• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Učenje PHP-a za početnike - Kako naučiti programirati ?

freemind

Legenda
Tu od
16 Stu 2009
Iako ne mogu da se sastavim od obaveza, poceo sam da ucim php. Imam osnovna znanja, poznajem html css ali zelja mi je da naucim i php. Ima milion razloga, ali glavni je to, da kada mi programer pocne pricati o klasama i o problemima da znam tacno da li me mulja kao majstor za ves masinu ili stvarno postoje realni problemi. Takodje, nikad se ne zna sta nosi sutra, da imam jos jedan zanat u rukama. A druga stvar, velika mi je zelja da napravim jedan open source projekat, koji bi se razvijao , kroz, nadam se kasnije veliku zajednicu ( marketing u meni uvek radi :)

Uzeo sam knjigu osnove php-a, gde sam procitao sve o sintaksama, funkcijama i nacinu ubacivanja u kod. Zatim forme, pravljenje praznih polja.

Moram da kazem, da nisam od onih koji sada nesto brzo uce, ali ovo definitivno nije nista specijalno. Napravio sam danas prvu aplikaciju, mini oglase, obican formular, korisnik popuni, izabere kategoriju, i ona se tamo pojavi. Cak i ne treba imati neku memoriju, postoji milion gotovih skripti, i kodova, samo ih treba ubaciti.

Ovo pisem da podstaknem sve Vas koji biste radili u php-u, da stvarno pocnete i da mozda imate novo zvanje. Po meni, glavna stvar je da se nauci sklop masine, odnosno kako to sve funkcionise, i kada se u glavi to "podesi", posle sve ide mnogo lakse.Pod uslovom da znate osnove html-a, mislim da za dva meseca moze da se pocne pisati pristojna aplikacija.

Ako neko ima slicna iskustva, voleo bih da ih podeli.

RE: Ucenje php-a

Svaka čast, to je pravi stav. Evo i mene si motivirao da počnem s PHP-om, bar s osnovama nekim za riješavanje nekih najjednostavnijih problema i pravljenja jednostavnih aplikacija.

Odlicno, samo napred. Naravno, krenes sa jednostavnim aplikacijama, i vremenom ih nadogradjujes. Jako je bitno na pocetku, skontati celu stvar kako radi, jel ako se pocne od samog pocetka ne gledajucu celu stvar kao jedinku, moze da bude demotivacija kada se dobije mnostvo nepoznatih informacija i izraza( to mi se desilo prosle godine, kada sam prvi put hteo da probam). Zato je po meni super krenuti sa knjigom, gde ces je procitati u cugu, povezati sve loncice,poceti razmisljati programerski ( zvuci opasno, ali nije) . Cela nauka se svodi po meni oko formi, jer one su te koje daju taj dinamicki pravac, php-u po cemu se on razlikuje od html-a, i promenljive kojima zadajes pravila, a sve ostalo je manipulacija sa promenjivima, i na kraju skladiste,- baza gde sve smestas iz forme.

Ajde navedi tu knjigu s kojom si ti počeo, da bude od koristi i drugima ako je već tako dobra kao što kažeš. Mada ja nekako ne volim knjige za te online stvari, više volim online riješenja tipa online tutoriale i sl. Ali u ovom slučaju vjerujem da je ok jer treba prvo svladati osnove i teoriju pa onda dalje.

Na ovom sajtu ima dosta programskih jezika a jedan od njih je i php i pocinje od samog pocetka php-a. Ovo sam ja video da ljudi preporucuju za html pa sam video da ima i php pa reko da postavim ovde.

http://www.w3schools.com/

Da, da, svakako, W3schools je super. Kod njih sam se ja učio HTML :)

Evo jedna knjiga koja mozda nekome moze pomoci na Hrvatskom je jeziku a zove se osnove php-a.Ja sam jednom poceo da ucim html ali sam odustao iako sam bio osnove savladao:stars

Prilozi

• OsnoveProgramskogJezikaphp.pdf
    751.4 KB · Pregleda: 4,088

Doprinos i od mene :D
[attachment=108]
[attachment=109]

