• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tutoriali za odrzavanje servera

rootserver

Član
Tu od
10 Svi 2011
Treba da se prebacim sa reseller hostinga na VPS. OVaj reseller mi sporo radi u zadnje virjeme.
Vidim da za VPS i ded host treba da se znaju komande sa kojim se upravlja preko root pristupa. Mozete li mi dat neki tutorial prema kojem cu instalirat neki OS na svoj racunar i isprobavatisve to? \Ja sam mislio da na VPS instaliram naprimer cpanel/whm i da preko njega sve odrzavam i instaliram... HVALA!

ne preporučujem ti da previše čačkaš oko linuxa, pogotov' ne oko kernelinga, jer ako nešto zezneš sa kernelom, nema povratka... A što se tiče cPanela to ti je bar lako:

[root@server]# wget http: //layer1.cpanel.net/latest
[root@server]# sh latest

i onda kasnije manualno instaliraš panel

ip:2086 ili mojdomen.com:2086 Ukoliko treba pomoć javi mi se ;)

Hvala ti na odgovoru!! Instalirao sam sve.
Sad je problem kako podesiti nameservere na moj VPS.
Podesim ns1.ipservera ns2.ipservera ali ne radi. Ocigledno da nije tako.
Neko kaze da teba da dodam Zone record MX i unesem IP servera ali nikako da nadjem tu opciju. Izvinite sto smaram ali mi je hitno jer moram 20-setak sajtova da podesim nameservera na ovaj VPS a neznam kako :besan:

Jednostavno, ne moraš ni podešavati nameservere ako nemaš domain. Ali možeš da korisnicima daješ A record, tj da se pointaju na IP adresu od hosta, isto će ti raditi, čak i bolje, jer tada nećeš imati problema da razmišljaš "Da li sam fino podesio name servere?", "Da li će name serveri raditi?", "Moram li drkati podršku i tražiti nekoga ili ne?" itd. Jednostavno, ako trebaš pomoć javi mi se u pm i pomoću ti oko podešavanja cpanela, ali basic, jer sva ostala podešavanja naplaćujem :)

Instalirao sam Plesk. Ne treba mi za njega podrska. Vec mi je problem samo kako da da povezem domen sa VPS-om. Napravio sam A(host) record ali nista. Trebam li nesto na serveru da podesim ili instaliram? Na njemu ima samo plesk.

Treba da podesiš nameservere na domenu da bi ti bio u funkciji.

Back
Na vrh