• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri kupovini novog računara

SpawneR

Moćan
Tu od
31 Lis 2013
Pozdrav ljudi, bliži se taj za mene svečani trenutak kada ću konačno kupiti novu opremu a samim tim i računar. Nemam neke gejmerske potrebe pa bi da uštedim ali da mi dobro završava posao..

Šta planiram da radim: Photoshop, Illustrator, programi za kodiranje, surfovanje webom i to je to.. Evo nekoliko računara koje sam gledao da uzmem pa mi vi recite da li se slažete sa mnom i da li su oni dobri :D

Kandidat broj 1:

http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...r3-1000gb-radeontm-r3-series-dvd-4754932.html
Pošto se ne razumem u to, koliko on ima jezgra(procesor)?

Kandidat broj 2:

http://www.winwin.rs/racunar-altos-ranger-h61-intel-pentium-dual-core-4gb-500gb-dvdrw-1178455.html

Kandidat broj 3:
http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...ron-quad-core-4gb-ddr3-500gb-dvd-4711628.html

Ove konfiguracije će bez problema zadovoljiti tvoje potrebe vezano za programiranje i surfovanje webom, ali za Photoshop i Ilustrator su prilično tanki. Naravno, mogao bi i sa njima da radiš u ovim programima, ali ukoliko je Photoshop program koji planirš često da koristiš mislim da bi bilo bolje da kupiš neki jači računar.

Pa ja sada na kompjuteru iz 2002 radim photoshop lagano,ako.baš pravi problem neki ja cu lako da promenim grafičku jer bije integrisana

Sve ovisi kakav ti je budzet i sa koliko novca raspolazes. Vidim da je to pretvoreno u kune nekih 1600 kuna. Ako imas kuciste (pretpostavljam da da, a imas i nekakav hard disk na postojecem kompjuteru valjda) onda kupujes samo maticnu plocu, procesor i memoriju. Na pocetku radis sa integriranom grafickom dok ne skupis pare za neku PCI-E bolju graficku. Napisi mi u inbox kakav kompjuter imas sada i ja ti slozim nesto se te stranice sa koje si dao link. Poznato je da su gotove konfiguracije najskuplje, a tebi to ne treba.
EDIT: Evo slozio sam za 24680 dinara zvijer od kompa, znaci maticna, procesor i 2x4 GB RAMA. To stavis u staro kuciste, spojis hard disk i ponovo instaliras windowse. Maticna ima graficku integriranu.

Memorija: http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...erx-fury-white-cl10-hx318c10fw-4-1190609.html

Procesor: http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...0-3-80ghz-black-edition-box-32nm-1162220.html

Maticna ploca: http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...vgs3-fx-pcie-ddr3-sata2-glan-5-1-4750159.html

mrgood kaže:
Sve ovisi kakav ti je budzet i sa koliko novca raspolazes. Vidim da je to pretvoreno u kune nekih 1600 kuna. Ako imas kuciste (pretpostavljam da da, a imas i nekakav hard disk na postojecem kompjuteru valjda) onda kupujes samo maticnu plocu, procesor i memoriju. Na pocetku radis sa integriranom grafickom dok ne skupis pare za neku PCI-E bolju graficku. Napisi mi u inbox kakav kompjuter imas sada i ja ti slozim nesto se te stranice sa koje si dao link. Poznato je da su gotove konfiguracije najskuplje, a tebi to ne treba.

Ukoliko se misliš baviti Photoshopom, Illustratorom i drugim programima za grafičku obradu ja bih ti preporučio svakako intelove procesore a da bude barem i5 ili bolje i7 tako da nemoraš nakon par mjeseci razmišljati opet o nekim nadogradnjama. E da i da imaš barem 8GB RAM memorije. Što se tiče grafike dovoljno ti je za početak neka Nvidia GTX730 ili 740.

Ne treba mu uopce Intelov procesor, i nije tocno da je bolji za graficku obradu. Poznato je da je za graficku i video obradu najbolji AMD-ov procesor.

technodiscount24 kaže:
mrgood kaže:

Ukoliko se misliš baviti Photoshopom, Illustratorom i drugim programima za grafičku obradu ja bih ti preporučio svakako intelove procesore a da bude barem i5 ili bolje i7 tako da nemoraš nakon par mjeseci razmišljati opet o nekim nadogradnjama. E da i da imaš barem 8GB RAM memorije. Što se tiče grafike dovoljno ti je za početak neka Nvidia GTX730 ili 740.

I ja bi svakako preporučio i5 ili i7 procesor međutim znate li vi koliko to košta?Momak je sa razlogom pitao za neke od ova tri računara, to mu je budžet.

mrgood kaže:
EDIT: Evo slozio sam za 24680 dinara zvijer od kompa, znaci maticna, procesor i 2x4 GB RAMA. To stavis u staro kuciste, spojis hard disk i ponovo instaliras windowse. Maticna ima graficku integriranu.

To je OK ali pretpostavljam da on hoće novu kutiju i hard disk i da je miran neko vrijeme.Kasnije kad zaradi kupiće sebi bolje ako mu bude trebalo.

SpawneR kaže:
Pa ja sada na kompjuteru iz 2002 radim photoshop lagano,ako.baš pravi problem neki ja cu lako da promenim grafičku jer bije integrisana

Biće to dobro za tvoje potrebe, pogotovo što su ti računari puno jači od tvog trenutnog tako da ćeš itekako osjetiti razliku u radu a kasnije kada bude prilike kupićeš nešto bolje. :waving

Pa recimo meni je izgled kucista skroz nebitan, imam mrcinu od kompa a kuciste neki jeftinjak za 15 eura i staro je ko Biblija. Hard disk ako radi zasto bi kupovao novi ? Da baci pare bezveze ?

mrgood kaže:
Pa recimo meni je izgled kucista skroz nebitan, imam mrcinu od kompa a kuciste neki jeftinjak za 15 eura i staro je ko Biblija. Hard disk ako radi zasto bi kupovao novi ? Da baci pare bezveze ?

Imaće puno bolje perfomanse sa novim SATA diskom nego sa starim ATA ili koji već je u pitanju.Može se npr desiti da mu stari hard disk crkne ubrzo nakon kupovine dijelove pa će onda?

I meni je kućište nebitno (dobro ja radim sa laptopom :) ) ali za ovaj drugi desktop računar mi nije bitno dok god radi posao.

Odlučio sam da ću da kupim ovaj prvi što ste mi i predložili.. Mrgood pazi ovaj komp je toliko star i toliko uništen da prosto želim da ga ne gledam nikad više, ništa sa njega ne želim, on ide mojoj majci koja igra igrice na FB-u i super joj zadržava..

Ovaj za ovu cenu je sasvim ono što mi treba, zdravlje bože sledeće godine ću da pređem na nešto jače, sada mi je potrebno nešto sa čim mogu sve malo brže da radim a pošteno to mi je i motivacija... Kao neki novi početak nove etape u mojoj nekoj karijeri :D

Back
Na vrh