• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Portal za naše tržište?

becker24

Novi član
Tu od
5 Kol 2015
Lijepi pozdrav. Pratim forum neko vrijeme, ali dosad se baš nisam uključivao u rasprave.

Poslije niza manjih projekata namjeravam pokrenuti jedan veći. Radi se o portalu za naše tržište koji bi uključivao zanimljivosti iz različitih područja prezentirane na kvalitetan način. Također, bavio bi se analiziranjem aktualnosti, što bi, vjerujem, ako bude kvalitetno mogli linkati i drugi portali pa bih time dobio posjetu. Uglavnom, zanimljivosti, sport, aktualnosti, znanstvena otkrića, how-to tekstovi itd. Dakle široka lepeza, ali teme obrađene na kvalitetan način. Imam neke ideje u vezi izgleda tekstova kojima bi oni bili pristupačniji korisnicima, lakše čitljivi, vizualno ljepši itd. Išao bih na dosta tema koje su bliske mlađoj generaciji, koja jako puno koristi facebook, a tamo im se pojavljuju linkovi na jako loše tekstove. Recimo da bi na sajtu bilo sve osim politike, ali bi bile, primjerice, ekonomske aktualnosti od ozbiljnih tema.

Prvo pitanje je ima li uopće smisla pokretati portal za naše tržište? Budući da je Adsense cpc jako nizak bojim se da bez ogromnog broja posjeta ne bih imao zadovoljavajuće prihode. Vidim da i jutarnji, večernji, index imaju svakakve "vijesti" koje ne priliče njihovom renomeu pa je li možda konkurencija prejaka?

Pisanje tekstova nije nikakav problem i to će biti odrađeno na kvalitetan način. Za početak sam mislio napisati 200-300 tekstova prosječne dužine 500 riječi, bi li to bilo dovoljno za ozbiljan početak? Sam sam u ovome projektu jer baš i ne volim internet partnerstva, pogotovo jer se na početku radi besplatno pa mnogi odustanu. Budući da idem sam u ovaj projekt ne znam hoću li moći pisati 10 tekstova dnevno, što bi jedan portal trebao imati, tako da pozivam zainteresirane, ukoliko žele postati na neki način partneri, neka mi se jave, pogotovo ako vide potencijal u mojoj ideji.

Student sam, tako da bih htio nakon završenog faksa imati nekakav izvor prihoda, a bilo bi dobro da to bude i tijekom faksa.

Planiram uložiti novce u marketing, premium template i slično. Je li ovo izvedivo i je li moguće da imam dobre prihode od ovog ili da se orijentiram na više manjih projekata ili nešto treće?

Ja osobno mislim da je to posao za dobro organizirani tim od 5-10 ljudi i da ne možeš to napraviti sam. Izgorit ćeš pišući članke koji već sutra postaju lanjski snijeg.

Ali situacija se potpuno mijenja u tvoju korist ako si sposoban natjerati mlade ljude da pišu za tebe besplatno.

Ma sve se danas svelo na copy paste , nije losa ideja na duze staze,al tesko je odmah ocekivati zaradu...

Pametnije bi ti bilo da napraviš neki tematski sajt. Recimo, napraviš sajt samo sa tekstovima kako uraditi ili napraviti nešto. Ili neku drugu oblast koja te zanima. Od zanimljivosti i politike nema leba.

Hvala svima na dosadašnjim odgovorima. Dakle, ni kvaliteta ne prolazi u jakoj konkurenciji? Istini za volju, dok otvorim jedan od najposjećenijih hrvatskih portala, net.hr, bljuje mi se od "novinarstva", sve tekstovi koji nemaju veze s onime što bi medij trebao biti. A i drugi portali, čak i večernji je postao takav, što sam mislio da se neće tako skoro dogoditi, jer se ipak radi o ozbiljnoj novini, koja je odisala novinarskom kvalitetom i objektivnošću.

S druge strane, nisam baš siguran ima li koja niša da bi bila isplativa. Moram priznati da me baš i ne ispunjuje bjesomučno pisanje tekstova iz područja koja me ne zanimaju.

Možda da se orijentiram na affiliate? Ima li neki naš dobar affiliate program? Iz nekih područja imam brdo znanja pa možda da pokušam s e-knjigama?

