• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta mi preporučujete?

DocNet

Novi član
Tu od
14 Svi 2015
Pozdrav svima :waving

Imam 22 godine, apsolvent sam Beogradske poslovne škole, smer poslovna informatika i elektronski biznis, imam još 2 ispita da završim.

Imam dilemu:
1. da li da konkurišem za neku firmu?
2. Ili da počnem kao slobodni strelac?

Šta me sprečava za korak 1? Treba mi skoro 600 evra da bih isplatio školarinu, moji su u dugovima i teško da mi mogu pomoći do sl. godine, a teško da negde mogu konkurisati kao apsolvent ili mogu?

Šta me sprečava za korak 2? Nisam ekspert iz Engleskog jezika, učim napredujem, ali moja konverzacija je očajna...
Umem da pišem i da čitam dobro Engleski, ali da pričam to ide teže.

Što se tiče mog znanja, imam ga dovoljjno da bih krenuo sa korakom 2, ono u čemu se dobro snalazim su .NET(C#, ASP), PHP(CodeIgnitier), Veb dizajn (HTML, CSS, JQ, PS), pravio sam i neku android aplikaciju, ali to zaboravite.
Cilj mi je da se skoncetrišem na jedno, a to je rad sa bazama iz jezika .NET, PHP i eventualno Java. Naravno pravljenje dizajn sajtova mi nije nikakav problem...
Poznajem dobro OOP, MVC, na faksu sam skoro radio i UML dijagrame(d aktivnosti, promene stanja, dekompozicije, slučajeva korišćenja, klasa i sekvenci), i to bih malo unapredio, deluje jako korisno napraviti neki plan pre samog kodiranja...

Međutim nisam puno ozbilnjih projekata uradio,
- 1 iz C#-a i SQL Servera - Softver za turističku agenciju
- 4 sajta u PHP,veb dizajnu i MySQL-u od kojih su 3 sa CMS-om, dok je 1 samo dizajn i 2 u pripremi od kojih je jedan moj portfolio, a drugi nešto kao limundo za online trgovinu...

Sada bih da ja malo zaradim na tom svom znanju i ne znam šta da radim, do sada sam za 3 sajta zaradio oko 600 evra što je ništa.

Koji je moj plan za korak 2?
Otvoriti pej pal nalog - uradio
Otvoriti Elance nalog - uradio
Napraviti sopstveni sajt - uradio
Dopuniti sajt novim projektima - (4 wp,joomla sajta, sopstveni cms u php i asp, softver za lekarsku ordinaciju i prodavnicu auto delova u C# i ASP) - u procesu
Učiti Engleski - u procesu
Zakupiti hosting i domen - nisam (u skorijem planu)
Postaviti sajt - nisam (u skorijem planu)
Uložiti 100 evra u FB reklamu - nisam

Strategija za Elance i slične sajtove je da nudim da radim projekte za drastično nižu cenu.
Ja bih za početak bio zadovoljan sa projektom mesečno, dakle nekih 200 evrića bar mesečno, jer sam sada u buli, ne zarađujem ni dinar... Onda bih od svakog odrađenog projekta uložio procenat u reklame, od društvenih mreža do gugla.

Ja sad vas pitam, šta mislite šta bih trebao da radim i da li je ovaj moj plan dobar?

Moji vrše ogroman pritisak na mene da radim nešto, oni su u fazonu da radim bilo šta. A imam primer rođene sestre koja radi slabo plaćen posao već 10 godina van struke, dok ja mislim da bi bolje prošla da se uopšte nije zaposlila i da je konstantno tražila posao u struci, ona je inače diplomriani ekonomista.

Sada bih trebao i praksu da krenem, većina ide u republički zavod za statistiku, oni sa boljim prosekom idu u telekom, orion, telenor itd gde imaju plaćenu praksu.

Ima tu i nekih manjih firmi gde praksa traje čak i do 6 meseci, naravno nije plaćena, ali možda postoji mogućnost da se zaposli.

ALI, ni na praksu ne mogu dok ne overim semestar, a za semestar mi trebaju 2 rate x 14 soma, 28 000 din.

Ja bih i jedno i drugo da probam, samo tražim savete vas iskusnijih...

Čitao sam sticky teme, ima korisnih saveta koje sam i pre toga hteo da uradim.

Svedok kaže:
Glavno pitanje je, jel si spreman da rizikuješ?

Mislim da bez proračunatog rizika nema uspeha, ali fora je što je ovde rizik minimalan.
Šta mogu da izgubim sem 100 evra početnog uloga u reklamu u koju bih ulagao procenat od svakog narednog projekta i uloga u hosting i domen što je smešna cifra.