Prilozi

• PHP 4 - Vodic za programere.rar
    97.3 KB · Pregleda: 1,010
  • PHP 5 - Osnove.rar
    339.2 KB · Pregleda: 1,066

Da, na ove tutorijale sam i ja prosle godine bio naleteo, odlicni su, ali za nekog ko je vec malo prosao php.Za mene koji sam bio totalnim pocetnik, nista nije bilo jasno, niti sam imao volje da ucim. Znaci izdvojte 10-15e za knjigu,procitajte je sa razumevanjem par dana,pogledajte neki primer na kompu, ali nista specijalno, ne ucenje, nego sam da vidite da to stvarno radi, i kada prodjete celu knjigu i kada shvatite sta je tu bitno, posle se ide od pocetka , i svaki primer se polako uci. Posle idu tutorijali, i ovakvi pdf primeri, gde samo obnavljate znanje i gledate sve funkcije na malom prostoru.
Meni su sesije i kolacici recimo bili spansko selo, ali to je samo par linija koda, koje se ubace, ali najbitnije je znati na koji nacin to radi i zasto a ne napamet znati tacan kod.

ja sam skinuo gore navedeni rar,koji je (bar ovaj moj ) prepisan direktno odavdje..,mislim da za jednog pocetnika je sve navedeno ovdje:
http://php.com.hr/vodic

Meni su najbolji ti domaci tutorijali za pocetnike, gde pola texta objasnjava razliku izmedju C++ ili izmedju cold fusion i php-a. Pa ako sam pocetnik, onda verovatno ne znam ni C++ .

Poz, tnx za dokumente, ako je nekom lakse PHP 4 - Vodic za programere.rar (mhtml fajlovi) prepakovao sam ih u jedan PDF...

ulysses kaže:
Doprinos i od mene :D

Prilozi

• PHP Vodič za programere komplet.pdf
    383.7 KB · Pregleda: 3,159
Kako je neko rekao, bitno je da dobiješ opći uvid, da skužiš šta je funkcija, klasa, varijabla, kako se importaju fileovi jedan u drugi, GET / POST, forme itd.

Onda nakon toga ne moraš svo znajnje imati u malom prstu, nego php referencu i čitaj i guglaj kako ti što zatreba.
Učiš dok radiš nešto konkretno.

Inače svakome tko je savladao ovaj početni stupanj, preporučam da uzme neki jednostavniji php framework kao codeigniter ili yii, pa to malo isproba kojih mjesec dana.

Naravno, tu je temeljno poznavanje engleskog presudno važno.

Ja sam uzeo yii, naprimjer.

framework je jako jako dobro objašnjen, ima odličnu dokumentaciju za download i u roku mjesec dva (ako poznaješ ove osnove), možeš već raditi baš konkretne stvari.

Prednost frameworka je da ti daje gotova rješenja za neke malo zaguljenije stvari, pa ako znaš temelje php-a, nemoraš biti ekspert za sve, a opet možeš raditi i naprednije stvari.

Yii recimo ima scaffolding, to je komanda / skripta koja ti stvori odnosno generira čitav početni sajt, sa navigacijom, html-om, css-om, templateima, i ti jako lako možeš početi, i brzo, to modificirati, prilagođavati, nadograđivati.

Preporučam da sa stranice Apache Friends skinete xampp i tako dobijete u paketu i apache, mysql i php u paketu bez ikakvih potrebnih podešavanja itd.

Također, ako imate linux operativni sustav i to kužite malo, to će jako ubrzati učenje (ubuntu ili mint, recimo).

argon kaže:
Yii recimo ima scaffolding, to je komanda / skripta koja ti stvori odnosno generira čitav početni sajt, sa navigacijom, html-om, css-om, templateima, i ti jako lako možeš početi, i brzo, to modificirati, prilagođavati, nadograđivati.(ubuntu ili mint, recimo).

Koliko je složeno tako napraviti site kompletno povezan sa data bazama? (da site uzima sve podatke otamo)
Dali bii ti to već znao, jesi li već na tom stupnju? :fever

Ja mislim da su lynda tutoriali odlicna stvar za pocetnike, pogotovu sto ljudi koji bi hteli samo da "prelete" i vide o cemu se radi, mogu bukvalno da legnu u krevet i odgledaju to natenane. Naravno, ako zele da nauce nesto konkretno, morace da ih prodju jos jednom i primene u praksi to sto se tamo radi.

