• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjet oko edukacije

Koliko pomeraju starosnu granicu mene brine da necu ni doziveti penziju. Uzgred, u danasnje vreme postoje i privatni fondovi u koje mozes da uplacujes penziju... Mozda cu krenuti sa uplacivanjem posle 40-te :D

killfatgetfit kaže:
@webphp - Zanimljiv video, ujedno i poučan. Znam ga odprije, ima on još takvih par dobrih kraćih filmića.

Hvala još jednom svima na javljanju u temu i na vašim savjetima, osobito kimi-ju s kojim sam se i osobno čuo.

Možda još par pitanja, nadam se da neidemo previše offtopic:
1.) Vidite li sebe sa 50-60god (to govorim za osobe ajmo reć do 30god) da radite ovo isto što i dan danas radite (mislim na vas koji se bavite nekom vrstom online zarade)?

2.) "Brine" li vas ne upisivanje ničega u radnu knjižicu, te da li ste razmišljali o vašoj mirovini (mislim na financije ovdje naravno)?

Pozdrav

webphp kaže:
evo jedan video o faxu i edukaciji, svakako pogledajte
Oprosti, ali ovo je veliki komad demagogije i besmislica. Izguglao sam autora i vidim da je njegov celokupni uspeh to što je bio guest speaker na par događaja i što priča uvek istu ploču. Jedina strana obrazovanja koju je ovaj lik video je bubanje iz neke knjige u čitaonici.

Primetio sam da je postao kult da slušamo ljude koji nam govore kako stići do uspeha umesto da sami nešto radimo po tom pitanju.

1. Autor kaže Let's look at the statistics i onda navede 10 pojedinačnih slučajeva, a ne statistiku. To što je Bill Gates uspeo da se obogati bez fakultetske diplome se zove pojedinačni slučaj. Da, možete navesti dosta takvih slučajeva, ali za svaki takav ima mnogo više onih sa druge strane ograde.

Sa druge strane možemo da budemo racionalni i pogledamo kako izgleda statistika (i veoma je jasna):
ep_chart_2011.gif

2. I pored toga što navedeni ljudi nisu diplomirali, oni su svakako stekli fakultetsko obrazovanje. Facebook ne bi bi postojao da Zuckberg nije otišao na Harvard gde je stekao znanje, kontakte i podršku. Steve Jobs je u svom govoru jasno rekao da mu je obrazovanje koje je stekao na fakultetu bilo od ključnog značaja da uspe.

3. To što autorova proud mother nije došla na dodelu diplome, baš i ne služi kao neki argument. Zapravo, ovo Vam sve govori o tome koliko ozbiljno ovo treba da shvatite. Autor non-stop pravi logičke greške, skače sa ličnog slučaja na generalni i trudi se da kroz brzu rimu pridobije publiku u nadi da ga samo slušate i ne razmišljate o glupostima koje govori.

4. Autor kaže da je obrazovanje ključ, a škola brava. Da li ovo ikome ima smisla? Ozbiljno? Čak i da ovako glupa rečenica ima smisla, njen pseudo smisao ne podržava ono što je čovek hteo da kaže, već je kontradikcija.

5. Autor kaže da ako radite za nekoga da ne pomažete sebi i navodi citat If you don't build your dreams somebody else will hire you to build theirs. Šta je tačno loše u tome da radite za druge i zašto autor misli da ne možete ostvariti svoje snove ako radite za nekog drugog? Koliko razumem David Bekam može da ispuni svoje snove, ali ipak radi za nekog drugog.

6. I will not let an exam result decide my fate - ne razumem ljude koji ovo citiraju, a video sam ovo milion puta. U poslednjih 8 meseci sam dao 12 ispita i ni jedan od tih rezultata nije odlučio moju sudbinu. Zapravo, ni suma sumarum svih ispita neće odlučiti moju sudbinu jer to je takva nebuloza. Nikoga nije briga da li ti je prosek 8 ili 9.

Autor kaže da treba preispitati ono što znate/mislite o obrazovanju i o ovome je potpuno upravu, samo nemojte njega da slušate jer ovo su prazne reči.

@killfatgetfit, ako ti je cilj i želja grafičk/web dizajn onda opet, tvrdim, da možeš uspeti kao samouk uz knjige, vežbu i besplatne (ili makar prilično pristupačne) kurseve. Svakdnevno radim sa takvim ljudima i idem na događaje i hubs gde upzonam dosta sličnih slučajeva. U proseku im je bilo potrebno 3-5 godina da dođu do plate koja je makar 2-3 puta veće od prosečne. Rade kao freelancers ili za neku firmu, a neki uspevaju i oba. I sam spadam u taj klub, mada ne kao dizajner.

