jokara25 kaže:
Pitanje ti nije na mestu. Mogu ja da kazem da bih ulozio u nesto, a recimo ti iz te oblasti nemas znanja uopste, ili ga imas ali nedovoljno da bi ostvario priblizan profit kao i ja. Ne mozemo mi da nagadjamo u cemu si ti dobar...
This.
Ne znam na kojoj si razini što se tiče znanja, ali to je ovdje jednako važno, ako ne i
važnije. Velik broj ljudi ima problema sa osnovnim investicijama tipa hostinga, domena i
autorespondera, ali tu je dovoljno 200-300 eura za start, to imaš osigurano... pod uvjetom da
imaš nekog osnovnog znanja o području u koje ulaziš.
Spominješ gore product launch. Ne znam koja konkretno znanja imaš, ali evo otprilike što je
uključeno u to, i koliko bi to sve koštalo, sa minimalnom cijenom, i sa cijenom za neki
kvalitetni prosjek:
- istraživanje tržišta -- prva faza, i vjerovatno ona koju bi najteže outsourcao, što nisam
ni vidio da se radi, pa ću to ostavit na tome da opseg, demografiju, želje, zahtjeve i
očekivanja tržišta moraš sam istražit.
- pisanje jedne kratke knjige na odabranu temu -- freelance ghostwriteri idu od $1/100w do
$5/100w (znam, ima i puno skupljih), uzet ćemo za primjer da jedna formatirana stranica ima
400 riječi. Za pamflet od 50-tak stranica bi prema tome ovdje izdvojio $200-$1k. Ako bi to
radio sâm, očekuje se da imaš prije svega neko poznavanje materije o kojoj pišeš, da znaš
jezik i da znaš pisat. Ovo zadnje navodim jer velik broj ljudi jednostavno samo prenosi
nasumične nizove riječi iz glave na papir, umjesto da se potrude da to prvo sve logički i
smisleno formuliraju u glavi, da dijelovi teksta budu konzistentni, a i koherentni, i da na
kraju to sve prenesu na papir u formatu koji će uz asertivan i profesionalan ton biti i
zanimljiv za čitanje.
- razvoj sajta -- Hosting i domena, ispod $100. AR je u prosjeku $20/mj. Za web dizajn neću
ništa govorit, sales page koji poštuje klasičnu AIDA formulu je sve što trebaš, ostalo se
može kompenzirat sa nekim osnovnim WP sales page templateom koji će te izaći $20-$30.
- sales page -- copywriteri idu od nekih $400 pa nadalje, jedan amaterski copywriter sa 2-3
godine iskustva sa WF-a će ti uzet možda $400, Cavanaugh će te koštat $2k, Bly $5k, Montello
$15k-$20k, itd. Računaj na $400 za start. I, da, tu sam isključio one jeftine $200/gig
'copywritere', koje, kao što se vidi po navodnim znacima koje sam stavio kraj titule, ni ne
smatram copywriterima, tj. prodavačima u pisanom mediju. Ako ne mogu sebe prodat bar po
cijeni koja odgovara industrijskom minimumu, onda će teško i nečiji tuđi proizvod kvaltietno
prodat.
- traffic -- SEO, PPC, CPV, MB, SMM, itd. Što god da odabereš, i tu te čeka dosta ulaganja...
iznimke su jedino SEO i SMM do određene granice; sa SEO možeš improvizirat i vadit se na
kojekakve forme bum marketinga. Sa SMM možeš samoinicijativno provodit donekle ciljano
oglašavanje kroz grupe i stranice na FB, i kroz ostalo socijalne mreže i servise. I to će za
ikakav efekt zahtjevat neki set znanja i vještina, ali o tome je napisano brdo materijala i
na ovom forumu i na dosta drugih mjesta, tako da o tome neću ništa previše govorit. Budget?
Sve što imaš. Uz dobro poznavanje ciljanog medija, uz konstantno praćenje i optimizaciju
kampanja, ovdje će ti rezultati uvelike ovisit o tome koliko uložiš.
+ nepredviđeni i/ili nepredljivi troškovi.
Ako si dobar u bilo kojem od ovih gore područja, tu ćeš imat novčanu uštedu. Meni bi ovdje
sve pare otišle na traffic; poznajem dobro marketing i prodaju, i tržište znam sâm istražit.
Pisanje ne moram ni spominjat, taj dio ne bih (neovisno o budgetu) nikome prepustio (ok,
priznajem Stephena Kinga kao iznimku). Web dizajn bih, ako bi bio potreban, ali najčešće je
dovoljan klasični LFSL format uz custom logo i osnovne elemente, što kao ex-dizajner znam i
sâm dobro odradit. Copywriting mi je primarni posao, tu imam najveću uštedu. Dalje slijedi
traffic, ali sa uštedom na prethodnim koracima, ovdje ostaje sasvim dovoljno sredstava za
kvalitetan start.
Većinom ćeš tako uvijek imat taj Manicheanski komplement znanja i financija; znanje će vodit
prema uštedi, a nedostatak znanja ćeš kompenzirat delegiranjem konkretnim zadataka. A postoji
i ona vremenska komponenta, gdje ćeš jednostavno outsourcat sve ono što ti stvara neisplativ
oportunitetni trošak, stvari koje ti se jednostavno više ne isplati radit, neovisno o tome
koliko si dobar u tome. Ali to ćeš lako riješit kada do te razine dođeš.
Mobilne aplikacije? U tome nemam iskustva pa neću u to ni ulazit, samo računaj opet na
nejeftinu delegaciju svega u čemu nisi posebno dobar. Programiranje bi tu uz marketing bila
vjerovatno najskuplja komponenta. Pa onda računaj i na dizajn i podršku, i ostalo.
Web stranice? Preširoko područje, ali za jedan niche blog, imaš i više nego dovoljno
sredstava, bar za start. Uzmi gore navedene troškove za hosting i autoresponder, cijene nekih
osnovnih SEO alata, nešto sredstava za linkbuilding, i dalo bi se sve efikasno pokrenut za
mali dio navedenog budgeta. Naravno, opet će rezultati u daljnjem toku razvoja sajta ovisit o
tome sa koliko si para spreman pogurat stvar.
Jednostavno istraži ovo sve, odi na blackhatworld ili negdje, prouči sve podforume, načine na
koje se može zaradit, upoznaj se sa osnovama, i onda ćeš imat neko generalno poznavanje ove
igre, i moći ćeš u skladu sa svojim prednostima i manama odredit što bi ti bilo
najisplativije.