• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje InternetZarada Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku (Tržnica), direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć-Početak programiranja/izbor

Stormbringer

Novi član
Tu od
21 Velj 2015
Lijep pozdrav,forumaši.

Nov sam član jer sam tek nedavno otkrio ovaj forum, nisam ni slutio da će sličan postojati na našim jezicima ( Balkane moj, bez uvrede ). Trenutno sam u fazi učenja, istražujem,čitam, listam, prekopavam po netu, a najbitnije od svega je da se interesiram za taj čuveni IM koji mi je do jučer zvučao nedostižno.

Eh, kad sam već otvorio temu, sad da se iste i dotaknem :smack

Uz učenje i istraživanje IM metoda, volio bih krenuti sa programiranjem da se poveže ugodno s korisnim.
Imam nekog sitnog iskustva još iz osnovne škole kada smo radili jednostavne programčiće u qBasicu, a i neke malo složenije kao izračun određenih matematičkih zadataka i sl. ( spominjem taj qBasic jer je dobra podloga što se tiče logičkog zaključivanja )

Problematika - Koji programski jezik učiti, od kojeg software-a krenuti, a da nije previše zahtjevan, te s druge strane da se sa istim može nešto i postignuti?

Kakvi su vaši stavovi prema Visual Basicu?

- Nisam baš previše upućen u tržište, ali mislim da će kroz narednih 5 godina baratanje sa Javom ( čitaj: Izrada Android aplikacija) biti sastavni dio znanja svakog Informatičkog entuzijasta.

Razmišljam se o HTML-u pošto je u planu i nekakva Web stranica, ali neznam koliko je isplativo poznavanje istog, jer danas više-manje svi imamo pristup alatima koji maksimalno pojednostavljuju izradu Weba.

Svaka preporuka, i bilo kakav savjet su dobrodošli!

Zavisi sta zelis da radis. tj da pravis. Nemas neki programski jezik koji je za sve najbolja opcija. Ako zelis bas da naucis da programiras onda definitivno kreni sa C-om. Jeste tezak jezik za uciti al kad naucis posle ces lako prelaziti na neke druge programske jezike.
Java ti je i sad sastavni deo znanja informaticara, ako za nista drugo onda nije losa za ucenje koncepta objektno orijentisanog programiranja.
HTML obavezno nauci ako zelis da radis web stranice. Izradjivati web stranice a da neznas html ti je kao da koristis kompjuter a neznas da prikopcas tastaturu, misa... Moze da radi al kad tad ti se obije oglavu.
Sad opet kazem sve zavisi sta zelis da uradis. Ako zelis da nabijes dobro pozadinsko znanje C, ako zelis da odma programiras onda zavisi sta zelis da programiras za izbor :)

Odmah da ti kazem imas krivi pristup.

Ja kada sam poceo sa ovim poslom (nazovimo ga programiranje) nisam imao uopste pomisao o nekoj zaradi, sve sam to radio zbog toga sto me to jako interesovalo i svidjalo mi se.Pored toga sve sam sam istrazio sta mi bolje lezi i na kraju sam se pronasao u necemu.

Ne moze ti niko reci da ucis lupam Javu, ako ti nemas neku programersku logiku ili da dizajniras stranice ako nemas "dobro oko".

Sretno.

Java ili C# ako hoces bas programirat. Ako hoces nesto lakse, onda npr. python recimo. A html ti nije programski jezik...

Pozdrav!

Pitanje dali u ovom slucaju izabrat C ili C++ od pocetka??

Jel sam u istoj situaciji, osobito preferiram C++
Kakav racunar je potreban za pocetak programiranja u C++, imam malo stariji kompic (dualcore)

Hvala na pomoci!

Michael kaže:
Pozdrav!

Kakav racunar je potreban za pocetak programiranja u C++, imam malo stariji kompic (dualcore)

Hvala na pomoci!

Ja mislim da ti je bolje ako ides bas od pocetka da krenes sa C-om da bolje naucis osnove. Mada naravno mozes to isto i sa C++ al on je mnogo obimniji jezik i lako mozes da se izgubis.
Bilo kakav koji radi :)

Michael kaže:
Pozdrav!

Hvala na pomoci!

C je više školski jezik. Nauče se osnove.

Kad naučiš C pređi na C#, Java ili neki drugi.

ozzy80 kaže:
Zavisi sta zelis da radis. tj da pravis. Nemas neki programski jezik koji je za sve najbolja opcija. Ako zelis bas da naucis da programiras onda definitivno kreni sa C-om. Jeste tezak jezik za uciti al kad naucis posle ces lako prelaziti na neke druge programske jezike.
Java ti je i sad sastavni deo znanja informaticara, ako za nista drugo onda nije losa za ucenje koncepta objektno orijentisanog programiranja.
HTML obavezno nauci ako zelis da radis web stranice. Izradjivati web stranice a da neznas html ti je kao da koristis kompjuter a neznas da prikopcas tastaturu, misa... Moze da radi al kad tad ti se obije oglavu.
Sad opet kazem sve zavisi sta zelis da uradis. Ako zelis da nabijes dobro pozadinsko znanje C, ako zelis da odma programiras onda zavisi sta zelis da programiras za izbor :)

Potpisujem ovaj post. Iz iskustva koje nije veliko, ali ni za bacit radim vec 2.5 godine u polju web-programiranja. Promijenio sam vec jednu firmu. Susretao sam se sa kojekakvim ljudima ( developerima ). Primjetio sam da svi oni koji su zavrsili Elektrotehnicki fakultet ( sto nije uslov za dobrog programera - naprotiv ), ali razlika izmedju tih developera i onih koji su priuceni je sto su ovi prvi temeljito ucili.

Prvo C, pa C++, pa Javu itd itd...

Kad ti steknes jake osnove temlje iz C-a. Naucis jednom za sva vremena sta je funkcija, sta je array, sta je prosljedjivanje po referenci, sta su pointeri, konstruktori, destruktori itd itd puno ces lakse se usavrsavat u buducnosti i prebacivati sa jednog programskog jezika na drugi.

http://thenewboston.com/ ti nije los sa tutorijalima...

Takodjer znam da sam na pocetku koristio i Lynda tutore.

Back
Na vrh