Oprosti, ali ovo je veliki komad demagogije i besmislica. Izguglao sam autora i vidim da je njegov celokupni uspeh to što je bio guest speaker na par događaja i što priča uvek istu ploču. Jedina strana obrazovanja koju je ovaj lik video je bubanje iz neke knjige u čitaonici.

izvini molim te ali stvarno ne znam zašto toliki "hejt" na jedan obični "motivacijski" video (govor), sigurno na život gledaš iz perspektive "ako stavim fakultetsku diplomu u džep imat ću zagarantovano dobar život i vrijedim više od onih koji ju nemaju" jer ne vidim drugi razlog za baš ovakvo bespotrebno omaložavanje govora

Primetio sam da je postao kult da slušamo ljude koji nam govore kako stići do uspeha umesto da sami nešto radimo po tom pitanju.

autor uopće ne govori niti nudi formulu kako doći do uspjeha već na jedan motivacijski govor skreće svima pažnju da nije kraj svijeta ako ne uspijemo s fakultetom, te nam govori da se uz volju i ustrajanost može postati neko i nešto i bez te fakultetske diplome

1. Autor kaže Let's look at the statistics i onda navede 10 pojedinačnih slučajeva, a ne statistiku. To što je Bill Gates uspeo da se obogati bez fakultetske diplome se zove pojedinačni slučaj. Da, možete navesti dosta takvih slučajeva, ali za svaki takav ima mnogo više onih sa druge strane ograde.

Sa druge strane možemo da budemo racionalni i pogledamo kako izgleda statistika (i veoma je jasna):
[Image: ep_chart_2011.gif]

upravu si mnogo je onih koji su postali supermoćni i utjecajni upravo bez diplome (da su trčali za diplomom vjerovatno ne bi bili ovo što su danas) ali svakako je daleko više onih koji su pokušali ići istim putem pa na kraju zalutali, ali poenta videa nije "za*ebi školovanje ono ti ne treba" već kako sam gore rekao a to je da se može uspjeti u životu i bez diplome, da ponekad treba slijediti svoje snove i želje, ustrajati u onom u čemu si dobar i ne oslanjati se previše na tu fakultetsku diplomu (koliko samo akademski obrazovanih ljudi sjedi kod kuće bez posla i perspektive), većina sportista nikad ne bi postali toliko dobri u svom poslu da su svoju strast za sportom zamjenili trčanjem za diplomom, a s druge strane većina talenata propada upravo zbog te diplome (za koju većina smatra rješenjem problema svoje egzistencije)

2. I pored toga što navedeni ljudi nisu diplomirali, oni su svakako stekli fakultetsko obrazovanje. Facebook ne bi bi postojao da Zuckberg nije otišao na Harvard gde je stekao znanje, kontakte i podršku. Steve Jobs je u svom govoru jasno rekao da mu je obrazovanje koje je stekao na fakultetu bilo od ključnog značaja da uspe.

čovjeku koji je uspio u životu na osnovu svog rada i želje za uspjehom te koji je obezbjedio sebi egzistenciju ako "baš" pati od toga da pored svog imena ima dip.ing., mr.etc., dr., moge tu titiulu steći i u 30-40-50im

3. To što autorova proud mother nije došla na dodelu diplome, baš i ne služi kao neki argument. Zapravo, ovo Vam sve govori o tome koliko ozbiljno ovo treba da shvatite. Autor non-stop pravi logičke greške, skače sa ličnog slučaja na generalni i trudi se da kroz brzu rimu pridobije publiku u nadi da ga samo slušate i ne razmišljate o glupostima koje govori.

opet gledaš iz neke svoje perspektive, samo je naveo sebe kao primjer, većina roditelja vrši pritisak na svoju dijecu da upišu onaj fakultet za koji oni (roditelji) misle da je najbolji, da će im taj fakultet obezbjediti lagodan život bez obzira što oni taj fakultet ne bi željeli, ne nalaze se u tome, željeli bi nešto drugo itd. ali "tvoj je otac bio doktor i ti moraš" kraj priče

4. Autor kaže da je obrazovanje ključ, a škola brava. Da li ovo ikome ima smisla? Ozbiljno? Čak i da ovako glupa rečenica ima smisla, njen pseudo smisao ne podržava ono što je čovek hteo da kaže, već je kontradikcija.