Koliko si sposoban raditi? Možda bi bio zainteresiran da ostanemo u kontaktu u slučaju da zatrebamo nekog, pričam u ime e-commerce kompanije. (omogucavanje prodaje virtualnih itema i usluga)

Uvijek sam spreman pomoći ukoliko je moguće :)

Anis Arpadzic kaže:
Koliko si sposoban raditi? Možda bi bio zainteresiran da ostanemo u kontaktu u slučaju da zatrebamo nekog, pričam u ime e-commerce kompanije. (omogucavanje prodaje virtualnih itema i usluga)

Uvijek sam spreman pomoći ukoliko je moguće :)

Kako mislite koliko sam sposoban? Sve što je u okviru veb dizajna, php-a, asp-a, c#-a pa i nekih manjih java projekata. Poslaću vam email adresu u poruci pa ako vam zatrebam tu sam, bila bih mi čast. :)

DocNet kaže:
Svedok kaže:

Mislim da bez proračunatog rizika nema uspeha, ali fora je što je ovde rizik minimalan.
Šta mogu da izgubim sem 100 evra početnog uloga u reklamu u koju bih ulagao procenat od svakog narednog projekta i uloga u hosting i domen što je smešna cifra.

Druže nije novac jedino što rizikuješ, koliko vidim ti si ovde kratak s vremenom, ako ne uspeš. Rizik je da ćeš izgubiti vreme koje ne možeš vratiti i ostati bez školovanja. Tako da ako si to spreman da rizikuješ. Go ahead!

Želim ti svu sreću! :drinking

o kakvom skolovanju pricas,jasno je pitanje

traziti offline posao vs freelancing

Ne vidim razlog sto ne bi pokusao i jedno i drugo. Za Elance ti je dovoljno da znas da pises na engleskom.

freemind kaže:
o kakvom skolovanju pricas,jasno je pitanje

traziti offline posao vs freelancing

Ne vidim razlog sto ne bi pokusao i jedno i drugo. Za Elance ti je dovoljno da znas da pises na engleskom.

Baš to mi je i cilj, kako zaradim keš preko freelancinga, tako ću i isplatiti školarinu pa konkurisati i na neko radno mesto u BG. Inače sam aktivan na 2 strana foruma (dreamincode i gaia, +stackoverflow) i dobro pišem na Engleskom, ali mi je jako loša konverzacija jer jednostavno ne pričam ni sa kim na Engleskom. Razmišljao sam da unapredim konverzaciju preko recimo chatrouletta ili omegle, baš ću probati sada.

Znači na freelance sajtovima ne moram da imam neku video konferenciju sa klijentom ili slično? Za početak.

Trazice ti uzivo razgovor 10% klijenata. ako sve bude ok do tog eventualnog razgovora losa konferencija ti nece pokvariti posao,programer si, ne konkurises za tv voditelja.

DocNet kaže:
Svedok kaže:

Daću ti ja besplatno hosting, javi se putem privatne poruke.

Evo ti još jedan predlog: umesto da pukneš pare na FB reklamu (100e lako možeš da potrošiš samo ISTRAŽUJUĆI kome da serviraš oglase i kako je najbolje da ti oglasi izgledaju - a da ne dobiješ nijednog klijenta), možeš možda da istražiš neke strane firme, možda i frilensere na Elance, koje već rade projekte kakve bi ti mogao da radiš, i da njima pošalješ mejlove u kojima bi se ponudio kao subcontractor (praktično, da oni tebi outsourcuju deo svog posla). Tvoj sajt, kad bude gotov, koristiš kao primer, samo to sve što umeš da radiš prvo istakneš u mejlu, ne očekuj da će kliknuti na link ako im nisi dao razlog ;)

Elem, razmišljam da bi ti to možda bio najdirektniji pristup u ovom trenutku, jer trebaju ti i iskustvo i klijenti, a ovako možda dobiješ i neku vrstu mentora (neko iskusan će pre uočiti eventualne greške i slično i skrenuti ti pažnju na njih, i dalje si plaćen, a pošteđen si glavobolje marketinga).

Javi se na PM da vidimo šta možemo učiniti. Imam par prijedloga za tebe.

DocNet kaže:
Baš to mi je i cilj, kako zaradim keš preko freelancinga, tako ću i isplatiti školarinu pa konkurisati i na neko radno mesto u BG.
Mislim da ti je to jako dobar plan.

Što se engleskog tiče, samo konverzacija te spašava. Ja sam mislio da engleski govorim super ali sam se osjećao kao debil kad sam prvi put bio u Londonu. Prebrzo pričaju, imaju čudne naglaske i koriste neke svoje kvartovske fraze.

