• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prodaja fotografija preko Interneta (online) - Iskustva

RE: Prodaja fotografija preko Interneta

Vrlo zanimljivo...Naime,ukoliko se posao sa izradom fotografija ozbiljno shvati,on moze da bude od itekakve finansijske koristi... :to_clue
@novii je naveo lep primer "Slobodana Vasica i njegove zene",gde je Slobodan napustio svoj posao u Telekomu kako bi svoje vreme u potpunosti posvetio fotografijama...Naravno za posao slican ovom,je potrebna kvalitetna oprema,medjutim uvek se moze poceti obicnim digitalnim fotoaparatom.
Kasnije ukoliko posao krene nabolje,onda postoje uslovi za bolju opremu i naravno za bolje i kvalitetnije fotografije...
Sve u svemu,po mom misljenju,jako isplativo zanimanje...Preporucio bih svakom da se okusa u ovom polju zarade,jer time nista ne gubite,a mozete dobiti jako puno :)
Pozdrav! :waving

Spartanac kaže:
Vrlo zanimljivo...Naime,ukoliko se posao sa izradom fotografija ozbiljno shvati,on moze da bude od itekakve finansijske koristi... :to_clue
@novii je naveo lep primer "Slobodana Vasica i njegove zene",gde je Slobodan napustio svoj posao u Telekomu kako bi svoje vreme u potpunosti posvetio fotografijama...Naravno za posao slican ovom,je potrebna kvalitetna oprema,medjutim uvek se moze poceti obicnim digitalnim fotoaparatom.
Kasnije ukoliko posao krene nabolje,onda postoje uslovi za bolju opremu i naravno za bolje i kvalitetnije fotografije...
Sve u svemu,po mom misljenju,jako isplativo zanimanje...Preporucio bih svakom da se okusa u ovom polju zarade,jer time nista ne gubite,a mozete dobiti jako puno :)
Pozdrav! :waving

Da definitivno se sa stockom moze zaraditi ali ipak morate imati uslove za sve to da bi se zaradila ozbiljna kinta.Potrebno je znati raditi u photoshopu,ilustratoru po mogucnosti.Imati solidan digitalac + ako mislite ozbiljnije trebat ce vam rasvjeta..To nije sve treba vam smisao za detalj jer npr slikanje,neba,kucnog ljubimca nece donijeti novac.Ono sto je jako bitno je dobro tagovati fotke da bi ih potencionalni kupac lakse nasao.Probao sam stock zaradila se neka kinta ali sam ipak zakljucio da mi treba puno toga da bij svemu ozbiljno pristupio.

ps3 kaže:
Da definitivno se sa stockom moze zaraditi ali ipak morate imati uslove za sve to da bi se zaradila ozbiljna kinta.Potrebno je znati raditi u photoshopu,ilustratoru po mogucnosti.Imati solidan digitalac + ako mislite ozbiljnije trebat ce vam rasvjeta..To nije sve treba vam smisao za detalj jer npr slikanje,neba,kucnog ljubimca nece donijeti novac.Ono sto je jako bitno je dobro tagovati fotke da bi ih potencionalni kupac lakse nasao.Probao sam stock zaradila se neka kinta ali sam ipak zakljucio da mi treba puno toga da bij svemu ozbiljno pristupio.

Slazem se da je za ozbiljnu zaradu,potrebna ozbiljna i kvalitetna oprema... :to_clue
Ali ipak smatram da je za pocetak dovoljan i jedan solidan digitalni fotoaparat + malo maste i ukusa,i mislim da ce rezultati biti jako pozitivni...Naravno,ne mislim da se sa tako jeftinom opremom moze odmah zaraditi velika suma novca,ali se taj zaradjeni novac moze uloziti u dalji razvoj i samim tim povecanju same zarade... :)
Sto se tice smisla za detalj,tu se u potpunosti slazem sa tobom,zbog toga sto,kao sto si i sam rekao,ne moze svako da obavlja ovaj posao kako treba...
Ali opet kazem,zasto ne pokusati?Jer ipak je ovo jedan veoma lep i isplativ posao :Waving

Potrebna je malo kvalitetnija oprema (500 eura za digitalni aparat), zatim je potrebno znati obraditi sliku, recimo desetak stvari, oko svetlosti i kontrasta.
E sad što se tiče mašte i priča kako fotografija ima dušu, to ovde ne treba. Prave se fotografije koje se mogu prodati, a ne trebaju biti lepe. Kvalitet je za razliku od lepote obavezan.

