• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjet oko edukacije

Tu od
8 Velj 2013
Pozdrav,

vjerojatno me mnogi i neznaju ovdje, jer i nisam nešto pretežito aktivan. Ukratko, ja sam Ivan, 20god i dolazim iz HR. Nakon završene srednje škole (teh. za računalstvo) nisam uspio upisat neke od željenih/državnih fakulteta (za ove privatne ni roditelji, a ni ja nismo bili u mogućnosti financirati) ponajviše radi loših ocjena iz srednje. Nakon jedne godine pauze upisao sam Prometni fakultet u Zgu, iako me to nije zanimalo ali jedino sam to uspio upisat - pa sam tako i ubrzo odustao, nakon malo više od pola godine. Pošto se relativno sam financiram za svoje potrebe (pod to ne mislim na hranu, smještaj i sl. od roditelja) od svoje 16te god. igrajući poker i kasnije s vremenom sve više zaradom u IM vodama. No, nije mi cilj živjeti/raditi poker cijeli život, pa se sve više bazirem na svojoj vlastitoj edukaciji i razvijanju skillsa. Sebe bi nazvao grafičkim dizajnerom, cca. s iskustvom nekih 4-5god, ponajviše se bavim logo dizajnima i više manje radim kao freelancer. U IM općenitom smislu sam više manje novak, čak i znam neke stvari o izradi web stranica, njihovoj optimizaciji i sl. no to je vrlo vjerojatno 10% od onoga šta bi mogao/trebao naučit.

Uglavnom, da skratim priču. Ono što je moje pitanje ovdje, i savjet koji tražim od vas forumaša je koji "životni put" odabrati. Da mi je lako, ne bih ovo tu sad pisao. Po glavi mi se vrti svakakve mogućnosti i putevi, ali trebam se odlučit nešto striktno i toga se držat. Svakako moja želja je da ne stajem na edukaciji SSS, već da završim neki fakultet (bar 3 godine), ali u ovoj HR državi u mojem slučaju je malo zaj*baniji proces pošto za neke fakultete koji me zanimaju bi trebao izdvojit 25k+ kuna/god. Razmišljao sam i gledao dosta o online edukaciji/fakultetima, ali tu ni sam nisam siguran tko prodaje maglu i koliko će mi to sve jednog dana koristit.

Moj nekakav "cilj" bi bio da si sredim edukaciju te steknem znanje, te da uz to dvoje nađem posao koji volim i želim radit, a da je ujedno i normalno/dobro plačen (također zvuči bajno u HR da bi bilo istinito). Nisam pesimističan, dapače veoma sam motiviran i sve šta sam postigo sam učinio više manje sam uz pomoć pokojeg prijatelja i foruma te sam voljan i dalje nastaviti.

Dakle neke moje opcije bi bile:

1.) Studirati neki IT fakultet (pošto u HR nema kvalitetnog fakulteta koji se isključivo bazire na graf. dizajn - ako se varam molio bih da mi netko od vas pošalje link na isti) + paralelno raditi te otplačivati taj fakultet (imam nešto ušteđevine s kojom bi mogo otplatit dio te edukacije unaprijed

2.) Studirati neke online fakultete/akademije (tu sam vidio svašta, od inozemnih fakulteta do Biznis akademija i ITAcademy iz Srbije, ako netko ima iskustva također bih vas molio da se javite ovdje) + ali također i paralelno radit (ili RL nešto "hustlat" ili se potrudit što više u online zaradi)

3.) Investirat svoje vrijeme, znanje i ušteđen novac u učenje IM, projekte i poslove. Pod ovim mislim, tj "cilj" je npr da sa 23-25god postanem "svoj čovjek" - te znači uz moje cjeloukupno IM znanje (dizajn, websiteovi, seo, linkb. itd itd.) osiguram neku svoju budućnost sa nekom sigurnom i zadovoljavajućom mjesečnom zaradom. Ali isto tako naravno i da u tih 3-5 godina ostvarim znanje koje ću moć npr. i nadograđivat i koristit "dok sam živ".

Ispričavam se, malo sam se uživio u post ali eto, ako netko ima volje pročitat i pomoć na bilo koji način nek se javi ovdje ili na PM, pa možemo i popričat tamo ili na skypeu ako vam više odgovara. Svaki savjet starijih i iskusnijih članova je dobrodošao naravno!

