• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Unapređenje pretraživača Bing

novii

Legenda
Tu od
24 Tra 2009
Bing je pretraživač o kome se mnogo ne priča na ovim prostorima, većina ga čak zapravo ignoriše. Ali od nule od koje je krenuo na početku, njegov procenat u tržištu polako i sigurno raste.

Sada je u planu da se rezultati pretraživanja prikazuju u tri kolone, a bitno je da će se u desnoj krajnjoj koloni prikazivati rezultati sa društvenih mreža. Koliko će ova varijanta da legne dobro korisnicima je pitanje, ali u toj ideji ima nečega.

Izgled planiranog rasporeda prilikom pretraživanja

penguin-bing-600x300.png

Da li će to sada nama da pomogne da povećamo posećenost, ako bi se bolje plasirali, pitanje je. Sigurno da ekipa koja radi sajtove za englesko govorno područje bi trebala da obrati pažnju na ova dešavanje na Bingu.

Ima već priličan broj tekstova na ovu temu

Sa ovako novim rasporedom Bing će sasvim jasno razgraničiti rezultate pretrage od rezultata sa društvenih mreža. To bi trebalo da bude udar na Google koji pokušava da rezultate sa Google+ mreže nekako provuče kao redovne rezultate, a zapravo još se sve svodi na ekperimentisanje kako bi se to najbolje uklopilo. Jasno razgraničavanje kod Binga jeste posledica toga što Microsoft i Faccebook imaju već razvijenu saranju i nije akcenat toliko na tome da se odmah ovakav izgled razultata pretraživanja monetizuje.

http://www.youtube.com/watch?v=6_cUL3aRZR4

Osobno, vrlo sam uzbudjen radi ove vijesti. Mislim da je zdrava konkurencija dobra stvar za korisnike i nekako osjecam da Bing ide u dobrom smjeru. Rezultati su im slicne kvalitete, mnogi testovi pokazuju da imaju jednaku kvalitetu kao Google rezultati, ovaj Facebook i social media je po meni bolje rjesen nego konstantno trpanje medju rezultate a ono sto me zaista razveselilo u vezi Binga sto nije spomenuto u ovom tvom postu da je Bing napravio mali redizajn rezultata i da ce sada vise sliciti "starom Googleu" tj. biti ce cisci i jednostavniji dizajn, ne natrpan sa glupostima tj. kako je nekad Google bio. To mi se svidja jer ja a i vecina ljudi su zavolili zbog jednostavnosti dizajna a onda se u svojoj pohlepi Google pogubio i poceo gurati sve vise svoje stvari u rezultate i normalno da se jednostavnost pocela gubiti. Microsoft je to valjda shvatio i sada pokusava okrenut stvari u svoju korist i pridobiti dio korisnika koji su razocarani Googleom. Nadam se da ce jos malo poboljsati algoritam te da ce vise korisnika pocet koristit Bing.

Jedino zasto mi se bas ne svidja jako Bing jest sto vecina stranica mi losije rangira na Bingu nego na Googleu. Ali, kako bude preuzimao dio kolaca od Yahoo-a, Bing bi mogao postajati sve vazniji i vazniji igrac na trzistu. Moram napomenut 2 stvari, samom cinjenicom da bing ima jednaki postotak trzista trazilica to znaci da se broj korisnika povecava jer je stalno sve veci broj korisnika. Tako da i sa istim postotkom trzista zapravo on "raste". No, uz to da vecina Yahoo korisnika prelazi na Bing to mu daje veci utjecaj a jos bi naveo jednu vaznu stvar. Naime, poznato je da Microsoft gubi jako velike pare na Bing trazilici i da to mora kompenzirat s drugim proizvodima, no pozitivna stvar je sto sve manje i manje gube a opet shvacaju vaznost da imaju trazilicu. Kako su spajanjem sa Yahoo-om postali interesantniji oglasivacima i kako im postepeno raste postotak trzista tako ce se sve vise smanjivati gubitak na Bingu za Microsoft i tako bi konkurencija Googleu mogla rasti.

Sve u svemu zanimljivo ce biti pratit napredak Binga.

Evo, koga zanima market share trazilica:

[attachment=361]

Prilozi

• Bing_Market_Share.png
    Bing_Market_Share.png
    3.6 KB · Pregleda: 275
dbomestar kaže:
...a onda se u svojoj pohlepi Google pogubio i poceo gurati sve vise svoje stvari u rezultate i normalno da se jednostavnost pocela gubiti...

Šta ti se točno ne sviđa kod trenutnog dizajna Google tražilice?

Meni je njihov dizajn naprosto odličan, imaš sve nadohvat ruke. Fontovi su im odlični, boje također, u sredini rezultati, lijevo opcije za pretragu slika, videozapisa itd.

Ne kužim kako može jednostavnije od ovoga, a i funkcionalnost mu je besprijekorna.

Nisam neki Google fan, ali po trenutnom stanju (dizajn, funkcionalnost), Google je po meni dosta ispred Bing-a

Kako bih volio da ljudi malo vise koriste bing, pa da i ja dobijem neku posjetu preko njih :D

OriginalEXE kaže:
Šta ti se točno ne sviđa kod trenutnog dizajna Google tražilice?