Ko ne konta evo primera

istockphoto_6615251-kroo-bay-slum-in-freetown-sierra-leone.jpg

Ko još ne konta, neka pogleda link ispod i vidi koliko je puta slika skinuta, to jeste koliko je puta kupljena.

Više podataka o fotografiji

Di si baš uzeo sajt sa najmanjim kriterijima koji postoje. Pogledaj samo kako su male rezolucije slika u odnosu na druge stock sajtove. Ali u pravu si, nije bitna ljepota slike, nego kvaliteta i ideja. Jedan poznanik je fotkao novčanicu od jednog dolara i kroz godinu je na toj fotki zaradio preko 100$, a na nju je potrošio manje od 5 minuta.

Više sam bio skoncentisan da objasnim da ovde ne trebaju lepe i fotografije sa dušom, nego one koje se mogu prodati. Kako na ovom sajtu, tako i na svim ostalima.

@ djetlic

Pošto vidim da poznaješ kriterijume, bilo bi dobro da sa nama podeliš malo više svojih iskustava u prodaji fotki. Čisto da vidimo koliko se koji sajt isplati.

Ne radim više sa fotkama, nemam odgovarajuču opremu, a ni baš previše vremena. Shutterstock i dreamstime su vjerojatno najbolji sajtovi za upload fotki. Pored toga možete stavljati i vaše vektorske ilustracije (dobro prolaze ljudi, zastave, poker tematika). Neznam koja je trenutna minimalna tražena rezolucija, ali stavljajte što veće jer prema tome plačaju. Mislim da se ništa ispod 10mpxa ne isplati stavljati.

Na forumu, već postoji jedna tema koja se tiče baljenja ovim poslom, amda po mom mišljenju sa neozbilnom idejom, o prodaji slika koje se naprave sa mobilnim telefonom, ali i to je OK, pošto treba u ovim vremenima razmotriti sve ideje za zaradu

Jedno pitanje zarade na internetu putem fotografija !?

Postoji knjiga o ovome koja se zove:
Microstock Photography: How to Make Money from Your Digital Images
Douglas Freer
... i moze se naci na netu.

Knjiga ima dosta na ovu temu, ja trenutno pratim domaće stvari, na Dizajn zoni je dobra prepiska na ovu temu. Za tu knjigu što si ti preporučio nisam čuo, ali ću sad baciti pogled.

Lynda.com takođe ima neki video na tu temu Secrets to Selling and Publishing Photography.
Nadam se da ćemo i mi ovde da razmenimo malo više iskustva u narednom periodu.

Na forumu ima još jedna tema o Prodali fotografija preko Interneta, malo je zaturena, pa sam tek sad naleteo na nju

Prodaja fotki

Evo ovako, ovo mi je najdraža tema jer se već nekih 3-4 mjeseca bavim microstock prodajom. Moram priznati da nije lako. Ne prodajem fotografije (jer nemam pro digitalac), već se bavim kreiranjem vektorskih ilustracija, pošto sam završio srednju umjetničku, smjer grafički dizajn to mi je mačji kašalj, ali naravno nešto kvalitetno, a opet komercijalno i nije baš takav mačji kašalj, ali svakome koga zanima izrada ilustracija u adobe illustratoru ili corelu ovo preporučam jer od ovoga zna biti kruha... Sad, meni je s vremenom u planu otvoriti neku web stranicu na kojoj bi samo svoje stvari prodavao, kasnije možda i tuđe pa im uzimao postotak, ali otom potom, treba bit svjestan da si dolje pa se možda i popneš gore :D ... Evo neću zasad puno kenjuckat jer sam novi član pa se želim prvo pozabaviti pravilima foruma (a ni linkove još ne mogu ostavljat da vam portfolio pokažem).

Vidiš, u Corelu radim već od verzije 5.0 i to pripremu za štampu, nisam se cimao puno oko vektora jer sam mislio da moram da naučim Ilustrator za to ali ako može da se radi sa Corelom jel imaš da mi preporučiš onda neke tutorijale ili neku knjigu da pregledam, čisto da vidim šta to treba da radim. U Corelu mogu čuda da napravim... :)