Hvala još jednom i na pomoći foruma koje sam koristio do sada.

LP,
Ivan

Evo ja nisan nešto puno stariji od tebe(23 godine), pa iman nekakav doticaj sa tvojom situacijom.

Ja trenutno završavam fakultet, imam još samo završni rad do kraja i mogu ti reć da mi fakultet i nije pružija nešto previše znanja iz struke(studiram IT, programiranje i baze podataka). Na fakultetu sam naučija osnove objektno orjentiranog modeliranja i programiranja, osnove programskih jezika kao što su visual basic, c, c++, c#, php, java, javascript ali sobzirom na broj programskih jezika očito je da su to sve osnove. A sve to se može vrlo lako naučit preko online tutoriala kao što su tutoriali na Lynda.com ili Udemy. Daleko od toga da mi znanje dobiveno na fakultetu nije dobro došlo, pogotovo jer sam se susreo sa dosta stvari sa kojima možda sam nebi nikad došao u dodir.
Ali za ono što se cijeni i traži danas za posao morao sam se sam potrudit nadopunit svoje znanje i osnove koje sam naučio na faksu.

Tako da fakultet nikako ne garantira put do boljeg života i nekakvo znanje iz nekog područja, pogotovo jer češ za naučit grafički dizajn imat puno usputnih dosadnih prepreka kao što je matematika ili neki bespotrebno otežani dosadni stručni predmet. I zbog takvih prepreka dosta ljudi odustane od fakulteta prije nego dođu do zanimljivih i korisnih predmeta. A sam si napisa da nisi bija neki učenik tako da dobro razmisli koliko si spreman za fakultet. I fakultet je daleko teži od srednje škole, jer na fakultetu moraš učit. I tu dobro prolazi ona stara da fakultet ne završava pametan, nego uporan i to san vidija na puno primjera.

Nemoj ovo svatit kao odgovaranje od fakulteta, već samo kao realan prikaz stvari jer san i sam doživija "reality check" nakon upisa :)
Jer nije fakultet taj koji će ti pomoći u prijelazu od prosječnog grafičkog dizajnera u odličnog, nego isključivo tvoj rad i usavršavanje. A tvoj portfolio govori više od diplome.

I ako već želiš upisati fakultet dobro zagrij stolicu i položi tu državnu maturu kako triba, stvarno nije teško, barem u usporedbi sa gradivom za fakultet.

Bitno je samo da učiš i da se usavršavaš. Jer znanje je ono najvrijednije šta imaš. Pogledaj samo po forumu koliko je ljudi bez nekog znanja i iskustva naučilo neku vještinu i krenilo sa zaradom na odesku i sličnim freelance sajtovima. Šta je odličan početak(a čak i odabir karijere) dok radiš na strategiji i potrebome vezanom za nekakav projekt u internet marketingu ili nešto slično.

Ali jedno je sigurno, a to je da šta god odabereš od gore navedenoga nečeš progriješiti ali samo ako ustraješ u tome i nastaviš radit na sebi.

Preporučija bi ti i knjigu So Good They Can’t Ignore You. Knjiga se bazira na ideji da "follow your pashion" nije ispravan pristup i ne garantira sreću u životu. Već da ono u čemu postanemo dobri i što nam pruža da učimo i napreduje postane naša strast. Meni se knjiga svidila i u njoj san naša neki smjernice koje su mi pomogle pri odluci šta dalje u životu, tako da ako imaš vrimena baci oko.

Ja sam na fakultetima gubio vreme, nit sam naucio nesto, nit je bilo posla kad sam uzeo diplomu. Moj savet za edukaciju:

1. BHW forum
2. Warrior forum
3. Internet Zarada forum

Sema hvala na opširnom odgovoru, također i tebi harnemo7007.

Ono što mene također "zabrinjava", koliko bi pametan potez bio isključit fakultet i oslonit se 100% na samostalnu edukaciju i rad (mislim na online zaradu) cijeli svoj život? Recimo i da postignem neku sigurnu i pristojnu zaradu sa cca 24-25 god - do kad će to trajat, i da li ću u budućnosti sa npr. 40-50god moći živjet od toga? Recimo da tad jednog dana to sve "propadne" ili padne na neku mizernu zaradu, a u RL nemam ni dana iskustva, nit fakultet ni ništa - šta onda?

