• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sada kao stvarno: Paypal u Srbiji 2013

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

sakiman

Član
Tu od
17 Pro 2009
Država Srbija uklonila je sve prepreke da PayPal , bezbednosni sistem za onlajn plaćanja, dođe u Srbiju.

thumb.php

Država Srbija uklonila je sve prepreke da „Pej pal” internet, bezbednosni sistem za onlajn plaćanja, dođe u Srbiju. S obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi koje je zatražila ta kompanija, očekuje se da će od naredne godine građani Srbije jednostavno i lako da kupuju preko interneta.

Ceo clanak mozete procitati ovde ----> http://www.dominomagazin.com/article/16730/it/sada-kao-stvarno-paypal-u-srbiji-2013

Hoceli moci da se podize novac sa Paypal racuna u bankama/bankomatima u Srbiji?

Zar ne odmah? Koja je svrha PayPala ako ne možeš podizati? Plaćati preko PayPala možeš i ako nemaš account.

E sad fakat ako i ovo ispadne neka "bomba" onda će biti previše. Bit će dobro ako i Srbija dobije PayPal. :)

Nebojsabg kaže:
Hoceli moci da se podize novac sa Paypal racuna u bankama/bankomatima u Srbiji?

Nzm za sigurno, ali mislim da ce jedno vreme moci samo da se placa preko paypala iz Srbije dok ce mogucnost podizanja novca doci kasnije...sve zavisi kako se dogovore

Zar ne odmah? Koja je svrha PayPala ako ne možeš podizati? Plaćati preko PayPala možeš i ako nemaš account.

Svrha je da npr. mozes kupovati preko e-bay-a ili amazona i mnogih drugih sajtova sa paypal nalogom.

Kako mislis da placas preko paypal-a ako nemas ni account!? Mislim da je to nemoguce (ispravite me ako gresim). Mozes placati ako imas neverifikovan (citaj lazan) paypal account, ali si zato u stalnoj opasnosti da ti taj account zatvore i zadrze sav novac koji imas na njemu.

Ne znam šta da mislim, Rasim Ljajić je po meni jedan od normalnijih ljudi u toj celoj vlasti i njegovo ime mi daje bar malo nade da se to možda može i realizovati. Ali videćemo. Isto verujem da ćemo dobiti u startu nešto kao Bosna, vezanje kartice sa računom i onda pare idu na karticu i na raspolaganju su.

Paypala je privatna firma koja se vodi svojim interesima. Država jeste obezbedila sve uslove prema njenim rečima. Ali da je tako kreditni rejtin ne bi padao svakih malo, trenutno smo loše rangirani kao zemlja pogodna za investicije. A dolazak strane privatne kompanije u neku zemlju je investicija. E sad da li će se paypala u svojim odlukama osloniti na ono što kažu firme za analizu ekonomskog stanja ili će se osloniti na ono što kaže vlada republike Srbije to je pravo pitanje.

Ako se i ne bi oslanjali na analizu ti agencija, čije se analize pre svega zasnivaju na tome što se pojedine banke malo, pa malo nađu na ivici bankrota, pa ih država treba refinansirati jer ih vode "problematični" menadžeri, mogli bi na primer da obrate pažnju koliko banaka koristi protokol https.

citat sa http://sr.wikipedia.org/sr-el/HTTPS

HTTPS (engl. Hypertext Transfer Protocol Secure) je kombinacija Hypertext Transfer Protocol-a sa SSL/TSL protokolom da bi se obezbedila enkripcija i sigurna identifikacija servera. Koristi port 443. HTTPS konekcija se često koristi za novčane transakcije preko Interneta i za prenos osetljivih informacija. HTTPS ne treba mešati sa Secure HTTP (S-HTTP).

Glavna ideja HTTPS protokola je da se kreira bezbedni kanal preko nezaštićene mreže. Ovo obezbeđuje zaštitu od napada, pod uslovom da je sertifikat izdat od strane proverenog i poverljivog izdavača (Certificate Authority). Poverenje u HTTPS je zasnovano na velikim sertifikacionim telima (Certificate Authority) čiji sertifikati dolaze sa instalacijom veb brauzera. Zato HTTPS veza može biti pouzdana ako i samo ako su sve sledeće stavke istinite:

-- da korisnik veruje da njihov brauzer tačno implementira HTTPS protokol sa ispravno pre-instaliranim sertifikacionim telima;
-- da korisnik veruje da sertifikaciono telo garantuje samo za legitimne veb stranice, bez zabludnih imena;
-- da veb-sajt pruža važeći sertifikat (neispravni sertifikat pokazuje upozorenje u većini pregledača), što znači da je sertifikat potpisan od strane pouzdanog sertifikacionog tela;
-- da sertifikat tačno identifikuje veb-sajt (npr. posećivanjem https://primer i korišćenjem sertifikata koji je izdat na samo ,,Primer Inc.,,)
-- da korisnik veruje da enkripcioni protokol (SSL ili TLS) je neraskidiv za prisluškivače (hakere)

Veliki je problem bio što naša zemlja ne dozvoljava svojim građanima da imaju devizne račune u inostranim bankama po zakonu, a Paypal nikako se ne može svrstati pod devizni račun u Srbiji. Vidim da su prilagodili zakon, samo je pitanje do koje mere.