Meni je njihov dizajn naprosto odličan, imaš sve nadohvat ruke. Fontovi su im odlični, boje također, u sredini rezultati, lijevo opcije za pretragu slika, videozapisa itd.

Ne kužim kako može jednostavnije od ovoga, a i funkcionalnost mu je besprijekorna.

Nisam neki Google fan, ali po trenutnom stanju (dizajn, funkcionalnost), Google je po meni dosta ispred Bing-a

Koristim Google od samih pocetaka i vjeruj mi, moze jednostavnije od ovoga.

Google Nekada

[attachment=362]

Google Sada

Još ovdje dole nisam uzeo najgori primjer jer tu nema oglasa. Da sam pristupio sa US IP-em za ovu frazu bi bilo masu oglasa pa bi rezultati bili jos natrpaniji sa svime i svacime. Google je predobio masu jednostavnim dizajnom ali zadnjih par godina sve vise i vise zatrpava rezultate svojim stvarima. Kad trazim nesto ne zelim da imam zatrpane rezultate Google+ stvarima, ne zelim Google news isjecke, ne zelim 90% toga sto mi Google trpa. Ne kao SEO vec kao korisnik mi se ne svidja smjer u kojem Google ide, jednostavno me iritiraju Google+ rezultati i sve sto Google trpa medju svoje stvari. Stari Google je bio savrsen, zato su i postali tako jaki, ali posto treba povecat zaradu samo trpaju svoje stvari. Za koju god ce jos pocet trpat pop up bannere :)

I vecina mojih frendova koji su jos prije 12 godina poceli koristit Google a nemaju veze sa SEO-om su ogorceni promjenama na Googleu. Ali dobro, Google gleda kako zaradit vise, i ne mislim da od kukanja ima previse koristi.

[attachment=363]

Prilozi

• google_1.png
    google_1.png
    118 KB · Pregleda: 245
  • google_2.png
    google_2.png
    112.2 KB · Pregleda: 261
Nije to u pitanju, možeš isključiti gotovo sve, blokirati reklame itd.
Pitanje je osnovni izgled i koliko prosječnih korisnika uopće zna šta može isključiti, dosta ih uopće i ne zna da ima tamo nekih postavki za podešavanje.
Da postaje sve pretrpaniji to je činjenica, da počinje iritirati sve više prosječnih korisnika i to je činjenica. Treba i malo konkurencije, Bing/Yahoo idu u dobrom smjeru, a to bi moglo koristiti krajnjem korisniku.

Fino ova rasprava ide, a sad mi recite šta mi od ove rasprave imamo? Kako se mi možemo prilagoditi sve većoj pohlepi/"pohlepi" Googla i kako da iskoristimo Bing/Yahoo na pravi način.
Mene lično libo to što je G postao pohlepan i drugi su prije njih dolazili na iste visine i postali pohlepni (a i padali). Zato umjesto priče što je G takav kakav jeste, kako onda da mi iskoristimo pohlepu/"pohlepu" G i rast Bing/Yahoo? :)

35% prometa koji ne ide preko gugla nije zanemariva cifra. Trebali bi se svi više orjentirati na bing i yahoo.

Zar nije tih ~30% market share Bing/Yahoo pretrazivaca informacija vezana za US trziste, a ne i za Evropu i ostatak sveta?

Ovo što je dbomestar naveo kao podatak, jeste market share samo u US, koji mjeri comscore.com. Na globalnom nivou je situacija bitno drugačija:

CFT0514_072203086B7.png

Ja sam temu otvorio da bi se malo pisalo o algoritmu koji koristi Bing, analize postoje, kao na primer Wikipedia se na prvoj strani Google-a pojavljuje u 46% pretraga u poređenju sa 31% na Bing-u.

Malo je verovatno da je neko od nas spreman da testira pretraživače sa 2 000 reči i potom da vrši analize rezultata. Sticajem okolnosti velike firme rade takve stvari i povremeno objavljuju rezultate. Realno je da u takvim studijama će se desiti da se malo rezultati prilagode svojim potrebama.

Ali samo da uzmemo na primer broj od 100 pretraživanja. Na Googlu će se u 46 slučajeva pretrage pojaviti Wikipedia, a za to vreme na pretraživaču Bing će se pojaviti 31 put. Što znači da će se na Googlu u preostala 54 pretraživanja pojaviti komercijalni sajtovi, dok će se kod Bing-a broj pretraživanja sa samo komercijalnim sajtovima biti 69 puta.

Previše plastičan prikaz, ali u principu znači da se na pretraživaču Bing vaš sajt lakše može naći na prvoj strani jer nije favorizovana toliko Wikipedia.

Ima opcija da se omogući direktno upoređivanje bing-vs-google.com ili bvsg.org

Ovo za Wikipediom je samo jedan primer, treba još primera analiziranja da bi se shvatilo šta treba da bi se sajt popeo gore na Bingu. Kako meni sa pretraživača Bing dolazi nekoliko hiljada poseta mesečno, jednostavno sam primoran da osmatram situaciju.

/ offtopic
Iako pokušavam da se držim prtraživača Bing dok ovo pišem, moram se osvrnuti na Google u ovom postu. Linkove gore prema njemu sam preusmerio na Google.com, a on kod mene otvara Google.rs. Čist primer manipulacije, ali to je za neku temu gde se piše o velikom G.

Back
Na vrh