Nemojte me krivo shvatit, nisam ni protiv a ni za odabir fakulteta (oboje može bit ispravno, a i krivo) - već sam najviše za kvalitetnu osobnu edukaciju. Sema je napisao ovo:
Sema kaže:
A sam si napisa da nisi bija neki učenik tako da dobro razmisli koliko si spreman za fakultet.
Dosta sam se promjenio od mojih srednjoškolskih dana, te sad ipak imam neke ambicije, cilj i viziju za svoj život - samo što sam (mislim kao i dosta drugih koji su u sl. situaciji) trenutno nesiguran šta je najbolje od toga odabrat za svoj put. Po mom nekom viđenju i cilju, trebao bih radit i u nekoj dizajnerskoj RL firmi + zarađivat online, pa kasnije kroz neko određeno razdoblje vidit da li mjenjat šta, posvetit se možda samostalnom radu i otvaranju nekog svojeg biznisa i sl.

Kako god, znam da ste većina vas zauzeti i nemate baš vremena gubit ga na ovaj moj post, ali ako netko može pomoć s nekim primjerom, savjetom, linkom i sl. neka se slobodno javi ovdje :)

Hvala,
pozdrav

Znaš kako, puno zavisi i od toga kakav si tip. Meni npr radi posao da odredim cilj i da onda krenem da guglam i kupim sve što mogu od znanja koja mi trebaju da bih ga ostvarila. Lupam, da sad npr. hoću da zarađujem $3000 mesečno od dizajna, najpre bih se raspitala koje vrste dizajna se najbolje plaćaju, onda usavršavanje ciljano u tom smeru i najzad traženje mogućnosti za prodaju/naplatu. Na taj način naučiš i gomilu "usputnih" stvari ali sve su u službi tog cilja pa nema mnogo lutanja.

Samoedukacija je zeznuta ako se radi bez cilja jer možeš mnooooogo da se raširiš, pa je ovo možda jedan način da prevaziđeš taj problem.

A fakulteti, iskreno, ne znam. Ja svoj jesam završila ali u onom periodu života kad je to "tako bilo na redu". Mislim da je dobro studirati, prosto zbog nekih širih pogleda i saznanja, ali se ne oslanjati na fakultetsko znanje u smislu da će ti ono obezbediti hleb.

My 2c

Ja sam trenutno druga godina studija (Računarski fakultet u Beogradu) i za sada mi je fakultet dosta pomogao u vidu sticanja znanja, konsultacija i dobijanja posla. Naravno, neke od mojih kolega se ne bi složili sa mojom izjavom.

Međutim, nije svaki fakultet isti i stvarno mislim da fakultet nije za svakoga. Ako je jedini cilj steknuti znanje da bi se mogao zaposliti iskreno mislim da ima i boljih rešenja: srednja stručna, online kursevi, kraći onsite kursevi, čitanje stručne literature itd.

Mislim da je ovo pogotovo tačno u slučaju grafičkog dizajna. Svi dobri dizajneri koje poznajem su napustili smerove ovog tipa i krenuli odmah da rade jer im je fakultet bio gubljenje vremena. Oni su hteli da dizajniraju sajtove, rade ilustracije, prave UI i projektuju UX. Umesto toga dobili su predmete kao što je Istorija Umetnosti.

Najbitnije po meni što možeš da uzmeš iz ove priče je da stalno nešto radiš/učiš, čak i ako nisi siguran kojim smerom želiš da ideš.

Svaki freelancer je prakticki ujedno i poduzetnik, samo sa malo manje birokracije na svom teretu. Tako da sljakaj jos 5 godina do 25-e. Paralelno razvijaj biznis. Gradi reference, kvalitetne klijente, zadovoljne. U medjuvremenu kad steknes reputaciju da imas previse posla digni cijene, paralelno trazi freelancere kojima ces outsourcat dio posla. Nakon nekog vremena otvori firmu officially i imat ces vec svu infrastrukturu uspostavljenu.

