susie kaže:
Pozdrav! :waving
Imam nešto nejasnoća vezano uz otvaranje paypal računa (točnije pametno zarađivanje preko interneta). Zaradila sam neke dolare na odesku i dugo vremena razmišljala koji je najbolji način da povučem taj novac. Budući da piše da odesk uzima čak 30$ ako se novac prebaci direktno na račun u banci (budući da sam hrvatski državljanin) odlučila sam nabaviti visa web karticu, otvoriti paypal račun i povezati je sa paypalom.
E sada. Vidim da postoje dvije vrste pay pal računa: individual i business i piše da je individual namijenjen za online kupovinu, a business za primanje uplata.
Da li mogu ja otvoriti individual account i na njega primati uplate u dolarima? Ne bi htjela otvarati business account budući da se ne radi o nikakvom poduzeću, radim za sebe povremeno u slobodno vrijeme kada mi se posreći, a htjela i želim imati mogućnost da mogu online kupovati također. Da li je moguće da imam jedan paypal account, vezan za jednu karticu namijenjen za te dvije svrhe i po mogućnosti da to nije business account?
Također zanima me pitanje na koje nitko ne zna odgovoriti i nailazila sam na svakakve odgovore. Da li je potrebno plaćati porez na internet zaradu (za nas freelancere)?
Po meni to nema smisla budući da nam ne ide radni staž ni ništa, nemamo neke ugovore koji traju i slično, a opet željela bi biti sigurna da je sve po zakonu da se ne iznenadim za koju godinu.
I još jedno pitanje, ako primim zaradu u dolarima, kako je najisplativiji doći do nje, da li se trebaju naštimati neke postavke da se ti dolari prebace u kune i da mi to onda stoji na web kartici u kunama ili kako? Šta ako onda te kune s kartice želim koristiti za kupnju nekih artikala u dolarima?
Nadam se da ću dobiti koji odgovor i da vas nisam previše zagnjavila. :taunt Hvala unaprijed!
Oh Susie Q,
Paypal neka ti bude individual, možeš primati novac u bilo kojoj valuti i kupovati online.
Porez na internet zaradu bi svi trebali plaćati, ali neki se za to odluče ranije, neki kasnije

Što se tiče konverzije dolar-kuna, to se sve samo dešava. Pošalji dolare sa Paypala i dižeš kune na bankomatu.
Plaćaš nešto online, kune se pretvaraju u dolare. Abra-ka-dabra :waving