• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zarada od prodavanja starih novčanica preko neta

Markos

Član
Tu od
10 Ožu 2012
E ovako...

Kad sam gledao kako da prodam neke srebrnjake, video sam da ljudi po sajtovima za aukcije prodaju novčanice koje još važe za više nego što bi vredile da se u prodavnici kupi nešto za te pare.

Na primer, 100 dinara iz 2000. godine, koji bi većini ljudi izgledali isto kao i bilo kojih drugih 100 dinara koji su sada u upotrebi, ali razlika je u tome što je godina štampanja koja piše na novčanici druga i što je potpis guvernera na novčanisi drugi. Mislim da sam video da ih neko prodaje po 200 dinara.

A nevažeći dinari iz '94, koji su dobro očuvani vrede još više. Na jednom sajtu sam video da neko prodaje 5 dinara iz '94. za 5 €.

Ja sam našao 5 i 10 dinara iz '94, pa ću da probam da ih prodam. :)

Znači, ako naiđete na neku dobro očuvanu novčanicu koja još uvek važi, a stara je desetak godina ili više, nemojte da je potrošite bezveze, nego ponudite na nekom sajtu, pa je možda neki numizmatičar kupi.

Nevažeće pare, ako ih niste pobacali, ponudite negde, pa koliko daju. Bolje tako, nego da vam stoje bezveze.

Javi ako nađeš dobro mjesto za prodaju ili nekog zainteresiranog, moj stari ima dosta starih novčanica iz bivše Juge i iz dosta drugih zemalja. Penzija je mala, pa bi rado bi to negdje utopio :)

I moj matori ima masu tih novčanica, ima čak iz 1910-20 nekoliko komada, ja ću to da sačekam da krene PayPal u Srbiji (kad god krene) pa da ponudim na Ebay. :)

Pa, koliko sam ja primetio, novčanice iz bivše Juge koje su korišćene nemaju neku vrednost kod nas, baš zbog toga što ih uglavnom svi imamo negde.

E sad, ako neko ima savršeno očuvanu novčanicu iz bivše Juge (da nije čak ni presavijena), možda bi moglo da se dobije i desetak evra po komadu za to (zavisi koja je novčanica u pitanju), osim za one sa puno nula jer su njih preterano mnogo štampali i jako brzo su postajale bezvredne, tako da su vredile više kao stari papir nego kao pare. E... koliko je to nula bila, da je ljudima bilo teško i da pročitaju koji je to broj, nego su ih zvali "devojčica", "dečko", "rudar"... i slično. :D

Te sa puno nula možda bi mogle da se ponude nekim Amerima na komad za neke sitne pare, ako nekom fale za kolekciju, al' pretpostavljam da bi poštarina bila veća od cene.

Ja sam prodao malopre 11 novcica grckih drahmi za mizernih 57 din,zato ako ima neki sajt samo za numizmaticare,tj aukcijski sajt za numizmaticare,javider jer,ja uvek imam poneki sitni stari novcic :)

Ja imam novcanice (Narodna banka Kraljevine Jugoslavije) iz 1929. , 1936. , 1941. ,i iz 42. godine. Ocuvane su i mislim da vrijede... ko zna mozda za koju godinu budu vrednije...valja sacekati! :king

Sve to trebate čuvati.
Čuvati, čuvati i samo čuvati.

Jednog dana, novaca uopće neće biti
(u papirnom obliku, da se razumijemo :) )

Back
Na vrh