Vasa reputacija na freelancing profilima je zlato. Kad malo s godinama budete u biznisu, shvatit cete da je najbitnije u biznisu imati kontakte, tj. klijenta. Kad sam kretao nisam to shvacao ali sada polako shvacam zasto je to tako. Tko god je uporan dosegnut ce visoku razinu iskustva u nekom poslu kad tad, do te razine da cete moci managirat i educirat druge, te razvijati svoj biznis.

Ne znam, ja sam biznisman u jezgri, sve vise i vise volim se bavit biznisom. Vlasnik sam foruma internet zarada ali sama zarada ko zarada mi nisu motivacija. Meni je motivacija zaradjivat od necega sto volim a to su internet marketing, seo i biznis. Ne zelim uvlacit ljude u biznis jer je JAKO tesko biti biznismen na ovim prostorima, ali isto tako, vecina ekipe na ovom forumu ne shvaca da ima ono nesto sto vecina biznismena nasih nema, a to je da ste svi vi izvoznici. Vi izvozite svoje usluge i dovodite novac u zemlju, vec u startu ste ispre 90% postojecih biznisa u ovim nasim drzavama. Ne znam, kad bi ekipa znala na ovom forumu koliko svatko od vas ima potencijala, ja mislim da bi dosta drugacije gledali na sve ovo.

Ako planiras radit za druge i ili dobit vizu za selit negdje onda studiraj. Ako ne mislis to dvoje, posveti se razvoju svog biznisa.

vandanic kaže:
Ja sam trenutno druga godina studija (Računarski fakultet u Beogradu) i za sada mi je fakultet dosta pomogao u vidu sticanja znanja, konsultacija i dobijanja posla. Naravno, neke od mojih kolega se ne bi složili sa mojom izjavom.

Međutim, nije svaki fakultet isti i stvarno mislim da fakultet nije za svakoga. Ako je jedini cilj steknuti znanje da bi se mogao zaposliti iskreno mislim da ima i boljih rešenja: srednja stručna, online kursevi, kraći onsite kursevi, čitanje stručne literature itd.

Mislim da je ovo pogotovo tačno u slučaju grafičkog dizajna. Svi dobri dizajneri koje poznajem su napustili smerove ovog tipa i krenuli odmah da rade jer im je fakultet bio gubljenje vremena. Oni su hteli da dizajniraju sajtove, rade ilustracije, prave UI i projektuju UX. Umesto toga dobili su predmete kao što je Istorija Umetnosti.

Najbitnije po meni što možeš da uzmeš iz ove priče je da stalno nešto radiš/učiš, čak i ako nisi siguran kojim smerom želiš da ideš.

Ma najbitnija stvar u svemu je da te zanima materija.Sto god novo naucis nece skoditi.Ja sam evo 4 godina srednje medicinske skole i moja srednja nema ama bas nikakve veze za Web Developmentom.Sve sam sam naucio, naravno uz pomoc nekih foruma i ljudi sa tih foruma, i dan danas ucim neke stvari.
Iskreno i ne planiram se baviti ovim poslom u buducnosti, struka je struka ;)

Hvala svima na vašim savjetima i mišljenjima, cijenim svačije.

Trenutno freelancam samo na fiverru, ali imam i račune na elance i odesk pa ću vidit da se polako probijem i tamo. Razmišljanje/viziju koje je dbomestar opisao, slično planiram i ja - samo što sam mlad, nesiguran i nisam u dizajnu još "zaradio prave pare", no nadam se da će se i to jednog dana promjenit. Čuo sam da je dosta ekipe preko upravo freelance siteova ostvarila svoj velik broj klijenata, neki i fulltime poslove, a također i prijatelje što je zapravo velik plus takvih usluga.

Što se tiče fakulteta, znam i sam da su (barem kod nas) njihovi programi preopširni, te da na njima nema neke specijalizirane edukacije odnosno na njima bi učio/radio 10% od onoga što meni zapravo treba i zanima. To je upravo ono šta je naveo vandanic pod pojmom "Istorija Umetnosti". Takve stvari su s moje strane potpuno nepotrebne, već gledam ono što će meni koristit za poslove u budućnosti, takve skillse treba razvijati. Našao sam na ITAcademy 2 semestreni program, no pitanje je koliko je i isplativ s obzirom da košta 1500€ (ako netko ima iskustva neka javi ovdje ili PM, hvala).