Takođe, kao što je rečeno u tekstu, sledeći ciklus proširenja ide u paketu, što treba shvatiti, da ako jedna zemlja bude štucala oko uslova i ostale će sačekati sa uvođenjem Paypala.
I veoma je simptomatično, da kad se priča o uvođenju Paypala kao sistema plaćanja, uvek se priča samo sa jednom stranom, nikad se ne objavi neka vest direktno iz Paypal kao firme.

Kao da sam znao pa trazis jednom prijatelju da mi otvori racun i podigne visa karticu.

Naredni veliki korak zabeležen je sledeće godine kada je komisija za proširenje PayPala zabeležila da se sve manje političara u Srbiji interesuje za “mogućnosti ugrađivanja u PayPal”.

Proces stabilizacije i pridruživanja formalno je započet u julu 2001. godine, kada je tadašnji ministar za telekomunikacije Boris Tadić postao prvi srpski visoki zvaničnik koji je u internet eksplorer ukucao www.paypal.com :hysterical

http://www.njuz.net/srbija-dobila-kandidaturu-za-paypal/#ixzz25uXn9Hn0[hr]
Gledam bas komentare na ovu vest po raznim forumima i portalima, i prosto ne verujem kako su ljudi iskulirali ovu vest. Ljudi vec navikli da lazu svake godine, pa niko vise i ne veruje da ce ista da se desi :) Sad kad nas sve iznenade, kao grom iz vedgor neba, i Srbija dobije PayPal 19 januara 2013 :drinking

pa ne mora ni da ga smatra deviznim racum paypal ili payza kao pravna lica uplacuju novac na devizne racune u Srbiji.

sakiman kaže:
Kako mislis da placas preko paypal-a ako nemas ni account!? Mislim da je to nemoguce (ispravite me ako gresim).
Kod nas i iz većine zemalja se može plaćati PayPalom i ako nemaš account - na način da prvo odabereš plaćanje PayPalom a onda stisneš "Don't have a PayPal account?". Tada dobiješ opciju uplate karticama. Znači, tu uplatu procesuira PP, ali svatko može koristiti tko ima karticu i bez PP računa.
Pretpostavljam da i ti vidiš tu opciju. Ali gledam sad, kad treba izabrati državu, čini se da Srbije ipak nema...

Jbg, politika i birokracija koji su sami sebi svrha, zakoni bez smisla i logike koji se često preklapaju s drugim sličnim zakonima - nije ni kod nas drukčije. Čisto sumnjam da bi tu kreditni rejting mogao biti neki bitan faktor... U svakom slučaju, nadam se da će vam uskoro riješiti taj PP.

novii kaže:
Paypala je privatna firma koja se vodi svojim interesima. Država jeste obezbedila sve uslove prema njenim rečima. Ali da je tako kreditni rejtin ne bi padao svakih malo, trenutno smo loše rangirani kao zemlja pogodna za investicije. A dolazak strane privatne kompanije u neku zemlju je investicija. E sad da li će se paypala u svojim odlukama osloniti na ono što kažu firme za analizu ekonomskog stanja ili će se osloniti na ono što kaže vlada republike Srbije to je pravo pitanje.

O kakvom ekonomskom stanju i pogodnosti za investicije pricas kad jedna Burkina Faso gde ima samo 20% pismenih ima paypal. A kolika su sirotinja, pitanje je koliko od tih 20% uopste i ima komp.

Burkina Faso
Population:15,730,977
GDP (nominal) 2011 estimate
- Total $9.981 billion
- Per capita $664
-Literacy:21.8%

Srbija
7,120,666
GDP (nominal) 2011 estimate
- Total $45.064 billion
- Per capita $6,080
-Literacy: 97.9%

Ovo blokiraju 100% sa nase strane. Pa prosle godine su vikali na sav glas ma nije do nas, sve smo obezbedili, da bi posle godinu dana rekli da ipak nisu sve obezbedili a da su ipak sad sve uslove obezbedili. :taunt

Svake godine sita prica tako da neverujem i ne ocekujem da ce to biti skoro.

pa sad ocekujemo sa paypal u 2014 verovatno, posto nas iz godine u godinu ispaljuju sa sigurnim prijemom sledece godine :sigh

Paypal se vise puta izjasnio sto se tice Srbije ako ste nekad ih pitali kad ce biti dostupno u Srbiji, dobili bi ste odgovor da su oni spremni za Srbiju i ocekuju da Srbija tj narodna banka Srbije napravi sve sto je trazeno od njih.
Mozda se i secate kada je Hrvatska dobila paypal da su slucajno na listu bili stavili i Srbiju pored drzava koji su tada postali paypal korisnici ali Srbije nije bilo na registraciji, ja sam tada pitao ih u cemu je problem jer je Srbija na listi novih clanova a nema u registraciji i onda sam dobio odgovor da je greska i kao sto sam vec bio napisao da su oni spremni za Srbiju ali ocigledno vlada Srbije nije :)

pa naravno da traze da vlada napravi sve sto treba ali vlada i NBS su to "vec uradile" prosle godine
pre neki dan sam uputio pitanje PayPal-u i rekose mi da ne mogu da govore svoje poslovne planove ali da planiraju da dovedu PayPal u mnogo zemalja gde ga nema u 2013 god :p

Juce sam poslao mail NBS i pitao ih bas jel se zna sta o tome evo odgovora danas:

[attachment=480]

znaci cekamo da se PP smiluje nadam se ove godine :)

Prilozi

• nbs.jpg
    nbs.jpg
    37.5 KB · Pregleda: 1,051
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Back
Na vrh