• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SEO Optimizacija Tutorial

RE: SEO Optimizacija

Raymond kaže:
Hm... bas sam si nesto razmisljao zadnjih par dana jel se uopce moguce rangirati u vrh Google.rs sa .hr domenom... nekako mi se cini da ne, sta mislite?

Pa pazi teoretski naravno da moze. A u praxi, tu bi ti trebalo jako puno npr linkova sa .rs domena, kao i npr jos jednostavnije podesiti u google webmaster toolsu geolokaciju na Srbiju. Sa jako puno kvalitetnih linkova, takodje sve se moze nadoknaditi.

Evo npr horoskop.hr se meni na google.rs rangira na 2.mesto tako da, naravno da se moze ;)

:waving

Može se, ali postoji masa preduslova, ali evo dva glavna:

1. Da nema kvalitetnog, autoritativnog sajta sa istim KW na .rs domeni
2, Da nema kvalitetnog, autoritativnog sajta sa istim KW na .com domeni
DavidVictor kaže:
Raymond kaže:
Hm... bas sam si nesto razmisljao zadnjih par dana jel se uopce moguce rangirati u vrh Google.rs sa .hr domenom... nekako mi se cini da ne, sta mislite?

Pa pazi teoretski naravno da moze. A u praxi, tu bi ti trebalo jako puno npr linkova sa .rs domena, kao i npr jos jednostavnije podesiti u google webmaster toolsu geolokaciju na Srbiju. Sa jako puno kvalitetnih linkova, takodje sve se moze nadoknaditi.

Evo npr horoskop.hr se meni na google.rs rangira na 2.mesto tako da, naravno da se moze ;)

hendrixja83 kaže:
Može se, ali postoji masa preduslova, ali evo dva glavna:

1. Da nema kvalitetnog, autoritativnog sajta sa istim KW na .rs domeni
2, Da nema kvalitetnog, autoritativnog sajta sa istim KW na .com domeni

Jasna stvar, to se podrazumijeva

DavidVictor kaže:
Raymond kaže:

Ma hajde... to je koristan info :)

DavidVictor kaže:

Pretpostavljam da je ključna reč horoskop. Sa tom ključnom reči na google.rs mi se prikazuje na 6. mestu, na google.com mi se prikazuje na 1., dok se na google.com/webhp?hl=sr (koji najčešće koristim) prikazuje na 4. mestu. I da, na google.hr mi se prikazuje na 2. mestu.

Google prikazuje različite rezultate i u zavisnosti od lokacije korisnika a ne samo u zavisnosti od domena preko kog pristupaš pretrazi. Zato je poželjni imati ponekog insajdera na tržištu (tj. državi) koje ciljaš da bi mogao da proveriš trenutnu poziciju sajta za određene ključne reči...

Drenova kaže:
Pretpostavljam da je ključna reč horoskop. Sa tom ključnom reči na google.rs mi se prikazuje na 6. mestu, na google.com mi se prikazuje na 1., dok se na google.com/webhp?hl=sr (koji najčešće koristim) prikazuje na 4. mestu. I da, na google.hr mi se prikazuje na 2. mestu.

Google prikazuje različite rezultate i u zavisnosti od lokacije korisnika a ne samo u zavisnosti od domena preko kog pristupaš pretrazi. Zato je poželjni imati ponekog insajdera na tržištu (tj. državi) koje ciljaš da bi mogao da proveriš trenutnu poziciju sajta za određene ključne reči...

Da da, to je kljucna rec za taj primer koji sam naveo ;)
Inace, kad smo vec kod te kljucne reci i pretrage, vidi ako te ne mrzi proveri kako se ovaj moj sajt rangira kod tebe za tu istu kljucnu rec, posto meni isto variraju rezultati :)

A to naravno, poznato je da ti rezultati mogu imati dosta odstupanja od zavisnosti od lokacije itd ;)

nisam uspeo da nadjem da ovo negde pise na forumu,ako sam prevideo izvinjavam se

kako se kljucne reci implementuju na sajt?
ono sto sam do sada shvatio je da se ubaci u head kod
Kod:
<meta content='keyword1,keyword2...' name='keywords'/>

da u postovima treba da se nalaze te kljucne reci,ako se ne varam dbomestar je rekao da se optimizuje jedna strana za jednu kljucnu rec,da li to znaci da izbegavam pominjanje drugih i koliko max puta da se ponovi ta kljucna rec 3-4 puta,ili zavisi od kolicine teksta na strani?

koje su jos mogucnosti,labels,tagovi...