izvini molim te ali stvarno ne znam zašto toliki "hejt" na jedan obični "motivacijski" video (govor), sigurno na život gledaš iz perspektive "ako stavim fakultetsku diplomu u džep imat ću zagarantovano dobar život i vrijedim više od onih koji ju nemaju" jer ne vidim drugi razlog za baš ovakvo bespotrebno omaložavanje govora

autor uopće ne govori niti nudi formulu kako doći do uspjeha već na jedan motivacijski govor skreće svima pažnju da nije kraj svijeta ako ne uspijemo s fakultetom, te nam govori da se uz volju, ustrajanost i marljiv rad može postati neko i nešto i bez te fakultetske diplome

[Image: ep_chart_2011.gif]

upravu si mnogo je onih koji su postali supermoćni i utjecajni upravo bez diplome (da su trčali za diplomom vjerovatno ne bi bili ovo što su danas) ali svakako je daleko više onih koji su pokušali ići istim putem pa na kraju zalutali, ali poenta videa nije "za*ebi školovanje ono ti ne treba" već kako sam gore rekao a to je da se može uspjeti u životu i bez diplome, da ponekad treba slijediti svoje snove i želje, ustrajati u onom u čemu si dobar i ne oslanjati se previše na tu fakultetsku diplomu (koliko samo akademski obrazovanih ljudi sjedi kod kuće bez posla i perspektive), većina sportista nikad ne bi postali toliko dobri u svom poslu da su svoju strast za sportom zamjenili trčanjem za diplomom, a s druge strane većina sportskih i drugih talenata propada upravo zbog te diplome (za koju većina smatra rješenjem problema svoje egzistencije, što nije tačno, najveći problemi dolaze nakon dobijanja diplome bar u BiH gdje je nezaposlenost preko 40% radno sposobnog stanovništva a diplomirani ljudi bez posla ima mali milion )

čovjeku koji je uspio u životu na osnovu svog rada i želje za uspjehom te koji je obezbjedio sebi egzistenciju ako "baš" pati od toga da pored svog imena ima dip.ing., mr.etc., dr., može tu titiulu steći i u 30-40-50im

opet gledaš iz neke svoje perspektive, samo je naveo sebe kao primjer, većina roditelja vrši pritisak na svoju dijecu da upišu onaj fakultet za koji oni (roditelji) misle da je najbolji, da će im taj fakultet obezbjediti lagodan život bez obzira što oni taj fakultet ne bi željeli, ne nalaze se u tome, željeli bi nešto drugo itd. ali "tvoj je otac bio doktor i ti moraš" kraj priče

opet griješiš autor ne kaže "obrazovanje je ključ, a škola brava" već AKO je obrazovanje ključ onda je škola brava, malo "dublje" razmisli o tome pa vidi ima li smisla

5. Autor kaže da ako radite za nekoga da ne pomažete sebi i navodi citat If you don't build your dreams somebody else will hire you to build theirs. Šta je tačno loše u tome da radite za druge i zašto autor misli da ne možete ostvariti svoje snove ako radite za nekog drugog? Koliko razumem David Bekam može da ispuni svoje snove, ali ipak radi za nekog drugog.

opet "hejtaš" citat bez potrebe, prvo moraš znati da je ovaj govor imao svoju ciljanu grupu ljudi u kojoj sigurno nisi ti jer po svemu rečenom izgleda da nemaš taj faktor x, recimo taj "poduzetnički duh", ništa nema loše u tome da radite za nekog drugog (kad nema bolje solucije) ali treba biti iskren pa reći, evo opet ću uzeti primjer sebe jer sam iz BiH gdje je prosječna plata 350€ (a mnogi nemaju ni to jer posla nema), da bi upao u javni sektor gdje je plata 600-700€ treba ti rodbinska veza koju nemaš, znači ništa od toga, i sad ja tebe pitam kad će osoba sa prosječnom platom od 350€ ili nešto više uspjeti sebi obezbjediti lagodan život, kako će se s tom platom osamostaliti (kupiti stan, auto, oženiti se, školovati dijecu itd., a da ne govorim o nekim "snovima" i željama)

ovo "Koliko razumem David Bekam može da ispuni svoje snove, ali ipak radi za nekog drugog." stvarno nema smisla komentarisati

6. I will not let an exam result decide my fate - ne razumem ljude koji ovo citiraju, a video sam ovo milion puta. U poslednjih 8 meseci sam dao 12 ispita i ni jedan od tih rezultata nije odlučio moju sudbinu. Zapravo, ni suma sumarum svih ispita neće odlučiti moju sudbinu jer to je takva nebuloza. Nikoga nije briga da li ti je prosek 8 ili 9.