Također ovim putem bih zamolio ukoliko na forumu ima dizajnera (osobito graf. dizajnera), onih koji su već duže vrijeme u tom poslu te žive i zarađuju od njega da mi se jave (ili ovdje ili PM svejedno) pa da se možemo kasnije čuti i razmjeniti mišljenja, radove, iskustva i slično. A naravno, volio bi ukoliko je ta osoba spremna pomoći i biti moj "mentor" da usavršim znanje i naplatim isto, uzeti ga kao svog učitelja/mentora (i naravno njegovo znanje/predavanje platiti po dogovoru). Više bi volio raditi/učiti s nekim tako "pro" dizajnerom nego da mi se ispredava hrpa gluposti, nebitno na fakultetu ili na nekom tečaju/akademiji.

Hvala još jednom svima na doprinosu u ovoj temi, ukoliko netko ima zanimanje za moje radove ili želi prodiskutirati o graf.dizajnu, radovima, poslovima i sl. neka mi se javi na PM slobodno.

LP

killfatgetfit kaže:
Sema hvala na opširnom odgovoru, također i tebi harnemo7007.

Ono što mene također "zabrinjava", koliko bi pametan potez bio isključit fakultet i oslonit se 100% na samostalnu edukaciju i rad (mislim na online zaradu) cijeli svoj život? Recimo i da postignem neku sigurnu i pristojnu zaradu sa cca 24-25 god - do kad će to trajat, i da li ću u budućnosti sa npr. 40-50god moći živjet od toga? Recimo da tad jednog dana to sve "propadne" ili padne na neku mizernu zaradu, a u RL nemam ni dana iskustva, nit fakultet ni ništa - šta onda?

Nemojte me krivo shvatit, nisam ni protiv a ni za odabir fakulteta (oboje može bit ispravno, a i krivo) - već sam najviše za kvalitetnu osobnu edukaciju. Sema je napisao ovo:
Sema kaže:
A sam si napisa da nisi bija neki učenik tako da dobro razmisli koliko si spreman za fakultet.
Dosta sam se promjenio od mojih srednjoškolskih dana, te sad ipak imam neke ambicije, cilj i viziju za svoj život - samo što sam (mislim kao i dosta drugih koji su u sl. situaciji) trenutno nesiguran šta je najbolje od toga odabrat za svoj put. Po mom nekom viđenju i cilju, trebao bih radit i u nekoj dizajnerskoj RL firmi + zarađivat online, pa kasnije kroz neko određeno razdoblje vidit da li mjenjat šta, posvetit se možda samostalnom radu i otvaranju nekog svojeg biznisa i sl.

Kako god, znam da ste većina vas zauzeti i nemate baš vremena gubit ga na ovaj moj post, ali ako netko može pomoć s nekim primjerom, savjetom, linkom i sl. neka se slobodno javi ovdje :)

Hvala,
pozdrav

Ja sam fax zavrsio za ne daj Boze, kao plan B. Treba sebi da postavis pitanje "Sta ako?". Sta ako ne uspes u Internet Marketingu i ne uspes da zaradis novac. Takvih primera je milion, koji su probali da zarade lovu onlajn i odsutali. Sta ces onda?

Mislim da svakako treba da uzmes neku diplomu, poznavjuci danasnje fakultete, verujem da nije previse zahtevno i da sturdiras i da se bavis IM-om.

Znam da, to me i muči u jednu ruku. Problem su moje ocjene i ne zanimacija za općenite fakultete, a za ovo šta me zanima i nema fakulteta. Ima nekih IT, koji se plaćaju 30k kuna godišnje, tako da nisam siguran da li mogu/želim izdvojit 90k (ili 150k ako bi išao 5god).

Zato sam gledao i da studiram online ako nešto nađem, a da je kvalitetan program i akreditirana diploma kasnije worldwide. To bi mi jako odgovaralo zbog uštede vremena, a i novca u smislu putovanja i sl.

joker123 kaže:
@belmo cim se ne planiras baviti developmentom ili medicinom?

