• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prica o Googlu i Bingu

Davor Bomestar

Legenda
Tu od
27 Lis 2008
Nedavno sam procitao u nekom blog komentaru kako je Bing posjeta zapravo kvalitetnija od Googlove posjete. Nekad se govorilo a vjerujem da je i danas kako je posjeta sa trazilica jedna od najkvalitetnijih posjeta, osobito ako ste dobro odradili barem osnovnu on page optimizaciju te tako dobijate posjetu onu koju bi i htjeli dobijati tj. za pojmove koji su vezani uz vasu djelatnost. Ali eto neki smatraju da i medju trazilicama neki promet je "kvalitetniji" od ovog drugog. Mislim da je stvar u tome da Google ima toliki veliki postotak ljudi koji ga koriste pa u to spada i bolja i losija "posjeta". Losija posjeta u ocima webmastera je naravno ona koja ne klika na reklame, ne kupuje proizvode itd. Znaci ona koja se nemoze unovcit.

Bing je kao sto znate vec treca reinkarnacija tj. rebranding Microsoftove trazilice. Pocelo je sa MSN-om pa su promjenili ime u Live pa je sada Bing. Microsoft je i sam bio prizna da jedna velika pogreska je bila sto su prekasno se ukljucili u Search Engines igru tj. prekasno su shvatili snagu internet pretrazivanja. Znate nekad trazilice nisu bile toliko popularne kod ekipe vec je velik dio posjete otpadao na danas potpuno zaboravljene direktorije. Direktoriji se danas prakticki samo za dobijanje brzo junk linkova prema sajtovima. Uglavnom tada Microsoft nije toliko ulagao u svoju trazilicu i nije mislio da je tako nes vazno. Naime Microsoft je jos 1998 pokrenuo vlastitu trazilicu (bas kad i Google) ali je tada jos koristio tudji index. Tek 2005e je Microsoft koristio potpuno svoju SE tehnologiju i vlastiti index. Vise o tome na wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Bing_(search_engine)

U sedmom mjesecu 2009e godine MS i Yahoo su postigli dogovor da Yahoo pocne koristit MS-ovu tehnologiju za svoju trazilicu. Tu negdje je pocela Yahooova agonija. Yahoo od tada samo gubi postotak a Bing dobija isto toliki postotak trzista.

Microsoft je od pokretanja Bing-a dobio otprilike 2.7% trzista. Sto i nije tako velika brojka ali Google je u tom periodu ugrabio samo 0.2% više.

U ovom clanku se jasno vidi Bing-ov dio trzista: http://www.techcrunch.com/2010/01/15/bing-search-market-share-december-2009/

I tih 10% sto Bing drzi naprema Googlovih 65% se ne cini puno ali opet s druge strane u ovom clanku se ljepo vidi kako Microsoftova trazilica "ubrzava" rast svake godine. Treba uzet u obzir i da trziste pretrazivanja raste tako da Bing i Google zadrze svoje postotke opet su stalno na dobitku u broju "klijenata" jer broj ljudi raste. No posto Microsoftov udio i raste tako da je to pozitivna stvar za njih.
Zasto je to tako? Pa kao prvo citao sam dosta dobrih komenatara od ljudi da Bing cak daje bolje rezultate od Googla sto je stvarno cudno jer se Google uvijek smatrao "pametnom" trazilicom a ostale da su "glupe" jer nemaju tako dobar algoritam. Ali cini se da i MS za trku konja ima. Pohvale na ako nis puno unaprijedjen algoritam u kombinaciji sa veoma snaznom marketinskom kampanjom dovele su do toga da MS pocne grabiti dio trzista. Uz to MS je imao par dobrih sklopljenih ugovora.
Jedan dogovor koji je sklopio sa Facebookom se mozda na prvi pogled ne cini znacajnim. Ali Bing bi mogao uskoro pogoniti sva Facebookova pretrazivanja. A sami znamo da je Facebook no.2 u svijetu trenutacno. Tako ce Bing na indirektan nacin pa mozda cak mozemo nazvati i "prisilno" doci do velikog broja ljudi. Moram napomenuti da taj dogovor vrijedi za sve osim za US trziste. No svejedno to je ogroman broj ljudi. Dobar posao za MS.