Autor kaže da treba preispitati ono što znate/mislite o obrazovanju i o ovome je potpuno upravu, samo nemojte njega da slušate jer ovo su prazne reči.

opet i na taj dio videa gledaš iz nekog svog ugla, opet ću ponoviti da svaki ovakav video ima svoju ciljanu publiku (grupu ljudi) u kojoj očigledno nisi ti (zbog ovolikog hejta na video jer vjerovatno smatraš da je diploma faktor broj 1 za uspješan život), koliko je ljudi upisalo fax i ubrzo odustali iz bilo kojeg razloga, nije išlo, nisu se našli u tome itd., (I will not let an exam result decide my fate) znači li to da bi oni trebali se pomiriti s tim, reći sebi "pa čovječe ja sam niko i ništa, nisam uspio diplomirati" i da ima taj neuspjeh odredi životni put u negativnom smislu NARAVNO DA NE, znači ja sam takvog mišljenja (iako planiram završiti fax) da inteligentna osoba sa ili bez diplome pozitivnim stavom i marljivim radom može uspjeti a oslanjati se na stečenu diplomu kao rješenjem svih svojih problema je za mene glupost

PEACE

Pošto je sve ostalo zasnovano na ovoj pretpostavci i ad-hominem napadima, samo ću na na njih odgovoriti. Ja nemam još uvek diplomu, ali već imam radni staž. Dakle, sasvim suprotno od toga da mislim da fakultet nudi sigurnost. Sasvim je okej osporiti tu činjenicu, ali ako nabrojiš Isusa Hrista i Steve Jobs-a u istom dahu kao svoj argument, to baš i ne ide na dobro.

ciljanu grupu ljudi u kojoj sigurno nisi ti jer po svemu rečenom izgleda da nemaš taj faktor x, recimo taj "poduzetnički duh"

video ima svoju ciljanu publiku (grupu ljudi) u kojoj očigledno nisi ti (zbog ovolikog hejta na video jer vjerovatno smatraš da je diploma faktor broj 1 za uspješan život)

A ti si u ciljnoj grupi: vidim prvi put čoveka i sad znam sve o njemu.

Trenutno sam suvlasnik jedenog IT startupa i već duže vreme na ovom forumu pišem i pomažem ljudima koji žele da se bave preduzetničkim poslovima na Internetu. Zapravo, po broju postova makar možeš i sam da zaključiš da sam dosta dugo u ovim vodama, ali nema veze ti očigledno umeš odokativno da me staviš u bilo koju grupu koju želiš.

Govor je očajan. Ako misliš da je ovo bio inteligentan, dobro-osmišljen govor onda ti ne mogu pomoći.

Ako je sve što iz mog posta izvukao da sam bacao nepotrebni hejt, onda mi je veoma žao, ali opet nije me baš briga.

ovako ako sam te kako ti kažeš "napao" ili uvrijedio svojim odgovorom (a ja smatram da nisam, samo je bila reakcija na tvoju akciju, moje lično mišljenje o onom o čemu si ti pisao, neka moja slika ili pretpostavka zašto toliko negativan post na jedan obični video) ja ti se javno IZVINJAVAM (iako iskreno nemam potrebe za tim jer daleko od toga da sam te napao ili imao u vidu bilo kakav napad ili vrijedjanje, al' eto takva mi je kultura, tako sam odgojen pa ću ti se izvinuti)

kako sam već rekao moja reakcija je bila na tvoju akciju samo i samo što se tiče ovog "hejta" na video, ni u jednom trenutku nisam osporio tvoj doprinos ovom forumu, a prije svega članovima kojima je potrebna pomoć, prema tome nema potrebe da to naglašavaš

ako je za tebe video očajan OK svak ima pravo na svoje mišljenje (prema tome i ja sam iznio neko svoje mišljenje o svemu tome, isto OK ne mora se svako s njim složiti), kažeš mi "Ako je svo što iz mog posta izvukao da sam bacao nepotrebni hejt, onda mi je veoma žao, ali opet nije me baš briga." isto ću i ja tebi reći ako si ti samo iz mog posta izvukao "napad na tebe kao osobu" "vrijedjanje" onda mi je stvarno žao i još jednom ti se izvinjavam (ne zbog toga što si upravu već što mi kultura tako nalaže)

odlazi ovo u privatnu raspravu pa tako ako želiš izbjeći nepotreban OFF te ako imaš mi još šta reći slobodno preko privatne poruke mi se obrati ja ću pokušati odgovoriti na tvoja pitanja, lijep pozdrav

Svrstao si me u određenu kategoriju da bi dokazao svoju poentu, a da pritom ne znaš ništa o meni. Nemoj se izvinjavati ako misliš da nemaš za šta da se izviniš jer to onda baš nema neku poentu.

Pozdrav i tebi, ne brini nećemo više o ovome pričati.

Back
Na vrh