Ne planiram se baviti Developmentom, barem ne kao full time job.Kao Freelancer cu raditi sigurno, koliko mi to vrijeme bude dozvoljavalo.Mada opet nikad se ne zna, mozda bude i obratno ;)

Ne poticem nikoga da NE studira, ali, najbolja odluka u zivotu mi je bila da sam odustao od faxa. Ja sam poduzetan i poduzetnik u dusi, fax nije bio za mene, 4 godine da mrcvarim sranja koja znam bolje od profa, da se ulizujem njima itd. Doslovno, kad sam odustao od faxa i otvorio firmu pao mi je kamen sa srca i postao sam sretna osoba.

Nije uspjesan pametan nego uporan. Ako si uporan da prodjes fax, dovoljno si uporan da uspijes u biznisu.

Na faxu neces naucit korisna znanja, jednostavno nasi faxevi nisu takvi, ali ces dobit diplomu. Npr. US, Canada i sl. ako nisi skilled worker tesko je dobit vizu. Tako da ako planiras selit jednog dana onda ti treba fax u vecini slucajeva.

Izvinjavam se ako je ovo previše offtopica, ako jeste molio bih da mi obrišete post, ali zanima me nešto.

Šta vi mislite o odlasku s ovih prostora? Npr. meni su roditelji u Njemačkoj (oba) a ja (17) i sestra (20) smo trenutno u BiH (Mostar). Imali smo priliku i imamo priliku odseljenja u Njemačku, Sttutgart/Frankfurt - nebitno to. Već jedan "napad" roditelja kada je bio da se selimo je na moju sreću propao i mogu reći da sam ja razlog zapravo što nisam tamo, nisam ja htio i zbog toga je i sestra ostala. Sad se ponekad zapitam jesam li pogriješio, što vi mislite?

Imam priliku i dalje otići, ali iskreno to je previše. Promjena društva, promjena škole, učenje novog jezika, novi grad, novi ljudi, novo okruženje. Ovdje također imam i djevojku s kojom sam već godinu i po' i ona je jedan od većih razloga zašto sam ostao. Vjerovatno ćete pomislit balavac promijenit će cura i cura a zbog ove ostaje. Nije to to, imao sam i starijih i mlađih cura i sve nešto kratko, al' evo s ovom godinu i po' i teško da bih je mogao napustiti, a očito ne bih mogao uopće.

Kako vi gledate iz vaše perspektive na ovo?

Ni ja ne zelim da uticem na tvoj izbor ali moj savjet je da IT akademiju zaobidjes u sirokom luku. Ako ti je iz nekog razloga potrebna Adobe Certified Expert (ACE) diploma to mozes i bez njih. Ako zavrsis taj kurs tu diplomu neces dobiti samu po sebi jer za nju moras da polazes posebno. Takodje,posjedovanje ACE diplome ne znaci da si dobar dizajner,ne upisuje se u radnu knjizicu ali itekako ima znacenje. Oni koliko sam shvatio,samo omogucavaju jedno polaganje besplatno,ako ne polozis ostala placas dodatno. Od pocetka postojanja predstavljaju se kao zvanicni Adobe trening centar a to nisu bili,ne znam jesu li sada ali, to je lako provjeriti na Adobe sajtu.

Konkretno,sa diplomom IT akademije, da prostis,mozes samo dupe da obrises. Nisam siguran ni da li se to unosi u radnu knjizicu,to bi trebalo da provjeris. Ako se unosi mozda i nesto vrijedi ako ne, ne vrijedi nista. Citao sam da su neki ljudi na kraju dobili diplomu samo o odslusanom predavanju,pa ti sad vidi da li nekom poslodavcu to nesto znaci.

Sve sto bi naucio tamo mozes i sam preko neta. Postoji gomila sajtova sa tutorijalima,you tube.. Praksa neka ti bude na primjer, 99designs. Imas gomilu konkursa svakodnevno i niko ti ne brani da vjezbas na njima,a usput mozes i da zaradis nesto.

1500e nisu neke pare,posebno ne ako se ulazu u edukaciju ali moje misljenje je da It akademija nema sta da ti ponudi zauzvrat.

Za kraj,ako zelis da platis da te neko nauci da koristis Adobe programe,javi mi se i ja cu ti preporuciti covjeka koji je zvanican Adobe instruktor i za mnogo manje para ces dobiti kvalitetnu obuku, sve ostalo zavisi od tebe.