Za to što ti želiš potrebna su ogromna ulaganja. Kvalitet na tržištu slabo postoji zato što je neisplativ, a plus svako ko realno nema ideju ili ne misli da svoju ideju može da izgura uhvati se za ovu po meni najgoru opciju i krene da pravi portal za sve i svašta, samo malo drugačiji. :)

Ovu ideju po svrstavam u rang sa idejama poput "smislio sam nešto kao Facebook, samo bolje."

Fokus na usku nišu + kvalitet, e to može da se isplati, ako imaš u vidu monetizaciju pre početka projekta. A nema razloga da affiliate ne bude bar deo te monetizacije. Affiliate nije samo Amazon ili Clickbank, affiliate je svaka prodaja u kojoj povezuješ prodavca i kupca i na to uzmeš procenat - a to može da bude i ugovor sa domaćim firmama da ti plate po dovođenju klijenta, recimo - tako da ova nije nužno isključivo raditi projekat kakav si zamislio I biti affiliate. :)

Čak i da imaš način kako da objavljuješ kvalitetne članke svaki dan, i da imaš puno posjetitelja, shvatio bi da tvoje posjetitelje uopće ne zanima tvoj Adsense oglas. Njih zanimaju besplatne vijesti, malo zanimacije dok piju kavu.

Osim toga, čak i za proizvodnju ovakvog smeća kao na Večernjem listu ti treba uhodana redakcija, novinari, fotografi, grafičari, prijevoz, ured, oprema. Nemoj brkati nekvalitetu tekstova sa sposobnošću da se ti tekstovi objavljuju masovno na dnevnoj bazi. Nisu njihov biznis kvalitetni tekstovi...

Treće, ja sam skoro siguran da je Večernji.hr gubitaš, odnosno da ne može mjesečno namaknuti dovoljno novca da pokrije troškove svog postojanja. A to je uz sve te kontakte koje imaju i uz marketinšku službu.

Idi ciljano. Nađi čovjeka koji je u zadnjem stadiju kupnje nečega i već ima izvađenu kreditnu karticu. Za njega napravi sajt.

Hvala na odgovorima. Je li affiliate sajt mora biti na engleskom? Ili se može i na hrvatskom napraviti, makar znam kakva je potražnja ali to će vremenom rasti, tojest kako vidite amazon affiliate za naše područje? I koji proizvodi dobro prolaze?

becker24 kaže:
Je li affiliate sajt mora biti na engleskom? Ili se može i na hrvatskom napraviti, makar znam kakva je potražnja

Ne mora biti na engleskom. Ujedno si i odgovorio već u slijedećoj rečenici. :)

becker24 kaže:
kako vidite amazon affiliate za naše područje? I koji proizvodi dobro prolaze?

Nikako ga ne vidimo. :( Štoviše, gotovo sam siguran da nećeš uspjeti niti da napraviš amazon affiliate za strano tržište jer, naravno, nije dovoljno samo objaviti oglas.
Igor ti je gore napisao veoma koristan obrazac:

Igor Tomić kaže:
Fokus na usku nišu + kvalitet, e to može da se isplati

Uz to, pošto mi se čini da si na početku puta, moj ti je vrlo dobronamjeran savjet;
pročitati sve ovo, ali baš sve: https://internetzarada.org/ sa naglaskom na https://internetzarada.org/forumdisplay.php?fid=19 :fever

Tekstovi su mi na visokoj razini, 1000+ riječi itd. Predmnijevam da bi se moglo ići na ciljanu skupinu mlade, koji kupuju dosta toga na netu, a nisam baš naletio na neke domaće sajtove s amazon ili clickbank afiiliateom. Isto tako društvene mreže naravno nude veliki potencijal.

Hvala na savjetima, pogotovo iz razloga što ste me odvratili od Adsensea.

Jesi odlučio koja bi ti tematika sajta bila? Za početak to je najvažnije da definišeš. Imaj u vidu da nema zarade od sajtova sa aktuelnim dešavanjima, foruma, društvenih mreža i video sajtova. Najbolje ti je da izabereš jednu oblast o kojoj ćeš pisati. Na tematskom sajtu imaćeš posetice koji će se vraćati na sajt, duže će se zadržati na sajtu, više će deliti tvoj sadržaj na društvenim mrežama, bolje ćeš se kotirati na Google i bolje ćeš zaraditi.

Back
Na vrh