Vise o tom dogovoru na: http://searchengineland.com/microsoft-extends-bing-search-deal-with-facebook-35294

Kao sto vidimo buducnost Bing-a i MS-a u trazilicama nije toliko da kopira Googla na Googlovom terenu vec da pokusa na malo drugaciji nacin. MS nemoze konkurirati Googlovom Adwordsu ali opet s druge strane MS ulozio je trud u shopping rezultate i oglasavanje na njima. Zasto? Pa vrlo jednostavno jer tu ima vise novaca i MS je odlucio makar tu se poboljsat i od toga ima koristi.

Trenutacno MS samo gubi lovu sa Bingom ali ima je dovoljno na raspolaganju pa se moze utrkivati. Mislim kad bude dosao do neke granice da ce ga ljudi pocet ozbiljno shvacati pa ce i Bing postat profitabilniji. Zamislite kad bi imali jednu jaku alternativu Adwordsu i Adsensu koja malo manje gnjavi s pravilima i promjenama nego Google? Mislim da bi ljudi vrlo lako mogli preci. Mislim da cak oglasavanje na Microsoftovoj trazilici za ljude izvan USA nije ni dozvoljeno. Ako zeli biti jaki igrac MS mora poradit na tako nekim problemima i zagrabi malo jace i to globalno.

Zasto je sve ovo vazno? Pa MS i Yahoo imaju skupa skoro 30% trzista. Posto je Yahoo jasno dao do znanja da mu je preskupo sudjelovati u ovoj utrci za pretpostavit je da ce prije ili poslje MS ugrabiti dobar dio ako ne i cijeli Yahoo-ov dio trzista. Jedan veoma jaki konkurent a koji je ujedno veliki Microsoft (koji je za sad jos uvijek veca firma od Googla po $$) mogao bi ozbiljno ugroziti Google. Da naravno da ce MS promjenit svoj "dinosaurski" pristup ako zeli postat konkurent. Ali vec samim postepenim Yahoo-om izlasku Google moze doc na 30% ako bi se malo opametili i poceli jos vise orijentirati se na Internet strategiju onda bi mogli postic i 40% sto je vec puno ozbiljnije od danasnjih 10%. A zasto je to sve ovo vazno za nas? Pa mislim kad bi Google imao jednog velikog jako konkurenta malo manje bi se ponasao monopolisticki. Webmasteri bi mogli poticat koristenje Binga zato jer su im dosadile Googlove silne promjene u algoritmu. Osobno za sada imam ogroman dio posjete sa Googla na svom blogu 80% dok Bing mi donese manje od 1% posjete. Kad bi poradili na tim nekim stvarima da poboljsaju tu situaciju, npr. bolje indexiranje, kad bi websajtovi poceli lakse i jednostavnije dobijat znacajniju posjetu s Binga mislim da bi se i cijela prica dosta promjenila.

Eto to su moja razmisljanja situaciji medju trazilicama. Mislim da je jos rano govoriti o rezultatima jer i ovaj boom društvenih mreža je dosao veoma naglo pa ko zna sta se moze desit ali opet imam neki osjecaj da vaznost price Google vs. Bing tek dolazi.

dbomestar kaže:
Nedavno sam procitao u nekom blog...

Opa bomeštre, 3 super posta u jednom danu, imaš ti aseva u rukavu.

Inače ja dobijem 5-10 posjeta mjesečno sa bing-a i yahoo-a (od SVAKOG po 5-10). To je malo, ali dobro to je druga priča
Gledano po postocima Bing i Yahoo mi daju daleko veći CTR (Adsense) nego Google. Ali problem je što malo ljudi dolazi sa tih tražilica jer ih manje ljudi koristi

Da to je najveci problem sto meni bi bilo drago da Bing malo jace zagrabi i otme dio trzista Google-u ne zato jer volim Microsoft vec zato sto u nijednom trzistu nije dobro da je netko prejak jer onda radi sta hoce. Ali mi smeta sto mi Bing daje drasticno premalu posjetu i zato ga kao vlasnik web sajta nemogu smatrati ozbiljnim iz tog segmenta. Ok 10% je malo u odnosu 65% od Googla ali posjeta koju dobijam nije ni priblizno tim omjerima. Posjeta na blogu mi je Google 76% vs Bing 0.25%. Sve jasno. Nema veze s ovih 65 vs 10 %. Ali ajde Bing nudi neke nove usluge, sklapa eksluzivne dealove i jos ako porade malo na algoritmu moglo bi biti bolje.
btw: sad kad je bio Super Bowl Google objavio oglas na televiziji. To je prvi put da Google tako jako reklamira svoj proizvod na televiziji, cak je prije 6 mjeseci kritizirao Bing radi toga. Valjda su poceli osjecat pritisak sto Bing raste pa moraju poduzet nes prije nego bude kasno.