hvala ti,u pravom linku sam nasao odgovore koji su me zanimali,link building,anchor text i ostalo sam vec znao i procitao. Jedna stvar,kako moze da se zna da li je neki blog nofollow ili dofollow?

ukucas "nofollow" u forum search i onda citas ...

https://internetzarada.org/kako-saznati-da-li-je-neki-sajt-dofollow-t-3228.html

Molim te da se minimalno potrudis nesto da nadjes za sebe, ovakvim stavom neces daleko dogurati u bilo kom poslu. Postavljas pitanja koja su prezvakana X puta, i to samo na ovom forumu. Jednom mi je ok pomoci, ali kada ni search ne iskoristis prije nego sto postavis pitanje, definitivno gubim motivaciju da dalje odgovaram na tvoja pitanja. Zbog toga mozda naredni put kada vidim tvoj username post preskocim, a tebi bude zaista vazan odgovor koji nije tako lako naci.

Inace lepo je sto si nasao odgovor na JEDNO pitanje koje si imao, ali ipak bih voleo da sva tri linka koja sam ti dao procitas. Obogatices svoje znanje, i verujem da ces ako ih procitas sebe sacuvati "blind spots" iliti rupa u znaju koja se javljalju kada parcijalno ucis neko polje, bez sagledavanja "big picture". Nisu knjige dzabe napisane i toliko citane, one jednostavno opisu sve od A do Z, pa tako i knjiga Dan Theisa koju mozes da predjes za 4-5 sati, a linkovana je u trecem topicu koji mozes naci u mom prethodnom odgovoru.

Znaci odvojis samo jedan radni dan i sebe ne spasis samo ovako, da ne kazem naivnih pitanja u buducnosti, vec i uveliko smanjujes sansu da te neko obmane poluinformacijama.

Ovaj resurs bih ti takodje predlozio, bukvalno mozes za sat ipo da predjes celu knjizicu, a izvor informacije je da ne moze bolji biti:

http://www.seomoz.org/beginners-guide-to-seo

a odakle ti to da nisam koristio search? samo sto ako se kojim slucajem ukuca jedno L kao npr. nofolow umesto nofollow nece izaci taj post

pre svega hvala kolega na trudu,znas i ja sam mod,mozda na najvecem i najposecenijem forumu na Balkanu,ne dobijam nikakvu novcanu nadonadu,i kada bih se ja tako odnosio sa svakim novim clanom koji pita npr. kako se instalira OS, sam forum a i ja ne bi bili na dobrom glasu. postoji nepisano pravilo,ako ne zelis nekom da pomognes zaobodji temu,nacice se neko a i ne mora

procitao sam dosta vasih postova,kad kazem vasih mislim vecinom na dbomestar-ove,ali kada pisete iz vase perspektive za nekoga ko nije na tom nivou,onda za svaku desetu rec treba da se konsultuje google i protumacuje sta je pesnik time mislio. ovo definitivno nije nesto sa cim sam se susretao,kroz kratko vreme sam pokupio dosta stvari koje do juce nisam ni znao kako funkcionisu,a i u cemu je problem sto sam trazio nesto na tacni,link ka temi bi bio sasvim dovoljan,i ja pruzam informacije drugima pa ponekad volim i da je meni pruze.nesto nisam video da imate puno "posla",zadnji post na ovoj temi je bio pre 8 meseci,mozda da zakljucate forum pa da bude na pozivnicu, za nekog glupo i banalno pitanje za drugog nije,sta vise sutra kad ovo neko ponovo pita a pitace, mozda se nadjem ja da mu dam konkretan odgovor koji je trazio. razumem te donekle,ta X pitanja ce se postavljati jos mnogo posle tebe,to ne mozes izbeci,a ako neko ne moze da nadje,ne moze...

procitao sam sve sto si postavio,sem engleske verzije,jednostavno nisam imao vremena
razmislicu dobro dal cu ponovo bilo sta pitati na ovom forumu,ima ovde dosta korisnih tutorijala,ali na drugim mestima ima vise predusretljivijih ljudi,imas i od mene zahvalnicu

Dao sam ti odgovor na postavljeno pitanje, i nacin da ga nadjes u buducnosti. Znaci pomogao sam, nasuprot onome sto sugerises u drugom pasusu svog teksta.

Inace svaka cast sto si moderator na nekom velikom forumu. Verujem da i taj forum ima svoja pravila i da ih ti sprovodis onako kako najbolje umes. Kao i za tvoj, i za ovaj forum postoji vizija u kom pravcu treba se krece, i ja kao moderator na nacin koji najbolje umem pokrecem forum ka toj viziji, koja jeste specificna u odnosu na vecinu drugih foruma.

