• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Porezi u BiH - kako povuci pare?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Toni_C

Novi član
Tu od
3 Tra 2013
Cao,
Mi smo mala firma. 3 zaposlena i ja. Upravo potpisujem jedan ugovor sa stranom firmom i zanimju me porezi.
Nekoliko pitanja:
1. Znaci drzava uzima 10%, tako ako imam prihod €10,000 oni ce uzeti €1,000?
2. Tek nakon poreza ja moram platiti ljude i sve ostalo?
3. Ostatak love (ako nesto ostane) ja mogu povuci sa banke bez problema?

Puno hvala!

Hm, banke u BiH, uzimaju ti 10% na svaku deviznu transakciju koja dolazi iz vana.

manwho kaže:
Hm, banke u BiH, uzimaju ti 10% na svaku deviznu transakciju koja dolazi iz vana.

To znaci drzava 10% + banka 10%?

Ne znam da li je ovo pravo mjesto da pitaš o porezima. Mi do sada se nismo susretali na forumu sa temama o porezu.

Stav IZ Forum Tima je da se porezi plate međutim (koliko ja znam) na forumu nije bilo detaljnijeg govora o tome kako/kada platiti porez državi.

Kako je moguće da postojeća firma sa 4 uposlenika ne zna kako, koliko i koje poreze svodi državi?
Konsultujte se u poreznoj upravi, sa knjigovođom itd.

manwho kaže:

Ne uzimaju.

manwho kaže:

10 KM ;)

Toni_C kaže:
Cao,
Mi smo mala firma. 3 zaposlena i ja. Upravo potpisujem jedan ugovor sa stranom firmom i zanimju me porezi.
Nekoliko pitanja:
1. Znaci drzava uzima 10%, tako ako imam prihod €10,000 oni ce uzeti €1,000?
2. Tek nakon poreza ja moram platiti ljude i sve ostalo?
3. Ostatak love (ako nesto ostane) ja mogu povuci sa banke bez problema?

Puno hvala!

Tih 10% je porez na dohodak, a ne na prihod. Dohodak je oporeziva glavnica koja iznosi prihod minus rashodi koji nastali da se ostvari taj prihod. Znači ako ti uprihoduješ 10,000€ u fiskalnoj godini od toga odbijaš neke troškove poslovanja. Dakle da pojednostavim i odgovorim na tvoje pitanje br. 2: Prvo plaćaš sve ljude (i ostale troškove), onda ostatak se oporezuje.

Ali porez ne plaćaš na jednu transakciju nego na godišnoj razini i podnosiš poreznu prijavu. Ako ste već vi mala firma takve osnove ste trebali davno svladati. Račun na koji vam uplaćuju bi trebao biti račun pravne osobe, odnosno firme, nikako vaš privatni račun. Vaša firma je vjerojatno prijavljena kao obrt, morate voditi poslovnu knjigu i blagajnu.

Pošto vidim da je dosta toga ovdje upitno, za vas bi možda bilo najbolje ako već ostvarivate prihod u inozemstvu da ga prijavite kao fizička osoba i kao prihod od igara na sreću, tada ćete platiti 10% poreza i priča tu završava. Zaposlenicima isplatite kako vam volja. Ovo je siva zona, možda bi se moglo nazvati i rad na crno, ali Bože moj, snalaze se ljudi kako znaju. ;)

Meni se cini da kad jednom pare legnu na racun firme ne mozes ih dici kako hoces. To nisu tvoje pare nego pare firme. Znaci sa racuna mogu samo kroz trosak za nesto, akvizicije opreme, osnovnih sredstava ili dobara u ime firme, te kroz plate. Znaci ako hoces da ih uzmes sa racuna sebi, moras povecat sebi platu i platiti na to doprinose.

Privatna je firma, vlasnik može raspolagati računom kako želi. Bitno je samo da to proknjiži kroz poslovnu knjigu.

Gogo7 kaže:
Privatna je firma, vlasnik može raspolagati računom kako želi. Bitno je samo da to proknjiži kroz poslovnu knjigu.

To si lijepo rekao... samo nisi rekao da ako vlasnik zeli prebaciti novce sa poslovnog na privatni racun da uz to sto mora proknjiziti transakciju, mora platiti i porez. Ako prebacuje na svoj privatni racun, porez na dobit, ako prebacuje na tudji privatni racun mora imati dobro opravdanje za to (autorski ugovor, ugovor o djelu, radni odnos). Ali koliko vidim covjek koji je postavio pitanje ne barata sa osnovnim racunovodstvenim principima pa mu lijepo savjetujem da pita vlasnika firme kako i koliko.

Pošto nas ima iz više država i svako ima svoje iskustvo i pošto je svačija situacija drugačija i niko nije stručan da odgovara na pitanja koja se tiču poreza, ova tema se zatvara.

Oko plaćanja poreza konsultujte stručna lica.

dbomestar kaže:
NAJVAŽNIJA POANTA: Ovo je forum o metodama promocije i zarade preko internet a ne forum za porezno savjetovanje. NEMOJTE vjerovat stvarima sa foruma nego se informirajte kod relevantnih institucija. Kad ste bolesni, idete kod doktora po informaciju šta vam je. Kada imate porezno pitanje idite kod poreznog savjetnika.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Back
Na vrh