Kimi kaže:
Ni ja ne zelim da uticem na tvoj izbor ali moj savjet je da IT akademiju zaobidjes u sirokom luku. Ako ti je iz nekog razloga potrebna Adobe Certified Expert (ACE) diploma to mozes i bez njih. Ako zavrsis taj kurs tu diplomu neces dobiti samu po sebi jer za nju moras da polazes posebno. Takodje,posjedovanje ACE diplome ne znaci da si dobar dizajner,ne upisuje se u radnu knjizicu ali itekako ima znacenje. Oni koliko sam shvatio,samo omogucavaju jedno polaganje besplatno,ako ne polozis ostala placas dodatno. Od pocetka postojanja predstavljaju se kao zvanicni Adobe trening centar a to nisu bili,ne znam jesu li sada ali, to je lako provjeriti na Adobe sajtu.

Konkretno,sa diplomom IT akademije, da prostis,mozes samo dupe da obrises. Nisam siguran ni da li se to unosi u radnu knjizicu,to bi trebalo da provjeris. Ako se unosi mozda i nesto vrijedi ako ne, ne vrijedi nista. Citao sam da su neki ljudi na kraju dobili diplomu samo o odslusanom predavanju,pa ti sad vidi da li nekom poslodavcu to nesto znaci.

Sve sto bi naucio tamo mozes i sam preko neta. Postoji gomila sajtova sa tutorijalima,you tube.. Praksa neka ti bude na primjer, 99designs. Imas gomilu konkursa svakodnevno i niko ti ne brani da vjezbas na njima,a usput mozes i da zaradis nesto.

1500e nisu neke pare,posebno ne ako se ulazu u edukaciju ali moje misljenje je da It akademija nema sta da ti ponudi zauzvrat.

Za kraj,ako zelis da platis da te neko nauci da koristis Adobe programe,javi mi se i ja cu ti preporuciti covjeka koji je zvanican Adobe instruktor i za mnogo manje para ces dobiti kvalitetnu obuku, sve ostalo zavisi od tebe.

Ja sam npr. upisao PHP developer kurs u IT akademiji, pa ćemo vidjeti kako će ići, i šta će mi ponuditi. Inače pohađam i fakultet koji nije toliko pretežak pa mislim da ću moći savladati i jedno i drugo. A što se tiče moga izbora, pa izabrao sam PHP jer sam koliko toliko u tim vodama, web dizajn mi leži, sada sam htio da se proširim u ovom polju (php). Za IT akademiju mogu reći da su profesionalni, da izlaze svima u susret, e sada kako će biti u buduće i kakav će mi nastavni sadržaj ponuditi vidjećemo.

Što se tiče plaćanja nije ni malo 1500e, ali eto izdvajam dio od zarade na internetu i ulažem u proširivanje znanja.

Moj savjet ti je da upišeš fakultet i vidiš kako to ide, ipak se nešto nauči, stekneš neku ozbiljnost i naviku za učenje. Ako ti ne bude išlo najlakše se ispisati i krenuti sa nečim drugim, možda se do tada nađeš u nekom zanimanju.

Ovi tecajevi koji vam daju neku cerfitikaciju i slicno. Opcenito necete skoro nis naucit, mozda neke osnove, ali ako se zelite ZAPOSLIT kod nekoga, onda dobro dodje da pokazete da ste "u tome" kompletno.

Evo sad zaposljavamo SEO strucnjaka i vjerujte, nije isto kad se javi netko tko je cuo za SEO i misli da moze radit to i netko tko je radio 3-4 zadnja posla ili 10 godina kao SEO strucnjak, u edukaciji mu pise 3-4 edukacije u vezi SEO-a pa kad ga stalkas na facebooku i g+ vidis da je prije 1-2 godine shareao neke SEO/IM stvari, da ima one linkedin recomendatione za neki skill a ne da je samo fejkao zivotopis i rekao kako on to puno zna.

Ako trazite posao fax, dodatna edukacija, nerelevantno radno iskustvo (al ne previse, i ok je u pocetku), relevantno radno iskustvo (freelance ili obicno), vlastitit side projecti u toj industriji, sve se to gleda. Nije PRESUDNO jer ipak se odradi intervju, testiranje, upitnici pa se stvarno odredi znanje i dojam o osobi, ali ove stvari ti pomazu da dodjes na intervju.

