kako najbolje trgovat, čak i chat di brokeri međusobno razgovaraju.
I ono glavno vježbaj na forexu sa besplatnim virtualnim novcima, a dok to sve radiš možeš slobodno tražit i druge izvore zarade.

payme kaže:
uložio sam u EUR/USD
pratio sam 2 sata kako se kreće grafikon i čekao da vrijednost padne, kad je napokon pala uložio sam tih 100kn da će rast i zaradio oko 5kn.
onda sam istih 100kn uložio da će vrijednost past i tu sam čeko još dodatnih sat vremena i na kraju sam i tu zaradio oko 1.50kn.

Po mom mišljenu isplati se radit na forexu ako uložiš recimo minimalno 1000kn za kojih nećeš žalit ako izgubiš. Najviše prati kako se kreću valute poput USD/HRK ($ je prije pola godine bio 5.2, a sada je 5.6 s obzirom da je prije 2 tjedna bio 5.7), EUR/USD i ostale valute o kojima imaš imalo znanja.

Prije nego što počneš nauči nešto o FOREXU, čitaj članke, forume, imaš stranice di te uče kako najbolje trgovat, čak i chat di brokeri međusobno razgovaraju.
I ono glavno vježbaj na forexu sa besplatnim virtualnim novcima, a dok to sve radiš možeš slobodno tražit i druge izvore zarade.

Cuj, prema ovom tvom postu, ovo zvuci kao najobicnija kladionica, nista drugo. Tu veeeliki igraci drmaju trzistem, a ti se mozes nadati da ces prepoznati trend. IMO najobicnije sranje, treba se koncentrirati na zaradjivanje tamo gdje ovisis o sebi, a ne o drugima, tu mozes biti najsigurniji da ces dugorocno zaraditi. A ovo, danas imas, sutra nemas, a jos k tome lako se navuces na to, sto nije ni malo dobro.

Raymond kaže:
payme kaže:
uložio sam u EUR/USD

Cuj, prema ovom tvom postu, ovo zvuci kao najobicnija kladionica, nista drugo. Tu veeeliki igraci drmaju trzistem, a ti se mozes nadati da ces prepoznati trend. IMO najobicnije sranje, treba se koncentrirati na zaradjivanje tamo gdje ovisis o sebi, a ne o drugima, tu mozes biti najsigurniji da ces dugorocno zaraditi. A ovo, danas imas, sutra nemas, a jos k tome lako se navuces na to, sto nije ni malo dobro.

Pa po mom mišljenju to i je kao neka vrsta kladionice, iako se kladionica možda više isplati.

payme kaže:
...
Pa po mom mišljenju to i je kao neka vrsta kladionice, iako se kladionica možda više isplati.

Nema nikakvih sličnosti sa kladionicom , osim sto je potrebno malo srece kao i u svemu...

adsenseamater kaže:
payme kaže:
...

Nema nikakvih sličnosti sa kladionicom , osim sto je potrebno malo srece kao i u svemu...

Pa ovisi, ako nista o tome ne znas a sudjelujes - onda je cista kocka/kladionica. A ako si se skroz tome posvetio, tada ti je potrebno i nesto srece.

Ja bih Vam preporucio da pogledate ovaj dokumentarni. Meni se jako svidio nisam imo pojma o tome, svakako bih preporucio da vidite kakav je to zivot. Uglavnom izaberu 15-ak ljudi, obrazuju ih i daju im svaki tjedan sve vise para da sa njima trguju. Naravno ovi kaj gube pare lete van.
www .youtube.com/watch?v=68cciZYNqn0

(nemogu staviti link zato sto nemam 10 postova, samo izbrisite razmak ili upisite Million Dollar Traders)

Kao prvo treba ti veliki početni kapital (što sigurno nemaš kad si na ovom forumu):to_clue a onda ti treba znanje i vjestina koje se jedino mogu dobiti školovanjem što opet pretpostavljam nemas, tako da ti je moja preporuka da se klonis dionica ako ne želiš izgubiti ozbiljne pare ;) :king

Back
Na vrh