Što se keša tiče, javi se na PM jer imam dva projekta za koje nemam vremena pa se možda dogovorimo.

Nemoj uzimati Facebook reklamu. Nitko ništa ne kupuje na Facebooku, samo lajkaju i kliknu na sadržaj informativno ali nisu raspoloženi za ništa ozbiljno.

Cafa, vjeruj mi, u krivu si. Npr. suplementi, zdrava prehrana i sve iz te niše ide jako dobro preko FBa.

@Cafa

Ja sam obrnuo solidnu lovu reklamiranjem preko fejsbuka a i mnogi drugi, tako da to što tvrdiš nije istina.Ti si možda imao takvo iskustvo ali to ne znači da je generalno takvo stanje.Mnogi prodaju sve i svašta i ide im super.

Imas lijepo znanje iz oblasti Developmenta, samo trebas na pravi nacin iskorisiti.

Najbolje ti je odmah pocni sa Elance-om, biti ce tesko u startu ali potrudi se, imas ovdje dosta savjeta.

Pristup da trebas ici ispod cijene ti ne valja i zaboravi odmah na to_Ozbiljni klijenti ce ozbiljno platiti i uzeti ce te za ono sto im trebas.Neoizbiljni ce platiti malo i natovariti ti jos hiljadu stvari i slicnih gluposti da uradis/ispravis.

Sretno.

Moj komentar se odnosio na reklamu od 100 eura koju bi koristio u maniri PPC oglasa, jer mi se nekako čini da je to bila namjera. A takvo oglašavanje na FB-u baš ne daje dobre rezultate.

Hvala vam svima na odgovorima, ima jako korisnih saveta i poslušaću ih.
Što se tiče fb reklame, mislim da nije loša stvar ako se pogode ciljane grupe.
Firma od moje sestre se reklamira na fb, dolar dnevno, i kažu da se osetno popravio profit nakon reklame.

Šta znam, ja kontam ako uložim dolar dnevno to obuhvata od 3 do 8 hiljada ljudi, svaki dolar više obuhvata sve veći broj ljudi, ako ih 1% samo pogleda reklamu i od tih 1% da se javi njih par i da imam bar jednog klijenta mesečno ja sam uspeo i nisam na nuli, meni je cilj da se mrdnem sa nule. Inače zarađujem jako malo preko administriranja jednog sajta u jumli.
Posmatram po sebi, sam sam ulazio na reklame koje me zanimaju.

Ja sam fan adwords-a, mada i facebook platforma je ok, ako se napravi dobra segmentacija, ako banerom privuces realne potencijalne klijente i zatim odradis dobar landing, to je to. Ne treba biti iskljuciv, poenta je u expertizi, da bi uradio dobru kampanju bilo gde, treba platformu dobro da poznajes, i da poznajes svoje klijente .

DocNet kaže:
Hvala vam svima na odgovorima, ima jako korisnih saveta i poslušaću ih.
Što se tiče fb reklame, mislim da nije loša stvar ako se pogode ciljane grupe.
Firma od moje sestre se reklamira na fb, dolar dnevno, i kažu da se osetno popravio profit nakon reklame.

Šta znam, ja kontam ako uložim dolar dnevno to obuhvata od 3 do 8 hiljada ljudi, svaki dolar više obuhvata sve veći broj ljudi, ako ih 1% samo pogleda reklamu i od tih 1% da se javi njih par i da imam bar jednog klijenta mesečno ja sam uspeo i nisam na nuli, meni je cilj da se mrdnem sa nule. Inače zarađujem jako malo preko administriranja jednog sajta u jumli.
Posmatram po sebi, sam sam ulazio na reklame koje me zanimaju.

Ja sam reklamiranjem preko fejsbuka za 5-10EUR u nekoliko navrata dobio po jednog klijenta od kojeg sam zaradio npr 200 EUR, dok sam u nekoliko navrata znao potrošiti i do 50 EUR da bi dobio klijenta koji bi mi donjeo tih 200 EUR.Ono što je dobro ispalo u mom slučaju je to što je nekoliko klijenata donjelo još posla u narednom periodu u smislu preporuka i novog posla za te iste klijente.

Koristio sam i Google Adwords međutim u zadnje vrijeme ga ne koristim zbog povećeg broja malverzacija na sajtovima koji zahtjevaju od posjetioca da kliknu na reklamu. Primjer takvih sajtova: https://internetzarada.org/showthread.php?tid=7077&pid=105752#pid105752

Back
Na vrh