Npr. moja cura sada trazi posao u struci, a nema veze sa temom ovog naseg posla njezin posao. Vec tjednima radimo na njenom zivotopisu, tweakamo ga do savrsenstva. Planiramo napravit 2 verzije zivotopisa, za 2 vrste poslova na koje ce se prijavljivat. Relativno je mlada ali ima dosta radnog iskustva u struci, domaceg i stranog i odradila je nekih 4-5 raznih dodatnih edukacija. Jednu od tih stvari je digla kredit jer je bila papreno skupa, otplacivat ce ju jos par godina.

Uz to radimo joj website njezin osobni, koji ce biti CV tip websitea. Na websiteu imamo elemente iz zivotopisa ali sa malo opsirnije opisanim stvarima. Tamo moze ubacit dodatne elemente poput kruzera na kojem je radila, neke video sadrzaje i prilog sa televizije u firmi u kojoj je radila itd. Uz to par postova na blogu uz taj website ce stavit nekakva iskustva iz rada u ovoj nichi.

Ako ne bude nasla posao u roku od par tjedana, onda cu joj pokrenut Facebook oglasavanje da se malo istakne sa tim svojim websiteom. Ugl. ona se bavi masiranjem, i ako nakon nekog vremena ne nadje neki posao onda cu je rangirat i preuzet prvu stranicu na google za te stvari samo u inat svim salonima jer ju nisu htjeli zaposlit pa cu ih izbacit sve iz biznisa :)

Ono sto zelim rec, zavrsila je skolu za to, ima skoro 10 godina radnog iskustva u poslu, radila je za neke prepoznatljive poslodavce u toj industriji, isla je na dodatnu edukaciju i jos uvijek to otplacuje (al je stvarno i naucila stvari koje malo koji maser to zna) i svejedno ne sjedi i salje zivotopise nego se maksimalno trudi oko svoje karijere. Moja poanta je, da ljudi ako se ne bavite aktivno svojom karijerom sta god to bilo dali to bio fax ili bilo sta, necete daleko stic.

90% ljudi misli da je fax ono sto im treba da bi dobili posao a to je krivo. Treba vam da se bavite svojom karijerom AKTIVNO. Ako ste jebeno dobri u svom poslu, naci cete posao bez obzira na fax. Budite jebeno dobri u svom poslu kakve god karte vam zivot ponudi da odigrate.

Faks da-ne nije bitno, to je jedna od karika od mnogo koje vam pomazu dali dobijete posao. Netko tko je sposoban i otisao je na 10 tecajeva za nesto ce biti daleko iznad kao kandidat od osobe s faxom ali koja nije ful sposobna i u tome.

Ja zaposljavam 2 vrste radnika. 1 su content radnici, diplomirani profe engleskog, za njih mi je faks obavezan. Realno, kad sam dao bio oglas mi se javilo 100ak njih iz cijele Hrv pa sam birao kremu medju njima. Drugi su SEO strucnjaci, tu trazim real life iskustvo, znanje, posvecenost poslu, moderne SEO metode a ne faks. Sve ove koji su mi se do sad prijavili za SEO strucnjaka, sad sam zapravo primjetio da nisam uopce gledao koji faks imaju. To gledam samo za content radnike. Tako da to vam sve ovisi i koja pozicija, koje su potrebe firme itd. Uvijek postoji vise od 1 puta u zivotu, a koji god vi od njih izabere u svakom mozete biti srednji, dobri ili odlicni.

evo jedan video o faxu i edukaciji, svakako pogledajte

https://www.youtube.com/watch?v=hnSEhL9s3Ac

@webphp - Zanimljiv video, ujedno i poučan. Znam ga odprije, ima on još takvih par dobrih kraćih filmića.

Hvala još jednom svima na javljanju u temu i na vašim savjetima, osobito kimi-ju s kojim sam se i osobno čuo.

Možda još par pitanja, nadam se da neidemo previše offtopic:
1.) Vidite li sebe sa 50-60god (to govorim za osobe ajmo reć do 30god) da radite ovo isto što i dan danas radite (mislim na vas koji se bavite nekom vrstom online zarade)?

2.) "Brine" li vas ne upisivanje ničega u radnu knjižicu, te da li ste razmišljali o vašoj mirovini (mislim na financije ovdje naravno)?

Pozdrav

Back
Na vrh