Koliko moderatorskog posla imam ili nemam, mislim da ne treba da se ikoga tice. To sto si mozda ukucao nofolow sa jednim "L" samo mi pokazuje da se nisi mnogo potrudio da pronadjes odgovor (za koji vec postoji zasebna tema). I na kraju, ja te svakako ne teram da doprinosis ovom forumu ili ne, mislim da je jasno da je to individualan izbor.

Da ne otvaram novu temu za ovo, naime htio sam pitati jel bi mogao uključiti sufiks .html na linkove naknadno, pošto nisam na početku i jel taj sufiks .html, poboljša rangiranje na Google ili nema razlike?

I ako to uključim, jel neću napraviti da mi svi linkovi do tog trenutka postanu 404 na Googleu?

Todd kaže:
Da ne otvaram novu temu za ovo, naime htio sam pitati jel bi mogao uključiti sufiks .html na linkove naknadno, pošto nisam na početku i jel taj sufiks .html, poboljša rangiranje na Google ili nema razlike?

I ako to uključim, jel neću napraviti da mi svi linkovi do tog trenutka postanu 404 na Googleu?

Ako dodas .html na kraju, napravi u .htaccess 301 redirekt sa starih URL-ova, Tako ce i google znati da si radio izmjene,a i posjetitelji nece biti prebaceni na 404 stranicu koja ne postoji nego na isti sadrzaj.

Todd kaže:

Ne bi trebalo biti nikakve razlike kod rangiranja, mislim da se ne moraš zamarati s tim.

Pokrenuo sam jedan sajt prije nekih 6-7 dana... I naravno, ciljao sam određene ključne riječi.
Djeluje mi nemoguće, ali već za 7 dana sam na kraj prve ili na početku druge stranice Google-a za tu ključnu riječ...

Je li mi to Google dao šansu da se privremeno nađem na prvoj strani ili je to-to? :D

El Mero, to bi bila normalna pojava za nove sajtove. Oni se postavljalju na prva mesta za kw pa se kasnije "bacaju" unazad 5 -10 stranica u pretragama. "Fenomen" se zove se Google Dance. Verujem da se time poredi reakcija korisnika na sajtove.

No, ko zna, možda te Google i ostavi na tim pozicijama trajno.

Aha, tako sam i mislio... Vidjećemo što će se dalje dešavati...pa ću podijeliti iskustvo.

Jokja, ja sam imao sličan "problem". Poslije rangiranja na pozicije od 10-15 me bacilo tako da me nema u prvih 100 nikako više. I to sada traje nekih 10 dana. Je li moguće da toliko traje ili je to normalno ? Pretpostavljam da zavisi od milion faktora, ali ja stvarno imam stranicu koja ima najbolji sadržaj za te pojmove, daleko najbolji, plus imam nekih 10-tak baš gigantskih backlinkova - PR4-PR5 (Uticajni web portali)

Pa ne znam šta da očekujem. Volio bih neki komentar ili iskustvo koje si ti imao. :)

student_zarada kaže:
Jokja, ja sam imao sličan "problem". Poslije rangiranja na pozicije od 10-15 me bacilo tako da me nema u prvih 100 nikako više. I to sada traje nekih 10 dana. Je li moguće da toliko traje ili je to normalno ? Pretpostavljam da zavisi od milion faktora, ali ja stvarno imam stranicu koja ima najbolji sadržaj za te pojmove, daleko najbolji, plus imam nekih 10-tak baš gigantskih backlinkova - PR4-PR5 (Uticajni web portali)

Pa ne znam šta da očekujem. Volio bih neki komentar ili iskustvo koje si ti imao. :)

Nisam Jokja, no imam iskustva ;). Meni je sajt bio po 2-3 nedelje u top 10 za određene fraze u SERP, pa ga nije bilo i po mesec ipo dana, posle se vratio, pa opet nestao ;). I tako par puta.

Nisam Jokja, no imam iskustva Winking. Meni je sajt bio po 2-3 nedelje u top 10 za određene fraze u SERP, pa ga nije bilo i po mesec ipo dana, posle se vratio, pa opet nestao Winking. I tako par puta.

Meni se to desava u zadnje vreme vrlo cesto. Cas je medju 10, cas je na 4 stranici, pa opet tako. Nikako da se ostane u top 10, stalno varira.

Back
Na vrh