slična priča kao i kod mene... koristim corel već nekih 4-5 godina, donedavno mi je praktički služio samo kao skica za photoshop, međutim kako sam se u zadnje vrijeme uhvatio ilustracija, točnije upala mi je istockphoto stranica u oko, a tamo se vector ilustracije prodaju na veliko i skužio sam da su vectori ustvari bilo koja crta koju potegneš u corelu... ako znaš radit u illustratoru možda još bolje, ali vjerojatno je to sve ista stvar ovisi kako koristiš koji alat. Šta se tiče tutorijala nisam se još time pozabavio, ali ti samo mogu reć jednu bitnu stvar, a to je trace-anje, dakle ako si ubacio jpeg fotografiju, udri na nju desni klip i klikni na opciju 'Trace to bitmap' ... tako je pretvaraš u vector (to ti je kod corela 12) ... ugl možeš pogledat na 'fotolia.com' moje ilustracije, nick mi je lebovski (ne mogu ostavljat linkove jer nisam još 10 postova napisao :D) pa možemo malo detaljnije prokomentirati ovo, ajde drago mi je da se odma našao neko ko se isto u ovo malo razumije :) ...

Zaboravih da ti se javim, počeo sam da crtkam pomalo kad imam vremena, čisto da se podsetim kako i šta ide. Jel imaš neki messanger da popričamo malo?

aleksej kaže:
Zaboravih da ti se javim, počeo sam da crtkam pomalo kad imam vremena, čisto da se podsetim kako i šta ide. Jel imaš neki messanger da popričamo malo?

evo poslao sam ti pm...

Možda ću sad malo otići u offtopic, ali kad je već stavljena ova tema da pitam. Dali je netko zainteresiran za nekakvu suradnju a pritom i zaradu te promoviranje svojih slika. Evo o čemu se radi, imam jednu stranicu sa slikama, tj. za download slika, koja je tek u nekakvom začetku ali ima 40ak posjeta dnevno sa google-a. Također, stranica je na engleskom jeziku te domena sadrži riječi za koji je mjesečni broj pretraga 2.740.000.

Tražim nekoga tko bi ustupio nekakve slike za stranicu te napisao nekakvo objašnjenje za svaku pojedinu sliku (do 30 riječi, na engleskom jeziku, naravno). Znači nekakve slike koje nisu najnajnajbolje i koje nećete prodavati na internetu nego nekakve vaše početničke slike/fotografije ili slike/fotografije koje nisu ispale baš onako kako ste željeli a zauzimaju vam mjesto na kompu i ne znate šta biste sa njima. Trebalo bi mi 50 ak slika koje bih ja postavio na tu stranicu i omogućio besplatan download tih slika posjetiteljima stranice.

Sad se sigurno pitate što vam ja nudim zauzvrat? E pa nudim vam nekakav link ili omanji banner pokraj svake vaše slike koji bi vodio na vaš profil ili prema nekoj vašoj slici koju prodajete na nekoj od stranica za prodaju slika npr. Shutterstock, dreamstime... te plus još jedan banner koji bi bio na početnoj stranici - homepage-u. Na taj način biste mogli promovirati svoje slike, te privući potencijalne kupce vaših slika. Ukoliko imate kakvih dodatnih pitanja obratite mi se putem privatne poruke i ako ste zainteresirani za suradnju možete mi odmah poslati par svojih radova koje biste bili voljni ustupiti za besplatan download (u što manjoj rezoluciji za početak 640x480 će biti dovoljno).

cmss - ovo tvoje je ipak oglas za suradnju a za to imamo podforum. Na temama samo rasprava o temama, bez oglasa i suradnji itd.

Pa postavi taj oglas tamo, a kad prebacis onda cu izbrisat ovdje.
Uostalom doprijet ces do vise pogleda jer ce vidjet da nudis nesto, posto ovdje mnogi mozda ce preskocit sto bi vidjeli tamo.

Zaista ne moguda ne napišem jedno moje zapažanje.

Tražeći neku vektorsku ilustraciju, naletio sam na sledeću

stock-illustration-16002292-silhouette-of-fisherman.jpg

http://www.istockphoto.com/stock-illustration-16002292-silhouette-of-fisherman.php?st=47adcad

Veoma mi se dopadne, ulogujem se da vidim cenu, pa ako nije skupa da je uzmem. A za one koji nemaju nalog cena je oko 15 eura. Meni je to previše da platim za to, pa cu preskociti ovaj put.

Ali hoću reći, koliko vremena nekome ko zna raditi vektorsku grafiku treba da napravi nešto slično.

A ova ilustracija je prodata vec deset puta, što znači da je autor prihodovao 150 eura ako je svaki put prodata po standard licenci.

Back
Na vrh