Inace, bacio sam pogled na ovu knjigu koju si spomenuo "PHP i MySQL - razvoj aplikacija za Web" ima nekih 800 stranica i ko to predje kompletno, temeljno i sa shvatanjem, moze da trazi posao kao Junior PHP Programer. Zato mislim da nije bas dobra za nekoga ko se po prvi put susrece sa programiranjem. Ja bih ljudima koji tek ulaze u web programiranje i zele da steknu neki uvid, preporucio knjigu "Learning PHP, MySQL, JavaScript, and CSS: A Step-by-Step Guide to Creating Dynamic Websites" koja je na nekih ~600 stranica i dosta je prilagodjena pocetnicima.

Ja trenutno učim jezik C, i za PHP kažu da je nastao iz jezika C i C++. S obzirom da trenutno učim C i c++ u školi sačekaću kraj školske godine da krenem sa PHP-om

Agent 47 kaže:
Ja trenutno učim jezik C, i za PHP kažu da je nastao iz jezika C i C++. S obzirom da trenutno učim C i c++ u školi sačekaću kraj školske godine da krenem sa PHP-om

PHP jeste zasnovan na C-u, i ukoliko budes naucio C bice ti mnogo lako da naucis i PHP(osnovnu sintaksu koja nije direktno vezana za web) zato sto se sve deklarise i upotrebljava jako slicno.

Kapetan Bačvica kaže:
Koliko je složeno tako napraviti site kompletno povezan sa data bazama? (da site uzima sve podatke otamo)

Znao bih, ako imaš neki stvarno poticajan joint-venture na umu, samo kaži :)

Ako ne, stvarno je jako jednostavno.

Prva stvar bi bila da napraviš SQL za bazu podataka (ili to napraviš u phpmyadminu)

Onda ti Yii ima automatsko generiranje modela, viewa i controllera.

Kad ih automatski generiraš, onda ideš tweakati, modificirati (ili imaš polaznu osnovu, temeljni kod na kojem onda radiš svoje)

Kapetan Bačvica kaže:

Naravno da ćeš raditi sa bazama podataka, kako drukčije :)
MySql je nekakav standard, a ako nemaš ideja kako napraviti
bazu podataka, možeš otvoriti u editoru recimo polazne SQL
fajlove od joomle, wordpressa.

Onda samo vidiš kakvi ti objekti trebaju u bazi.
Blog ima recimo -članke i -komentare
neki drugi tip stranice recimo ima ne znam
-postove i -lajkove

s time da se svaki komentar ili lajk veže na određeni post ili članak
preko FOREIGN KEY-a
(logično da lajk ili komentar ne postoje sami za sebe, nego vezano uz neki sadržaj)

Yii ti onda, kako sam već rekao, ima gii - generator koda.
u njemu najprije napraviš model (u formi za model upišeš
ime table iz baze podataka).

Onda isto tako u gii napraviš controlere, view-ove.

Sve automatski.

On ti napravi forme za unos, sve.

Ti samo, ako nemaš konkretne veće zahtjeve, radiš css dotjerivanje
i recimo implementiraš registracijski sustav isl.

Wordpress i Joomla recimo su odlični ako stvarno imaš najjednostavniji sajt na umu (objavljivanje članaka i gotovo)
ali su pain in the ass ako imaš imalo zahtjevnije funkcionalnosti.

Kapetan Bačvica kaže:

Ako imaš baš nešto poticajno, javi se na PM

Inače, Yii je jako, jako napredan framework i nije kompleksan i bloated kao neki drugi.
Na nivou djanga i railsa.

Ima i implementirane widgete iz jquerya, tako da jquery ui, razne widgete čudesa lako implementiraš.

Jedino što PHP kao takav nije najelegantniji, ali ako radiš neki sajt bez velikog mudrovanja
koji nije turbo kompliciran i hoćeš da relativno brzo bude online, php je okej.

Back
Na vrh