dbomestar kaže:
Ok 10% je malo u odnosu 65% od Googla ali posjeta koju dobijam nije ni priblizno tim omjerima. Sve jasno. Nema veze s ovih 65 vs 10 %.
Bilo bi zanimljivo saznati koje demografske skupine koriste Bing, jer ocito je da Bing nema 10% trzista ravnomjerno zastupljenih u svim demografskim skupinama.

Sad sam pogledao statse na svom blogu i tih 80 ljudi sto je bilo vecina su ih se zadrzali duze na stranici i pogledali vise textova nego sto je to sa Googlovom posjetu tako da nesto je kvalitetnija posjeta po tim mjerilima. S druge strane vecina ih koristi Internet Explorer tako da moguce kako su MS fanovi :)

Ugl. potaknut pitanjem o demografiji googlao sam malo i odgovore na neka pitanja se moze dobit iz sljedecih zanimljivih tekstova.

Bingova posjeta vise klikce: http://www.timpeter.com/blog/2009/0...-ads-than-googles-what-does-that-mean-to-you/

Veoma zanimljiv opcenito o demografskim skupinama na trazilicama, fb itd. Malo nize je o Bing-u i cak objasnjava jednu stvar koju sam nisam zakljucio iz mojih statsa. A to da je u Internet Exploreru 8 defaultni search engine Bing i zato bi to moglo ogranicit rast Bing-a jer je MS zadnjih godina izgubio drasticno trzisni dio sa svojim internet preglednikom. http://online.barrons.com/article/SB126080419275490643.html

I jako dobar tekst koji je slicnog naziva ko ovaj thread, bas govori o polozaju ta 2 preglednika. Objasnjava se kako Bing neide direktno konkurirat Google-u kao informativna trazilica vec cilja da bude "decision making" trazilica. Mogu se izvuc dobri zakljuci iz teksta kakvim tekstovima privuc posjetu sa Binga. http://redmondmag.com/articles/2010/01/01/bing-vs-googliath.aspx

Potvrđujem da je i meni kvalitetnija posjeta sa binga. Više pageview per visit i duže zadržavanje i to preko 50%.

Ali smjesno je da imam 0.2% posjeta u odnosu na google.

Nece mi ocitati regiju hr bing nego stoji us pa je los serp

Da bas sad neki dan sam naletio na postotke i ispada od svih trazilica googlova je posjeta najlosija sto se tice klikanja po reklamama. Ispada da prosjeca googlov CTR je oko 0.9%, bing ima oko 1.17% yahoo jos nesto veci a ask i aol jos i vece CTR-ove. Al dobro Google donosi toliki siroki spektar korisnika tako da ni ne cudi, vjerujem da bilo koji od ovih poveca % korisnika opet bi se smanjila kvaliteta posjete.

Jos jedna stvar sto mi je zanimljiva. Citao sam neki komentar od jednog hrvatskog korisnika koji je rekao kako koristi bing u 80% slucajeva a u ostalih 20% koristi Google kad mu bing daje glupe rezultate. Tako da cak i bingovci koriste Google a nedavno sam citao kako ce vecina korisnika Googla radje utipkat par razlicitih fraza da dodje do zeljenog rezultata nego da promjene trazilicu i odu na bing. Previse nam se google uvukao u kožu, sa miljardu svojih proizvoda tipka google docs, alerts, claendar, gmail, buzz, defaultnim postavljanjem na firefox i masu drugih stvari google je od nas stvorio Followere jer smo toliko navikli na njega pa nam ideja da koristimo bing ispada skoro pa cudna. Ipak u USA yahoo i bing drze 30% trzista dok u Hrvatskoj Google drzi 90% trzista.

dbomestar kaže:
Ako nis makar vas navucem s ovim postovima na SE Land :)

Ja pomislio da te placaju za njihov info :naa

Ma ne, ali stvarno mi je drag SE Land :)

iceman kaže:
dbomestar kaže:
Ako nis makar vas navucem s ovim postovima na SE Land :)

Ja pomislio da te placaju za njihov info :naa

Back
Na vrh